katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Etika a morálka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 31.3.2003
Otázka:
Jak se staví církev k otázce potratů dětí, u kterých je zjištěno vážné zdravotní postižení (např. Dawnův syndrom, rozštěp páteře apod.). Takové postižení brání člověku prožít samostatný život a je zpravidla velkou zátěží jak pro rodiče, tak pro společnost. Je jasné, že společnost by se měla postarat o lidi, kteří se bez její pomoci neobejdou. Ale potrat by v takovém případě mohl zafungovat jako prevence. Ke všemu tito lidé často neskutečně trpí - viz svědectví lidí s rozštěpem páteře, která jim neumožňuje své tělo jakkoli ovládat. Postupuje církev vůči rodičům, kteří diagnostikované postižení plodu neunesou a rozhodnou se pro potrat, stejně jako u zdravých dětí? Mám tím na mysli např. exkomunikaci matky apod.
Těším se na odpověď, za kterou již předem děkuji.


Datum zveřejění: 28.3.2003
Otázka:
Chvála Kristu!
Prosím o odpověď k mému dotazu: je či není hřích hlasovat pro vstup ČR do EU? Dočetl jsem se totiž, že každý uchazeč vlastně svým členstvím jakoby přebíral nejrůznější zákony EU. Dříve jsem byl jednoznačně pro vstup do EU, nyní nevím. Jením z těchto zákonů je totiž legalizace potratu. Pokud vím, pouze Poláci žádali o výjimku, ČR ne. Svým hlasem pro vstup do EU tedy prakticky souhlasím s legalizací potratu...


Datum zveřejění: 18.3.2003
Otázka:
Chvála Kristu!
Prosím vás o zodpovězení dvou dotazů.
Někdy se mi stane, že u sv. zpovědi zapomenu nějaký hřích vyznat.Myslím, že to není z nedbalosti( připravuji se na sv. zpověď doma a modlím se k Duchu sv. aby mi připoměl moje hříchy), ale z nervozity.Četla jsem, že Ježíš v těchto případech odpouští, ty zapomenuté, ale je to opravdu tak?
Někdy mám problém rozeznat, jedná- li se o hřích těžký, nebo lehký.Potom nevím, jestli si můžu dovolit jít ke sv. přijímání s tímto hříchem.( Snažím se o určení podle zpovědního zdrdcadla).
Mohli byste prosím Vás nastínit, jaké hříchy patří mezi těžké?
Děkuji!


Datum zveřejění: 11.3.2003
Otázka:
Může se za odpuštěný hřích člověk dostat do pekla?


Datum zveřejění: 10.3.2003
Otázka:
Dobry den! V diskusi s nevericim kamaradem jsem nedokazala odpovedet na nasledujici otazky:
- Co si mysli cirkev o klonovani zvirat?
- Proc cirkev zakazuje ruzne formy antikoncepce krome PPR a kde se k tomu uvadi v Pismu odkaz.
Prosim o odpovezeni meho dotazu, za nejz predem dekuji.


Datum zveřejění: 5.3.2003
Otázka:
Pěkný den,
zajímá mně, je li možno tancovat během 40dní postu.
Nevím proč, ale jako zákon schválnosti je půst v době
plesové sezony a také mně zajímá zda musím oželet
taneční ca 4 lekce z 8,které jsem si zaplatil a které
pak již po postu nebudou stejně tak jako plesová sezona.


Datum zveřejění: 24.2.2003
Otázka:
Studenti se mne občas při občanské nauce , pokud je volnější téma ptají na tzv. Právo první noci...., z čeho vzniklo a h la v n ě
jak se k tomu stavěla katolická církev. Není o tom příliš známo.


Datum zveřejění: 17.2.2003
Otázka:
Zajímalo by mě jak se máme dívat na homeopatii jako způsob léčby?


Datum zveřejění: 21.1.2003
Otázka:
Zdravím Vás a chci se zeptat na jednu otázku, se kterou jsem se setkal při rozhovoru s jedním sečtělým člověkem. Můžete mi napsat alespoň základní definici toho, co je to křesťanský anarchismus a kdo ho zastával. Můžete mi napsat i o nějaké věřejně dostupné knize, která o tomto tématu něco píše. Mělo by to souviset s politikou, ale fakt nevím.
Ze srdce díky Marek


Datum zveřejění: 4.12.2002
Otázka:
Nikdy jsem moc neměl rád "křesťanské vtipy". Přesto se to jimi všude jen hemží. Nedávno jsem v kázání slyšel ke svéhu zhrození, že používat úryvky z Písma, jména či názvy Boha jako např.Hospodin, Bůh, Všemohoucí a samozřejmě svatá Jména či jména svatých k vtipům je nedovolené a zpravidla jde o těžký hřích. Mohl byste otče jáhne na to říci několik slov na Katolíkovi? Byl bych rád za diskusi na toto téma. Snad i anketu. Děkuji


Datum zveřejění: 31.10.2002
Otázka:
Halloween, který se slaví v USA 31.10., je prý satanskou oslavou černých sil. Přátelé z USA mi ale tvrdí, že jde jen o nadílku dětem, něco jako u nás pomlázka na velikonoční pondělí.
Ale co ty masky, vydlabané dýně, zaklínání atd.?
Myslíte, že tohle máme slavit také? Děti ve škole se už ve výtvarce připravují. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 30.10.2002
Otázka:
Chvála Kristu!
Mám kratkodobou brigádu. Problém je, že o víkendu. Situaci řeším tak, že se snažím účastnit nedělní mše svaté a snažím se aktivně věnovat Bohu jiný den v týdnu, který mám celý volný. Prohřešuji se proti přikázání? Děkuji.


Datum zveřejění: 28.10.2002
Otázka:
Nedávno zde byl uveden dotaz ohledně asistence u potratů. Mám další spornou otázku. Jsem též zdravotní sestra a pracuji na oddělení, kde se houfně setkávám s rakovinou a lidé tu na ni umírají a jelikož je to někdy dosti bolestivé onemocnění, musím jim aplikovat Morphin, provádím eutanázii, když o ni na něj postupně umírají? / kromě svého základního onemocnění/


Datum zveřejění: 25.10.2002
Otázka:
Dobrý den!
Vyrůstám ve věřící rodině. Až teď si uvědomuji, když potkávám nové lidi (nevěřící), že nejsem schopna pořádně jim vysvětlit, proč má kat.církev na různou problematiku takový a takový názor. Já tomu věřím, protože to tak prostě je, protože mi to říkali rodiče, kněz, ti mají zkušenosti. Poznala jsem člověka, který nechápe, proč je špatné číst satanskou bibli. Vždyť přece bible jako bible. Není to jedno, jestli satanská, židovská či křesťanská? Ten kamarád o sobě tvrdí, že je ateista. Mám strach ale, že mu četba sat. bible může ublížit, a on si to ani neuvědomí. Četla jsem knížku o exorcismech a vím, že kdo si se satanem začne, tak může špatně dopadnout. Věřím v existenci reálného zla, ale jak to vysvětlit nevěřícím, když nevěří ani v Boha, ale třeba v sebe? Doufám, že můj dotaz je srozumitelný a moc prosím o odpověď.


Datum zveřejění: 25.10.2002
Otázka:
Dobrý den,
chtel bych se zeptat, jak bych se mel stavet k situaci žebrání ve mestech. Jako krestan mi delá zle videt jejich utrpení na druhou stranu vím, že spoustu lidí takto pouze zneužívají lidské dobroty ve svuj prospech. Jak je mám dokázat odlišit?
Chtel bych jim pomoct, at už jen proto, že vidím nezájem ostatních. Vetšinou se nechám ovlivnit davem a jen od žebrajícího odvrátím hlavu. Jednou jsem se však odhodlal a prispel. Byl jsem v tu chvíli rád, že jsem mu pomohl. Vím, že to nebylo mnoho, ale cítil jsem v tu chvíli, že toto je projev lidskosti. Vždyt jen práve clovek je schopen lásky, tak proc ji nepoužívat.
Na druhou stranu mi doma ríkají, že skutecní žebráci mají zázemí a možnosti, kde se napr. najíst atd. a že tedy se jimi nemusím trápit.

S tím souvisí i otázka ohledne darování. Ježíš rekl, že dar se nesrovnává podle toho, kolik clovek dal, ale kolik mu zustalo.
Zabýval jsem se tímto dilema, když jsem se rozhodl prispet na pomoc lidem postiženým povodnemi. Zdálo se mi, že jakákoliv cástka je málo. Vím, že pokud mám následovat Ježíše, musím se vzdát majetku, naproti tomu doba vyžaduje, abych mel nejaké zabezpecení své budoucnosti.
Byl bych rád, jak se k temto otázkám stavíte.
Dekuji.



Datum zveřejění: 22.10.2002
Otázka:
Obraciam sa na Vás s dost váznym problémom. Môze sa knaz zamilovat? A ak sa zamiluje do slobodnej zeny, je správne, ze sa snazí vyhladávat túto zenu a stretávat sa s nou osamote? Je pre mna dost dôlezity Vas názor, preto Vás prosim o skorú odpoved a vopred dakujem.


Datum zveřejění: 16.10.2002
Otázka:
Zajimalo by me, jestli byl Jezis vystaven vsem druhum pokuseni? Z logiky vec vyplyva, ze ano, nebot byl cely clovek a cely Buh a ve vyznani viry rikame, ze nam byl podoben ve vsem krome hrichu. Na druhou stranu nikde v Bibli nenachazime zminku o tom, ze by byl sexualne pokousen. Mel stejne touhy jako kazdy jiny muz? MOHL vubec mit stejne touhy? Sex. pud patri k nejsilnejsim pudum, znamena to tedy, ze NIKDY ani MYSLENKOU nezatouzil po zene. Byl preci bez hrichu. A v pripade ze by nezhresil ani myslenkou, je to jeste PLNE lidske?




Datum zveřejění: 10.10.2002
Otázka:
Pracuji jako anesteziologická sestra v nemocnici, což bohužel představuje i asistenci při umělám přerušení těhotenství. Jsem poněkud na rozpacích zda konám správně ?


Datum zveřejění: 9.10.2002
Otázka:
Dobrý den. Měla bych jednu otázku, která je na těchto stránkách velmi často probírána a týká se předmanželské čistoty. Je považováno za hříh, když dva lidé, kteří spolu jen chodí, provádějí "všechno" kromě pohlavního styku? Za odpověď vám děkuji :o)


Datum zveřejění: 25.9.2002
Otázka:
Chapu, ze katolicka cirkev je proti potratum, ale proc je proti antikoncepci? Pokud je sex podle vetsiny knezi pouze na plodeni deti, tak je timto tvrzenim clovek degradovan na pouhe zvire, protoze jen zvirata soulozi, kdyz chteji potomky. Jindy ne.


20   40   60   80   100   101-120  140   160   180  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář