katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Církevní právo


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 27.2.2003
Otázka:
Dobry den, chtel jsem se zeptat, jestli byl svaty Petr zenaty. Pokud ano, proc se tedy nemuze zenit papez, kdyz je jeho primym nastupcem?


Datum zveřejění: 5.2.2003
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je přesně Apoštolské či papežské penitenciárium. Úplné štěstí by pro mě bylo, kdybyste věděl(i), jaký je latinský termín pro tento - jak se domnívám - úřad, popřípadě i anglický. Děkuji velice.


Datum zveřejění: 29.1.2003
Otázka:
Dobrý den,
nejsem katolík, ale přesto a nebo právě proto by mne zajímala odpověď na následující otázku. Můj dědeček mi vyprávěl, že když zemřel jeho dědeček, někdy ve čtyřicátých letech, tak ho babička poslala pro kněze, ten doprovodil nebožtíka na hřbitov, necelých 100 metrů a vzal si za to 100Kč. Což tehdy bylo něco peněz! Dědeček proto nemá Církev ani katolíky rád. Chtěl bych vědět, jestli i dnes se něco platí za takovéto služby, jako je křest či pohřeb. Předem díky za odpověď, ikdyž nevím, jestli mi ji dáte a nejspíš to ani nezveřejníte...


Datum zveřejění: 22.10.2002
Otázka:
Dobrý den, někde jsem slyšela, že v roce 1982 odvolal papež Jan Pavel II. bulu o exkomunikaci zednářů, zajímalo by mě, jak se ten dokument jmenuje a proč k tomu došlo, když mezi církví a zednáři do té doby bylo nepřátelství, co se tak najednou změnilo? A ještě, jestli je pravda, že v roce 1985 podepsal papež se zednáři společné prohlášení "propagující bratrství mezi lidmi"? Neodporuje si to, když za členství v zednářské lóži se na katolíky vztahovala exkomunikace?
Děkuji.


Datum zveřejění: 5.8.2002
Otázka:
Manžel byl jako dítě pokřtěn a vychováván nepříliš intenzivně v katolické víře (nedokončil přípravu k prvnímu sv.přijímání). Občas navštěvoval katolické mše, spíše jako doprovod své babičky (bez zpovědí a sv.přijímání). Sama jsem vyrostla v rodině nevěřící, ale několik let po svatbě jsem uvěřila a přijala křest v evangelické církvi. Manžel zprvu navštěvoval bohoslužby sporadicky, souhlasil s křtem našich dětí, postupem času jeho víra ožívala, až se nakonec s dobrým svědomím zúčastnil Večeře Páně (v naší církvi jsou zváni "všichni pokřtění věřící") a teď se pravidelně účastní života naší církve. Ve sčítání lidu se (tehdy ještě k mému překvapení) přihlásil k "mé" církvi. Nicméně předpokládáme, že je stále veden v církvi katolické. Jeho křestní list je léta ztracen. Uvažujeme o tom, že by se do evangelické církve dal oficiálně "zapsat", ale není mi jasné, co je třeba učinit vůči katolické církvi?


Datum zveřejění: 2.8.2002
Otázka:
Dobrý den.
Zajímalo by mne, zda návštěva některého zakázaného poutního místa(Olava) je trestné, a zda nějaký ten trest hrozí.
Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 23.7.2002
Otázka:
Vážený pátere Šikulo, dovolte, abych se na Vás obrátila s následujícím dotazem své kamarádky. Je pokřtěná v katolické církvi (jako miminko), byla u zpovědi, u přijímání a je biřmovaná. Nyní po několikaletém zvažování chce přestoupit do církve českobratrské evangelické, neboť cítí, že se proto, že je katolickou křesťankou, nerozhodla nikdy svobodně a cítí to, jako kdyby žila v manželství s někým, koho si nevybrala sama, a s kým si nevyhovuje. Vím, že se nemusí nechávat znovu křtít, protože křest mezi sebou tyto církve uznávají. Zajímalo by mne, zdali z hlediska katolické církve bude tím, že přestoupí do jiné církve v těžkém hříchu. Mohla by pak mít ještě svatbu s katolíkem v katolickém kostele? Osobně proti katolické církvi nic nemá a neuzavírá se ani možnosti sňatku s praktikujícím katolíkem, jenom ona sama cítí, že by svým pozdějším dětem katolickou víru nebyla schopna předávat a že jí více odpovídá křesťanský život v pojetí českobratrské církve evangelické. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
PS: prosím o neuveřejnění mých osobních údajů (mail)


Datum zveřejění: 17.7.2002
Otázka:
Chcel by som vas poprosit o nejake vyjadrenie k otazke trestu smrti. Potesili by ma aj nejake links na kvalitne stranky s touto tematikou.
Vopred Vam dakujem.
Palo.


Datum zveřejění: 13.6.2002
Otázka:
Můj dotaz zde již zazněl z jiných úst, tudíž potřebuji jen doplňující odpověď. Já jsem praktikující katolička, můj přítel je nevěřící, respektuje mou víru a souhlasí s katolickou výchovou dětí. Nyní z praktického hlediska: Do kostela chodím v Praze, tam jsem byla také křtěna,ale bydliště mám na druhém konci republiky. Nevím tedy, do které diecéze jsem byla zařazena a kde mám žádat o dispenz. Dále, pokud bych chtěla být oddána v jiné diecézi než mi přísluší, je to problém? Doufám, že je můj dotaz srozumitelný. Díky za odpověď.


Datum zveřejění: 12.6.2002
Otázka:
Může uzavřít církevní sňatek člověk exkomunikovaný z církve?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 23.5.2002
Otázka:
Mám dotaz. Má církev jako instituce také svou policii ? Před lety na Biskupském gymnaziu jeden kněz jezuitského řádu prohlašoval: "My jsme církevní policie." Ve výuce věnoval mnoho času na kritiku jiných kněží a o některých prohlašoval, že jejich zpovědi i mše byly a jsou neplatné. Mnozí mladí jsme se šli tedy po letech zpovídat znovu.
Tito kněží jsou faráři v duchovní správě. Nechápeme, proč jejich zpovědi jsou neplatné. Prosím o zodpovězení obou dotazů.
Jména nechci uvádět. Než jsem tento dotaz dal, prodiskutoval jsem to z několika bývalými spolužáky i spolužačkami. Vědí to a nikdo z toho není moudrý. Pokud ani vy nám neporadíte, máme se obrátit na nuuciaturu nebo někam jinam? Nebo raději tento dotaz smažete?


Datum zveřejění: 14.5.2002
Otázka:
Zajímala by mě otázka ERF.
Co se stane, když kněz nezřídí ERF do 15.4.2002 a nemá od biskupa dispens?
Jak se mohu jako obyčejný věřící dozvědět informace o tom, kdy, kde a o čem se jednalo, když nemám dobré zkušenosti s komunikací s knězem? Mohu zde uplatnit zákon o poskytování informací.... Díky za odpověď


Datum zveřejění: 3.5.2002
Otázka:
Slyšela jsem, že jsou hříchy, od kerých může dát rozhřešení pouze biskup a od některých pouze papež. Prosila bych o bližší informaci, neboť se mi zatím nepodařilo nikde najít nějaký seznam, z kterého by toto bylo jasné. Prý dokonce v letošním roce mělo dojít k nějakému zpřísnění ohledně účasti katolíků na Bohoslužbách jiných církví. Děkuji za objasnění této otázky. Velmi mě to zajímá, protože můj partner není katolík, ale je členem církve Československé husitské.


Datum zveřejění: 29.4.2002
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto věc: V Enchiridionu odpustků jsem se v odstavci P 16, §1 dočetl, že "odpustek spojený s návštěvou určitého kostela nebo kaple nepomíjí, pokud byla budova zničena a do 50 let obnovena na témže místě ..... a jestliže je zachován stejný titul kostela nebo kaple." Myslel jsem si, že po splnění všech předepsaných podmínek může člověk získat odpustek, který mu promíjí dosavadní časné tresty či jejich část. Znamená výše uvedená formulace z Enchiridionu odpustků to, že odpustek je jakou "propůjčenou věcí", která za určitých okolností pozbývá platnost, byť jsem v době jeho získávání splnil všechny uvedené podmínky ?


Datum zveřejění: 15.4.2002
Otázka:
Co je to "kanonický výslech", kdy se provádí?


Datum zveřejění: 14.2.2002
Otázka:
Dobrý den. Jsem katolík. Zamiloval jsem se do jedné dívky a 14 měsíců spolu schodíme, je nám přes 25 let. Ona nemá žádný rozpor v názorech s katolickou církvi, jen tak nebyla vychována. Bohužel si před léty občansky vzala člověka, s kterým chodila od svých šestnácti a to v moment, kdy se jejich vztah rozpadal - nešťastný pokus o záchranu. On se s ní vzápětí rozešel. Děti neměli, z církevního hlediska je ovšem jejich manželství platné, protože šlo o dva nepokřtěné lidi. Nechal jsem si poradit od mého pana faráře a ten viděl možnost naší svatby optimisticky a sice mi radil buď žádost o Privilegium Paulinum nebo Privilegium Petrinum. Snažil jsem se příslušné pasáže kanonického práva prostudovat, ale mám takový pocit, že se ani jedno privelegium na náš případ nevztahuje. Petrovo se týká výchovy dětí ve smíšeném manželství, pro udělení Pavlova chybí to, že bývalý manžel přítelkyni kvůli víře nijak nepronásledoval, ani spolu o tom nemluvili. Jde mi pouze o jediné - rád bych byl k přítelkyni natolik férový, abych jí řekl, zda se budeme moct někdy vzít a mít rodinu, a rád bych to věděl sám, narážím však na rozporné informace. Máme se moc rádi a i v případě zamítavého stanoviska církve spolu plánujeme žít bez intimního a rodinného života. Paradoxní na celé situaci je, že chybělo málo a přítelkyně by byla jako malé dítě pokřtěna (tudíž její občanské manželství by nebylo platné). Děkuji za jakoukoliv radu.


Datum zveřejění: 30.1.2002
Otázka:
Jsou různé druhy exkomunikací, viz CIC. Ale zajímalo by mě ta, do které je možné upadnout mimovolně (?). Co je to tzv. samočinná exkomunikace (tedy nevyhlašovaná) a které prohřešky postihuje? Děkuji.


Datum zveřejění: 25.1.2002
Otázka:
Co znamená termín "ad limina apostolorum"? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 5.12.2001
Otázka:
Jsem duševně nemocný, prý, přepracování epilepsie atd. zjevují se mi v depresích různé obrazy....nedokážuji si je vysvětlit. Rád bych studoval internátně teologii. Tíží mě v současné době deprese apod. pracoval jsem jako programátor. odpovíte mi???


Datum zveřejění: 20.10.2001
Otázka:
Vážení, já i moje přítelkyně jsme věřící, avšak ani jeden z nás nejsme pokřtěni, ani nejsme členy žádné církve. Přesto bychom rádi uzavřeli církevní sňatek. Máme vůbec nějakou možnost, a pokud ano, co pro to máme udělat. Cítíme, že pouze sňatek před Bohem je jediné opravdové spojení muže a ženy.


20   40   60   61-80  100   120  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář