katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Věrouka


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 30.10.2001
Otázka:
Proč římskokatolíci používají Ježíšovu matku Marii jako zbraně proti nekatolíkům (lidově nazývaných "odpadlíky") a rukojmí svých extrémních pozic v rámci této církve či jako záruku "pavověrnosti"? "Zeptal se" vůbec Matky Boží někdo, zda s tímto zneužíváním a přizpůsobováním její osobnosti k obrazu svému souhlasí? Nevím jak vám, ale mně je z toho všeho nevolno...


Datum zveřejění: 22.10.2001
Otázka:
Dovoluji si obrátit se na Vás s pro mne velmi důležitým dotazem: Je mi 21 let a připravuji se na brzký křest, nemohu si však vybrat jméno světce/patrona (tedy druhé - křestní jméno) - resp.: musí to být jméno ,,tzv. z kalendáře" nebo i jméno ,,cizozemské" - kamarád mi navrhoval například v Belgii časté jméno Teus, které se mi líbí, ale nevím,zda to ,,projde u našich úřadů" (zákon o matrikách, změně jména a příjmení). Můžete mi případně poradit nějaký seznam jmen světců? Předem velmi děkuji!


Datum zveřejění: 22.10.2001
Otázka:
Reaguji na otázku o podmínečném křtu. Mám stejný problém, byl jsem křtěn v bazénu, bez dokladu, ale do církve jsem nevstoupil. Nastoupil jsem do katechumenátu a budu pokřtěn pod podmínkou. Jak je to s odpuštěním hříchů? Pan farář mi bude dávat půl hodiny před křtem zpověď a poté půjdu na křest. Budou mi plně odpuštěny hříchy jako při prvním křtu? Mám stále zmatky v odpouštění hříchů.. čtu katechismus, ale je toho na mne moc.


Datum zveřejění: 19.10.2001
Otázka:
Dobry den. Chci se prihlasit ke katolicke cirkvi a nechat se pokrtit. Muj problem je nasledujici: Uz jsem jednou krtena byla, a to jednou z onech nove vzniklych liberalnich cirkvi (konkretne Apostolska cirkev). Do teto cirkve jsem vsak oficialne nevstoupila – nez k tomu mohlo dojit, prestala jsem toto spolecenstvi navstevovat. (Vadilo mi pokrytectvi hlavnich predstavenych). Muj krest probehl v rybnice nekde na kutnohorsku, zadny doklad však o nem nemam. Muzu byt tedy v pripade vstupu do katolicke církve krtena znovu? Predem dekuji za odpoved a zdravim.


Datum zveřejění: 15.10.2001
Otázka:
Je Buh Otec, taky duch? Nebo ma hmotne telo jako Jezis Kristus? Pokud je duchem, tak je stejny jako Duch Svaty? Tedy jsou dva duchove v Nejsvetejsi Trojici?


Datum zveřejění: 6.10.2001
Otázka:
Zajímalo by mne, zda Bůh je i Bohem trestajícím. Děkuji.


Datum zveřejění: 3.10.2001
Otázka:
Prosím o vyjadrenie k téme "Darwinova teória" v učive dejepisu, konkrétne na cirkevných školách. Nestotožňujem sa totiž s názorom kolegýň prechádzať túto tému mlčky. Ďakujem (učiteľka na zákl.cirk. škole)


Datum zveřejění: 1.10.2001
Otázka:
Proc vsemohouci a vsevedouci Buh stvoril nas ubohe lidi, veda pritom, ze zhresime, a ze se bude muset za nas sam obetovat? Odkud se vlastne vzalo zlo? Na zacatku prece stoji Buh=Laska, jak se tedy laska sama od sebe muze promenit v nenavist?


Datum zveřejění: 25.9.2001
Otázka:
Casto na me neverici utoci otazkou poceti z Ducha svateho. Odpoved, ze jde o tajemstvi, neni uspokojiva. Vsechny zazraky,ktere popisuje Bible, jsou pro ne pochopitelne, ale toto ne. Vzdy pro vznik noveho zivota je potreba dvou bunek (vajicka a spermie). Kde se ta spermie vzala? Jak to mam vysvetlit?


Datum zveřejění: 24.9.2001
Otázka:
Mam dotaz ohledne rozdeleni andelu. Jak mam chapat satana? Zminuje se o tom Bible? Mluvi Bible o satanu, jako takovem? Jaka je hierarchie andelu? Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 23.9.2001
Otázka:
Již několik let mám strach jít k svátosti smíření. Když si projdu zpovědní zrcadlo,jsem dost zhnusen. Navíc mne trápí svědomí.Přidaly se zdravotní potíže. Zdá se mi,že stav duše se odráží ve stavu těla.


Datum zveřejění: 23.9.2001
Otázka:
Jsem verici, ale nejsem clenem zadne cirkve. Chtela bych svou viru stvrdit krestem a prihlasenim se ke katolicke cirkvi. Co pro to musim udelat? Jaky je obvykly postup? Dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 16.9.2001
Otázka:
Ctěl bych ze zeptat jaký je postoj katolické církve ke zjevením Panny Marie popsaným v knize HLAS VĚČNOSTI. Tato kniha vyšla v roce 1993 v nakladatelství GEMMA89 a jsou v ní popsané zjevení Panny Marie která se od roku 1972 zjevovala a možná ještě zjevuje Anežce. Místo zjevení není uvedené údajně proto, že její příchod do této části naší země musí být nějakou dobu ještě utajený. Dále bych se ještě chtěl zeptat zda nevíte jestli je někde v internetu k dispozicí KATECHIZMUS KATOLICKÉ CÍRKVE.


Datum zveřejění: 16.9.2001
Otázka:
Dobrý den. Dlouho mě napadá tato otázka - tento problém: Jako pro věřící křesťany je pro nás hlavní osobní vztah k Pánu Ježíši Kristu, tedy víra, a Bible zároveň učí, že se tato skutečná víra projevuje poslušností Jemu a Jeho přikázáním. Chtěl bych se proto zeptat, proč je ale výklad Písma tak náročnou záležitostí (zde to samozřejmě platí především o rozdílech mezi katolíky a protestanty, ale i mezi jednotlivými věřícími zároveň). Jsou to např. otázky Večeře Páně (eucharistie), celibátu kněží, antikoncepce, ospravedlnění pouze vírou anebo vírou a dobrými skutky, pacifismu, trestu smrti, povinné či nepovinné návštěvy bohoslužeb,mariánského kultu, i dalších otázek, kterými se v praktickém životě i jednání jako křesťané často lišíme a nemáme definitivní a jistou odpověď... Jinými slovy, proč Bůh, když si přeje, abychom my věřící (Jeho učedníci) byly jedno, pak proč odpovědi na tyto otázky nejsou v Bibli uvedeny zcela doslovně a jasně, aby o nich nemohlo býti sporů, nýbrž jsou v Bibli naopak jaksi velice nejasně, takže lze mít různé výklady.. Tedy proč nám věřícím Bůh nedá plné poznání Pravdy, aby nebylo sporů a nejasností a následných rozdělení? Děkuji a nashledanou.


Datum zveřejění: 15.9.2001
Otázka:
Vážení Otcové,

nevím si rady s následujícím názorem: "Bůh je nejvíce milosrdný a milostivý a zároveń se celá řada lidí narodila do mírně řečeno neutěšených podmínek a rodinných vztahů. Mnoho lidí je od nejútlejšího věku vystavováno fyzickému či psychickému násilí nebo zneužívání. Tito lidé dostali něco o co nežádali, co nemohli odmítnout tak, jako můžeme odmítnout například dědictví, něco o čem se tiše předpokládá, že se za to má děkovat - život. Pokud takovíto lidé přijdou do kostela nebo kontaktují věřící, je jim Bůh předkládán jako někdo, kdo zejména soudí a trestá za nedodržování příkazů, které člověk ze své nedokonalé podstaty ani plně dodržovat nemůže, tj. jako by byl trestán pes za to, že si nemůže pomoci a stále štěká nebo nováček na vojně za to, že opravdu nevyčistil za pět minut celou chodbu zubním kartáčkem.
Co tedy říci na názor: "Já jsem žít nechtěl, podmínky do kterých jsem se narodil jsem si nezvolil. Když už se to ale stalo, budu se snažit pokud možno druhým prospívat a co nejméně škodit. Co se mnou Bůh provede po mé smrti je Jeho rozhodnutí, On stanovil všechna pravidla, rozhoduje, tedy asi nese i odpovědnost, přinejmenším před sebou samým. Jak napsal Saint-Exupery v knize Malý princ, člověk je odpovědný za toho koho si ochočí (cituji zpaměti) - Bůh si lidi "ochočil", je psáno, že svět je v Boží ruce. Kdyby kdokoli z nás měl možnost zabránit násilí, páchanému na dětech, jiných lidem nebo jen na zvířatech a neučinil by tak, vystavuje se pokud ne trestnímu stíhání, pak přinejmenším morálnímu odsouzení - Bůh je všemohoucí, já si Ho soudit netroufám. Jenom si myslím, že když vidí co lidé dokázali napáchat, je mu hodně smutno.


Datum zveřejění: 13.9.2001
Otázka:
Velmi mě provokuje téma " svoboda člověka ". Proč Bůh daroval svobodu nám nevyzrálým lidem, když musel vědět, že s ní nebudeme umět zacházet? Zdá se mi, že už nemohu unést všechna ta negativa způsobená právě touto svobodou druhých lidí( včetně mé vlastní). Zprávy o nejrůznějších zločinech a utrpení, nedorozumění v nejbližším okolí nejen mém.....atd. mi nahánějí hrůzu, naplňují mně strachem a nesouhlasem, berou mi chuť žít. ( pro informaci : je mi třicet a nejedná se o pubertální pocitový problém, já tomu opravdu nerozumím, rovněž jsem si vědoma, že se na takovouto otázku nedá jednoduše odpovědět, spíše očekávám nějaké podněty k dalšímu přemýšlení). Děkuji Marcela


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak katolická církev vykládá verž z listu Židům 9, 27 "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud".Lze tento verš brát skutečně přesně a doslova, hlavně slovo "každý" ?A pokud ano, jak budou souzeny například předčasně zesnulé malé dětinebo dokonce potraty (u kterých my křesťané na základě Bible věříme,že nenarozené dítě je také člověk v plném smyslu).


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Mě velmi trápí situace, kdy katolíci uctívají sochy, např. Panny Marie Fatimské požehnané papežem Janem Pavlem II. nedávno, i obrazy, např. sv. Aněžky nebo sv. Jana Sarkandra při kanonizaci. Četl jsem mnoho katolických knih, kde je psáno, že katolíci ve faktu neklání před těmi obrazy či sochami, ale jenom uctívají. Spousta špičkových katolických teologů praví, že klanění náleží jenom Pánu Bohu, ne světcům ani Panně Marii, což nepotvrdí stav, kdy Svatý Otec jako hlava této Církve, Pastýř a Učitel vlastně klečel před sochou Panny Marie mnohokrát veřejně. To by bylo považováno někým každým nekatolického vyznání za modloslužbu. Já jako pravý katolík bych s tím taky souhlasil. Mohl byste mi vysvětlit,jak k tomu šlo, že je to povoleno Církví? Nechci od Vás dostat známou odpověď: toto uctívání je jako když někdo na daleké cestě má s sebou fotku své milované osoby apod. Děkuji.


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Chtela bych se zeptat, zda-li clovek musi vyznat pri svatosti smireni i neco, co sice povazuje za hrich, ale nechce o tom s nikym mluvit(nebo to je hodne tezke pro neho)? Nebo nestacilo by treba rici, lituji jedne veci, co se stala v mem zivote? Vzdyt prece Jezis vidi do srdce cloveka a vi, co se stalo i to, ze toho ten clovek lituje.


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Slyšela jsem, že smrt je následkem dědičného hříchu, zajímalo by mne tedy proč umírají i zvířata, která se vůči Bohu prvotním hříchem neprovinila. Je to něco jako kolektivní vina nebo je smrt něco naprosto přirozeného, co s prvotním hříchem nemá nic společného?Děkuji za odpověď.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   181-200  220   240  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář