katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Věrouka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 9.10.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak moc může křesťan zpochybňovat. Byl nám totiž dán dar rozumu, který je nesmírně důležitý a nikdo se bez něj neobejdeme. Rozumově se však Bůh dokazuje těžko, je to spíše otázka víry. Naše víra je ovšem formována i mnoha vnějšími vlivy, a proto nemůžeme někým pohrdat jen proto, že neuvěřil. Nejedná se o nic vrozeného. Kdybychom vyrůstali my ve stejném prostředí, patrně bychom ani my neuvěřili. Boha můžeme poznat například skrze Bibli. V hodinách náboženství nám říkali, že Bible byla napsána z vnuknutí Ducha svatého. I tomu ovšem musíme jen věřit, po světě koluje spousta materiálů různých sekt, které tvrdí, že byly osvíceny Duchem svatým, a takovým sektám přece nevěříme. Nebo lze předpokládat, že když Ježíš řekl Petrovi "cokoliv svážete na zemi, bude svázáno na nebi,...", měla být rozhodnutí budoucích hlav církve správná, jenže jsme byli svědky různých schizmat a inkvizicí. To vede ke zpochybnění neomylnosti církve. Zpochybnit nemůžeme snad jen vlastní svědomí, jenže ani nevěřící lidé necítí výčitky svědomí proto, že neuvěřili. Co je to vlastně víra? Je to jen cosi, jako axiom v matematice? Nebo je to dar, který dává Pán pouze vyvoleným? Věřit se dá totiž všeličemu, i zrůdným ideologiím. Jak si mohu být jist, že právě víra, ve které jsem by vychováván a již vyznávám, je ta správná? Mnohokrát děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 6.10.2003
Otázka:
Chci se zeptat na zázraky jako stigmata, plačící sochy, léčivé prameny apod. - jak se k nim staví církev, do jaké míry je ověřena jejich pravost.
Dále mě zajímá tzv. turínské plátno.
Můžete mi k tomu něco napsat?
Díky


Datum zveřejění: 4.10.2003
Otázka:
Bůh ví, co si myslíme. Jak vědí světci, že s k nim modlíme a že je o něco prosíme (např. sv. Antonin nebo Tadeáš..). Ví také ďábel, ci si v "skrytu duše" myslíme????
Děkuji za odpověď. M.E.


Datum zveřejění: 19.9.2003
Otázka:
Chvála Kristu!
Byl bych Vám vděčný za vysvětlení následujícího: v knize Genesis se hovoří o stvoření Země. Podle této knihy však Země vznikla dříve než Slunce. Neodporuje to poznání moderní vědy ? Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 17.9.2003
Otázka:
Je Bůh nějak přítomen i v pekle?

Dík za odpověd (doufam, ze se ji jeste doziju)


Datum zveřejění: 18.8.2003
Otázka:
Dobrý den. Zajímala by mě definice kreacionismu a postoj katolické církve k tomuto směru. V různých encyklopediích jsem našel zavádějící a zjednodušené definice a výklady, které mi připadaly neuspokojivé a matoucí. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 14.8.2003
Otázka:
Nejsem schopen dát dohromady následující teze.
Bůh je vševědoucí,Bůh je láska. Bůh je stvořitel, dárce života.
Tedy jak může Bůh, který nekonečně miluje, dát život člověku,
který jednou dojde k věčnému zavržení,
když tuto skutečnost ví již před aktem jeho stvoření ?



Datum zveřejění: 1.8.2003
Otázka:
Dobry den,
nedokazu kamaradce zodpovedet 1 otazku, proto Vas prosim o radu. Otazka zni: Kdyz je Buh jen dobro,kde se vzalo zlo? Jak je to mozne, ze se vubec andele Bohu vzbourili,kde se v nich vzala pycha? Kde se vzalo zlo,kdyz vse vytvoril Buh a ten je dobro. Ptam se na prvopocatek zla, ne na zlo, ktere vytvareji lide. Dekuji


Datum zveřejění: 8.7.2003
Otázka:

Moc vás zdravím
a děkuji za vaše skvělé stránky.Ale k dotazu:Když Ježíš sedí po pravici Otce, kdo sedí po jeho levici?


Datum zveřejění: 27.6.2003
Otázka:
Mám takový problém, který mi neustále vrtá hlavou. Ač je křesťanství ve světě velmi rozšířené, ne všichni lidé jsou křesťané. Existují i jiná náboženství, spousta lidí jsou ateisté. I mezi křesťany existují různá vyznání, různé pohledy na svět. Navíc se ne všichni křesťané řídí do puntíku přikázáními. Shrnuto a podtrženo, je jen málo lidí, kteří by si Boží království opravdu zasloužili. Co s těmi lidmi bude? Připadalo by mi nesmírně kruté, kdyby měli být zavrženi. Já osobně miluji mnoho nevěřících lidí, a ze srdce bych jim přál, aby došli věčné spásy. A protože Bůh je ztělesněním lásky, musí je přece milovat daleko více než já. Mezi námi žije spousta lidí, kteří pro ostatní mnoho udělali -- lékaři, zachraňující jeden život za druhým, záchranáři, politici zaslouživší se o blaho země, nebo i jen maminky a babičky, které dali mnoho krásného svým potomkům. S nimi se ani já nemohu srovnávat, zasloužili se o mnoho dobrých věcí, ač jsou nevěřící. Navíc většina věřících, které znám, pochází z věřících rodin. Takže je jen málo lidí, kteří se k víře dostali během života, a vlastně za to nemohou. Existuje snad nějaká predestinace? Tomu nevěřím. Dostanou se do nebe i lidé, kteří nejsou křesťany, mají-li vůli konat dobro? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 19.6.2003
Otázka:
Ráda bych se dozvěděla, jaký je oficiální názor Katolické církve (a kde ho najdu) na důvod vykoupení, proč vlastně Pán Ježíš Kristus zemřel. Dočetla jsem se, že existují různé filozofické doktríny: objektivní (Kristus zemřel proto, aby učinil zadost Boží spravedlnosti a abychom se stali pro Boha přijatelnými.), subjektivní (Kristus přišel a zemřel spíše proto, aby změnil nás než Boží postoj k nám) a klasická (vítězství nad zlými silami světa). Já osobně zastávám názor, že se tyto důvody doplňují a že všechny jsou pravdivé. A myslím si, že pokud bychom některý z nich označili za zbytečný (zvl. objektivní), pak by to mohlo vést k herezi.
Jak mám odpovědět člověku, který vůbec neuznává objektivní pohled na vykoupení a říká, že Pán Ježíš nemusel zemřít, kdyby se k němu lidé tenkrát zachovali jinak, a že šel na smrt hlavně z toho důvodu, aby lidi vyprovokoval (jako proroci)?
Prosím též o doporučení nějaké literatury. Děkuji.



Datum zveřejění: 15.6.2003
Otázka:
Zdravim Vas Otce,
Chci se zeptat, kdy se stal Jezis Mesiasem, pri krtu nebo pri svem poceti.
Predem dekuji


Datum zveřejění: 13.6.2003
Otázka:
Dobrý den,

Zajímalo by mne, proč tvrdíte, že pouze Ježíš byl počat neposkvrněně. Znamená to tedy, že Bůh jedinou přirozenou možnost (pohlavní styk), jak počít dítě, současně kvalifikoval jako hřích? Jak tedy je možné počít dítě tak, aby to nebylo hříchem, a tudíž to bylo neposvrněné? Opravdu je každé přirozené početí dítěte hříchem?


Datum zveřejění: 29.5.2003
Otázka:
Jak si mam vlastne predstavit Boha? Jak je mozne ze tady vzdycky byl? vsechno prece musi mit svuj zacatek, neda se prece verit ve stareho pana, ktery nad nama sedi a ktery nas bedlive sleduje(bez urazky, ale chtel bych vnest trochu svetla do meho tapani)


Datum zveřejění: 20.5.2003
Otázka:
Chvala Kristu!

Nedavno jsem docetl knizecku od sv. Faustyny Kowalske, ve ktere pomerne detailne popisuje sve vize o pekle. Existuje podobne dilko o ocistci, nejlepe oo nejakeho svetce?
Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 7.5.2003
Otázka:
Kde katolicka cirkev prisla k tomu ze Jezis si vzal Pannu Marii k sobe do nebe i s jejim pozemskym telem (v Bibli?).


Datum zveřejění: 29.4.2003
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na názor katolické církve na mimozemské civilizace.Proč by Bůh začínal nový život někde jinde?


Již předem díky za odpověď


Datum zveřejění: 26.3.2003
Otázka:
Slyšel jsem z úst známého teologa výrok: "Teolog je profesionální pochybovač". V katechizmu jsem si našel odstavec 2088, kde se pochybnosti hovoří jako o hříchu.Rozdělení pochybnosti jak je rozdělena v katechizmu nerozumim. Je pochybnost hřích? Je tato tefinice teologa správná?


Datum zveřejění: 25.3.2003
Otázka:
Je možné být pokřtěn více než jednou? Vždycky jsem se domníval že nikoliv, ale v knize "T.Mertona: Sedmistupňová hora" autor píše, že byl pokřtěn jednou jako dítě z vůle rodičů (str. 10) a podruhé již jako dospělý, z vlastní vůle (str. 177 a další). Také by mne zajímalo, zda obnova křestního slibu při mši svaté má charakter očištění od hříchu, např. jako svátost smíření, a nebo má jen symbolický charakter?
Děkuji.


Datum zveřejění: 17.3.2003
Otázka:
S přáním krásného večera Vás zdraví Kamil. Mám dotaz ohledně darování orgánů. Třeba setkávám se z názory jsetli by mohl křesťan darovat po smrti někomu z těžce nemocných, kteří by se tímto orgánem např. srdcem mohli úplně uzdravit. Jak se na to dívá Církev a jak tomu bude při vzkříšení mrtvých z tělem, když tělo sebe-víc nemocné bude vzkříšené, ale když bude mít orgány někdo jiný... Děkuji.
Druhý dotaz se týká svateb:
Vím, že když člověku zemře manžel či manželka, tak že se může znova oženit či vdát, ale při vzkříšení, když se potká z "bývalým" partnerem. Vím, že co se týče věčnosti, tak asi je hodně otázek a málo odpovědí. Nejčastější odpověď je: "Však uvidíš, až tam budeš." Děkuji za zodpovězení dotazů. Krásný večer. Kamil.


20   40   60   80   100   101-120  140   160   180   200   220   240  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář