katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Ostatní


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 26.11.2004
Otázka:
Jsem věřící učitelka češtiny. Starší syn má 7 let, příští rok by měl přistoupit poprvé ke sv. přijímání. Chci ho učit Desatero, proto mám následující dotaz: netýká se obsahu, ale formy. Mohu ho znění Desatera učit v „modernější“ češtině? Např. 1. Budeš věřit v jednoho Boha. 2. Nevezmeš jméno Boží nadarmo (ne tedy „nevezmeš jména…“ – tohoto spojení se 2. pádem se už přece neužívá), 3. Pamatuj, abys světil sváteční den… Možná vám tato moje „starost“ bude připadat malicherná, ale vzhledem k tomu, že jazyk není statický, mohlo by se desítky let staré znění Desatera přizpůsobit současné češtině.


Datum zveřejění: 29.10.2004
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.


Datum zveřejění: 10.9.2004
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o adresy obchůdků s katolickou literaturou, předměty( růžence...),hudba...Nejlépe v Praze a jejím okolí.Na netu nemůžu bohužel nic najít.Jinak Vaše stránky jsou supr!Díky Jadwiga


Datum zveřejění: 9.9.2004
Otázka:
Zajímalo by mě, zda existuje statistika, kolik žije ve světě věřících Židů. Nemyslím teď Židy jako národ, ale skutečně v Boha věřící.


Datum zveřejění: 4.6.2004
Otázka:
Mám vlastně dotazy dva.
1) Co znamená věta „Ego te absolvo“, kterou kněz pronáší na konci svaté zpovědi?
2) Existuje nějaká kniha, něco jako „latina pro kněze“, kde se najdou běžné obraty používané při církevních (latinských) obřadech?

Děkuji.


Datum zveřejění: 23.4.2004
Otázka:
Ráda bych se více věnovala studiu teologie. Čtu knihy, používám (nemohu říct čtu, protože systematicky nečtu) Bibli, hledám informace na internetu, účastním se přednášek, ale ucelené studium bych velmi uvítala. Jaké mám já, jako žena možnosti? Doslechla jsem se o studiu Sociální pedagogiky a teologie, ale neznám podmínky přijetí, kde se obor nachází (pod jakou školu spadá), případně v jakém městě. Je možné studovat i při zaměstnání?
Bylo by možné odpovědět, případně mne nasměrovat na příslušný kontakt?
Děkuji a přeji vše dobré.


Datum zveřejění: 13.4.2004
Otázka:
Dobrý den.
Chtěla jsem hlasovat ve vaší anketě o MDŽ, ale pak jsem si uvědomila, že si nejsem jistá svým postojem. V poslední době slyším dva pohledy:
1. MDŽ byl čistě komunistický svátek
2. MDŽ má daleko hlubší historii a komunisté si jej pouze přivlastnili
Nevíte jak to bylo?
Každopádně je hezké, když budou mít ženy (nejen matky) svůj svátek, ale dříve se slavil velmi podivně, spočíval hlavně v tom, že ženy dostaly v práci karafiát a muži se opili, takový svátek by dobrý jistě k ničemu nebyl.
Děkuji.


Datum zveřejění: 5.4.2004
Otázka:
Prosím o definici určení termínu velikonočních svátků.


Datum zveřejění: 1.4.2004
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli existuje patron internetu, a pokud ano, kdo to je.


Datum zveřejění: 11.3.2004
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na psychotropní hudbu (snad jsem ten terminus technicus napsala dobře). Jak může působit na mysl člověka? Jak se dají rozpoznat příznaky?
A teď konkrétně-co album THE CELTS od zpěvačky, která si říká ENYA? Patří to do kategorie těchto písní (myslím si, že ne, ale chtěla bych slyšet názor odborníka)? Může mě poslouchání nějak ovlivnit, i když si to nepřipouštím?
A co když působení psychotropní hudby na člověka je jen mýtus? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 19.2.2004
Otázka:
Rád bych se prosím zeptal na označení "K+M+B+2004" s tím, že na dveřích Brněnské katedrály jsem viděl C+M+B+2004, s tím, že tato písmena označují nějaká slova a nejen jména mágů z východu.Můžete mi prosím vysvětlit, co tato písmena znamenají a jak se případně překládají do češtiny? Děkuji za laskavost a přeji vše dobré.


Datum zveřejění: 20.1.2004
Otázka:
Jsou všechna jména, která jsou obsažena v kalendáři (normálním českém), pojmenována podle nějakého svatého?


Datum zveřejění: 12.12.2003
Otázka:
V Katolickém týdeníku č. 42 z 19. října 2003 byla inzerována kniha brněnského vydavatelství Cesta - Miriam Therese Winterová: Z HLUBIN BEZEDNÝCH - Příběh Ludmily Javorové, vysvěcené na římskokatolického kněze. Vydavatelství Cesta má rovněž zvýrazněný odkaz na Vašich stránkách. Moje otázka je následující: Proč je v "katolickém" periodiku vycházejícím pod dohledem ČBK umístěna reklama na knihu, která hrubě odporuje katolické víře a propaguje neposlušnou křesťanku, jež se svým skutkem vyloučila z Církve Kristovy? Proč je na www.katolik.cz zvírazněný odkaz na vydavatelství, které skoro každým svým titulem napadá Církev svatou a její tradiční učení? Jen pro připomenutí, pokud byste náhodou nevěděli, žena nemůže být vysvěcena na kněze. Stejně tak nikdo nemůže být pokřtěn kofolou. Chybná materie.

S Pánem Bohem
Martin R. Čejka


Datum zveřejění: 4.12.2003
Otázka:
Dobrý den. Rád bych se zeptal, kde je možné získat nějaké seriózní informace o templářském řádu (historie, řeholní texty apod.) Ve Vašich odpovědích už o templářích byla zmínka. Děkuji! F.H.


Datum zveřejění: 4.12.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat , existuje-li v češtině nebo slovenštině kniha , která by zmapovala všechny řády(historie,řehole,svatí atd.)děkuji


Datum zveřejění: 19.11.2003
Otázka:
Tady čtu: KATOLICKÁ TELEVIZE UŽ I NA SIBIŘI

Počet katolíků v Rusku je malý (několik set tisíc ze 147 milionů), ale jejich prezentace je viditelná. Vedle celoruských periodik (týdeník Svet Evangelija, měsíčník Charity Samaritan, časopis pro mládež Svjataja Radost) vycházejí i místní listy: například na Sibiři jsou to "Sibiřské katolické noviny". Na Sibiři funguje i katolický televizní kanál "TV Kana". (ResCatholica, 23.8.2003)

A co u nás - chystá se něco? Katolíků je tu 47% obyvatelstva, ne několik promile jako v Rusku. Tam to jde. Nešlo by to i u nás?


Datum zveřejění: 5.11.2003
Otázka:
Prosím o informaci, zda existuje nějaký modernější český překlad Zjevení sv. Brigity, a v kladném případě, kdo, kde a kdy jej vydal.


Datum zveřejění: 27.10.2003
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je to se zvířecí duší. Někdo říká, že zvíře vůbec nemá duši. Jeden kněz mi řekl, že zvíře duši má, ale že ta umírá zároveň s tělem. Kdyby prý nemělo duši, pak by ani necítilo žádnou bolest. Já si kladu otázku, proč by vlastně zvířecí duše nemohla žít dál po smrti? Když kolem sebe vidím, jak zvířata dovedou milovat (mimochodem kolikrát více než některý člověk), jak dovedou i vicítit, když je člověk smutný a např. ho potěšit, pak nevidím důvod, proč by i zvířata po smrti nemohla přijít do nebe. Dále se cítím trochu zneklidněna tím, že by Bůh stvořil zvířata s úmyslem, že je jednou definitivně nechá zemřít a zaniknout. Když je stvořil pro nás tady na zemi, pak by je nám přece mohl darovat i v nebi. Zajímalo by mě, jestli je někde přímo řečeno, že zvířata do nebe nejdou. V jednom katolickém časopise jsem totiž četla, že i mnozí významní křesťanští myslitelé nechali ozázku, zda mohou i zvířata přijít pro smrti do nebe, otevřenou. Je to skutečně pravda? Moc ráda bych znala názor celé církve jako celku, ne jen názor jednoho kněze, jestli ovšem se církev jako celek někdy zabývala otázkou existence zvířecí duše a nebo jestli odpověď na tuto otázku ještě nezná.
Děkuji


Datum zveřejění: 23.10.2003
Otázka:
Můžete mi, prosím, říci, jak vzniklo slovo Hospodin? Je mi jasné, že to není od slova hospoda. Myslím si, že to je od slova hospodář (jakožto nejvyšši na statku). Nebo se mýlím?


Datum zveřejění: 21.10.2003
Otázka:
Nevím si rady s bezdomovci a jejich podporou. Slyšel jsem již při kázání, že zdaleka ne všichni bezdomovci zaslouží naši podporu. Myšleno finanční, které se obvykle dožadují. Pokud tedy podpořit, tak například jídlem. Hlavním argumentem proti bývá, že za moje peníze si koupí alkohol, či cigarety...apod. a pouze jim pomůžu v jejich zničujících závislostech. V zásadě s tím souhlasím, ale jak mám poznat toho pravého. Nechci se totiž prohřešit proti lásce k bližnímu. Momentálně se snažím spíše podporovat /pokud je z čeho/ lidi bez práce a pod., lidi o kterých vím, že to potřebují. Bezdomovcům většinou nic jiného než to jídlo nedávám. Většinou ho ani nechtějí. Nebo to zahodí do nejbižšího koše. Děkuji za odpověď. Adam Bartoň


20   40   60   80   81-100  120   140   160   180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář