katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Církevní právo


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 16.10.2001
Otázka:
Dobrý den, měl bych několik dotazů. Zajímalo by mě, zda stále existuje "Index zakázaných knih" a zda může být katolík stále potrestán až exkomunikací, pokud čte knihy bludařů nebo knihy zakázané. Pokud takový Index stále existuje, kde je dostupný? Dále, v dekretu, kterým byla v roce 1949 odsouzena "Katolická akce", se o možném trestu exkomunikace (citát z tohoto dekretu uvádím jako příklad, předpokládám, že podobná definice je i v jiných dekretech tohoto rázu) píše, že "exkomunikovaný... jest vyloučen z účasti na modlitbách, přímluvách Církve..." Můžete mi prosím objasnit, co to konkrétně znamená? Jedná se o vyloučení např. z obecných přímluv věřících při mši sv.? Poslední otázka směřuje k pátému přikázání - nakolik lze považovat za hříšné jednání kuřáka, který se svým zlozvykem sebepoškozuje? Děkuji.


Datum zveřejění: 29.9.2001
Otázka:
Zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi postavením kněze mimo duchovní službu a suspendováním, respektive jaké tresty a v jakém odstupňování může církev používat proti kněžím, kteří se dopustí nějakých provinění. Například když je kněz odsouzen světským soudem za pohlavní zneužívání mládeže, jaké sankce vůči němu může uplatňovat církev?


Datum zveřejění: 23.9.2001
Otázka:
Zajimalo by me, proc vlastne v katolicke cirkvi zena nemuze zustat knezem (na rozdil od jinych cirkvi). Je o tom zminka nekde v Bibli? Proc taky jenom katolicti knezi dodrzuji celibat?


Datum zveřejění: 22.9.2001
Otázka:
Zajímalo by mne, jak se církev staví ke vztahu katolíka a evangeličky? A případně jaké podmínky si klade katolická církev pro "požehnání" církevní svatby, která by se odehrávala v katolickém kostele? Předpokládám, že "evangelický svatební obřad" by nebyl u katolíka v jeho vlastní církvi uznán, je to tak? Díky. Fanda


Datum zveřejění: 21.9.2001
Otázka:
Když jako římskokatolický věřící při náhodné návštěvě neřímskokatolické bohoslužby (např. starokatolické) zjistím, že se ji aktivně účastní oficiální římskokatolický kněz a aktivně při ní intercelebruje a praktikuje intercommunio, což je v rozporu s platným CIC, mám povinnost to ohlásit příslušnému ordináři nebo si to nechat pro sebe? Připadá mi, že nás obyčejné římskokatolíky CIC konkrétně v tomto případě zbytečně nutí k "bonzování", aniž by se páchalo zlo.


Datum zveřejění: 18.9.2001
Otázka:
Chtěl bych se zeptat jakou formou se volí nový papež. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 17.9.2001
Otázka:
Dobry den, jsem jiz po ctvrte zenaty a trikrat jsem mel za manzelku pokrtenou katolicku.Ale ani jednou jsme nemeli svatbu cirkevni,vzdy to byl snatek jen civilni.Nyni jsem zenaty opet s katolickou,ale jsem nepokrteny.Po krtu touzim a chceme mit s manzelkou svatbu v kostele.Prosim Vas co vse mam udelat, abych mohl mit katolicky snatek.Mnohokrat dekuji za odpoved a radu.


Datum zveřejění: 14.9.2001
Otázka:
Manželství uzavřené také církevně bylo občansky rozvedeno. Jeden z manželů pak uzavřel nové občanské manželství. Po delší dobe se bývalí manželé sblíží a chtějí obnovit soužití. Má přednost toto církevně uzavřené a občansky rozvedené manželství, nebo je třeba respektovat později uzavřený občanský sňatek jednoho z partnerů?


Datum zveřejění: 14.9.2001
Otázka:
Dobrý den. Mohl byste mi vysvitlit, z eeho vyplývá, že trestu exkomunikace podléhá pouze osoba, která znala trest, který následuje za porušení zákona? Proeítal jsem v CIC jednotlivé paragrafy, ale myslím si, že to z žádného nevyplývá.Nebo je to upraveno jiným zákonem? Dikuji za odpovii.


Datum zveřejění: 9.9.2001
Otázka:
Rada bych se Vas zeptala, zda, je-li clovek verici krestan - katolik, muze jeho telo byt po jeho smrti zpopelneno.


Datum zveřejění: 6.9.2001
Otázka:
Moze katolik, ktory bol zosobaseny len civilne, po rozvode uzatvorit cirkevny sobas? Dakujem


Datum zveřejění: 6.9.2001
Otázka:
Chtěla bych doplnit Vaši odpověď ohledně podávání eucharistie: v Dánsku podávají i ženy-neřeholnice.


Datum zveřejění: 28.8.2001
Otázka:
Dovoluji se na vas obratit s otazkou tykajici se uzavreni snatku mezi katolikem a divkou, ktera neni verici ani nebyla pokrtena. Ma praktikujici katolik moznost uzavrit cirkevni snatek? Za jakych podminek (cetl jsemnejake informace o souhlasu biskupa )? Zda v pripade obcanskeho snatku nenastanou prekazky v pristupu ke svatostem nebo jine omezeni? Predem mnohokrat dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 2.8.2001
Otázka:
V otázce týkající se církevních trestu jsem se docetla,že do exkomunikace upadá ten,kdo rozhreší spoluviníka proti 6.prikázání. Mám dotaz,jestli muže knez takovou ženu pokrtít,když toho oba uprímne litují a tato žena našla prostrednictvím tohoto vztahu víru v Boha.Dekuji


Datum zveřejění: 25.7.2001
Otázka:
Chtěl bych Vás požádat o přesnější specifikaci následujících termínů: "zneuctění eucharistie","veřejné pohoršení mravů","znesvěcení posvátné věci" a "spravedlivý trest" ve smyslu článku o církevních trestech. Děkuji.


Datum zveřejění: 24.7.2001
Otázka:
Po 14 letech manželství /pravoplatný církevní sňatek/, mne opustila žena a nechala mi 2 děti. Jsem již 4 roky rozvedený a dceři je 18 a synovi 16 s matkou se stýkají minimálně. Jako důvod rozvodu uvedla, že jsem silně nábožensky založený a proti jejich vůli jsem je nutil žít podle víry a chodit do kostela a zanedbával jsem rodinu a ona se z toho psychicky zhroutila a proto si našla mladšího přítele a je s ním v jiném stavu /už je provdaná a má 3letého chlapečka. 10 let jsme žili pěkně, ač nebyla vychovávána ve víře, pravidelně na mši svatou se mnou chodila, byla i u biořmování i modlitba byla /je má vina, že nebyla důsledná a pravidelná - ochota byla/. Děti jezdily na tábory organizované přes kostel a do kostela chodí doposud. Po 10 letech začala marodit, ale veškerá vyšetření byla negativní. Skončila na psyciatrii a 4 roky se léčila /léčí se doposud- silné uklidňující prášy/. Střídavě ležela na psychiatrii a byla i v lázních a rodina začala moc trpět, když byla doma tak ji bylo špatně a když byla v nemocnici tak jsem byl na děcka sám, stal se z ní úplně jiný člověk. No a když si našla toho přítele, okamžitě jsem to poznal, hned začaly výčitky na kostel, a už se mnou nikdy na mši svatou nešla a přestala se mnou intimně žít a spávali jsme odděleně. To trvalo rok a pak mi sdělila že je v jiném stavu a že se chce rozvést a udělala to. Ctěl jsem za každou cenu zachránit manželství a chtěl jsem to dítě přijat, nechtěla. Ale tvrdila že nás má ráda a že se vrátí. No ale tahanice porozvodové /o děti ne , ale o majetek/ udělaly z její strany lásce konec. A ted uz i z mojí. Psychiatra jsem po tři roky navštěvoval s ní a on mi řekl, že se jedná o dědičnou poruchu a že se léčila už v dětství. Už si nepamatuji diagnózu. Tuto skutečnost jsem nevěděl. Histerické sklony mněla i po těch 10let, ale dařilo se mi ji nerozčilovat - poslouchal jsem. A já mám teď problém - samota, děti na internátě, prázdnota, smutek. Vím může to vše naplnit Bůh, ale.... Sklouzávám, mám strach. Je můj stav jednoznačný - doživotní nucený celibát? Nebo je to řešitelné - zrušení platnosti církevního sňatku? Pokušení a touha po ženě je čím dál tím sílnější a na druhé straně nechci žít v hříchu.


Datum zveřejění: 4.7.2001
Otázka:
Dobry den. Prosila bych o vysvetleni otazek: Co je to exkomunikace? Za jaky cin muze byt krestan exkomunikovan? A jakym zpusobem se muze z exkomunikace dostat. Co je to cirkevni trest? Kdo propada cirkevnimu trestu? Jak se da sejmout cirkevni trest? Dekuji.


Datum zveřejění: 4.7.2001
Otázka:
Je možné uzavřít církevní sňatek mezi židem a katolíkem, když partner předem nesouhlasí s pokřtěním narozených dětí. Navrhuje aby se pro křest sami rozhodli až v dospělosti. Děkuji


Datum zveřejění: 4.7.2001
Otázka:
Reaguji na dotaz ohledně svátostí pro lidi žijící v civilním manželství. Radíte, aby uzavřeli sňatek i před církví, ale já se domnívám, že kdyby to bylo možné, udělali by to již při občanském sňatku. Pokud jeden z partnerů není katolík a zastává názor, že do kostela nevkročí, těžko ho bude věřící partner přesvědčovat třeba po mnoha letech manželství. (když ho nepřesvědčil v období velké zamilovanosti před svatbou.) A co když je toto manželství spořádané, děti jsou vychovávány k víře (tím věřícím z manželů).....je i tak nutný svatební obřad?


Datum zveřejění: 2.7.2001
Otázka:
Někde ve Vašich odpovědích jsem četla, že ten, kdo žije v manželství neuzavřeném před círví nemůže přistupovat ke svatému přijímání. Týká se to i ostatních svátostí? Například svátosti smíření nebo biřmování? Děkuji


20   40   60   80   81-100  120  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář