katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 26.10.2001
Otázka:
Zajímalo by me, zda-li se pri knežském svecení slibuje celibát. Prípadne, jak je tento slib formulován?


Datum zveřejění: 30.9.2001
Otázka:
Dobry den, zajimalo by me, proc neprijimame na msi i krev Panovu - vino. Vzdyt se o tom mluvi i behem mse - "toto je moje krev , ktera se proleva za vas na odpusteni hrichu. Toto je smlouva nova a vecna, to konejte na mou pamatku." Proc prijimame pouze Panovo telo ? Proc se knezi s nami nepodeli ?


Datum zveřejění: 30.9.2001
Otázka:
Dobrý den. Mám několik "technických" dotazů ohledně slavení liturgie. 1.Proč se při čtyřverší Kréda "..přijal tělo.." klaní? 2.Dle jakého pravidla se říká "Tajemství víry: ..." 3.Dle jakého pravidla se řídí barva, v které je mše sloužena. 4.Co znamenají kříž na čelo, ústa a hruď, které se činí před evangeliem. Děkuji za odpověď, popřípadě za odkaz na literaturu.


Datum zveřejění: 28.9.2001
Otázka:
Mohli by ste mi, prosím, vysvetliť význam hebrejského slova "AMEN". V slovníku cudzích slov som si už niečo našla, ale táto odpoveď ma neuspokojila.



Datum zveřejění: 25.9.2001
Otázka:
Dobrý den. Chtěl bych vědět, jestli pátek 28.září, kdy je svátek sv. Václava, se má světit jako neděle. Je vhodné a možné středně těžce pracovat po většinu dne, když se nejedná o práci nutnou? Děkuji za odpověd´.


Datum zveřejění: 24.9.2001
Otázka:
Prosím o vyjmenování svátků nebo slavností(v tom nemám jasno, co je více), které by měl věřící nebo je vázán slavit účastí na mši sv. Dále prosím vyjmenovat svátky a slavnosti Páně, Panny Marie a světců univerzální církve. Srdečně děkuji


Datum zveřejění: 21.9.2001
Otázka:
Je možné (dle CIC), aby kněz (resp. biskup) celebroval eucharistii ve společenství věřících, a při tom Tělo a Krev Páně nepřijal, ale jen ho podal všem shromážděným věřícím? Důvody přece mohou být různé (nesplnil podmínku hodinového tzv. eucharistického postu, je v těžkém hříchu a nestihl při svém pracovním vytížení slavit svátost smíření ap.)?


Datum zveřejění: 6.9.2001
Otázka:
Chtěla bych doplnit Vaši odpověď ohledně podávání eucharistie: v Dánsku podávají i ženy-neřeholnice.


Datum zveřejění: 6.8.2001
Otázka:
Chvála Kristu! Zajímaly by mě prosím předpisy a nařízení Svatého stolce ohledně podávání eucharistie a podmínky možných vyjímek daných biskupstvími. A to jak ve způsobu (tím myslím na ruku, vkleče, má-li se pohybovat kněz či věřící atd.), tak stanovení, kdo smí nejsvětější svátost podávat (podmínky pro laiky včetně pohlaví, řeholních bratrů, sester atd.). Díky za Vaši službu. Ze srdce přeji požehnané dny!


Datum zveřejění: 30.7.2001
Otázka:
Je mi 30 let a v nejbližší dobe budu pokrtena. Mám urcité obavy ze svátosti smírení,nevím,z ceho se zpovídat a jak.Poradíte mi? Dekuji.


Datum zveřejění: 25.7.2001
Otázka:
Je svatba v kostele vzdy spojená s prijímáním eucharistie? Vím, ze prijímat mohou jen ti, kterí mají za sebou svátost prvního svatého prijímání. Probíhá svatba jinak, kdyz se berou krtení katolíci, kterí dosud nikdy neprijímali? A co kdyz jeden prijímal a druhý ne? Moc dekuji, Honza


Datum zveřejění: 24.7.2001
Otázka:
Byl jsem pokrten (v rimskokat. kostele) behem sveho dlouhodobeho pobytu v zahranici. Plati mi krest automaticky i v CR, nebo bych mel navstivit farni urad a pozadat o uznani nebo to aspon nahlasit? Jako doklad mam krestni list v anglictine. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 20.7.2001
Otázka:
Vážení,
nemám připomínky, vaše stránky se mi líbí, mám pouze dotaz. Nevíte-li, kde by se na Netu daly najít jazykové mutace motlitby "Otče náš", jde mi především o anglickou, německou a ruskou verzi. Děkuji za radu.


Datum zveřejění: 11.6.2001
Otázka:
Mam dotaz jestli má mše v týdnu platnost za nedělní bohoslužbu, v případě odjezdu, kdy není možnost se dostat na mši svatou ani v sobotu. Díky za odpověď Jana


Datum zveřejění: 11.6.2001
Otázka:
Dobrý den, mám několik otázek... Chtěla bych se zeptat, zda mohu přistoupit ke svatému přijímání, když nejsem přítomna mše sv. od začátku. Moje druhá otázka se týká postu před sv. přijímáním. Vím, že je hodinový. Je to myšleno hodinu před začátkem mše nebo hodinu před sv. přijímáním? Dále bych se chtěla podělit s jednou zkušeností. Chtěla jsem koupit kříž na stěnu a zavítala jsem do jednoho obchodu, který patří člověku z nekatolické církve. Řekla jsem mu své přání (kříž z tělem Krista), a on mi namítl, proč chci kříž s Kristem, když Kristus na kříži nezůstal a že ho chci znovu ukřižovat... Přemýšlela jsem o tom a došla jsem k závěru, že je sice pravda, že Kristus na kříži nezůstal, ale pro mě kříž bez Krista nemá smysl. Zajímalo by mě, od kdy si vlastně lidé vyráběli kříže s Kristem na připomenutí ukřižování. A jaký je na to Váš názor?


Datum zveřejění: 11.6.2001
Otázka:
Dobrý den. Zajímá mě možnost účasti člena Římskokatolické církve na Řeckokatolické bohoslužbě. Děkuji. F. H.


Datum zveřejění: 3.6.2001
Otázka:
Muze clen csl.cirkve husitske jit u katoliku ke svatemu prijimani, v pripade ze byl ve sve cirkvi u zpovedi a smi jit ke zpovedi u katoliku, nema-li moznost vzypovidat se u sve cirkve ? Dekuji.


Datum zveřejění: 28.5.2001
Otázka:
Chtela bych se vas zeptat, jestli mi bude uznana nekatolicka mse, jestlize nebudu mit jinou moznost (napr. pobyt protestantke zemi ).Dekuji


Datum zveřejění: 19.5.2001
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mě, kdo, kdy a jak smí užívat oděv zvaný alba? Děkuji. F. H.


Datum zveřejění: 18.5.2001
Otázka:
Zajimalo by mne, zda se mohu jako katolik zucastnit jine nez katolicke bohosluzby. Dekuji


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   221-240  260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář