katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
V sucastnosti stojim pred dolezitymi zivotnymi rozhodnutiami.ako mam zistit ci to co citim v srdci ako poslanie je skutocne Bozia vola?Je mojou povinnostou rozvijat vsetky talenty ktore som od Boha dostala? Je zle ked clovek s vynikajucimi stud.vysledkami sa zacne venovat sluzbe druhym namiesto dalsieho studia alebo vedeckej prace, na ktoru ma predpoklady,ale nenaplna ho?


Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Slyšel jsem, že posvěcené věci by se nikdy neměly spálit - je to pravda? Můžou se tedy maximálně vyhodit? Mám na mysli třeba posvěcené větvičky.


Datum zveřejnění: 5.4.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zajímalo by mě totiž jestli je možné zůčastnit se pohřbu papeže a jestli ano, jestli nemáte informaci zda bude vypraven z ČR autobus a kde je možné se přihlásit???


Datum zveřejnění: 4.4.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Zemřel Jan Pavel II. Co bude dál? Můžete mi prosím přiblížit, co se bude v následujících dnech dít? Díky.


Datum zveřejnění: 1.4.2005
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Jak se církev dívá na případ Terri Schiavová?
Existuje nějaké oficiální stanovisko kat.církve?
Děkuji.


Datum zveřejnění: 30.3.2005
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý deň
obraciam sa na Vás s nasledovnou otázkou.
Priatel-katolík, ktorý je relatívne vlažný vo viere, vstúpil do manželstva s dievčaťou, ktoré je evanjelička. Manželstvo uzavreli len v evanjelickom kostole. Deti sa rozhodli vychovávať ako evanjelikou. Pán ich požehnal a očakávajú prvé dieťa. Priateľ ma poprosil, či by som mohol byť krstým rodičom ich dieťatka.
Viem, že krst je vzájomne (medzi rímsko katolíckou a evalinjelickou cirkouv) uznávaný. Avšak viem, že krst sa udeľuje vo viere rodičov a krstných rodičov.
Aký postoj mám k tomu ja zaujať ako rímsky-katolík? Priateľovi by som rád vyhovel avšak nemôžem sľúbiť niečo čo je v rozpore s našou vierou.
Rád by som vedel oficiálne stanovisko katolíckej cirkvi.
Ďakujem


Datum zveřejnění: 21.3.2005
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobry den,
najskor by som sa Vam chcela podakovat za tieto stranky. Navstevujem ich casto, aby som si precitala Vase trpezlive odpovede, ktorymi ste uz aj mne vela nejasnosti objasnili. A preto by som aj ja chcela prispiet jednou otazkou:
Jedna sa o tzv. „kontroverzne“ filmy, ku ktorym sa Cirkev vyjadruje negativne (ako napr. Posledne pokusenie Jezisa Krista alebo Zivot Briana). Nie som si ista, ci su tie negativne vyjadrenia oficialnym stanoviskom Cirkvi, dozvedam sa o tom vacsinou z novin a recenzii alebo osobnych nazorov niektorych knazov. Zaujimalo by ma, ci je hriech potom si taky film pozriet. Nie pozriet z dovodu, ze by som tym chcela znevazovat Jezisa alebo stanoviska Cirkvi. Skor preto, ze ma zaujima pozriet sa na veci aj z inych uhlov pohladu. Stretla som sa ale s radikalnymi odsudeniami typu: Ako sa na to mozes pozerat, je to ruhanie! Je to naozaj z mojej strany ruhanie? Ja to tak necitim, ale chapem, ze sa mozem mylit. Velmi pekne vopred dakujem za Vasu odpoved.


Datum zveřejnění: 18.3.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí jistá věc,četla jsem článek, který pojednává o obraze "Poslední večeře" Leonarda da Vinciho a sice to, že na obraze je patrné, že po Kristově pravé straně nesedí Jan, ale žena.
A posazení osob tvoří písmeno M, prý se jedná o Marii Magdalskou, autor článku hovoří o Marii jako o Ježíšově manželce a dokládá to tím: v době Ježíšově, aby muž jeho věku zůstal svoboden, byl oslovován "rabi", což je oslovení ženatých mužů a dále to dokládá autor také v podobenství "o svatbě v Káni galilejské, kde má Ježíš proměnit vodu ve víno, a o to by se měl starat ženich, nikoli host.
Prosím poraďte, zda je na tom něco pravdy, žádné prameny totiž nikde neuvádějí, že byl Ježíš ženat. Zajímá mě Váš názor.
>Děkuji


Datum zveřejnění: 17.3.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den, před časem jsem v knize Hovory od Bakerova jezera nalezl kapitolu o tzv. Biblickém kódu, o informomacích zakódovaných v textu Starého zákona nalezených díky počítačové analýze. Prý to před časem vzbudilo rozruch zejména v USA. U nás jsem však o tom neslyšel vůbec nic. Nakolik byly tyto informace seriózní? Existuje opravdu něco jako Kód skrytý uvnitř SZ? Děkuji za opdověď.


Datum zveřejnění: 16.3.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné mít církevní sňatek mimo budovu kostela (louka). Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 15.3.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ke sporu o daň císaři (Mt 22,15-22).
V Lukášově evangeliu (L 2,1-5) se píše o soupisu lidu a majetkovém soupisu, přičemž se všichni, včetně Josefa a Marie, šli dát zapsat, každý do svého města.
Josef se tedy, řečeno dnešními slovy, zaregistroval jako daňový poplatník. Kromě toho byl tesař, tedy drobný podnikatel - ve starověku i dnes plátce daní.
Ježíšova reakce - "Co mě pokoušíte, pokrytci? Ukažte mi peníz daně!" (Mt 22,18) si podle mého názoru říkala o odpověď zhruba v tomto duchu - "Z čeho žiješ?? Asi tě ve věku přes 30 let živí někdo jiný, o peníze se nestaráš, ani nevíš jak vypadají (i dnes je řada takovýchto lidí, jejichž povolání je "syn" či "dcera", přičemž nemají problém peníze od rodičů přijímat a zároveň moralizovat), tvůj otec přitom platil daně platil celý život."
Co si o tom myslíte?

Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 11.3.2005
Rubrika: Etika a morálka, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den,
již dlouhou dobu přemýšlím o jedné věci, na kterou jsem se nakonec rozhodl zeptat Vás, aby jste mi udělali jasno. Je ve farnosti kněz pro lidi a nebo lidi pro kněze? Někdy mám smíšené pocity, jak to doopravdy je. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 10.3.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Otázka:
Chtěl bych se zeptat,jsou-li někde k dispozici ke stažení v elektronické podobě nedělní evangelia(cyklu C)? Děkuji


Datum zveřejnění: 25.2.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Prosím Vás, mohli byste mi zjistit český katolický kostel nebo společnost v Londýně?


Datum zveřejnění: 24.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Je skutečně Duch Svatý autorem Bible???
Jak je tedy možné, že jednomu evangelistovi, Matoušovi, vnukl, že Ježíš po narození uprchl s rodiči do Egypta, a jinému, Lukášovi, že byl 8. den obřezán v Jeruzalémě?
Kdo má pravdu a co lze pokládat za pravdivé?


Datum zveřejnění: 22.2.2005
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Otázka:
Chvála Kristu,
mám tři dotazy:
1) Jaký překlad Písma se používá v lekcionářích? Neshoduje se totiž ani s Ekumenickým překladem, ani (myslím) s NBK.
2) Čtení v „Liturgickém kalendáři“ z těchto stránek odpovídají čtením z lekcionáře? Proč se mi tedy stalo to, že se čtení (myslím, že první z Popeleční středy) od lekcionáře trochu lišilo?
3) Jak získat texty čtení z lekcionářů (i pro všední dny) pro přípravu (vyjma zakoupení samotných lekcionářů či „Misálu na každý den liturgického roku“)? Nechystá se třeba doplnění těchto textů do výše zmiňované aplikace (s souladu s lekcionáři)?


Datum zveřejnění: 21.2.2005
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Proč jsou otázky reagujících tak konfliktní? Proč mají diskutující tak malou kulturní úroveň a hned přechází k osobním útokům, urážkám, sarkasmu...? Nebylo by řešením diskusi více moderovat? Případně některým diskutérům rovnou zakázat přístup? Klasickým příkladem je diskuse k otázce "Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista". Jak brzo se odbočí od věci k osobním útokům... Člověk někdy nemá náladu to ani číst...


Datum zveřejnění: 17.2.2005
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Otázka:
Prosím Vás, jak se mám modlit?
Teď mi řeknete, tak jak to nás naučil Ježíš. Tak to také dělám.Připadá mi ale, že neustálé omílání otčenášů, zdrávasů atd. není asi ono.Modlím se také svými slovy, ale to tak zabere 2 až 3 min.
Často čtu bibli.Chtěl bych ale v modlení držet jakýsi řád.Myslíte si ,že by bylo pro mě vhodné se modlit breviář pro laiky ? Nebo něco jiného? Poraďte mi prosím!
Jinak je mi 51 roků, praktikující katolík, lektor, ženatý ....


Datum zveřejnění: 16.2.2005
Rubrika: Věrouka
Otázka:
přeji krásný den,
Chtěla bych se optat zda existuje a je možno někde získat opis rukopisů nalezeného v prosince r.1945 u Nag Hammádí-chtěla bych si jej přečíst a udělat si vlastní názor.
Zajimal by mne i názor církve, jako instituce i váš osobní, jako bytosti k obsahu a poselství tohoto rukopisu.
Děkuji



Datum zveřejnění: 10.2.2005
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobry den,
zajimalo by me,jake jsou zakladni rozpoznavaci prvky pri posednuti cloveka dablem. Napr. v dokumentu Sileni mistri je zaznamenan obrad nigerijske sekty, ktera vyznavala kult Hauka. Na zaznamu je videt, jak se puvodne zcela normalni lide prestavaji ovladat, delaji zvlastni pohyby, maji penu u ust, mluvi cizimi jazyky nebo rikaji o sobe, ze jsou lide davno zemreli, jejich existence je dolozena. Na druhe strane se potom rozhodnou zabit psa. Toho psa chteji snist, ale nekteri clenove rikaji, ze by bylo dobre ho uvarit, aby maso a krev mohli ochutnat i clenove, kteri nejsou pritomni. Toto ale ukazuje na racionalni chovani, coz dle meho laickeho nazoru posedlost vylucuje. Zrejme se tedy jednalo o jakysi skupinovy trans.Zajimalo by me tedy, jsou-li nejake znaky, podle kterych je mozno takovou skutecnost rozpoznat, popripade, vyjadrila-li se cirev nekdy k tomuto dokumentu. Tento dokument totiz vzbudil v dobe sveho uvedeni pomerne velky ohlas. Predem dekuji za odpoved a souhlasim s uverejnenim.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   301-320  340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář