katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 25.4.2007
Otázka:
Nejsem pokřtěn, ale chystám se vstoupit do katechumenátu. Účastním-li se nyní mše svaté, mohu zůstat až do závěrečných obřadů (samozřejmě bez přijímání)nebo je mou povinností po homilii kostel opustit?


Datum zveřejění: 17.4.2007
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s korunovací Panny Marie. Od kdy je Panna Maria uctívána jako královna, kdy a kde to bylo oficiálně vyhlášeno a jaký má význam pro věřící? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 15.4.2007
Otázka:
Chci se zeptat, co musí udělat, clovek který ačkoliv byl vychovaný ve víře, víru odhodil a teď by se chtel vrátit? je Potreba se přihlásit ve farnosti nebo k tomu stačí jen svátost smíření?
A jak se donutit tuto svátost přijmout,kolikrát se připravím, jsem schpopná dojít do kostela ale nemám odvahu přikleknout ke zpovednici a to i presto ze vím, že mi svátost smíření hodně pomohla, je mi trapně vyprávět nekomu o svých chybách.


Datum zveřejění: 6.4.2007
Otázka:
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně Velkého pátku. Slyšela jsem, že je to den přísného postu – znamená to tedy, že bychom tento den neměli vůbec jíst? Anebo bychom si měli odepřít pouze některé potraviny, jako např. maso, sladkosti, alkohol apod.? Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 5.4.2007
Otázka:
Dobrý den, můj dotaz se týká přijímání svátostin. Zajímalo by mě, zda jako katechumenka mohu přijmout popelec. Vzhledem k dnešnímu datu je tato otázka pro praxi tohoto roku již bezpředmětná, ale ve společenství o této otázce debatujeme a zůstává pro nás stále nezodpovězená. A jak je to s požehnanými pokrmy o velikonocích? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 4.4.2007
Otázka:
Dobrý den, chci se Vás zeptat na pobožnost křížové cesty. Kdy se stala součástí zbožnosti?Kdy se poprvé objevily její obrazy v kostelích nebo zastavení v jejich okolí či volné krajině. Kdo stanovil těch 14 zastavení z evangelií? Díky za odpověď nebo odkaz, kde hledat informace.


Datum zveřejění: 9.3.2007
Otázka:
Dobrý den, mám takový dotaz, který se týká liturgického kalendáře. Chtěla bych se zeptat proč v žádném z nich není napsaná svatá Etelburga, již si připomínáme 7.7.? V kalendáři PMD jsem na 7.7 našla sv. Wilibalda Jak vlastně zjistím kdy se slaví památka např. sv. Kolety? Na internetu to také není. Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 3.2.2007
Otázka:
Dobrý den přeji. Mnohokráte již jsem zaslechl slovo "jáhen" a stále jsem narazil na jednu a tutéž odpověď: Duchovní s nižším svěcením. Já bych se ale chtěl zeptat, jaká je vlastně náplň jeho práce, zda může sloužit mše a podobně. Děkuji.


Datum zveřejění: 12.1.2007
Otázka:
Dobrý den, rád bych zjistil, od kdy je v liturgickém roce před vánocemi období adventu. A taky jak se jeho slavení měnilo v průběhu staletí. Děkuji i za případný odkaz na www stránky či literatůru.
Jirka


Datum zveřejění: 30.11.2006
Otázka:
Dobrý den,
na internetu jsem si přečetla, že začátek adventu připadal od 7. století na první neděli před Svatým Ondřejem. Je tato informace správná? Vždyť letos je první adventní neděle až 3. 12. 2006.


Datum zveřejění: 8.9.2006
Otázka:
Kamarádka se mě ptala, odkud se vzala černá Madonna a já jsem jí nemohla podat dobré informace. Mohli byste mi, prosím, s tímto dotazem pomoci?


Datum zveřejění: 12.5.2006
Otázka:
Zde přinášíme několik souhrných informací související s jáhenskou službou.


Datum zveřejění: 24.4.2006
Otázka:
Dobré ráno, chtěla bych se zeptat, jak se katolická církev dívá na skutečnost, že většina obřadů nebo jejich části pochází z pohanského světa?


Datum zveřejění: 30.3.2006
Otázka:
Odkud se vzalo slavení svátků (jmenin), myslím podle občanského kalendáře? Má s tím něco společného katolická církev?


Datum zveřejění: 17.3.2006
Otázka:
Dali jsme naší dceři jméno Karolína. Hledali jsme, jestli někdo takového jména je blahořečený, a našli jsme blahořečenou Karolínu Kózku. Rádi bychom se zeptali, kdo to byl, popřípadě jestli byste nám poslali odkaz na stránku, kde bychom si o ní mohli přečíst.


Datum zveřejění: 9.3.2006
Otázka:
chci se zeptat: nejde mi do hlavy, proč je popeleční středa 1.3., kdyz Velikonoce jsou 16.4.? Vzdyt 40 dní do Velikonoc by vycházelo na středu 8.3.



Datum zveřejění: 3.3.2006
Otázka:
Rád bych věděl, ze kterého lekcionáře (prosím přesné označení) se vybírají texty při udílení biřmování biskupem ve mši na „slavnost Seslání Ducha Svatého“.


Datum zveřejění: 10.2.2006
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na povinnou účast na mších svatých o svátcích, které nepřipadají na neděli a přesto by se jich měl katolík zúčastnit, aby se nedopustil hříchu. Jsou to tzv. zasvěcené svátky? Které to jsou?


Datum zveřejění: 30.1.2006
Otázka:
Počátkem 70. let nám pan děkan oznámil, že v dohledné době se připravuje nová forma svátosti smíření - veřejně ve společenství. Od té doby uplynulo více jak 30 let a nic nového v tomto směru nenastalo. Dle jednoho článku v KT svátost smíření ve zpovědnici zavedla církev teprve asi v 11. století, takže změna snad není nepřekonatelná. Pokud by však nastala, přivedla by k plnému křesťanskému životu dosti věřících, pro něž zpovědnice je takřka nemožná. Jedná se snad o nedořešený výsledek II. vatikánského koncilu. Kdy už konečně tehdy ohlášená změna nastane? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 13.1.2006
Otázka:
V jednom architektonickém projektu jsem se setkala s výrazem „votivní kostel“. Nevěděla jsem, co to znamená, tak jsem se zeptala architekta (autora projektu). Odpověděl mi, že přesně neví, ale že by to mělo být něco jako kostel všech církví. Tato myšlenka mi připadala zajímavá (kostela všech církví), a tak jsem se pokoušela zjistit více informací o „votivních kostelech“, ale nic jsem nenašla. Proto bych se ráda zeptala, co přesně znamená slovo „votivní“, jestli existuje něco jako „votivní kostel“, a pokud ano, jestli jde skutečně o kostel všech církví, případně kde bych se o tomto typu kostelů mohla dozvědět více.


20   40   41-60  80   100   120   140   160   180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář