katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 17.5.2005
Otázka:
Dobrý den, při studiu Bible - části nazvané Nový zákon,jsem narazil na Ježíšova slova-nevím zda je odcituji přesně-muž smí ženu propusti dáli ji lístek pouze z důvodu cizoložství-pokud chápu dobře smysl slov jednalo by se o možnost kdyby Ježíš připouštel rozluku manželství v tomto přesném vymezení tj.rozluka manželství pro cizoložství.


Datum zveřejění: 5.5.2005
Otázka:
Chvála Kristu. Několikrát jsem se už setkal s tím, že je Panna Maria označována jako "blahoslavená Panna Maria". Vždy jsem měl za to, že je svatá. Při hledání v archivu, kde jsem se snažil najít odpověď na tuto otázku, jsem zaregistroval, že i v odpovědích je označena jako "přesvatá", či je přímo napsáno : "O svatosti Josefa či Marie bych se v tomto případě nebál: když ne oni, kdo vůbec...?". Z výše uvedeného jsem nabyl přesvědčení, že je skutečně svatá a proto mě o to víc zaráží užívání výrazu "blahoslavená". Chtěl bych poprosit o alespoň krátký komentář k této otázce. Blahoslavenost chápu jako jakýsi předstupeň svatosti. Proč je tedy používán nižší "titul" :-) ? Děkuji za odpověď.



Datum zveřejění: 25.4.2005
Otázka:
Dobrý den, Mám dvě otázky. První se týká údajného hrobu Pána Ježíše v Kašmíru. Nemáte o tomto podrobnější informace? Druhá se týká horčice. Ta je v evangeliích označená slůvkem strom. Údajně se však jedná o keř vysoký 0,75 m., druhá odrůda vyrůstá do výše 2 metrů a eště existuje odrůda třetí.

Děkuji za odpovědi.
VM...


Datum zveřejění: 14.4.2005
Otázka:
Chvála Kristu ,
rád bych si ujasnil , jak je tomu s pokrývkou hlavy v kostele?
Sv.Pavel píše ve svém I.listu Korintským (1 Ko 11,3-4):" Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh. Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou , zneuctívá toho, kdo je mu hlavou, a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná." Dále píše (1 Ko 11,7) :" Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy."
1) Proč tedy mají církevní hodnostáři obvykle od biskupů výše při obřadech pokrytou hlavu ( obdoba židovské jarmulky - latinský název neznám )?
2) Proč není povinná pokrývka hlavy (šátek apod.) u žen ?
Děkuji za vysvětlení. P+D H.


Datum zveřejění: 18.3.2005
Otázka:
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí jistá věc,četla jsem článek, který pojednává o obraze "Poslední večeře" Leonarda da Vinciho a sice to, že na obraze je patrné, že po Kristově pravé straně nesedí Jan, ale žena.
A posazení osob tvoří písmeno M, prý se jedná o Marii Magdalskou, autor článku hovoří o Marii jako o Ježíšově manželce a dokládá to tím: v době Ježíšově, aby muž jeho věku zůstal svoboden, byl oslovován "rabi", což je oslovení ženatých mužů a dále to dokládá autor také v podobenství "o svatbě v Káni galilejské, kde má Ježíš proměnit vodu ve víno, a o to by se měl starat ženich, nikoli host.
Prosím poraďte, zda je na tom něco pravdy, žádné prameny totiž nikde neuvádějí, že byl Ježíš ženat. Zajímá mě Váš názor.
>Děkuji


Datum zveřejění: 17.3.2005
Otázka:
Dobrý den, před časem jsem v knize Hovory od Bakerova jezera nalezl kapitolu o tzv. Biblickém kódu, o informomacích zakódovaných v textu Starého zákona nalezených díky počítačové analýze. Prý to před časem vzbudilo rozruch zejména v USA. U nás jsem však o tom neslyšel vůbec nic. Nakolik byly tyto informace seriózní? Existuje opravdu něco jako Kód skrytý uvnitř SZ? Děkuji za opdověď.


Datum zveřejění: 15.3.2005
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ke sporu o daň císaři (Mt 22,15-22).
V Lukášově evangeliu (L 2,1-5) se píše o soupisu lidu a majetkovém soupisu, přičemž se všichni, včetně Josefa a Marie, šli dát zapsat, každý do svého města.
Josef se tedy, řečeno dnešními slovy, zaregistroval jako daňový poplatník. Kromě toho byl tesař, tedy drobný podnikatel - ve starověku i dnes plátce daní.
Ježíšova reakce - "Co mě pokoušíte, pokrytci? Ukažte mi peníz daně!" (Mt 22,18) si podle mého názoru říkala o odpověď zhruba v tomto duchu - "Z čeho žiješ?? Asi tě ve věku přes 30 let živí někdo jiný, o peníze se nestaráš, ani nevíš jak vypadají (i dnes je řada takovýchto lidí, jejichž povolání je "syn" či "dcera", přičemž nemají problém peníze od rodičů přijímat a zároveň moralizovat), tvůj otec přitom platil daně platil celý život."
Co si o tom myslíte?

Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 10.3.2005
Otázka:
Chtěl bych se zeptat,jsou-li někde k dispozici ke stažení v elektronické podobě nedělní evangelia(cyklu C)? Děkuji


Datum zveřejění: 24.2.2005
Otázka:
Je skutečně Duch Svatý autorem Bible???
Jak je tedy možné, že jednomu evangelistovi, Matoušovi, vnukl, že Ježíš po narození uprchl s rodiči do Egypta, a jinému, Lukášovi, že byl 8. den obřezán v Jeruzalémě?
Kdo má pravdu a co lze pokládat za pravdivé?


Datum zveřejění: 16.2.2005
Otázka:
přeji krásný den,
Chtěla bych se optat zda existuje a je možno někde získat opis rukopisů nalezeného v prosince r.1945 u Nag Hammádí-chtěla bych si jej přečíst a udělat si vlastní názor.
Zajimal by mne i názor církve, jako instituce i váš osobní, jako bytosti k obsahu a poselství tohoto rukopisu.
Děkuji



Datum zveřejění: 3.2.2005
Otázka:
Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista. Som katolík a verím, že Kristus bol ukrižovaný. Problém je samotný kríž. Mám pocit, že cirkev si z kríža urobila ikonu, ktorá ju charakterizuje a v celom spektre činností posiluje. Dozvedel som sa však, že slovo kríž v prvotných gréckych písmach sa vôbec nenachádza. Miesto „ukrižovaný“ používa termím „zavesený na drevo“ alebo nejaký podobný. Z gnostického hľadiska kríž predstavuje rozblesk svetla na počiatku alebo rozblesk samotného dobra. Neverím gnostickej náuke a nie som ani fundamentalista. Chcem len vedieť, či samotné ukrižovanie prebiehalo tak, ako to vidím v kostole, alebo či cirkev pripúšťa, že Kristus bol ukrižovaný možno iným spôsobom. Napríklad v tvare písmena „T“ alebo vo vertikálnej polohe tvaru písmena „I“. Ďakujem.


Datum zveřejění: 21.10.2004
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně Panny Marie. Dle nauky círke nebyla zatížena dědičným hříchem. (Znamená to tedy také,že nikdy nezhřešila ve svém životě,anebo jen nebyla zatížena hříšnou přirozeností?) Ale jak mohla být bez (dědičného) hříchu, když v epištole Římanům 3,23 je jasně napsáno "Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy." V Kralickém překladu dokonce verš zní "Neboť není rozdílu. Všickniť zajisté zhřešili, a nemají slávy Boží." Je tam výslovně řečeno všichni, v kraličtině ještě umocněho slovem "zajisté", aby nebylo pochybností. Jak z toho může být Panna Maria vyjmuta?
Děkuji moc za odpověď!


Datum zveřejění: 11.10.2004
Otázka:
Rad bych vedela, proc v liturgii hodin jsou v zalmech vypusteny nektere verse - jen namatkou Z20(21);30(31);34(35);58(59)142(143) ... Chapu, ze Cirkev muze urcit, jake biblicke texty (zalmy) budou obsahem liturgickych modliteb,muze vsak takto z celku zalmu vypustit treba 4-5 versu z prostred zalmu a tim zmenit cely jeho smysl.Domnivam se, ze takto manipulovat s Bozim slovem nelze a nema na to opravneni ani Cirkev.


Datum zveřejění: 3.9.2004
Otázka:
Co to znamená „omrzovat Hospodina“? Slyšel jsem to v kostele.


Datum zveřejění: 18.8.2004
Otázka:
Zajimalo by me, jak pohlizeli Zide na obyvatele Galileje v dobe Jezise Krista. V Janove evangeliu je psano, ze Jezis sel z Judei do Galileje pres Samarsko. O obyvatelich Samarska z Janova evangelia vime, ze se na ne Zide divali jako na odpadliky a nestykali se s nimi (kapitola 4). Domnivam se, ze tento problem vznikl v dobe po smrti krale Salamouna, kdyz byl Izrael rozdelen na Judeu a severni kralovstvi. Ale to bylo davno pred dobou Jezisovou. Jak se divali tedy Zide v dobe Jezise Krista na obyvatele Galileje, ktera je jeste vice vzdalena od Jeruzalema nez Samarsko.


Datum zveřejění: 16.8.2004
Otázka:
Chvála Kristu !

V NZ Římanům 16 se píše: Doporučuji vám naši sestru Foibé,diakonku církve v Kenchrejích...
Zajímalo by mě, zda by na základě této věty mohla přijmout jáhenské svěcení žena? Pokud zde nedošlo v průběhu času k významovému posunu slova diakon(ka), šlo opravdu o člověka, který je dnes nazýván jáhen ? Předem děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 8.8.2004
Otázka:
Nedávno jsem se účastnil jedné zajímavé diskuze, kde jsem se dozvěděl, že "na koncilu v pátém století byla vyňata z Písma pasáž z projevů Ježíže Krista o reinkarnaci" a také o jakýchsi spisech, jež Církev rovněž vyřadila, které obsahovaly pro změnu něco o Lilith, údajné první ženě. Mohl bych se k těmto spisům nějak v dnešní době dostat? Chtěl bych vědět, co přátele z fóra vedlo usoudit, že Pán Ježíš "schvaluje reinkarnaci" ... asi nějaká překroucená zmínka o věčném, či co. Děkuji za odpověď


Datum zveřejění: 29.7.2004
Otázka:
Přeji Vám všem dobrý den,
pokud si najdete trochu času, rád bych znal váš názor na (samozřejmě podle mého názoru) rozporné přístupy ke světu.
První přístup jsem svým laickým rozumem našel u Ježíše a je popsán například v následujícím dialogu:
Marek, 9. kapitola:
38. I odpověděl mu Jan, řka: Mistře, viděli jsme jednoho, an ve jménu tvém ďábly vymítá, kterýž nechodí s námi; i bránili jsme mu, proto že s námi nechodí.
39. Ježíš pak řekl: Nebraňtež mu. Neboť není žádného, kterýž by divy činil ve jménu mém, aby mohl snadně zle mluviti o mně.
40. Nebo kdož není proti nám, s námiť jest.

Druhý podle mého názoru zcela opačný přístup je popsán v jednomu z pavlových dopisů :
Galatským, 1. kapitola
6. Divím se, že jste tak rychle od toho, kterýž vás povolal v milost Kristovu, uchýlili se k jinému evangelium.
7. Kteréž není jiné, ale jsou někteří, ješto vás kormoutí, a převrátiti chtějí evangelium Kristovo.
8. Ale bychom pak i my neb anděl s nebe kázal vám mimo to, což jsme vám kázali, prokletý buď.
9. Jakož jsme prvé pověděli, a ještě znovu pravím: Jestliže by vám kdo jiné evangelium kázal mimo to, kteréž jste přijali, prokletý buď.
10. Nebo lidské-liž věci, čili Boží předkládám? Zdaliž lidem se líbiti hledám? Kdybych se zajisté ještě lidem zaliboval, služebník Kristův bych nebyl.
11. Oznamujiť pak vám, bratří, že evangelium to, kteréž kázáno jest ode mne, není podlé člověka.

Z mého laického pohledu jsou jako nejpravděpodobnější oběti pavlova proklínání příznivci židokřesťanské
církve hlásící se k Petrovi či Jakubovi. Pokud jde o někoho jiného,kdo by to měl být a jak se to dá odvodit?
Myslím, že tento problém Pavel řeší i v jiných dopisech a že ho v lepším rozpoložení mysli řeší podstatně mírumilovněji.
Která z těchto dvou variant je vám osobně bližší?
Pokud nejsou tyto dva přístupy v rozporu, pak se mi zdá, že oprávněnnost k proklínání vyplývá ze skutečnosti,
že oni proklínaní nečinili "divy" podobně, jak je psáno v Markovi.
Jiná odlišnost od osoby zmíněné v Markovi mne nenapadá...Nebo je podle vás opravdu možné evangelium obrátit?
Děkuji za odpověď a přeji vše dobré



Datum zveřejění: 25.6.2004
Otázka:
Chtela bych se zeptat, v jake souvislosti se muzeme v Bibli setkat se symbolem Hrozny hnevu..? dekuju


Datum zveřejění: 15.6.2004
Otázka:
Mohl bzch se, prosím, zeptat na některé příbuzenské vztahy?
1. Nemohu si vzpomenout na pramen, v němž má původ tradice, že Satan byl (nejmilejší) Boží syn (starší, než Kristus), nevíte o něm? Je dvojice Satan --- Kristus archetypem dvojice Kain ---Abel?
2. Žili současně se stvořeným Adamem i jiní lidé, nebo se jeho synové pářili s jeho dcerami? Byli tito jiní lidé zplozeni nebo stvořeni?
3. Proč evangelium uvádí tak podrobně rodokmen muže, Josefa, který není otcem pozemské inkarnace Boha a je jen, evangelii nijak podrobně nepopisovaným, společníkem jeho dětství? A proč neuvádí rodokmen jeho matky? Nečiní Krista splození duchem svatým částečně odlišným od člověka, není tím boží vtělení v člověka neúplné?
4. Podle dogmatu o nanebevzetí pany Marie (tuším 1950) dlí Kristus se svou matkou na nebesích jako ženich a nevěsta. Přestává tím Marie být jeho matkou?
5. Mýlil se Kristus ve své předpovědi parusie a tisícíletého království, nebo žijeme již v době po jeho skončení. Je slučitelný omyl Boha s vírou v jeho vševědocnost? Musel Bůh Jóba zkoušet, aby se přesvědčil o jeho charakteru, když se mohl poradit se svou vševědocností?
6. Proč Kristus slibuje přímluvce, když Bůh své stvoření miluje a přímluvy tedy zdá se není třeba.
7. Vtělil se Bůh od dob Kristových v člověka znovu. Učiní tak?
Po ovoci ze stromu poznání toužím dozvědět se více. Děkuji.


20   40   41-60  80   100   120   140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář