katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 29.10.2004
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Ostatní
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.


Datum zveřejnění: 22.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu a Panně Marii!
Rád bych se dověděl, kdy vznikla ministrantská služba v Církvi (odpovídající dnešnímu chápání ministranta)a jak se úlohy ministrantů v dějinách měnily.
Děkuji Vám za odpověď.


Datum zveřejnění: 21.10.2004
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně Panny Marie. Dle nauky círke nebyla zatížena dědičným hříchem. (Znamená to tedy také,že nikdy nezhřešila ve svém životě,anebo jen nebyla zatížena hříšnou přirozeností?) Ale jak mohla být bez (dědičného) hříchu, když v epištole Římanům 3,23 je jasně napsáno "Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy." V Kralickém překladu dokonce verš zní "Neboť není rozdílu. Všickniť zajisté zhřešili, a nemají slávy Boží." Je tam výslovně řečeno všichni, v kraličtině ještě umocněho slovem "zajisté", aby nebylo pochybností. Jak z toho může být Panna Maria vyjmuta?
Děkuji moc za odpověď!


Datum zveřejnění: 20.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Během mého pobytu ve Španělsku, jsem navštívil i katedrálu sv. Kalicha ve Valencii. Zaprvé jsem si povšiml, že se přímo v budově chrámu prodávaly pohlednice a jiné upomínkové předměty. A ihned jsem si vzpoměl, na tu pasáž písma, kdy Ježíš vyhnal z chrámu prodavače a směnárníky. Zdálo se mi, že ta situace byla takřka podobná.
A za druhé, se mi osobně zdá zasvěcení katedrály kalichu, o němž se s jistotou může prohlásit , že se jedná o podvrh (neboť kalich ozdobený perlami a celý ze zlata, mi k Ježíši, jež celý život říkal: "Vzdejte se majetku a rozdejte ho potřebným" (cituji nepřesně, pouze podle paměti). Nuže klanění a zasvěcování katedrály kalichu mi prostě připadá jako modlářství.
Již předem děkuji


Datum zveřejnění: 19.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu!
Mohl bych se zeptat, jestli purifikovat po sv. přijímání může i ten, kdo má pověření na čas nebo pro konkrétní případ? Ve VPŘM se píše jen o řádně ustanoveném akolytovi.
Také se tam píše, že nádobu přijímají mimořádní přisluhovatelé vždy z rukou kněze. Platí to až před podáváním sv. přijímání? U nás je praxe, že ciborium přinesou ze svatostánku oni a až na podávání ho dostanou od kněze. Ale ve Světle (35, nebo 36 (?)) se píše proti této praxi.
Může si při bohoslužbě slova se sv. přijímáním bez kněze podat ten, kdo ji vede, sám, pokud je přítomno více akolytů, anebo si má nechat podat od jednoho z nich?
Děkuji.


Datum zveřejnění: 18.10.2004
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Srdecne Vas zdravim!
Sdelte mi, prosim co je prvnich pet sobot v mesici, vznik, podminky a zaslibeni. Dekuji


Datum zveřejnění: 14.10.2004
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den,
rád bych Vám položil několik otázek týkajících se svátosti smíření.
1. Mohu pravidelně chodit k přijímání, pokud jdu ke svátosti smíření jen jednou za rok?
2. Jak často se doporučuje svátost smíření přijímat?
3. Mohu jít ke sv. přijímání, pokud jsem např. neděli předtím nebyl v kostele, nebo mám jít napřed ke zpovědi? Co když jsem byl před týdnem u zpovědi, ale za tu dobu jsem znovu zhřešil např. myšlenkami(závist, pochybování o některých článcích víry), měl bych jít zase ke zpovědi? To bych ale musel chodit káždý týden.
4. Je odkládání svátosti smíření a tím i přijímání hřích? Někdy je totiž velmi těžké překonat ostych a je vidět, že ne vždy má kněz čas a náladu.
Předem Vám děkuji za odpovědi na mé otázky, doufám, že se mi spousta věcí objasní.


Datum zveřejnění: 13.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Chtel jsem se zeptat jak je to s neomylnosti Papeze. Zajima me konkretne to, ze Papez se stavi negativne k valce v Iraku. Ja sam ji nepodporuji, ale vzhledem k tomu ze studuji v USA znam hodne katoliku v USA, kteri valku podporuji. Snazim se s nimi argumentovat mimo jine i tim ze Sv. Otec je proti valce a proto jako katolik ji take nemuzu podporovat. Oni zase argumentuji tim, ze papez nevyhlasil sve stanovisko oficialne, nebo jako dogma, a ze je to jen jeho osobni nazor na vec. Diky za odpoved.


Datum zveřejnění: 11.10.2004
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Rad bych vedela, proc v liturgii hodin jsou v zalmech vypusteny nektere verse - jen namatkou Z20(21);30(31);34(35);58(59)142(143) ... Chapu, ze Cirkev muze urcit, jake biblicke texty (zalmy) budou obsahem liturgickych modliteb,muze vsak takto z celku zalmu vypustit treba 4-5 versu z prostred zalmu a tim zmenit cely jeho smysl.Domnivam se, ze takto manipulovat s Bozim slovem nelze a nema na to opravneni ani Cirkev.


Datum zveřejnění: 10.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Srdečně zdravím, chtěl jsem se zeptat na otázku, když opustí kněz církev, tj. např ( možná jeden z nejčastějších ):zamiluje se a shledá že nemůže v církvi působit nadále jako kněz. Zajímaly by mě dopady tohoto činu. Je zřejmé, že takový člověk se již nemůže oženit ( církevní sňatek ), takže v případě nějakého trvalého svazku se ženou , popřípadě manželství ( na úřadě ) se jedná o konkubinát? Takže z osoby plně zasvěcené se stane člověk, který v podstatě nemůže přistupovat ke svátostem? Jak na tento "hřích" pohlíží církev? Dá se na tomto místě vůbec mluvit o hříchu, když se jedná o lásku mezi mužem a ženou. Je jasné, že tento muž dal již své srdce Bohu prostřednictvím slibů a přijetím svěcení. Dá se mluvit o nějaké špatnosti, když tito dva třeba pak dobře vychovaj své děti a mají harmonickou rodinu? Dá se od církve získat nějaký dispenz, který by tomuto člověku umožňoval přistoupit ke svátostem. A může např. žena požádat o dodatečný církevní sňatek, jak se to dělá, např když jeden z manželů je nevěřící a ani si nepřeje svatbu v kostele, tak druhý si požádá o církevní splatnění tohoto manželství, takže může přistupovat ke svátostem. Je to možné i v tomto případě, nebo dotyčná žena je svým způsobem také vyloučena a nese se svým mužem ( knězem ) kříž? Na závěr taková možná zvláštní otázka, možná těžko zodpověditelná, možná ne. Ale dá se říct, že by se dotyčný člověk mohl kvůli tomuto výše popsanému činu "bát o spásu své duše"?
Předem mockrát děkuji za odpověď. Nechci aby můj dotaz vyzněl špatně. Za Vaší pomoci bych rád odpověděl nejen sobě, ale i těm, se kterými jsem nad touto otázkou uvažoval.


Datum zveřejnění: 9.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Dobrý den.
Zajímalo by mě, jak se církev dívá na "přeoperování" ženy na muže a obráceně. Mlůže tento člověk chodit ke svátostem. Není to proti Božím úmyslům.
Děkuji za odpověď.
Klára


Datum zveřejnění: 8.10.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Dobrý den,
píši referát o katolictví a tak bych Vás chtěla poprosit,jestli byste mi mohli poradit. Jaké jsou druhy katolictví a jaké katolické církve existují? Děkuji


Datum zveřejnění: 8.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat, jak se určuje doba slavení velikonoc ve východních církvích? U nás, v katolické církvi, je to myslím tak, že slavnost Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. Jak to určuje pravoslavná církev a kdy slaví velikonoce Židé dnes? A proč vznikl ten rozpor, že neslavíme velikonoce společně? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 7.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Při cestách po Českém ráji jsem narazil na několik křížů ale i samostatných soch SVATÉ STAROSTY. Marně hledám kdo byla tato Svatá a jaký byl příběh jejího života. Děkuji Pavel


Datum zveřejnění: 6.10.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Velmi by som sa potrebovala dozvediet blizsie informacie o liturgii hodin. Viem sa modlit ranne chvaly, vespery, kompletorium, ale chcela by som podrobnejsie informacie, napr. o casoch kedy sa maju jednotlive modlitby modlit, ake su vsetky modlitby lit. hodin a ake ma v nej miesto posvatne citanie...


Datum zveřejnění: 5.10.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na právě zveřejněnou zprávu o blahořečení císaře Karla I. Je u ní uvedeno, že to bylo na základě jednoho zázraku. Nechápu jak si může dnes církev, už tak dost v očích sekuláru pošramocená, s odpuštěním nadělat do vlastního hnízda blahořečením tak sporné osobnosti jen na základě tak chabého důkazu. Mají-li být blahoslavení a svatí pro nás vzorem, nevím v čem by mi mohl být vzorem člověk, který se podílel na vedení první světové války, byť se možná snažil Rakousko z tohoto podniku dostat. Ve zprávě je představen jako mírotvůrce. Ale z tohoto pohledu by bylo možno blahořečit několik tisíc lidí z mnohatisícileté historie válek.


Datum zveřejnění: 30.9.2004
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, co znamená slovo "koperator". Viděla jsem ho na náhrobku společného hrobu faráře a "koperatora zdejšího" z 19. století. V žádném slovníku jsem toto heslo nenalezla.
Předem Vám děkuji za zprávu
Hana Nečesaná


Datum zveřejnění: 24.9.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na tuto dle mého úsudku důležitou věc. Vysvětluji si správně promluvu kardinála Schönborna nad rakví prezidenta Klestila ve věci neodsouzení a pochopení jeho nového – dle církve nedovoleného – vztahu s druhou ženou jako zcela nový závan otcovského pochopení církve v těchto mnohých nelehkých případech v dnešní době, kdy je třeba nově přehodnotit někdy postoj církve k takto žijícím lidem a zároveň nepodemlít pilíře, na nichž stojí manželství uzavřené před Bohem?


Datum zveřejnění: 22.9.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Dobrý den. Jsem muž,23 let a cítím,že mé místo v životě je v manželství. Vím že toužím po pevném vztahu a má dívka by měla být věřící. Jaké další vlastnosti by měla mít? Jaké vlastnosti partnerů jsou důležité pro štastné manželství. T.




Datum zveřejnění: 10.9.2004
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o adresy obchůdků s katolickou literaturou, předměty( růžence...),hudba...Nejlépe v Praze a jejím okolí.Na netu nemůžu bohužel nic najít.Jinak Vaše stránky jsou supr!Díky Jadwiga


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   341-360  380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář