katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 17.4.2005
Otázka:
Rad by som sa spytal , preco pri pohrebnych obradoch za papeza bol celebrant v cervenom ruchu . Kedysi bola pohrebna farba cierna , dnes fialova . Dakujem .


Datum zveřejění: 14.4.2005
Otázka:
Chvála Kristu ,
rád bych si ujasnil , jak je tomu s pokrývkou hlavy v kostele?
Sv.Pavel píše ve svém I.listu Korintským (1 Ko 11,3-4):" Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh. Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou , zneuctívá toho, kdo je mu hlavou, a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná." Dále píše (1 Ko 11,7) :" Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy."
1) Proč tedy mají církevní hodnostáři obvykle od biskupů výše při obřadech pokrytou hlavu ( obdoba židovské jarmulky - latinský název neznám )?
2) Proč není povinná pokrývka hlavy (šátek apod.) u žen ?
Děkuji za vysvětlení. P+D H.


Datum zveřejění: 13.4.2005
Otázka:
Zajímalo by mne,jaký význam má modlitba za zemřelého člověka,jehož duše se po smrti již dostala přímo do nebe.Může modlitba na tomto postavení ještě něco zlepšit?Děkuji.


Datum zveřejění: 12.4.2005
Otázka:
Slyšel jsem, že posvěcené věci by se nikdy neměly spálit - je to pravda? Můžou se tedy maximálně vyhodit? Mám na mysli třeba posvěcené větvičky.


Datum zveřejění: 16.3.2005
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné mít církevní sňatek mimo budovu kostela (louka). Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.3.2005
Otázka:
Chtěl bych se zeptat,jsou-li někde k dispozici ke stažení v elektronické podobě nedělní evangelia(cyklu C)? Děkuji


Datum zveřejění: 22.2.2005
Otázka:
Chvála Kristu,
mám tři dotazy:
1) Jaký překlad Písma se používá v lekcionářích? Neshoduje se totiž ani s Ekumenickým překladem, ani (myslím) s NBK.
2) Čtení v „Liturgickém kalendáři“ z těchto stránek odpovídají čtením z lekcionáře? Proč se mi tedy stalo to, že se čtení (myslím, že první z Popeleční středy) od lekcionáře trochu lišilo?
3) Jak získat texty čtení z lekcionářů (i pro všední dny) pro přípravu (vyjma zakoupení samotných lekcionářů či „Misálu na každý den liturgického roku“)? Nechystá se třeba doplnění těchto textů do výše zmiňované aplikace (s souladu s lekcionáři)?


Datum zveřejění: 17.2.2005
Otázka:
Prosím Vás, jak se mám modlit?
Teď mi řeknete, tak jak to nás naučil Ježíš. Tak to také dělám.Připadá mi ale, že neustálé omílání otčenášů, zdrávasů atd. není asi ono.Modlím se také svými slovy, ale to tak zabere 2 až 3 min.
Často čtu bibli.Chtěl bych ale v modlení držet jakýsi řád.Myslíte si ,že by bylo pro mě vhodné se modlit breviář pro laiky ? Nebo něco jiného? Poraďte mi prosím!
Jinak je mi 51 roků, praktikující katolík, lektor, ženatý ....


Datum zveřejění: 13.1.2005
Otázka:
Již delší dobu mi vrtá hlavou tato věc: v naší farnosti se při každé mši ve všední den, tedy mimo neděle, čte žalm tím způsobem, že lektor přečte hlavní antifonu, lidé opakují, pak přečte celý žalm bez antifon a na závěr lidé zopakují antifonu. Vědomě se vynechává antifona po každém odstavci. (Je tedy pronesena pouze dvakrát – na začátku a na konci žalmu.) Je možné i takovéto čtení žalmu? Mně se zdá nevhodné, protože vynecháním antifony se text vzdaluje pojetí žalmu.


Datum zveřejění: 10.1.2005
Otázka:
Ráda bych věděla, do jaké míry může celebrující kněz rozhodovat o podobě mše svaté. Setkala jsem se např. s tím, že se vynechává tajemství víry nebo po celou eucharistickou modlitbu (i při proměňování) lidé v kostele stojí a nepoklekají. Je to tak možné?


Datum zveřejění: 23.12.2004
Otázka:
Dobrý den, četl jsem vaše články o původu a datování vánočních svátků, vánočního stromku a podobně. Všude se v nich hovoří o jediném vánočním datu a tedy, že datum narození Ježíše Krista bylo přesunuto na 25. prosinec (pravděpodobně z 6.ledna). Proč se tedy slaví u nás štědrý den už 24. prosince? Bere se to vánoční rozjímání 24. 12. pouze jako příprava na 25.?


Datum zveřejění: 16.12.2004
Otázka:
Objevil jsem v knize Liturgika od A. Adama (str. 376), že v současné době se rorátní mše sv. mohou slavit o všech dnech adventu, ale jen do 16. prosince. Nenašel jsem však důvod. Mohli byste mi prosím toto vysvětlit?


Datum zveřejění: 10.12.2004
Otázka:
Chvála Kristu, už delší dobu se mi nedaří sehnat latinský text hymnu sv. Tomáše Akvinského Ecce panis angelorum. V kancionálu s dodatkem pro olomouckou arcidiecézi je jeho český překlad, rád bych měl však k dispozici i originál v latině. Nemůžete mi, prosím, poradit? Děkuji a přeji hodně sil do vaší práce.


Datum zveřejění: 29.10.2004
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.


Datum zveřejění: 22.10.2004
Otázka:
Chvála Kristu a Panně Marii!
Rád bych se dověděl, kdy vznikla ministrantská služba v Církvi (odpovídající dnešnímu chápání ministranta)a jak se úlohy ministrantů v dějinách měnily.
Děkuji Vám za odpověď.


Datum zveřejění: 20.10.2004
Otázka:
Během mého pobytu ve Španělsku, jsem navštívil i katedrálu sv. Kalicha ve Valencii. Zaprvé jsem si povšiml, že se přímo v budově chrámu prodávaly pohlednice a jiné upomínkové předměty. A ihned jsem si vzpoměl, na tu pasáž písma, kdy Ježíš vyhnal z chrámu prodavače a směnárníky. Zdálo se mi, že ta situace byla takřka podobná.
A za druhé, se mi osobně zdá zasvěcení katedrály kalichu, o němž se s jistotou může prohlásit , že se jedná o podvrh (neboť kalich ozdobený perlami a celý ze zlata, mi k Ježíši, jež celý život říkal: "Vzdejte se majetku a rozdejte ho potřebným" (cituji nepřesně, pouze podle paměti). Nuže klanění a zasvěcování katedrály kalichu mi prostě připadá jako modlářství.
Již předem děkuji


Datum zveřejění: 19.10.2004
Otázka:
Chvála Kristu!
Mohl bych se zeptat, jestli purifikovat po sv. přijímání může i ten, kdo má pověření na čas nebo pro konkrétní případ? Ve VPŘM se píše jen o řádně ustanoveném akolytovi.
Také se tam píše, že nádobu přijímají mimořádní přisluhovatelé vždy z rukou kněze. Platí to až před podáváním sv. přijímání? U nás je praxe, že ciborium přinesou ze svatostánku oni a až na podávání ho dostanou od kněze. Ale ve Světle (35, nebo 36 (?)) se píše proti této praxi.
Může si při bohoslužbě slova se sv. přijímáním bez kněze podat ten, kdo ji vede, sám, pokud je přítomno více akolytů, anebo si má nechat podat od jednoho z nich?
Děkuji.


Datum zveřejění: 8.10.2004
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat, jak se určuje doba slavení velikonoc ve východních církvích? U nás, v katolické církvi, je to myslím tak, že slavnost Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. Jak to určuje pravoslavná církev a kdy slaví velikonoce Židé dnes? A proč vznikl ten rozpor, že neslavíme velikonoce společně? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 7.10.2004
Otázka:
Při cestách po Českém ráji jsem narazil na několik křížů ale i samostatných soch SVATÉ STAROSTY. Marně hledám kdo byla tato Svatá a jaký byl příběh jejího života. Děkuji Pavel


Datum zveřejění: 6.10.2004
Otázka:
Velmi by som sa potrebovala dozvediet blizsie informacie o liturgii hodin. Viem sa modlit ranne chvaly, vespery, kompletorium, ale chcela by som podrobnejsie informacie, napr. o casoch kedy sa maju jednotlive modlitby modlit, ake su vsetky modlitby lit. hodin a ake ma v nej miesto posvatne citanie...


20   40   60   80   81-100  120   140   160   180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář