katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Partnerské vztahy a manželství


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 25.10.2005
Otázka:
Dobry den,chtela jsem se prosim Vas zeptat.Můj přítel je křtěný a já křtěná nejsem,chtěli bychom mit svatbu v kostele.Musim byt křtena také?Kdybych se nenechala pokřtít mužeme se vzít v kostele a co bychom proto museli udělat?Nebo se mám raději nechat pokřtít?Jak dlouho trvá příprava na křest a co obnáší?Děkuji za odpověd.


Datum zveřejění: 18.10.2005
Otázka:
Dobrý den,

rád bych chtěl malinko oživit diskuse zde vedené. Jaký by měl být muž pokud chce být partnerem, manželem? Jaká by měla být jeho role? Eventuelně jaká by měla být žena, partnerka případně manželka? Jaká by měla být její role? Co dělá v partnerském vztahu správného muže mužem a správnou ženu ženou? Po čem ženy u mužů touží, co od muže očekávají? Jaký má podle vás podíl feminismu na problémech v partnerských vztazích a v manželství v dnešní době?

Ptám se z jednoho prostého důvodu. Vyrůstal jsem bez otce, tedy bez mužského vzoru. Nemyslím si, že bych byl zrovna nějaká zženštilá napodobenina muže, navíc jsem i docela komunikativní. Samozřejmě jsem jako chlap ješitný, dokážu být protivný, dokážu se naštvat a nemluvit, zalést si do své "jeskyně" a tam si věci zpracovávat atd.
Stále se však ve svých vztazích potýkám s problémy. Dostávám se do stavů, kdy ať dělám cokoli, není to nikdy dobře, nebo možná je, ale není mi to dáno najevo.

Často pozoruji, především u katoliček, spoustu strachů z toho, aby se špatně nevdaly, z toho aby nedělaly něco špatného, nespokojenost samých se sebou, z toho plynoucí spousta druhů duchovního aktivismu, strachů z toho, aby nebyly ve vztahu "domácí puťky a služky", neustálé snahy u muže potírat a likvidovat ješitnost, sobectví apod. Na jednu stranu velice citlivé (až přecitlivělé) a 'milující', ale na druhou stranu těžké "obranářky", hrdé aktivistky a bojovnice často působící dojmem, že vědí co chtějí, avšak svá zranění si jsou schopné v sobě "hýčkat" aniž to dají najevo a pak "vystřelit".
Dost často jde o perfekcionalistky, které si vrtají vrtačkou díry do zdi, zatloukají hmoždinky a hořekující nad neschopností mužů.

Co všechno má být dnes schopen opravdu dobrý muž unést?

Vím, že je dost těžké na výše položené otázky jednoznačně odpovědět, ale to ani neočekávám. Každému vyhovuje něco jiného. Jakási "kostra" alespoň v zásadních věcech a postojích existuje. Uvidíme. Zajímavá bude jistě i diskuse.

Děkuji.


Datum zveřejění: 17.5.2005
Otázka:
Dobrý den, při studiu Bible - části nazvané Nový zákon,jsem narazil na Ježíšova slova-nevím zda je odcituji přesně-muž smí ženu propusti dáli ji lístek pouze z důvodu cizoložství-pokud chápu dobře smysl slov jednalo by se o možnost kdyby Ježíš připouštel rozluku manželství v tomto přesném vymezení tj.rozluka manželství pro cizoložství.


Datum zveřejění: 25.11.2004
Otázka:
Dobrý den.
Jak velkou má podle Vás šanci vztah ateistky a katolíka?


Datum zveřejění: 24.9.2004
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto dle mého úsudku důležitou věc. Vysvětluji si správně promluvu kardinála Schönborna nad rakví prezidenta Klestila ve věci neodsouzení a pochopení jeho nového – dle církve nedovoleného – vztahu s druhou ženou jako zcela nový závan otcovského pochopení církve v těchto mnohých nelehkých případech v dnešní době, kdy je třeba nově přehodnotit někdy postoj církve k takto žijícím lidem a zároveň nepodemlít pilíře, na nichž stojí manželství uzavřené před Bohem?


Datum zveřejění: 22.9.2004
Otázka:
Dobrý den. Jsem muž,23 let a cítím,že mé místo v životě je v manželství. Vím že toužím po pevném vztahu a má dívka by měla být věřící. Jaké další vlastnosti by měla mít? Jaké vlastnosti partnerů jsou důležité pro štastné manželství. T.




Datum zveřejění: 4.6.2004
Otázka:
Dobrý den!
Nedávno mi položil kamarád takovou otazku.
Začnu takto: Je to člověk, který navštěvuje pravidelně kostel a věří v Boha ... a chodí s dívkou (nevěřící), která po něm chce sex.
Myslím si, že dnešní doba je trochu jenom o sexu a asi to není dobře. Výrobci kondomů, antikoncepcí ... v tom vidí spoustu peněz. (ale to bych odbočil, kdybych tu psal, že výroba antikoncepce stojí 60 haleřů a prodávají se za 300 i více korun).
On tu dívku zná pomněřně dlouho a nechce ji stratit, protože si hodně rozumí. Zažili spolu hodně radosti ... , ale také hodně smutku a situacích, v kterých si navzájem pomáhali. Zažili toho spolu hodně.
Ta dívka se s ním chce milovat. On je však na váškách, jestli ano a nebo jestli ne.
Jako staršího kamaráda (mně) se zeptal, jaký by to mělo dopad na jeho křestanský život, kdyby se rozhodl pro ANO.
Nikdy, jsem na nic takového neodpovídal a popravdě mě zaskočil.
On ji opravdu miluje ... a opravdu věří v Boha. A snaží se žít spravně. Znám ho pomněrně dlouho a nikdy nekouřil a nebral drogy. Spousta jeho přátel mu ji nabízela. Vždy odřekl ... (takovej správnák).
(je tak trochu nepochopen svými přáteli a bojí se, že o tu dívku přijde). Kdyby ho opravdu milovala, počká. Ale opakuji - je nevěřící a už jsou spolu dlouho ... A ta dívka měla před tím pár vztahů, (to mi neřekl kolik) ..., ale měla pár kluku s kterýma chodila a měla s nima sex. Proto ji to jakoby chybí.
On by strašně rád, ale neví jaký bude dopad na jeho křesťanský život. Jak bude vypadat před bohem atd. Když zvolí ANO. Musí to přiznat před církví a ona ho vyšoupne? (metafora :)
.. Jak ho bude posléze církev příjmat? ..
Doufám, že tento dotaz jde pochopit, ačkoliv po prvním mém přečtení bych ho smazal. Doufám, že to nějak přelouskáte.
Předem děkuji za odpověd ...


Datum zveřejění: 11.5.2004
Otázka:
Dobrý den, měla bych otázku týkající se přípravy ke svátosti manželství. Je nutné, aby se této přípravy účastnil i druhý partner, když je nevěřící? Jestliže jsou oba snoubenci věřící, tak je to samozřejmé a řekla bych i dobré, aby se té přípravy účastnili. Ale má to nějaký smysl pro nevěřícího člověka, když jakoukoliv větu o Bohu pokládá za nesmysl, když v Něho nevěří? Nevedlo by ho to spíš k podrážděnosti? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.5.2004
Otázka:
Dovolíte-li, chtěl bych se zeptat na svátost manželstvi:
1. Čím vzniká svátost manželství (jakými kanonickými úkony a ve kterém okamžiku vznikne), zejména, zda vzniká vyslovením kanonické formule slibu.
2. Jakou roli hraje ve vzniku svátosti kopulace manželů? Je manželství manželstvím se svátostí i bez spojení pohlaví, resp. před ním?
3. Co je to svátost, lze ji pozorovat? Lze pozorovat rozdíl v právně ekvivalentních manželstvích mezi těmi, jež vznikly se svátostí manželství, a mezi těmi, které s ní nevznikly?
4. Může vzniknout manželství se svátostí manželství mezi lidmi, kteří neznají kanonickou formuli slibu?
5. Jaká je role církve při vzniku svátosti manželství? Je rozdíl mezi svátostí, která vznikne za asistence církve, a svátostí, která vznikne bez této asistence?
6. Končí svátost manželství smrtí některého z manželů, nebo smrtí obou manželů, nebo ji přetrvává?
7. Pokud se stávají manželé jedinou osobou, znamená to, že i jejich duše je jediná? Znamená to, že jejich naděje na spásu je stejná?
8. Jaká je etymologie slova svátost? Je odvozena od slova svatý?


Datum zveřejění: 22.4.2004
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na věc pro mě dříve jasnou – vztah dvou věřících mladých lidí před svatbou. Mé dívce totiž někdo půjčil knihu od Joshua Harrise – S nikým nechodím a nejsem cvok, která se (dle mého názoru zdánlivě) opírá o Bibli. Hlavní myšlenkou téhle knížky je, že není správné chodit s někým na rande, jestliže nemohu (anebo nechci) tenhle vztah dovést do úspěšného konce – manželství. (S tím souhlasím, i když si nejsem jist, co by na to řekl křesťanský psycholog, kterým nejsem. Nepatří náhodou navazování vztahů tak trochu k pubertě? V dnešní době, abych to mohl myslet vážně, musím mít po škole a trochu jisté zaměstnání, tzn. věk min. 25 let. Nevím, jak by na tom byl člověk po psychologické stránce, kdyby měl mít první rande ve svých pětadvaceti.)
Dál tahle kniha popisuje, jak má vypadat vlastní chození, když už to spolu (můžem) myslet vážně. Mělo by prý být naprosto asexuální (není to náhodou protimluv?). Oblékat se tak, aby to u partnera náhodou nevzbudilo žádostivost (ale co by to mělo být? Kožich?). Dotyky – vyloučeno! Polibek – hrůza!!!
Asi bych se měl dostat k vlastní otázce. Nemá někde církev stanoveno to, co se smí a co se nesmí před manželstvím? Ale v konkrétní podobě? Snažil jsem na tohle téma sehnat další informace z katolické literatury, ale nikde nejsou napsána jasná pravidla.
Já vím, že by bylo asi nejlepší vyřešit tohle se zpovědníkem, ale nevím, na kterého kněze bych se s tímhle obrátit.
A ještě k mé přítelkyni a ke mně:
Nepatříme už do skupiny lehkovážných teenagerů (je nám 23 a 28 let). Chodíme spolu přes rok a až do teď jsme si rozumněli i po této stránce. Nyní je to všechno jinak. Já, když jsme tuhle knižku četl, jsem to považoval za pěknej blábol. Ona jí uvěřila. Když se spolu nyní bavíme, co je dovoleno a co ne, tak se nemůžem shodnout. Když se jí zeptám, jestli cítila výčitky svědomí při polibku, tak mi odpoví, že ne. Ale může prý mít své svědomí otupělé. A mě už teď taky napadá, jestli mé svědomí není taky někde na houbách a jestli ta knížka nakonec přeci jen nemá pravdu.
Chtěl bych ujistit v tom, že je normální, když spolu dva lidi už nějaký čas chodí a myslí to spolu vážně, tak že vzájemné dotyky jsou v pořádku.

PS: Ještě jedna věc. Ta knížka nezasáhla jen mou přítelkyni. Dostala ji od své spolužačky na škole, která ji taky bere smrtelně vážně. Mám pocit, že se tenhle názor v jistých skupinách mladých křesťanů docela šíří. To je další důvod, proč hledám pomoc touhle formou. Protože kdybych měl pravdu, mohli byste nějakou reakci na tuhle knihu uveřejnit i na tomto webu. Usnadnili byste tím situaci některým pochybujícím.


Datum zveřejění: 19.4.2004
Otázka:
Zajímalo by mě Váš názor, jak dlouho by se dívka a kluk měli znát před svatbou. Jestli je nějaká minimální doporučená doba. Případně, kde bych našla nějaké informace (www, kniha,...). Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 18.2.2004
Otázka:
Dobrý den,
je mi 23 a připravuju se na křest. Moc děkuju P. Šikulovi za odpověď 599.
Chtěla bych se zeptat na antikoncepci v manželství: připadá mi, že metoda PPR (jediná dovolená) se neliší od jiných prostředků v jedné věci - v úmyslu rozhodovat o tom, zda se narodí dítě. Žádná metoda přece není 100% spolehlivá, takže buď dítě přijímám, a antikoncepci nepotřebuji, nebo dítě nechci, a vzdám se sexu. Jiný přístup se mi jeví jako polovičatý a pokrytecký.
Druhá věc: je-li sexuální akt tak nedílně spojen s plozením, měla by se žena, jakmile zjistí, že je těhotná, přestat s mužem stýkat?
Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 13.2.2004
Otázka:
Dobrý den, osm?luji se obrátit se na Vás s následujícím delikátním dotazem. Podle list? sv. Pavla, papežských encyklik Arcanum, Casti connubii a ješt? i Humanae vitae je dodnes hlavou katolické rodiny muž a žena se má podrobovat svému muži. Jsetliže však žena odpírá muži poslušnost, jakými prost?edky m?že muž p?ivést ženu zp?t k domácí kázni? Muže v této v?ci pomoci zpov?dník ?i církevní soud? Pokud ano, jak? D?kuji p?edem za Vaše laskavé zodpov?zení mého svrchupsaného dotazu.



Datum zveřejění: 13.2.2004
Otázka:
Chtěla bych vědět, jestli je k uzavření církevního manželství potřebná zamilovanost. Moje kamarádka má přítele, kterého si chce vzít. Svěřila se mi, že ho má ráda a je jí s ním dobře, ale že do něho nikdy nebyla zamilovaná. I já jsem slyšela od mnoha manželů, že většinou na začátku jejich vztahu mezi nimi existovala vášnivá zamilovanost, ale po čase se začala ztrácet a někde vymizela dokonce úplně. Ale přitom pravá láska zůstala. Není ale to manželství pak o něco ochuzené? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 18.9.2003
Otázka:
Nevím, jak se mám zachovat ve vztahu, kde mi přítel hned na začátku řekl, že se teprve hledá, že neví, jestli bude někdy chtít vstoupit do manželství a založit rodinu. Oba jsme věřící, ale já vím už tedˇ, že hledám životního partnera, kdežto můj partner svou cestu nezná.
Jsme spolu teprve krátce, takže na jednu stranu vím, že je brzo takto uvažovat, ale na druhou stranu nevím, jak mám tento vztah rozvíjet a budovat, když má můj přítel takový postoj. Vážím si toho, že je ke mně upřímný a toho, že nám je teď spolu hezky, ale bojím se, že nemáme společnou cestu.


Datum zveřejění: 16.9.2003
Otázka:
Přitahuje mě křest, vím ale, že mou budoucí ženu vůbec... Co byste mi poradili? Děkuji.


Datum zveřejění: 15.9.2003
Otázka:
Dobrý den,
viděl jsem teď v médiích několik komentářů a zprostředkovaných zpráv o postoji Vatikánu k otázce partnerství homosexuálů. Zajímal by mne jednak Váš pohled na tuto věc a pak také možné zdroje informací o této problematice a přesných vyjádřeních církevních představitelů. Děkuji. Pavel



Datum zveřejění: 8.4.2003
Otázka:
Oslovilo mne kázání o pěstování ctností. Ráda bych se zdokonalovala v poslušnosti. Můžete mi poradit jak na to? Jak si správně tuto ctnost vysvětlit? Kde čerpat ponaučení, inspiraci, vzory?
Můj muž si ze mne udělal služku. Dříve jsem s ochotou zastávala v naší rodině mnohé úkoly, které mi ani nepatřily, jenže jsem zapomněla odpočívat a tak se stalo, že jsem to přestala zvládat. Teď když se snažín vrátit některé povinnosti mužovi, narážím na jeho odpověď, že žena má poslouchat svého muže a vyhrožuje mi, že mi nebude dávat peníze. Nevím jak tuto sitaci řešit. Chci být poslušnou, tak jak si to přeje Bůh.
Ps: Začala jsem modlitbou.


Datum zveřejění: 3.12.2002
Otázka:
Dobrý den.
otázka č.1
Setkal jsem se s dost rozdílnými názory kněží na rozlišování a hledání toho pravého životního partnera. Proto se chci zeptat zda existují kněží s potřebnou kvalifikací pro duchovní doprovázení partnerů před svatbou?
otázka č.2
Existuje v Katolické círvi nějaká předmanželká poradna nebo podobná instituce,kde je možné poprosit o radu z oblasti předmanžeských vztahů?


Datum zveřejění: 23.10.2002
Otázka:
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu (pravděpodobně spadá do oblasti psychologie). Jak hluboce pravdivě lze brát vysvětlení jednoho z partnerů při rozchodu, že mám takovou a takovou povahu a že se naše povahy nedoplňují? Existuje z pohledu psychologie nějaká šablona, která jasně a jednoznačně říká, že spolu za žádných okolností nemohou žít např. dva melancholici, nebo jiné konkrétní kombinace povah? Nebo jde spíše o jiné problémy (špatná komunikace, nechtít toho druhého chápat,...), které se dají pod toto zdůvodnění schovat?


20   21-40  60   80  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář