katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Liturgika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 26.11.2008
Otázka:
Rád bych věděl, kdy začíná advent. Slavností Krista Krále, pondělím po, nebo až 1. adventní nedělí?


Datum zveřejění: 24.6.2008
Otázka:
Dobrý den! Ráda bych se zeptala, zda je při mši svaté zakázáno při přinášení obětních darů a před evangeliem zpívat mariánské písně. Existuje na to nějaký předpis, anebo je to čistě na varhaníkovi či schole? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 3.6.2008
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych nechat pokřtít svou 12letou dceru. Mohli byste mi, prosím odpovědět, co je k tomu všemu zapotřebí, co je třeba absolvovat, pokud pocházíme z ateistické rodiny? Může se nechat pokřtít i dospělý člověk? Děkuji.


Datum zveřejění: 27.5.2008
Otázka:
Pěkný den, prosím o vysvětlení, kdy je při mši sv. ustanoveno či doporučeno věřícím stát, kdy sedět, kdy klečet. Co farnost, to určité odlišnosti, někdy i výrazné… Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 2.5.2008
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, co by měl splňovat člověk, který chce dělat kmotra u křtu. Děkuji za odpověď. Marie


Datum zveřejění: 22.4.2008
Otázka:
Dobrý den,účastním se někdy při mši Sv. četbou z Písma Svatého. Je mi často líto, že se vstupní antifona vynechává. Ptám se proč, vždyť je to vlastně ochuzení o slavnostní vstup do Božího slova. Alespoň já to tak pociťuji. Děkuji.


Datum zveřejění: 17.4.2008
Otázka:
Dobry den, zajimalo by me, jestli jsou nejake internetove stranky ci odkazy, kde by se clovek mohl vice dovedet o krestanske tradici a 'deni v kostele' jako napriklad, jak jste odpovidali na otazku ohledne svicnu, ... Jsem konvertita a jeste stale nemam zabehnute vsechny tyto veci a velmi me to zajima, bohuzel momentalne nejsem v Cechach, ale muzete mi doporucit i knizni tituly v jakychkoli jazycich, nejen v ceskem, dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 11.4.2008
Otázka:
Viděl jsem v televizi při přenosu mše sv. z Vatikánu (ale také u nás v katedrále) rozmístněno sedm obrovských svícnů na oltáři. Zajímalo by mě, co má tato symbolika znamenat, když ve většině kostelů jsou dvě nebo tři svíce. V jedné knize jsem četl, že se doporučuje raději jedna velká svíce vedle oltáře, stejně tak i u květinové výzdoby, aby zůstal oltář při mši prázdný a kalich s patenou se neztratil v záplavě předmětů.


Datum zveřejění: 7.4.2008
Otázka:
Díval jsem se jako pravidelný divák na televizi Noe na přenos z chrámu sv.Petra ve Vatikánu na obřady Zeleného čtvrtku. Je mi 64 let, ale nechápu jak je možné, že ještě v roce 2008 umývá panež nohy kardinálům ve zlatém umyvadle a se zlatým džbánem. Kdy skončí tento triumfalismus? Při této mši sv.se konala sbírka na chudé děti,myslím si, že právě to zlaté umyvadlo a džbán do ní patřily. Děkuji.


Datum zveřejění: 3.4.2008
Otázka:
Rád bych věděl, jestli existuje nějaký „kanonizovaný“ český text modlitby Zdrávas, Maria. Jde mi hlavně o slova „…požehnaná ty/tys/jsi mezi ženami…“. Vzhledem k tomu, že modlitba růžence patří bezesporu k nejčastějším společným modlitbám, bylo by asi vhodné stávající nejednotnost nějak usměrnit.


Datum zveřejění: 29.3.2008
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč je letos slavnost Zvěstování Páně (25. 3.) přeložena na pondělí 31. 3. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 19.3.2008
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, proč se Velikonoce neslaví k určitému (každý rok stejnému) datu jako třebas Vánoce, ale je to vždy první neděli po jarním úplňku (čili každý rok jiné datum).


Datum zveřejění: 7.3.2008
Otázka:
Dobrý den, chci se zeptat, jaké oblečení je vhodné na den křtu dospělého člověka, ženy.
Případně prosím o o tip, kde najdu odpověď.
Děkuji a přeji požehnaný den.


Datum zveřejění: 15.5.2007
Otázka:
Dobrý den, manželka mi dnes řekla, ať svým autem jedu na nákup do Globusu, ale já jsem řekl, že je neděle a že se v neděli nemá jezdit na nákupy. Ona nemá řidičský průkaz a tak si musela jet na nákup v této zimě na kole. Nákup nutně potřebovala dnes, protože musela nachystat svačiny dětem na pondělní pracovní den. Zachoval jsem se zprávně ? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.5.2007
Otázka:
Zanedlouho mám přistoupit k svátosti biřmování a chtěl bych se zeptat, podle čeho je nejlepší zvolit biřmovací jméno. Např. podle života daného svatého?


Datum zveřejění: 9.5.2007
Otázka:
Nemělo by se začít mluvit o smyslu účasti dětí na mši? Praxe je taková, že rodiče děti do kostela prostě vodí - a to bez ohledu na jejich věk, zájem o mši a schopnost spoluúčastnit se aktivně bohoslužby anebo alespoň schopnost poslechnout maminku a být zticha.
Takový rodič evidentně pouze nechce přijít o "čárku" za to, že nebyl v neděli v kostele. Bude-li mi rodič pobíhajícího, žvatlajícího a jinak rušícího dítěte tvrdit, že je do kostela bere pro to, aby vnímalo a nasávalo atmosféru bohoslužby, je to pokrytecká lež. Tento argument pod sebou může skrývat nechuť rodičů věnovat se dětem v oblasti náboženské výchovy. Je to stejně absurdní a neadekvátní, jako brát čtyřleté dítě na přednášky na medicíně, pokud projeví přání stát se lékařem. Naopak je jistě chvályhodné se dítěti na jemu pochopitelné rovině v tomto ohledu věnovat.
Rodič by měl být k sobě upřímný a uvědomit si, jak sobecké (opravdu to dělá pouze kvůli sobě - dítě z toho žádný užitek nemá) a bezohledné (z pohledu ostatních lidí, kteří se v kostele snaží pozvednout svá srdce k Bohu) je jeho jednání. Nakonec ruší okolí i tento dospělý svým napomínáním a těžko věřit tomu, že se může soustředit na modlitbu, pokud jeho dítě vesele cupká směr oltář anebo kňouravě žádá o pozornost.
Dítě má zpravidla dva rodiče a bývalo dobrým zvykem, že jeden z rodičů zůstával s dětmi doma a šel na bohoslužbu dřív nebo později, třeba do jiného kostela. Toto řešení nemohou využít pouze svobodné matky a vdovy s dětmi. Problém ale obvykle není v tom, že by děti neměl kdo pohlídat, ale v tom, že rodiče považují za zásluhu nosit do kostela svá nic nechápající robátka. Je na čase, aby se vžilo do povědomí, jak velmi neslušné je takové jednání. Rodiče by si měli uvědomit, že těch pár facek, který by leckdo rád jejich neposednému děcku věnoval, si vlastně zaslouží pouze tito naoko zbožní tatínkové a maminky. Kde najít místo pro tuto připomínku?


Datum zveřejění: 8.5.2007
Otázka:
Rád bych se zeptal, jak se jmenuje první rómský světec, případně kde by bylo možné o něm zjistit nějaké informace.


Datum zveřejění: 4.5.2007
Otázka:
Dobrý den,
velice by mě zajímalo,mohou-li se vzít bratranec a sestřenice, kteří jsou od sebe ve vstahu, kterému se říká: „z druhého kolena“.
Někteří říkají, že to je vyloučeno, jiní zase že to už není ani rodinná příslušnost, že to nemá na nic vliv, že není co řešit.
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 2.5.2007
Otázka:
Mám 16letou dceru, po celý její život se snažím ji vychovávat v duchu katolické víry. Dcera mě však překvapila prohlášením před několika týdny, že nevěří v Boha, odmítá chodit do kostela, na bohoslužbách demonstrativně předvádí, jak se nudí, jak „trpí“. Co dál? Mám trpělivě čekat, až ji přejdou tahle nešťasná léta? Můžete mi doporučit nějakou vhodnou literaturu na toto téma? Rozhodně nechci boj o další duševní život mé dcery vzdát!


Datum zveřejění: 26.4.2007
Otázka:
Dobrý den, mám otázku ohledně modlitby. Jaký smysl má modlitba nahlas? Je rozdíl mezi tichou a hlasitou modlitbou co do významu? Například při modlitbě ve společenství? Děkuji a přeji pěkný den.


20   21-40  60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář