katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 18.11.2002
Otázka:
Zajímal by mě význam slov "pociunkule" a "loreto (loreta)". Původně by mělo jít o nějaké stavby. Používají se tyto názvy i pro kopie těch původních staveb? Porcinkule je také název pouti, např. v Opočnu a jinde. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 13.11.2002
Otázka:
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jakými předpisy je upraveno podávání sv. přijímání na ruku, zda je zde stanovena spodní věková hranice pro přijímajícího nebo zda ji může stanovit kněz. Děkuji


Datum zveřejění: 12.11.2002
Otázka:
Zdravím vás.
Zajímalo by mě,jak je to s vírou u ment.postižených lidí. Může jít mentálně postižený člověk k prvnímu sv. přijímání, i přesto že třeba jen zhruba pochopí o co jde, ale ve své podstatě je to věřící človíček milující Boha?
A když nebyl u prvního sv. přijímání a občas si jde pro sv. hostii, je to hřích? I přesto že si neuvědomuje i po opakovaném upomínání, že dělá něco špatného?
Předem děkuji.


Datum zveřejění: 11.11.2002
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, zda může laik ve výjimečných případech přijmout zpověď a udělit rozhřešení namísto zpovědníka. Mám na mysli situaci, kdy je člověk přítomen u nehody, při které někdo umírá a chce se vyzpovídat. Co všechno může laik v takovéto situaci pro umírajícího udělat (z duchovního hlediska)? Děkuji, Bohdan.


Datum zveřejění: 7.11.2002
Otázka:
Můj dotaz je z oblasti liturgie. Chtěla bych se zeptat proč se při mši používá bílé víno k proměňování. Když jsem byla někdy Praze na mši, tak se používalo červené víno. V zahraničí se někde používá především víno červené. Podle čeho se to řídí ?
Druhý dotaz mám k barvě kněžského ornátu. Podle čeho se určuje, kterou barvu ornátu má kněy na sobě ? Díky za odpovědi.


Datum zveřejění: 3.11.2002
Otázka:
Dobry den,chtela bych se zeptat,proč dochází k zavádění různých "novinek" jako např. dětské koutky v kostelích,umístění svatostánku na postraní oltář,podávání na ruku.Kdo o tom rozhoduje (navrhuje)?Proč se církev nedrží určité tradice?Děkuji.


Datum zveřejění: 23.10.2002
Otázka:
Chvála Kristu,
chci se zeptat jaké oblečení (především liturgické) může nosit trvalý jáhen. Kleriku, biret, kolárek, kolárkovou košili, pluviál,...
P.S. Vím o obecně platném, že jáhen nosí štolu "přes rameno" a dalmatiku, ale tyto další vyjmenované části oblečení se jen tak na trvalých jáhnech nevidí, tak nevím...
Předem díky za odpověď!

Tomáš


Datum zveřejění: 21.10.2002
Otázka:
Chvála Kristu!
Dozvěděla jsem se, že příští rok ustanovil Jan Pavel II jako rok růžence. Taky vyhlásil 5 nových tajemnství. Můžete mi napsat, která to jsou?
Martina


Datum zveřejění: 17.10.2002
Otázka:
RDobrý den, ráda ybch věděla, co je to za slovo, kterémá Pán Ježíš říci, když se na mši modlíme:"Řekni jen slovo, a má duše bude uzdravena". Co je to za slovo????????? Diky.


Datum zveřejění: 8.10.2002
Otázka:
Jak mám uskutečnit generální zpověď a kdy? Mám vyznávat hříchy, které jsem již vyznával? Když jsem dříve provedl jakýsi skutek, který byl špatný, ale poznání, že to byl hřích jsem obdržel až nyní; mám to vyznávat v generální zpovědi? Neboli: co mám vyznat v generální zpovědi. Slyšel jsem názor dvou kněží a každý říkal něci jiného. Jeden z nich generální zpověď nepovažuje za důležitou.Děkuji za odpověď.



Datum zveřejění: 6.10.2002
Otázka:
Již několikrát jsem si z různých reportážích či seriálech v televizi všimla, že věřící, kteří se pokřižují, si po tomto políbí pravou ruku. Zajímalo by mě, jestli to má nějaký význam. Děkuji


Datum zveřejění: 3.10.2002
Otázka:
Podle čeho se rozlišuje, co je kaple, kostel, chrám... Je to podle velikosti?


Datum zveřejění: 3.10.2002
Otázka:
Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi slovy "aleluja" a "haleluja". Někdo mi kdysi říkal, že "haleluja" se může v postní době zpívat, zatímco "aleluja" nikoliv. Je to pravda?


Datum zveřejění: 2.9.2002
Otázka:
Čím je specifické novokněžské požehnání? Co působí v duši toho, kdo je přijímá?


Datum zveřejění: 22.7.2002
Otázka:
Kdy se poprvé v kostele objevilo tzv. věčné světlo a jaký má přesně význam? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 13.6.2002
Otázka:
Dobrý den! Vím, že se o tomto témtu již na katolíku debatovalo, ale mně to stále nedá spát. Mám na mysli neochotu některých kněží podávat svaté příjmání "na ruku." Vím, že kněz má právo rozhodnout podle svého svědomí. Nedokážu, ale pochopit následující:
1. Proč má ale některý kněz svědomí citlivější než samotný papež a sbor biskupů?
2. Jestliže mohu přijímat "na ruku" u jednoho kněze a je to v pořádku, přece totéž nemůže být problém jen proto, že jsem v jiném kostele.
3. Měla jsem pocit, že církev má být jednotná a tohle je přece věc natolik zásadní, že nedokáži pochopit, jak v ní může pamovat v církvi takový rozkol. ? Z jednoty církve plyne i síla jejích modliteb.
4. Měla jsem pocit, že církev vždy vydává jednotné pokyny. Stalo se už někdy v církevních dějinách, že si kněz mohl tzv. "vybrat?"

Děkuji za odpověď. Renata.


Datum zveřejění: 12.6.2002
Otázka:
Chtela bych se zeptat co presne znamenaji zasnuby jak probihaji.
Dekuji.


Datum zveřejění: 30.5.2002
Otázka:
Karmelitánské nakladatelství vydalo mešní řád v několika řečech. Nejen z toho ale i z jiných pramenů je zcela nesporné, že v pozdravu "Pán s vámi" zní odpověď "I s DUCHEM tvým", jen v češtině duch jaksi vypadl, takže z významově silného pozdravu se stalo jakési kamarádské štěknutí. Proč je zrovna jen v naší mateřštině pozdrav tak amputován?


Datum zveřejění: 22.5.2002
Otázka:
Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat, co lidé v duchu říkají při proměňování. Když jsem byla menší, tak mně naučili, že můžu třeba říct jenom: „Pane Ježíši děkuji, mám tě ráda.“, ale teď už jsem starší a cítím, že v tom mám mezeru. Děkuji



Datum zveřejění: 20.5.2002
Otázka:
Zajímalo by mne, co má vlastně vyjadřovat malý křížek na čelo (např. při loučení). Je to vyjádření prosby o Boží ochranu pro člověka, který toto znamení přijímá? Poměrně často se s tím setkávám, ale není mi to zcela jasné.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   181-200  220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář