katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Dobry den, chtel jsem se zeptat, jestli byl svaty Petr zenaty. Pokud ano, proc se tedy nemuze zenit papez, kdyz je jeho primym nastupcem?


Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Vzhledem k tomu, že jako řada jiných rodičů dospívajících dětí musíme čelit tlaku počítačových her, třeba půjčovaných od kamarádů, rádi bychom kromě zákazů nebo cenzury nabídli alternativu.
Vím, že ve světě existuje již řada počítačových her s křesťanskou tematikou, u nás jsem zatím narazil pouze na jedinou, totiž příběhy Starého zákona s různými úkoly, spíš pro mladší děti.
Nevěnuje se někdo u nás této problematice?
Díky


Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se má člověk správně rozhodovat - jestli pomocí rozumu nebo pomocí (po)citů. Jestli se dá Boží vůle vnímat city nebo rozumem. Myslím si, že city jsou něco, co se objevuje nezávisle na nás (pouze v souvislosti s okolnostmi), něco co je najednou tady a my se s tím musíme nějak vypořádat rozumem. Rozum je zřejmě něco víc "našeho", protože rozumem si umíme zdůvodnit prakticky jakékoliv naše rozhodnutí. Navíc rozum ovládáme. Jak tedy poznávat Boží vůli? Je Boží vůle to, co cítíme že je správné a k čemu nás nabádají naše po(city) nebo to co samy chceme učinit rozumem? Nebo je to soulad něčeho vnějšího (co se objevuje v citech) a našeho současného chtění (vnímaného rozumem)?


Datum zveřejnění: 26.2.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
V souvislosti s jeruzalémským chrámem mě napadla praktická otázka: pokud do svatyně mohl jenom velekněz a to jednou do roka, tak kdo tam uklízel? Nějaké pavučiny a prach se tam přece musel objevit? Nebo tam šel ten velekněz s kýblem a hadrem?


Datum zveřejnění: 26.2.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Hezký den,
rád bych se zeptal na dvě související otázky. Dědičný hřích a uchránění od dědičného hříchu (Ježíš, Marie). Dědičný hřích chápu jako stav odcizení člověka sobě samému i Bohu, nikoli jako čin s tím, že dědičnost zde nemá biologický ani sociálně podmíněný kontext, ale ten, že jde o lidský úděl od počátku věků. Příběh z Geneze vypráví o tom, jak "lidské zlo" - tzv. dědičný hřích octnul na světě, když přece Bůh je dobrý. Tento příběh můžu chápat A) trochu historicky, i když o historii nejde, tzn. že se fakticky nějak stal. V tom případě by však Bůh za jeden špatný čin spustil něco jako kolektivní pomstu a způsobil ve všech lidech jejich odcizenost, čemuž nevěřím nebo nerozumím; B) příběh vůbec historický není a mluví jen o tom, že člověk je od počátku porušený, snad proto, aby mohl ve svobodě dozrát k Božímu obrazu; tomu bych věřil spíš, ale moc tomu také nerozumím. Otázka 1. tedy zní, jak byste vzhledem k předchozím odstavcům ozřejmil problém dědičného hříchu. Otázka 2. z předchozí vychází. Je-li dědičný hřích stav odcizení, zdá se mi, že to Maria i Ježíš měli v negativním smyslu náramně zjednodušené, k čemu "normální" člověk může v krajním případě dospět velmi obtížnou cestou tj. k osobní celistvosti a k jednotě s Bohem - což jsou i pro konkrétní jednání dost významné faktory, oni jaksi přirozeným způsobem sbírali během svého (jistě ne jednoduchého) života, ale přesto, že museli projít mnohými zkouškami, je to něco jiného. Mariina i Ježíšova lidskost mi tak někdy připadá že je jim dána zdarma a úplně nerozumím tomu proč, připadalo by mě (aniž bych se chtěl stavět do Boží pozice) lepší, kdyby k své plné lidskosti museli dojít. Mohl byste mi tedy prosím nějak ozřejmit tu „nespravedlnost“ , že Ježíš a Maria byli dědičného hříchu uchráněni?
Děkuji. Václav



Datum zveřejnění: 25.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den.Chtěla bych Vás požádat o radu. Již delší dobu mám potíže v otázkách zpovědi.Nevím podle čeho bych měla zpytovat své svědomí (při použití zpovědních zrcadel vycházejících z desatera mi dělá velký problém svůj hřích proti Bohu "správně pojmenovat" a tak má zpověď pak často připomíná výčet hříchů v těchto zrcadlech abstraktně uvedených). Vnitřně cítím, že to není "opravdové".Je troufalá myšlenka říci, že někdy opravdu nevím ani z čeho se zpovídat? Je to výraz lidské pýchy, vždyť přece nikdo není bez hříchu? Děkuji za pomoc


Datum zveřejnění: 24.2.2003
Rubrika:
Otázka:
Jaké je stanovisko církve k populárním dětským knížkám o Harry Potterovi? Slyšel jsem, že v časopise Světlo vyšel nedávno odsuzující článek, obviňující autorku z podněcování dětí k zájmu o magii, a slyšel jsem některé katolíky, že by četbu Harry Pottera svým dětem nikdy nedovolili. Já jsem tyto knížky samozřejmě četl a neshledal jsem na nich nic závadného, naopak se mi velmi líbí. Je možno je koupit do farní knihovny mezi dětské knihy?


Datum zveřejnění: 24.2.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Studenti se mne občas při občanské nauce , pokud je volnější téma ptají na tzv. Právo první noci...., z čeho vzniklo a h la v n ě
jak se k tomu stavěla katolická církev. Není o tom příliš známo.


Datum zveřejnění: 18.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den! Zajímalo by mne, jakým způsobem se lze smířit s lidmi, kteří jsou ode mne daleko nebo které pravděpodobně již nikdy neuvidím. V srdci odpouštím, ale pro dosažení úplného pokoje mi schází vyjádření postoje druhé strany. Za odpověď, popř. za odkaz na příslušnou literaturu Vám předem děkuji.


Datum zveřejnění: 17.2.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Zajímalo by mě jak se máme dívat na homeopatii jako způsob léčby?


Datum zveřejnění: 14.2.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Ráda bych se zeptala zdatného liturgika na původ a historický vývoj litanie ke všem svatým. Vím, že se používá několik jejích forem. Při jakých příležitostech a která? Jak je litanie používána v protestantských církvích a jak v pravoslaví? Můžete mi zároveň doporučit českou literaturu k tomuto tématu?


Datum zveřejnění: 13.2.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Když se teď tolik mluví o muslimech v souvislosti s terorizmem - byl jsem jednoznačným přívržencem vojenského řešení v Iráku (a podle mého názoru nejenom tam) a to jenom proto, aby už konečně měli slušní a nevinní lidé pokoj!! Cítím s těmi, které tohle teroristické šílenství osobně postihlo a je mi zle když vidím, jak se spousty muslimů raduje z neštěstí druhých a bezbranných lidí. Nejvíc mě na tom zaráží to, že k tomuto nešťastnémmu myšlení a jednání vedou i své děti. Ptám se tedy - co od těchto dětí můžeme v budoucnu čekat?? A teď, proč jsem na začátku řekl, že jsem byl přívržencem vojenského řešení a proč teď už nejsem? Je to z úplně prostého důvodu - protože papež řekl jednoznačné ne válce v Iráku. Myslím si, že je třeba řídit se tím co říká, i když se musím přiznat, že v tomto případě mi to dělá problémy. Jaký na to máte názor Vy?


Datum zveřejnění: 12.2.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Prosím Vás, chtěl bych se dozvědět více o modlitbě "Duše Kristova posvěť mně", o jejím původu.
Druhá otázka je, jak mohu oslovovat Kristovu Krev, nebo Jeho Srdce, Duši apod. Já se rád modlím litanie k Srdci Ježíšovu či Krvi Kristově, ale chtěl bych hlouběji pochopit smysl a původ této zbožnosti. Děkuji.


Datum zveřejnění: 11.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jeden kněz při obnově doporučoval, že máme svůj hřích Ježíši odevzdat. Jak se tomu má rozumět?
Ve zpovědi se přece hříchů zbavujeme, jako v koupelně. A aby hřích zmizel, musí být dokonalá lítost a pevné předsevzetí.
V jeho podání tomu rozumím tak, že máme Bohu odevzdat celou svou náklonnost, třeba když kradu, tak ruku, a že on ji od kradení vyléčí, když se mu opravdicky svěřím.
On s tím odevzdáním hříchu jedná jako s mrtvolou. Máme ji duchovně zabalit do černého plátna a Ježíš ji přibije na kříž.
Existuje nějaké "vyšší" odevzdání se do Ježíšových rukou než vyznáním při zpovědi?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 7.2.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Přeji dobrý den.
Blíží se 14.2. - ve světě i u nás se tento den slaví jako svátek všech zamilovaných pod patronací sv.Valentyna.
Prosím o informace o tomto světci a předem děkuji.


Datum zveřejnění: 6.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Zajímalo by mne, co jsou tzv. kajícné řády nebo řády kajícníků? Existují ještě dnes? Je nějaký v ČR? Děkuji.


Datum zveřejnění: 5.2.2003
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je přesně Apoštolské či papežské penitenciárium. Úplné štěstí by pro mě bylo, kdybyste věděl(i), jaký je latinský termín pro tento - jak se domnívám - úřad, popřípadě i anglický. Děkuji velice.


Datum zveřejnění: 4.2.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych poradit: s přítelem jsme probírali názor jednoho muslima, který na nedávnou televizní zprávu o německém kanibalovi zareagoval slovy: pokud vy katolíci věříte, že jíte tělo a krev Krista, nemáte onomu kanibalovi co vyčítat, neboť jste úplně stejní jako on. Co mu na to říct? Díky.


Datum zveřejnění: 31.1.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
V polovině února zhruba je jeden den( tušim 11.) Svatým Otcem ustanoven jako Den nemocných. Jak si Svaty Otec, resp. cirkev představuje konkretní náplň tohoto dne - jako připomínku jen nebo probíhají také konkrétní akce nebo mají probíhat? A má tento Den souvislost se svátkem některého svatého, pečujícího o nemocné? Jde mi jen o praktické podrobnosti a smysl tohoto Dne, předem děkuji za odpověď. Kata


Datum zveřejnění: 30.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Prosím, vysvětlete mi, jaký význam má modlitba růžence.
A je vůbec možné, aby se někdo modlil tolikrát jednu modlitbu za sebou a plně se přitom souistředil? Já jsem duševně vyčerpaná po 5 Zdrávas, Maria. Asi jsem špatná katolička...?????



20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   681-700  720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář