katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Katolická církev a církve


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 19.4.2003
Otázka:
Poněkud mě zaskočila zpráva dnešních lidových novin, můžete tuto otázku prosím blíže objasnit? Děkuji.
cituji:
"Ve své 14. encyklice Jan Pavel II. nabádá katolíky, aby se nezúčastňovali na slavení večeře Páně v protestantských církvích. "Katolíci se musejí zdržet účasti na přijímání (v jiných církvích)," aby "se eucharistii nepodkládala dvojznačnost".
Základem rozdílu je odlišné teologické pojetí večeře Páně a rozdílná úloha kněze. Podle katolického učení kněz svými slovy při slavení svátosti eucharistie skutečně proměňuje hostii a víno v tělo a krev Ježíš (transsubstancializace). Protestanti naproti tomu spíše hovoří o symbolickém obsahu přijímání, ačkoli rovněž oni připouštějí "přítomnost Boha v chlebu a vínu".



Datum zveřejění: 3.4.2003
Otázka:
Dobrý den, ráda bych věděla, proč se katolická církev nazývá svatá? Proč si tak říká? Říká to o ní snad někde v Bibli Ježíš?? To znamená, že ostatní církve nejsou nic??


Datum zveřejění: 29.11.2002
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké postavení a jakou úlohu ve společnosti plní církev. Děkuji Jana


Datum zveřejění: 26.11.2002
Otázka:
Chtěl bych se zeptat,které svátostné úkony (křest,svátost manželství, apod.) uznává římskokatolická církev s jinými církvemi?
Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 14.11.2002
Otázka:
Ekumena
Mám dotaz ohledně současného ekumenického hnutí. Jsem evangelík a líbí se mi text Charty ekumeniky, kterou za ŘKC podepsal váš kardinál Vlk. Od katolíků ale občas slyším názory, že ekumenické hnutí je vlastně požadavek na nás protestanty, abychom se vrátili do ŘKC, protože jsme heretici. To je ale v rozporu s Chartou ekumenikou. Chtěl bych v tom jako protestant mít jasno. Jaký je tedy vlastně oficiální pohled ŘKC na současné (a snad i budoucí) ekumenické hnutí.
Díky za odpověď.


Datum zveřejění: 1.8.2002
Otázka:
Jak se katolická církev staví k otázce tzv. mesiánských židů? A jaký je oficiální postoj katolické církve k židovství všeobecně - myslím, zda vyšel nějaký apoštolský list, encyklika apod.?


Datum zveřejění: 29.7.2002
Otázka:
Dobrý den přeji!!!
Které všechny církve patří do křestanství? /katolická, evangelicka,...které další?/ Nebo kde bych o církvich v křestanství mohla neco najit? Dekuji! SLunce v duši!


Datum zveřejění: 23.7.2002
Otázka:
Vážený pátere Šikulo, dovolte, abych se na Vás obrátila s následujícím dotazem své kamarádky. Je pokřtěná v katolické církvi (jako miminko), byla u zpovědi, u přijímání a je biřmovaná. Nyní po několikaletém zvažování chce přestoupit do církve českobratrské evangelické, neboť cítí, že se proto, že je katolickou křesťankou, nerozhodla nikdy svobodně a cítí to, jako kdyby žila v manželství s někým, koho si nevybrala sama, a s kým si nevyhovuje. Vím, že se nemusí nechávat znovu křtít, protože křest mezi sebou tyto církve uznávají. Zajímalo by mne, zdali z hlediska katolické církve bude tím, že přestoupí do jiné církve v těžkém hříchu. Mohla by pak mít ještě svatbu s katolíkem v katolickém kostele? Osobně proti katolické církvi nic nemá a neuzavírá se ani možnosti sňatku s praktikujícím katolíkem, jenom ona sama cítí, že by svým pozdějším dětem katolickou víru nebyla schopna předávat a že jí více odpovídá křesťanský život v pojetí českobratrské církve evangelické. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
PS: prosím o neuveřejnění mých osobních údajů (mail)


Datum zveřejění: 13.6.2002
Otázka:
Právě si procházím otázky pro biřmovance a narazila jsem na otázku: „Co je ekumenické hnutí?“ a nějak na to neumím odpovědět tak aby to ve všech ohledech bylo pravdivé a objektivní.Mohl byste mi s tím pomoct? Děkuji


Datum zveřejění: 22.5.2002
Otázka:
Prosím o informaci o katolických ritech - obřadech. Např. římskokatolický, řeckokatolický, melchitský ...
Zajímaly by mě názvy všech uznaných ritů a jejich základní charakteristiky. Delší dobu se sháním po informacích z této oblasti a nemůže nikde téměř nic sehnat. Můžete mi doporučit literaturu, která tuto oblast popisuje. Děkuji.


Datum zveřejění: 21.5.2002
Otázka:
Mám dotaz: Jste toho názoru, že katolická církev je jediná, která je pravou Boží organizací? Na světě je spousta náboženství i spousta křesťanských církví. Každá náboženská organizace o sobě tvrdí, že je ta pravá a že všichni ostatní se mýlí. Myslíte si, že dnešní církev se může ztotožnit se sborem, který založil Kristus? Jsem člověk, který se snaží upřímně hledat Boha. Děkuji předem za odpověď.


Datum zveřejění: 17.5.2002
Otázka:
ZAjímalo by mne, jestli jsou ve státě Izrael nějaké katolické diecése s biskupem v čele?
Díky PC


Datum zveřejění: 3.5.2002
Otázka:
Slyšela jsem, že jsou hříchy, od kerých může dát rozhřešení pouze biskup a od některých pouze papež. Prosila bych o bližší informaci, neboť se mi zatím nepodařilo nikde najít nějaký seznam, z kterého by toto bylo jasné. Prý dokonce v letošním roce mělo dojít k nějakému zpřísnění ohledně účasti katolíků na Bohoslužbách jiných církví. Děkuji za objasnění této otázky. Velmi mě to zajímá, protože můj partner není katolík, ale je členem církve Československé husitské.


Datum zveřejění: 17.4.2002
Otázka:
Dobrý den, jsem pokrtena do katolické církve, ale od 18 let navštevuji církev protestantskou. Nyní mám snoubence katolíka a po delších úvahách a modlidbách jsem se rozhodla "vrátit se" do katolické církve, abych pozdeji nedrobila rodinu a nezpusobovala svým detem chaos v hlave. Chtela jsem se zeptat, jestli i v mém prípade platí zákaz prijímání. Nechodím k prijímání kvuli mému snoubenci, protože on si to nepreje. Pro mne však bylo napríklad velmi težké, když jsem se nesmela zucastnit prijímání v období velikonoc. Já osobne bych v tom mela pokoj, ale nechci jít pres víru mého snopubence a tak ho zranovat. Predem dekuji za odpoved.


Datum zveřejění: 13.3.2002
Otázka:
S evangelíky jsme zkoumali důvody, které je vedly k tomu, že se oddělili od Katolické církve.
Překvapilo mě, že popírají svůj historický původ v Jedné Církvi a že tvrdí, že navazují na hypotetickou Prvotní církev a církevní vývoj v průběhu 15 století se jich vůbec netýká. Nicméně mnohé poznatky, které ŘKC v průběhu dějin získala, se jim "hodí", např. vypořádání se s různými bludy (arianizmus atd.), ale berou je jen jako teologické východisko, které dává rozum, ne tradice.
Je důvodem jejich oddělení jen touha po snížení požadavků mravního zákona, který si sami určují - často i v rozporu s Božím zákonem (rozvod, zpověď, přijímání, svátosti vůbec, svévolné pojetí pojmu Boží lid a společenství svatých a jiné...)?


Datum zveřejění: 12.3.2002
Otázka:
Vím, že je to hodně věc pýchy, ale pokud se jedná o něco velmi osobního a důležitého, je pro mě často velmi obtížné v něco věřit jen pro něčí autoritu (kterou bych podle někoho měl uznávat). A když bych tomu měl věřit vskutku jen pro tu autoritu, musím nutně vědět, zda je ta autorita dostatečně věrohodná. Jak by tedy katolická církev před katolíky i nekatolíky prokázala svou dostatečnou věrohodnost, hovořící pro její autoritu tak, aby to nebyla "jen otázka víry" (je-li to takhle vůbec možné) a s přihlédnutím k jejím chybám, které můžou podle mnohých hovořit proti ní ? Kde bych měl tuto věrohodnost spatřovat ?


Datum zveřejění: 17.1.2002
Otázka:
Často se mi stává, že mi chybí argumenty k obraně katolické církve. Jak bych měla argumentovat, když se mě někdo zeptá, proč se křesťané dělí na různé menší či větší církve? Co je v katolické církvi "lepšího", že jsem zrovna v ní a nechci ji zaměnit na jinou? V čem se vlastně liší katolíci od evangelíků?
PS: V odpovědi nemusíte být vůbec stručný!
PS: Predem dekuji.


Datum zveřejění: 14.1.2002
Otázka:
Rada bych se dozvedela jaky je presny rozdil mezi krestanstvim a katolictvim. Nejsem nabozensky zalozena. Zajimam se ciste z osobniho zajmu, protoze jsem posledni dobou slysela spoustu odlisnych nazoru od spousty rozdilnych lidi. Hledam jednoduchou odpoved na zdanlive jednoduchou otazku. Dekuji


Datum zveřejění: 27.11.2001
Otázka:
Dobrý den, mohl byste, prosím, stručně shrnout základní věroučné rozdíly mezi římskokatolickou a arménskou apoštolskou církví? Mohu, jako katolik, přistupovat ke svatému přijímání v arménském kostele? A jak by to bylo v opačném případě - člen arménské církve a "katolické" svaté přijímání? Děkuji za odpovědi Kateřina


Datum zveřejění: 30.10.2001
Otázka:
Proč římskokatolíci používají Ježíšovu matku Marii jako zbraně proti nekatolíkům (lidově nazývaných "odpadlíky") a rukojmí svých extrémních pozic v rámci této církve či jako záruku "pavověrnosti"? "Zeptal se" vůbec Matky Boží někdo, zda s tímto zneužíváním a přizpůsobováním její osobnosti k obrazu svému souhlasí? Nevím jak vám, ale mně je z toho všeho nevolno...


20   40   60   80   100   101-120  140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář