katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka

Datum zveřejění: 1.10.2001
Otázka:
Slysel jsem, ze se bude prepisovat bible podle svitku od Cerneho more /z Kumranu/ jakych casti se ma tykat? Kdy budu mit moznost si spravnou bibli koupit. tyto spisy cirkev nekolik let tajila!?!


Datum zveřejění: 12.9.2001
Otázka:
V poslední dobe jsem se zacal seznamovat se Starým zákonem. Mimo jiného by mne zajímala otázka proroku. Jaký je na ne správný a reálný dnešní pohled, jak se vytvárely tyto osobnosti a jaký byl jejich skutecný vliv? Dále by mne zajímalo, zda existují jednotlivé knihy Starého zákona s uvedením alespon strucných vysvetlivek. prosil bych uvést nekteré tituly a bližší údaje. Dekuji predem za odpoved.


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak katolická církev vykládá verž z listu Židům 9, 27 "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud".Lze tento verš brát skutečně přesně a doslova, hlavně slovo "každý" ?A pokud ano, jak budou souzeny například předčasně zesnulé malé dětinebo dokonce potraty (u kterých my křesťané na základě Bible věříme,že nenarozené dítě je také člověk v plném smyslu).


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Slyšela jsem, že smrt je následkem dědičného hříchu, zajímalo by mne tedy proč umírají i zvířata, která se vůči Bohu prvotním hříchem neprovinila. Je to něco jako kolektivní vina nebo je smrt něco naprosto přirozeného, co s prvotním hříchem nemá nic společného?Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.8.2001
Otázka:
Rada bych se zeptala, kdy byl uznan katolickou cirkvi krest ceskoslovenske cirkve husitske a jestli tim, ze je clovek pokrteny u teto cirkve, je ted katolikem. Take bych se chtela zeptat, zda ma clovek, ktery udelal nejaky smrtelny hrich, tedy proti duchu svatemu, jeste u Boha nejakou sanci, jestli to, ze je v pismu napsane, ze takovy hrich nebude odpusten, znamena, ze uz clovek nemuze nic delat, tedy snazit se o napravu nebo nejakou cestu z takoveho hrichu?




Datum zveřejění: 8.8.2001
Otázka:
Rada bych se zeptala na neco, co uz mi delsi dobu vrta hlavou. Ted prave ctu dukladne stary zakon a moc nerozumim jeho smyslu. Pripada mi, ze je tam hodne nasili a nelasky a hlavne se klade duraz na pomstu a zabiti nepritele. Ale v novem zakone Jezis rika, milujte sve nepratele, uhodi-li te nekdo do tvare, nastav mu i druhou...Rada bych si precetla vase vysvetleni, coz by mi mohlo pomoci k lepsimu chapani stareho zakona. Predem mockrat dekuji.


Datum zveřejění: 30.7.2001
Otázka:
1)Četla jsem Vaši odpověď na otázku, co znamená slovo satan. V této souvislosti bych se Vás chtěla zeptat, co si myslíte o tom, že slovo lucifer znamená přeloženo z latiny "nositel světla" a proč se tak označuje satan. 2)V náboženství jsem se učila, že Bůh je všudypřítomný a nejvýš svatý. S tím mi kontrastuje to, že je tu jakýsi prostor pro zlo. Kdyby Bůh byl všudypřítomný, nemohl by přece Ďábel existovat. Co vy na to?


Datum zveřejění: 20.7.2001
Otázka:
Jaký je rozdíl mezi Biblí a Kralickou biblí? V jakém jazyce byl podklad v obou případech? Může číst Bibli každý člověk? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 16.7.2001
Otázka:
Vážený Otče, prosím Vás 1) o krátké vysvětlení, jakými rysy se vyznačuje tajemná "žárlivost Boží" (srov. např. Dt 4,24: "neboť Hospodin, tvůj Bůh, je oheň sžírající, Bůh žárlivě milující.") a čím se odlišuje od hříšné lidské žárlivosti? 2) o sdělení přesného významu slova "satan" (znějícího v českém ekumenickém překladu skutečně dosti tvrdě) v Ježíšově odpovědi na nesprávný Petrův postoj k předpovězenému utrpení Syna člověka (srov. Mk 8,33: "...'Jdi mi z cesty, satane; tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka!'". Velice děkuji za Vaše odpovědi.


Datum zveřejění: 21.6.2001
Otázka:
Zajímalo by mě, jak vysvětlit zdánlivý rozpor mezi verši 2K5, 10 `Vždyť se všichni musíme ukázat před soudným stolcem Kristovým, aby každý dostal odplatu za to, co činil ve svém životě, ať dobré či zlé.` a 2K5, 19 `Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření.` Tedy na jedné straně se my (věřící - omilostnění hříšníci) budeme za své činy zodpovídat před soudným stolcem Kristovým - a to jak je zde v 2K5, 10 psáno i za to špatné, ale verš 2K5, 19 přitom učí, že jsme smířeni s Bohem, takže jsou naše hříchy přikryty a Bůh nám je nepočítá (takže by to vlastně mělo být, jako bychom se jich nedopustili - úplné odpuštění). Jestliže se jako věřící žijící ve vztahu s Bohem stále ještě žel dopouštím různých hříchů a špatných skutků, které pak Bohu vyznávám a lituji jich, bude mě je Pán před tímto soudným stolcem připomínat, nebo již nikoliv ? Děkuji


Datum zveřejění: 14.6.2001
Otázka:
Chvala Kristu. Rada bych znala Vasi interpretaci jednoho biblickeho verse, kteremu prilis nerozumim a ktery me trapi; `Amen, pravim vam, ze nektri z tech, kteri tu stoji, neokusi smrti, dokud nespatri Syna cloveka prichazejiciho se svym kralovstvim.` Mt 16,28 Dekuji. Hanka


Datum zveřejění: 11.6.2001
Otázka:
Rada bych se jeste jednou vratila k tak casto opakovane otazce Mariina panenstvi. Nani to problem, ktery by me vyslovene trapil, ale jelikoz se ted vice seznamuji s veroukou Rimskokatolicke cirkve, nemuzu se teto otazce uplne vyhnout. Zajima me, jak se toto dogma shoduje s s timto biblickym mistem: `Kdyz se Josef probudil ze spanku, ucinil, jak mu prikazal andel Hospodinuv, a prijal svou manzelku k sobe. Ale nezili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jmeno Jezis.` Mt 1,24-25 Za odpoved predem dekuji. Hanka


20   40   60   80   100   120   140   141-160 



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář