katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Církevní právo


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 9.12.2004
Otázka:
Krásný den,

Měl bych prosbu týkající se jáhenské služby.V odpovědích jsem našel stručný popis problému.Za čtyři roky mi bude 35 let a jsem ženatý, velmi se zajímám o tuto službu. Mohli byste mne nasměrovat na příslušnou instituci nebo dát odkazy, kde bych se dozvěděl detailnější požadavky na tuto službu? Vzdělání, případné studium atd.
Předem děkuji za vaší odpověd.


Datum zveřejění: 30.9.2004
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, co znamená slovo "koperator". Viděla jsem ho na náhrobku společného hrobu faráře a "koperatora zdejšího" z 19. století. V žádném slovníku jsem toto heslo nenalezla.
Předem Vám děkuji za zprávu
Hana Nečesaná


Datum zveřejění: 7.8.2004
Otázka:
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se může mladý muž ucházet o knežství, pokud ví, že z nějakých důvodů nemůže mít děti.(úraz, autonehoda či biologická indispozice. Děkuji.


Datum zveřejění: 14.7.2004
Otázka:
Zajímala by mne kandidatura ThMgr.Františka Kocmana na hlasovacím lístku pro volby do Evropského parlamentu. Zda mohou vůbec kněží kandidovat do takovýchto funkcí a to nepíši za kterou stranu.
Děkuji za stručnou odpověď.


Datum zveřejění: 17.6.2004
Otázka:
Dobrý den,
působím jako učitel na základní škole a zajímaly by mě základní informace o přijímání podobojí v katolické církvi běžnými věřícími.
Děkuji.


Datum zveřejění: 28.5.2004
Otázka:
Má pro mě z hlediska církevního práva nějaký konkrétní dopad fakt, že mí rodiče, oba pokřtění katolíci, uzavřeli pouze civilní sňatek?


Datum zveřejění: 10.5.2004
Otázka:
Dovolíte-li, chtěl bych se zeptat na svátost manželstvi:
1. Čím vzniká svátost manželství (jakými kanonickými úkony a ve kterém okamžiku vznikne), zejména, zda vzniká vyslovením kanonické formule slibu.
2. Jakou roli hraje ve vzniku svátosti kopulace manželů? Je manželství manželstvím se svátostí i bez spojení pohlaví, resp. před ním?
3. Co je to svátost, lze ji pozorovat? Lze pozorovat rozdíl v právně ekvivalentních manželstvích mezi těmi, jež vznikly se svátostí manželství, a mezi těmi, které s ní nevznikly?
4. Může vzniknout manželství se svátostí manželství mezi lidmi, kteří neznají kanonickou formuli slibu?
5. Jaká je role církve při vzniku svátosti manželství? Je rozdíl mezi svátostí, která vznikne za asistence církve, a svátostí, která vznikne bez této asistence?
6. Končí svátost manželství smrtí některého z manželů, nebo smrtí obou manželů, nebo ji přetrvává?
7. Pokud se stávají manželé jedinou osobou, znamená to, že i jejich duše je jediná? Znamená to, že jejich naděje na spásu je stejná?
8. Jaká je etymologie slova svátost? Je odvozena od slova svatý?


Datum zveřejění: 15.4.2004
Otázka:
Srdečně Vás zdravím.
Potřebovala bych poradit. V naší farnosti, kde je každou neděli plný kostel lidí, se slouží pouze jedna jediná nedělní mše svatá, a sice v 7.30 ráno. To je konkrétně pro naši rodinu se třemi malými dětmi dost velký problém, tak brzy ráno se všemi dětmi se včas do kostela vypravit. Podobně jsou na tom i mnohé jiné rodiny z naší farnosti, které to řeší tak, že jezdí do vzdálených kostelů, kde je mše v rozumnější dobu. U nás konkrétně to obvykle dopadá tak, že jde v neděli na mši jen jeden z nás, protože nemáme možnost dojíždět jinam.
Mám dva dotazy – 1. Je vynechání mše svaté za těchto okolností hříchem, nebo nikoliv? – Podotýkám, že tento stav trvá již několik let a není vyhlídka, že by se na tom mělo v dohledné době něco změnit.
2. Je možné nějakým způsobem dosáhnout toho, aby u nás byla sloužena v neděli ještě jedna mše svatá nebo alespoň aby ta stávající byla posunuta na pozdější dobu? Na koho se s touto prosbou obrátit? S naším farářem už jsme na toto téma hovořili opakovaně, ale bez efektu. Přitom v obci o kousek dál jsou v neděli čtyři mše svaté!
Děkuji předem za odpověď.


Datum zveřejění: 2.4.2004
Otázka:
Velmi by mě zajímaly povinnosti a práva jak faráře tak i farníka (z hlediska církevního práva či jiných předpisů)mimo plnění Desatera a pod. a zda je na iternetu dostupný Kodexu církevního práva.



Datum zveřejění: 1.2.2004
Otázka:
Zajímalo by mne, od jaké doby byl zrušen zákaz jíst v pátek maso? A taky proč, podle mne to zase tak špatné nebylo a možná bych se k tomu i vrátil :-)


Datum zveřejění: 16.1.2004
Otázka:
Je nějak právně ošetřeno zpovědní tajemství? Tedy, pokud se zpovědník při svátosti smíření dozví o trestném činu, nebo má na něj podezření, je povinen jej nahlásit? Vím, že v případě lékařského tajemství tato povinnost zústává.

Děkuju za odpověď.



Datum zveřejění: 5.1.2004
Otázka:
Dobrý den, rád bych se zeptal na tuto věc: jakým způsobem může kněz "opustit" kněžskou službu, pokud cítí, že je jeho místo jinde ?
Jaké to pak má "následky" - např. může se oženit, chodit k přijímání apod. ?

Děkuji za odpověď Josef



Datum zveřejění: 11.12.2003
Otázka:
Pocul som ze spopolnenie (kremacia) mrtvoly nie je pre katolika povolena. Je to pravda?

Dakujem za odpoved


Datum zveřejění: 27.11.2003
Otázka:
Když musí více než sedmdesátiletý kněz začínat kázání slovy, že „ sice prohlašoval, že na „ničení kostela“ stačí sám, ale že teď mu tedy dokazují, že to bez „kostelničení“ pana kostelníka už nezvládá“ – a to jen proto, že mu malý ministrant (nic zlého netuše – v dobré víře) narovnal ohrnutý ornát, vyvstává logická otázka, zda by nejen pro vlastní farnost, ale i pro samotného kněze nebylo lépe, aby i on měl nárok na zasloužený odpočinek. Rád bych se proto zeptal, zda mají katoličtí kněží – stejně jako všichni ostatní lidé - právo na důchod, nebo zda musejí pracovat až do doby, než umřou. Obvykle se totiž argumentuje tím, že katolických kněží je nedostatek a je proto lépe (údajně menší zlo), je-li kněz starý, než žádný. Proč však není možné se poučit např. zkušenostmi z ciziny ??? Nějaký čas jsem strávil na malém ostrově ve Skotsku, kde také katolický kněz stabilně nebydlel. Buď tedy nějaký přijel, nebo vedla obřady přítomná řádová sestra. Přečetla, evangelium, přečetla kázání, vedla bohoslužbu slova a rozdala Eucharistii ze svatostánku. (Biskupskou konferencí pro to měli dokonce připravené texty.) Pokud nebyla na ostrově ani ona, tak vedl obřady někdo z místních laiků. Moje zkušenost byla velmi pozitivní a tato farnost opravdu rostla a žila.

Jednak se totiž lidé „prostřídali“ a byli tak zapojeni do samotné liturgie – nespali (jeden četl evangelium, jiný kázání, nebo vedl obřad liturgie nebo rozdával sv. přijímání – příště to mohl být jiný), navíc si pak i přítomnosti katolické kněze o to více vážili.

Pokud je tedy u nás (v ČR) SKUTEČNĚ takový nedostatek kněží, proč nemůže vést nedělní (římskokatolickou) liturgii např. některá řádová sestra, či některý z laiků (např. jáhnové, či lidé biskupem k tomu pověření – alespoň v menších farnostech) ???

MH.

PS.: Nečiním zde srovnání, zda má větší cenu mše či „jen“ bohoslužba slova, pouze mám zkušenost, že i nedělní liturgie vedená „laiky“ je cestou k životu a farnost stmeluje a zároveň se domnívám, že i kněz je „jen“ člověk a měl by proto mít právo na důstojné dožití svého života. Proč? Protože kvalita společnosti se pozná i podle toho, jak se dokáže postarat o lidi slabé to jest nejen o ženy a děti, ale třeba i o lidi staré či nemocné. Není v tom tedy česká ŘKC opět jen „znamením doby“ ???



Datum zveřejění: 26.11.2003
Otázka:
Jak se dívá současná církev na výkon myslivosti kněžími. Pokud vím, do nedávna se nesměli kněží myslivosti věnovat, ale dnes je to již prý povolené. Je podle Vás slučitelné jejich kněžské povolání se zabíjením zvěře, která je součástí přírody stvořené Bohem a která je rovněž Bohem stvořena. Jestliže je to dnes již přijatelné, v čem došlo ke změně proti nedávné minulosti, kdy kněží nesměli být myslivci a zabíjet zvířata pro své potěšení. Osobně je pro mne jen těžce přijatelné, jestliže kněz slouží mši a proměňuje rukama, ve kterých ještě před hodinou držel pušku a zabíjel zvěř. Když jsem knězi o tom řekl, odpověděl mi, že dnes už nejsme tak citliví, a i biblicky je možnost myslivosti kněžími odůvodněna.
Děkuji


Datum zveřejění: 10.9.2003
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaké jsou podmínky pro trvalé jáhenství a jestli trvalý jáhen může v případě úmrtí manželky přijmout kněžské svěcení.
Děkuji za odpověď.



Datum zveřejění: 8.8.2003
Otázka:
Kdo to byl arcijáhen?


Datum zveřejění: 23.7.2003
Otázka:
Nevím na koho se obrátit s žádostí o radu, tak to skusím touto cestou. V domě ve kterém bydlím byla údajně zazděná jeptiška. Myslel jsem si, že bude jednoduché dohledat, proč by měla být zazděná. Opak je pravdou. Prosím Vás tedy o informaci, z jakého důvodu se zazdívali jeptišky. Popřípadě alespoň radu, kde takovouto informaci seženu ( odkaz na Internetu, knihu apod. ). Jestli Vám to pomůže v určování, můj dům je z patnáctého století, v sedmnáctém totálně vyhořel při požáru města. Do dnešní doby se zachval původní sklep a nadzemní části odpovídají rekonstrukci po požáru. Velice Vám děkuji za jakoukoliv odpověď.



Datum zveřejění: 12.5.2003
Otázka:
Dobrý den,
měl bych následující dotaz: moji přátelé Jana a Lukáš (jména pozměněna) hodlají, dá-li Bůh, v budoucnu vstoupit do stavu manželského. Problém je, že Lukáš je kmotrem Jany a mám pocit, že jsem někde četl, že kmotr si svou kmotřenku vzít nemůže. Je z tohoto nějaké východisko nebo výjimka?
Děkuji.


Datum zveřejění: 24.4.2003
Otázka:
Chvála Kristu,
nejsou mi zcela jasné pojmy jako apoštolský list, apoštolská konstituce, apoštolská exhortace, encyklika, pastýřský list apod. Jaké jsou v tom rozdíly? Přeju krásné Velikonoce a děkuju za odpověď...


20   40   41-60  80   100   120  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář