katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Ostatní


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 16.4.2002
Otázka:
Dobry den preji,
tim, ze vydate knizku skonci take otazky a odpovedi na serveru katolik.cz? Zatim mi to tak pripada a prijde mi to skoda. Byl to jediny duvod, proc sem kazde rano nakouknout. Buh Vam zehnej.


Datum zveřejění: 15.4.2002
Otázka:
Prosim o informacie o svatej Filomene, v kat.kalendari ma sviatok Radovan o akeho svateho sa jedna.
Prosim poradte. Dakujem


Datum zveřejění: 20.3.2002
Otázka:
V naší domácí kapli bychom chtěli zřídit tzv. Strom života. Viděli jsme takový v Německu v jednom kostele. Je to symbolické a umělecké vyjádření dějin spásy. Pod křížem byla Adamova lebka, svíjel se had, kříž měl ramena jako větve atd. Poradili byste, které prvky by neměly chybět, a příp. i adresy na nějaká vyobrazení, která by mohla inspirovat? Děkujeme.


Datum zveřejění: 18.3.2002
Otázka:
Rovněž by mne zajímalo, jaké jsou nové skutečnosti okolo možného zázraku v Číhošti?


Datum zveřejění: 11.3.2002
Otázka:
Jsem rad, ze jsem objevil tuto sekci, a budu sem asi chodit pravidelneji. Mel bych jeden dotaz, ktery se tyka "temneho stredoveku". Temny stredovek - krizove vypravy, inkvizice, prodavani odpustku - jsou dnes stale pro mnohe lidi dukazem zla cirkve, nebo dokonce obecne krestanstvi. Abych nezdrzoval, muj dotaz je asi tento : co by mel krestan o techto vecech vedet a hlavne jaky k tomu zaujimat postoj ? Co z toho, co se o tom vsem pise, je a neni pravda ? A hlavne, jak se k inkvizici oficialne stavi kat. cirkev dnes ? Jak reagovat na vytky ? Kdyz jsem se na tyto veci kolegu katoliku zeptal - pokud jsem se odvazil - vetsinou se mi nedostalo kloudne odpovedi popr. ze se jednalo o slabosti konkretnich lidi, a ze v tom je treba rozlisovat. Ani tato odpoved pro me neni prilis uspokojujici. Chtel bych v tom mit konecne jasno a tedy predem moc dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 1.3.2002
Otázka:
kdo je autorem spisu Malleus Malleficarum a o čem tento spis pojednává?


Datum zveřejění: 28.2.2002
Otázka:
Prosila bych o priblížení života jáhnu a vše, co je s tím spojené, a jakou roli má v živote jáhna jeho žena. Dekuji.


Datum zveřejění: 22.2.2002
Otázka:
Přítel mi zde v diskuzi popřál brzké setkání s Ježíšem. Dá se tomu rozumět i tak, že se mám brzy "odebrat na věčnost"? :-)
Všiml jsem si, že ani ti nejzbožnější se do náruče hrobu nehrnou. Není to paradox? Neměli bychom se na setkání s Pánem těšit? Dokonce tam pospíchat? Nemá náš život své vyvrcholení právě v okamžiku smrti? Nerodíme se jen pro tento okamžik? Nerodíme se proto, abychom zemřeli? Neměli bychom vyhledávat možnost zemřít co nejdříve, a být tak co nejdříve u Pána? Když ho milujeme...


Datum zveřejění: 20.2.2002
Otázka:
Vážený otče,
nejsem sice katolík ani věřící jiné církve, ale upřímně se snažím nalézt cestu k Bohu. Při mém hledání mě ale napadla poměrně zvrhlá otázka - proč má vůbec člověk usilovat o věčný život? Co byste odpověděl někomu, kdo argumentuje tím, že si chce užívat (tj.hřešit) tady a teď a volba mezi životem věčným a životem tady není nic jiného než volba mezi spotřebou a obloženou budoucí spotřebou např.ve formě úspor?
Děkuji Vám za odpověď.


Datum zveřejění: 19.2.2002
Otázka:
Mám jen dva krátké dotazy: ¨
1) Je v Brně nějaké fungující společenství vysokoškolské mládeže ?
2) Není v Brně možnost ubytování pro vysokoškoláky katolíky ?


Datum zveřejění: 18.2.2002
Otázka:
Zajímalo by mě jestli existuje nějaké oficiálnější vyjádření kat. církve k dílu J.R.R.Tolkiena (především k Pánovi Prstenů).
Z toho, co jsem četl na internetu (a částečně i z osobních zkušeností) se zdá, že postoj mnohých
křesťanů vůči Tolkienovým dílům je často odmítavý (spojování Tolkiena s new age a okultistem,
výtky vůči magii v jeho díle, přirovnávání k církví odmítanému Harry Potterovi), zároveň je však na internetu k
nalezení mnoho textů Tolkiena a jeho dílo obhajující jako velmi křesťanské, v posledním čísle
katolického Reportu je k Pánovi Prstenů velmi pozitivní článek (a to víme, že Report by byl mnohými
zařazen mezi "fundamentalistické časopisy") a ostatně i sám Tolkien (římský katolík, který denně přijímal eucharistii) ve svém dopise Jezuitskému knězi
Robertovi Murray r. 1953 píše : "'The Lord of the Rings' is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision. That is why I have not put in, or have cut out, practically all references to anything like 'religion,' to cults or practices, in the imaginary world. For the religious element is absorbed into the story and the symbolism".
Můžete se k tomu všemu nějak vyjádřit ? Není celá věc jen důsledkem špatného pochopení Tolkienova díla ? (pozn. osobně jsem Tolkienův příznivec)


Datum zveřejění: 15.2.2002
Otázka:
Zajímal by mě nějaký oficiálnější postoj kat. církve vůči rockové hudbě. Občas slyším nebo čtu (v
křesťanských časopisech) varování před rockovou hudbou s tím, že se - nadneseně řečeno - jedná o
dílo ďáblovo. Ač nepopírám, že např. existují skupiny (aniž bych jmenoval konkrétně) které skutečně satana
vyznávají a i jejich tvorba tomu odpovídá, nebo že život rockových muzikantů je často "všelijaký", není to spíše tak, že rocková hudba je víceméně hudba jako každá
jiná, akorát že je v tomto směru často zneužívaná ? Neměl by člověk spíše uvážit co
poslouchat a čemu se raději vyhnout a ne odepsat rock jako takový ? (pozn. sám mám rock velmi rád a hraju
ve - víceméně - rockové kapele)


Datum zveřejění: 14.2.2002
Otázka:
Muzete se prosím nejak vyjadrit k situaci na prazske KTF. Jsem naprosty laik - prilis nerozumim ani problemum "svetskych" VŠ. Ale ctu tolik protichudnych tvrzeni - Pan Halik ríká "Dejvicky Taliban" studenti fakulty "Vseználek Halik", napadani napadají kardinala Vlka a CBK kteri udajne chteji privest katolickou viru nekam jinam, projev rektora (doufám, ze to je správná funkce) Wilhelma o tom, ze studenti mohou dostudovat na husitské nebo evangelické fakulte UK - vubec tomu nerozumim, ale je mi z toho smutno. Nevim jestli to nepisu zmatene, ale co se to vubec deje???


Datum zveřejění: 13.2.2002
Otázka:
Názor katolické církve na ostatní náboženství okrajově znám. Chtěl bych se zeptat, kde v Bibli je k této "širší ekuméně (nejedná se o můj výraz)" zaujatý stejný postoj typu - že muslimové jsou něco jako naši bratranci (citace p. Halíka) atp. a typu toho, že i papež pořádá (a nejen on) modlitební setkání s představiteli jiných náboženství. Náš Bůh přeci není totožný s Alláhem ani jiným "bohy"!


Datum zveřejění: 12.2.2002
Otázka:
Chtěl bych znát zkušenosti, zda jste se setkali nebo jak hodnotíte to,že kněz z při kázání v kostele hovoří o nutnosti ( povinnosti) správného křesťana posílat dítě do Církevní školy ?


Datum zveřejění: 12.2.2002
Otázka:
Mohl byste vysvětlit, co znamená plenární sněm katolické církve, jaký má cíl? O co se snaží tzv. sněmovní kroužky a kdo bude a jak zpracovávat jejich připomínky? Děkuji.


Datum zveřejění: 11.2.2002
Otázka:
Dobrý den, mám dotaz ohledně práce v zahraničí v křestanských rodinách. Zajímalo by mě, jestli existuje např. nějaká au-pair agentura, která by se na toto specializovala. Jedná se mi o Anglii. Předem děkuji a doufám, že se brzy dozvím odpověd.


Datum zveřejění: 8.2.2002
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na pojem TRVALÝ JÁHEN.Jaké má kompetence. Porovnání kompetencí vůči knězi. Co smí a co ne. Případně kde se dá studovat na trvalého jáhna (jak dlouho to trvá a co se vše musí absoluvovat než se jím stane). Za odpověď předem děkuji.


Datum zveřejění: 6.2.2002
Otázka:
Prosím o radu, kde by se dal sehnat nějaký kající oblek (ve stylu středověku). Aby byl drsný, pichlavý, prostě takový, jak ho nosili světci. Dá se někde sehnat nebo aspoň látka? To není legrace, chtěl bych ho doopravdy získat. Pomůžete?


Datum zveřejění: 6.2.2002
Otázka:
Na jedné americké webové stránce o svatých,jsem si našla Františku Saleskou.Zaskočilo mě,že jsem o ní ještě nikdy neslyšela a tak jsem se o ni začla více zajímat.Přečetla jsem si,že založila řeholní řád,vstoupila do kláštera,stala se představenou.Ve Francii otevřela školy a domovy pro dívky z dělnické třídy.Zemřela 10.1.1914.Byla kanonizována 25.11.2001.Bohužel zde o ní moc víc napsáno nebylo.Přesto mě to velice oslovilo a s největší pravděpodobností si ji zvolím,jako biřmovací patronku.Chtěla bych vědět,jestli existuje něco,kde bych se o ní mohla dozvědět víc.Tady jsou některé anglické názvy knížek,ve kterých by měly být informace,ale ze kterých moc chytrá nejsem:Que Jesus Viva!,Second Miracle of Blessed Frances,Catholic Standard and Times, Archdiocese of Philadelphia,Father Michael Murray,Oblate Sisters of Saint Francis de Sales,Vatican, Father Lewis Fiorelli.
Předem děkuji za snahu!


20   40   60   80   100   120   140   160   161-180  200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář