Otázka:
Dobry den,
prosim o zodpovezeni meho dotazu. Mam celiakii, musim drzet prisnou bezlepkovou dietu (dozivotne). Jak se mam zachovat pri sv. prijimani? Hostie se vyrabeji z kvalitni psenicne mouky, ktera ma hodne lepku. Setkala jsem se s nazorem, ze Telo Pane nemuze uskodit ani pri zadne diete - Telo Pane ne, ale co lepek, ktery v hostii je? Vzdyt hostie se nemusi prijimat cela, staci pulka, ctvrtka, malicky kousek - a vzdy je to cele Telo Pane (ale lepku mene). Jinou moznosti by mohlo byt prijimani vina - Krve Pane, nevim, zda bych si v tomto pripade nepripadala jako nejaka vyjimka, ze me sleduje cely kostel... a jak vubec to prakticky vyresit.
Jsem vdecna, ze jsem nasla pochopeni ze strany knezi v nasi farnosti (maly kousek hostie), ale jak se zachovat, kdyz jinde pochopeni treba nenajdu? Jak se vyrovnat s pocitem, ze prijetim cele hostie porusuji dietu - ale pritom po sv. prijimani touzim? Vzdyt reseni nebo alespon prijatelny kompromis existuje. Bezlepkova dieta je pro me zivotne dulezita (mela jsem velke zdravotni potize), neni to zadna dieta na hubnuti...
Rozhodnuti, zda pristoupit ci nepristoupit ke sv. prijimani zalezi prece na jinych vecech.
Predem moc dekuji za vasi odpoved, nejsem sama, koho to zajima.
Vice informaci o bezlepkove diete je napr. na www.coeliac.cz
Odpověď: Celiakie jako nesnášenlivá reakce na lepek není léčitelná. Proto je třeba dodržovat přísnou dietu s vyloučením moučných výrobků; dotýká se to i hostií a některých léčiv. Kněz však nemůže podávat věřícím nějaké bezlepkové hostie, jelikož pro Eucharistii musí být použitý chléb a víno (obdobný problém se vyskytne u alkoholiků). Aby se jednalo o chléb vhodný ke slavení mše svaté, má být vyrobený z pšeničné mouky smíšené s vodou a upečený (CIC 924). Bez lepku by se tedy nejednalo o hmotu, která je nezbytná k platnému proměnění -
Vzal chléb a řekl: Toto je moje tělo. Nemohu se vyjádřit k přijímání menší části hostie, to by měl odborný lékař. Citlivost se může, stejně jako u alergií, lišit. Ale i pro kněze může být obtížné podat malý zlomek a přitom se trávicí problém věřícího nemusí nijak vyřešit. Ačkoliv je totiž Eucharistie lékem
nesmrtelnosti, pro zachování vlastností chleba, může lepek, který obsahuje, přivodit zdravotní komplikace – poškození tenkého střeva, které působí nevstřebávání živin a průjem či zvracení. Jako nejvhodnější se tedy jeví požádat kněze před bohoslužbou o přijímání napitím, nebo ve vlastní farnosti o nízkolepkové hostie. Dříve se tato komplikace řešila omočením kukuřičného oplatku ve vínu. Takový „transporter“ nebyl proměněn v Kristovo tělo, ani neměl podobu hostie.
Italská biskupská konference vydala po vyjádření Kongregace pro nauku víry 29. 10. 1982, 19. 6. 1995 a 17. 8. 2001 směrnice, které jsou všeobecně použitelné: Kněz smí užít hostií se sníženým obsahem lepku, ale bez jakýchkoliv příměsí. Od přinášení obětních darů až po uchovávání ve svatostánku pro přijímání nemocných je nutné použít zvláštní uzavřenou pyxidu. Dále je třeba dbát, aby takové hostie vůbec nepřišly do kontaktu s dalšími produkty z mouky (pšenice, ječmene či žita) a to ani přes dotyk rukou. Kněz si má, nedotýká-li se nejdříve zvláštních hostií, umýt před podáváním ruce. Druhým způsobem je přijímání z kalicha, to však je komplikované u dětí. I zde by měl být užíván další kalich, do kterého však kněz neláme částečku hostie
immixtio.
V Itálii převažují věřící a navíc je na Sardínii nadprůměrný výskyt onemocnění (téměř jedno procento), proto se např. na poutním místě Neposkvrněné v Nevegal používají stabilně nízkolepkové partikule. Dosud se však v Evropě našel jediný výrobce těchto hostií, a to v Německu:
Franz Hoch GmbH
Hostien-und Oblatenfabrik
Postfach 1465
D 63884 Miltenberg am Main Jsou schválené pro liturgické použití a zároveň odpovídají medicínským požadavkům. Obsahují pšeničný škrob Cerestar, takže místo běžných 35 mg lepku je ho v hostii pouze 0,0374 mg, což je 27x méně než denní maximum.