katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis dotazů z rubriky: Biblistika


Předchozí stránka Další stránka

Datum zveřejění: 21.1.2004
Otázka:
Dobrý den,

mohl byste mi, prosím, říci, proč se kolem hlavy Panny Marie zobrazuje dvanáct hvězd.
Děkuji moc za odpověď.

S pozdravem
Hanka


Datum zveřejění: 21.1.2004
Otázka:
Jak velká byla ve své době města, ve kterých trávil Ježíš svůj čas? Na kolik je odhadován počet obyvatel celého světa v té době? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 8.1.2004
Otázka:
Chvála Kristu,
chtěla bych se zeptat na otázku BOLESTI. Když trpíme - je to trest? Nebo zkouška? Vždyť v Písmu stojí, že Pán na sebe vzal naše NEMOCI a BOLESTI! Nemůže-li křesťan svpu bolest unést, proč ho Pán neuzdraví? Je to otázk víry a důvěry, nebo v tom je něco "více"?


Datum zveřejění: 30.12.2003
Otázka:
Dobrý den,

četl jsem ve Vašem článku http://www.katolik.cz/texty/vira/k8.asp mimo jiné tento text "Dnešní evoluční teorie předpokládá, že se člověk vyvinul z nižších organismů; tento předpoklad není - pokud jde o lidské tělo - v zásadním rozporu s křesťanským pojmem stvoření. "
Musím se přiznat, že mne to velmi překvapilo. Vždyť podle Bible byl první člověk stvořen nesmrtelným, a tím se zcela odlišoval od všech ostatních organismů. čili evoluční teorie musí být díky tomu zcela v rozporu se svědectvím o Stvoření člověka.
Dále mi není jasné, proč Bůh stvořil dva živočišné druhy nadané uměním řeči: člověka a hada. Proč pouze člověk a had uměli mluvit? Bojím se, aby v tom nebyl Boží záměr k vyprovokování prvotního hříchu. Jak vypadal had před svým potrestáním? Umělci, kteří zobrazují Evu u Stromu Poznání, kreslí hada v jeho dnešní, obvyklé podobě. Ale had se plazí po zemi pouze z důvodů trestu. Předtím se neplazil a navíc uměl mluvit. Jak tedy mohl vypadat?



Datum zveřejění: 21.11.2003
Otázka:
Dobrý den, prosím o zodpovězení těchto dotazů:
1. Kde mohu zjistit, která píseň z kancionálu se v daný den při mši zpívá?
2. Jaký smysl má opakování "zdrávasů" při motlidbě růžence? Osobně mohu poznamenat, že to odvádí moji pozornost. Jak se rozjímá o tajemstvích?
3. Jak je možné, že lidé před příchodem Ježíše nemohli být vzkříšeni, neboť nevěděli, co pro to mohou udělat? Není to nespravedlivé?
4. Někdy mě pokouší myšlenka, že Boží království je pouze podobenství. Můžete se nad tím zamyslet?
Děkuji a přeji Boží požehnání. Jan


Datum zveřejění: 18.11.2003
Otázka:
Dobrý den,

chci se zeptat, proč vlastně dostal Kristus jméno Ježíš, když podle božího anděla se měl jmenovat Immanuel.

Díky


Datum zveřejění: 29.10.2003
Otázka:
Chvála Kristu, mám dotaz ohledně liturgických překladů Písma svatého. V Lekcionářích jsou některá slova uvedena pouze v závorkách, ale při jejich vypuštění z kontextu většinou věta nedává smysl, neboť často jsou do závorek kladena slovesa nebo substantiva. Zajímá mě, jaký význam mají závorky v těchto textech, jaký důvod vedl překladatele nebo Liturgickou komisi k oddělení těchto slov závorkami. Za odpověď děkuji! Pavel


Datum zveřejění: 26.9.2003
Otázka:
Zdravím,
ve škole v češtině probíráme Bibli a narazili jsme na jeden problém. Lidé místo Jahve psali JHV, protože neměli samohlásky. Jméno Boha prý bylo zakázáno vyslovovat, a tak místo chybějících samohlásek dali mezi souhlásky JHV samohlásky z jiného slova, které je synonymem k Jahve. Nikde se nám nepodařilo to synonymní slovo najít. Prosím vás o pomoc při "pátrání" , nebo alespoň o vhodnou literaturu. Děkuji



Datum zveřejění: 19.9.2003
Otázka:
Chvála Kristu!
Byl bych Vám vděčný za vysvětlení následujícího: v knize Genesis se hovoří o stvoření Země. Podle této knihy však Země vznikla dříve než Slunce. Neodporuje to poznání moderní vědy ? Předem děkuji za odpověď.


Datum zveřejění: 8.9.2003
Otázka:
Jak je možné, že Ježíš nazývá sám sebe "syn člověka"?? Vždyť byl/je přeci synem Boha. (V jedné otázce dokonce Petr Šikula říká, že "Ježíš není synem člověka", a tak to přeci často chápeme i my, i církevní tradice; tak jakto že on sám sebe tak nazývá?)

Díky za odpověď


Datum zveřejění: 14.8.2003
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se při bohoslužbě vůbec neřeší kniha Zjeveni - například zmínky o tisícileté říši, po které bude satan opět na chvíli vypuštěn, nebo o tzv. rajské zemi, o které je také častá zmínka, a to i například v knize proroka izajáše - lvíče bude spát vedle beránka, dítě strčí svou ruku do kobří díry, lidé nebudou stavět domy a nikdo jiný obývat, slepí uvídí, chromí se uzdraví apod. děkuji


Datum zveřejění: 11.8.2003
Otázka:
Chvála Kristu.Chtěl bych si koupit bibli i s komentářem. Jedná se mi hlavně o Starý zákon. Před pár lety jsem si koupil tři knihy Malých stuttgartských komentářů ( k Evangeliu sv. Matouše, Marka a Jana ) a byl jsem z nich rozčarován, neboť některé názory v nich byly vzdálené oficiálním názorům katolické církve. Proto se obracím na Vás o radu, co mám koupit. Nechtěl bych se zase zklamat. Děkuji.


Datum zveřejění: 6.8.2003
Otázka:
Prosím o podrobnější vysvětlení věty z Pavlova listu Kolosanům - 1,24:
Teď sice pro vás trpím, ale raduji se z toho, protože já tím na svém těle doplňuji to, co ještě zbývá vytrpět do plné míry Kristových útrap. Děkuji


Datum zveřejění: 8.7.2003
Otázka:
Dobrý den, mám otázku: "Z jakého důvodu jsou důležité funkce v církvi zastoupeny muži?"Děkuji


Datum zveřejění: 12.6.2003
Otázka:
Dobry den,
mam dotaz. V Bibli se pise, ze jednou pri vyhaneni zlych duchu Jezis poslal tyto demony do stada prasat. Znamena to snad, ze maji zvirata jakousi dusi??


Datum zveřejění: 10.6.2003
Otázka:
Zdravím z Vysočiny!
Měla bych jeden dotaz. V 2 Sam (18,9) čteme: "Abšalom narazil na Davidovy služebníky, a jak ujížděl na mezku, vběhl mezek pod větvoví velikého posvátného stromu a on v tom stromě uvázl hlavou, takže se ocitl mezi nebem a zemí; mezek na němž jel, běžel dál."
Zajímalo by mě, zda měl posvátný strom nějaký význam pro Židy - měl nějakou zvláštní funkci (např. právo azylu,...) nebo něco podobného - nebo to byl jen pozůstatek po předešlých kultech.
Předem děkuji za odpověď a přeji vše dobré.
Maruška




Datum zveřejění: 26.5.2003
Otázka:
Zdravím,
není mi příliš jasný úryvek:"Na počátku bylo Slovo.To Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh.To bylo na počátku u Boha." Předem děkuji za vysvětlení.Veronika


Datum zveřejění: 21.5.2003
Otázka:
V bibli se piše o antikristu kterého má Ježíš zahubit svým příchodem je to jedna osoba a nebo to jsou lidé kteří v něho neuvěřili a snaží se zničit jeho záměr o zavedení Božího králoství lásky, pokoje, smíření a odpuštění na zem svou nenávystí zabíjením válkami a nepřijetím jeho učení?


Datum zveřejění: 21.5.2003
Otázka:
Prosím Vás, mohl byste uvést apokryfy Starého zákona a případně odkazy, kde bych se mohl dovědět víc. Děkuji


Datum zveřejění: 28.4.2003
Otázka:
Chci se zeptat, proč se katolická církev někdy chová přímo přesně proti slovům Ježíše - mám na mysli označování otec, kdy Ježíš říká: "Nikomu neříkejte otec...", a přitom katolická církev je "otců" plná a slovní spojení Svatý otec neznamená Boha, nýbrž papeže... Proč má církev majetek, z toho se vždycky nějak vykroutíte, ale tohle je už vyloženě proti Písmu!


20   40   60   80   81-100  120   140   160  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář