katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.10.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Jsem katolička mohu číst knihy od Eduarda Tomáše?


Datum zveřejnění: 24.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Zdravím vás. Nedávno jsem byla tak zoufalá a utrápená z určitých rodinných problémů, které mě ovlivňují už od mého dětství, že mě napadla taková hloupá myšlenka a to taková, že jediným způsobem vysvobození je pro mě sebevražda. Pak jsem tuto myšlenku zavrhla¨a nyní už vím, že to byla opravdu velmi velká hloupost.Zajímalo by mě, zda jsem se dopustila těžkého hříchu. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 23.10.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den, jsem svobodný katolík 36 let a rád bych se dozvěděl, jestli v Brně nebo jinde na jižní Moravě existuje společenství nezadaných věřících, které by sdružovalo nezadané ve věku např. 25 - 38 let. Ve větším kolektivu a při společných akcích mají tito lidé přece jenom větší možnost k seznámení než jenom přes inzerát, který může být skutečně během na dlouhou trať. V Čechách prý takovéto společenství existuje. Děkuji.


Datum zveřejnění: 23.10.2001
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Zajímalo by mě, zda je možné prostřednictvím internetu získat komentáře k jednotlivým knihám Písma. Snažila jsem se tyto informace získat na mně známých webech (Víra, ChristNet, Pastorace, Katolík), ale zatím se mi to nepodařilo. Děkuji


Datum zveřejnění: 22.10.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dovoluji si obrátit se na Vás s pro mne velmi důležitým dotazem: Je mi 21 let a připravuji se na brzký křest, nemohu si však vybrat jméno světce/patrona (tedy druhé - křestní jméno) - resp.: musí to být jméno ,,tzv. z kalendáře" nebo i jméno ,,cizozemské" - kamarád mi navrhoval například v Belgii časté jméno Teus, které se mi líbí, ale nevím,zda to ,,projde u našich úřadů" (zákon o matrikách, změně jména a příjmení). Můžete mi případně poradit nějaký seznam jmen světců? Předem velmi děkuji!


Datum zveřejnění: 22.10.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Reaguji na otázku o podmínečném křtu. Mám stejný problém, byl jsem křtěn v bazénu, bez dokladu, ale do církve jsem nevstoupil. Nastoupil jsem do katechumenátu a budu pokřtěn pod podmínkou. Jak je to s odpuštěním hříchů? Pan farář mi bude dávat půl hodiny před křtem zpověď a poté půjdu na křest. Budou mi plně odpuštěny hříchy jako při prvním křtu? Mám stále zmatky v odpouštění hříchů.. čtu katechismus, ale je toho na mne moc.


Datum zveřejnění: 20.10.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Vážení, já i moje přítelkyně jsme věřící, avšak ani jeden z nás nejsme pokřtěni, ani nejsme členy žádné církve. Přesto bychom rádi uzavřeli církevní sňatek. Máme vůbec nějakou možnost, a pokud ano, co pro to máme udělat. Cítíme, že pouze sňatek před Bohem je jediné opravdové spojení muže a ženy.


Datum zveřejnění: 19.10.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobry den. Chci se prihlasit ke katolicke cirkvi a nechat se pokrtit. Muj problem je nasledujici: Uz jsem jednou krtena byla, a to jednou z onech nove vzniklych liberalnich cirkvi (konkretne Apostolska cirkev). Do teto cirkve jsem vsak oficialne nevstoupila – nez k tomu mohlo dojit, prestala jsem toto spolecenstvi navstevovat. (Vadilo mi pokrytectvi hlavnich predstavenych). Muj krest probehl v rybnice nekde na kutnohorsku, zadny doklad však o nem nemam. Muzu byt tedy v pripade vstupu do katolicke církve krtena znovu? Predem dekuji za odpoved a zdravim.


Datum zveřejnění: 19.10.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Prave se nachazim na uzemi Velke Britanie.Zajimalo by me jak mohu pristoupit ke svatosti smireni jestlize moje anglictina neni dost dobra abych knezi rozumela a on me?Co mam delat?Neni nekde v Anglii nejake ceske centrum?Nebo neslouzi se nekde ceske mse sv.?Dekuji


Datum zveřejnění: 18.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Setkal jsem se s názorem, že je možné navštěvovat naturistické pláže, pokud to v člověku nevyvolává žádné vzrušení, představy, žádostivost, a že na nahotě samotné není nic špatného. Je takový názor slučitelný s učením katolické církve?


Datum zveřejnění: 17.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Chtěl bych se ohradit oproti tvrzení, že Orthodoxní se oddělili od Římskokatolické církve. Nebylo to náhodou naopak? Cožpak nebylo více křesťanů na "Východě" než na "Západě"? Vždyť pozdější římskokatolíci si přidali do vyznání víry "filioque", což je, podle mě, proti rozumu a PRAVÉ VÍŘE. A proč se omlouváte za činy, které provedl, či s nimi souhlasil (podle Vás) neomylný papež? A Vaše křesťanská láska patrně vynikla 12. dubna 1204 kdy IV.křižácká výprava na podnět papeže Inocenta III. vyplenila babrbarsky pravoslavný Cařihrad. Nedávnám to za vinu rozhodně Vám - to bych byl hloupý - ale chci tím jenom říci, zda jste někdy přemýšleli o tom, jestli Bůh opravdu přetrvává v církvi, jež je tak poskvrněna minulostí, jako ta Vaše.


Datum zveřejnění: 16.10.2001
Rubrika: Etika a morálka, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den, měl bych několik dotazů. Zajímalo by mě, zda stále existuje "Index zakázaných knih" a zda může být katolík stále potrestán až exkomunikací, pokud čte knihy bludařů nebo knihy zakázané. Pokud takový Index stále existuje, kde je dostupný? Dále, v dekretu, kterým byla v roce 1949 odsouzena "Katolická akce", se o možném trestu exkomunikace (citát z tohoto dekretu uvádím jako příklad, předpokládám, že podobná definice je i v jiných dekretech tohoto rázu) píše, že "exkomunikovaný... jest vyloučen z účasti na modlitbách, přímluvách Církve..." Můžete mi prosím objasnit, co to konkrétně znamená? Jedná se o vyloučení např. z obecných přímluv věřících při mši sv.? Poslední otázka směřuje k pátému přikázání - nakolik lze považovat za hříšné jednání kuřáka, který se svým zlozvykem sebepoškozuje? Děkuji.


Datum zveřejnění: 16.10.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Dobry den. Zajimalo by me, jestli se jedna o hrich ci jine provineni, kdyz se muz a zena vzajemne sexualne uspokojuji bez pohlavniho spojeni. Dekuji. F.


Datum zveřejnění: 15.10.2001
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Je Buh Otec, taky duch? Nebo ma hmotne telo jako Jezis Kristus? Pokud je duchem, tak je stejny jako Duch Svaty? Tedy jsou dva duchove v Nejsvetejsi Trojici?


Datum zveřejnění: 15.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Je hříchem to, když jsem rozhodnut nějaký hřích spáchat, ale z nějakého důvodu ke spáchání nedojde? Př: Chci ukrást peníze, ale žádné na tom místě nejsou, o čemž jsem před tím nevěděl?


Datum zveřejnění: 13.10.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Otázka:
Nedávno jsem četl rozhovor s paní Jiřinou Jiráskovou, kterou mám jako herečku moc rád. Jedna věta mě ovšem silně zarazila. Nevím zda bude citace přesná, ale ...."co nechápu na víře je, že člověk , který je celý život slušný nemá zdaleka takovou cenu jako ten, který je křivák a na konci života řekne sorry". Jaký na to máte názor vy?


Datum zveřejnění: 13.10.2001
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobry den,rada bych se zeptala na Vas nazor na provozovani Tai chi. Jako cviceni se mi libi, ale nevim, jestli nema nejake "nezdrave" propojeni napr. s ruznymi vychodnimi nabozenstvimi atp.
Dekuji.


Datum zveřejnění: 11.10.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Zdravím Vás všechny!
Mám dotaz ohledne hledání místa (rádu, kongregace) kam mne chce Buh dovést. V blízké dobe je prede mnou návšteva spolecenství rádových sester. Muzete mi poradit na co dát pozor, na co se ptát, k cemu být otevrená?
Poslední dobou stále více vím co chci delat - privádet blizní k Bohu, pomáhat tem kterí hledají sebe, své já a snad casem také neco víc... Pro mne je to nádherné, i kdyz nárocné. Jen se bojím ze je to má vule, predstava... Jak poznám ze to chce skutecne Buh?
Úplne náhodou nevíte o nejakém rádu který by se zabýval evangelizací, pastorací...? Jsem v neokatechumenátní ceste a vím ze mi tenhle styl spolecenství bude chybet. Existuje rád který by zil podobným zpusobem mezi laiky?
Díky za zodpovezení otázek.
At Vám všem Pán zehná a provází Vás svou milostí.


Datum zveřejnění: 11.10.2001
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobry den, cetla jsem jiz jeden clanek ohledne povolani do celibatu. Protoze jsem se take obratila, prosla jsem obdobim "Jezisovych libanek". Behem te doby jsem velmi touzila vstoupit do celibatu. Postupne vsak ze me touha opadala. Nedavno se mi pri cteni evangelii ohledne manzelstvi (..a nekteri nevstupuji do manzelstvi proto, ze k tomu nejsou zpusobili... nebo je nezpusobilymi ucinili lide... ) dotkla slova - Kdo to muze pochopit, pochop ! - V tu chvili jsem citila, jako by to byla vyzva : "Jestli tomu skutecne rozumis, pojd ! Pojd a vejdi !" Znelo to skutecne jako vyzva (ano, slovo "pochop" nas vybízi k pochopeni, ale mam na mysli ono "vejdi","prijd", "pojd"). Chci naplnit sve poslani, ktere mi Pan prichystal, at uz je jakekoli. Od te chvile jiz ubehla nejaka doba a me nadseni je na "normalu". Nevim, zda to Pan myslel vazne, nechci vsak nic zlehcovat. Jsem "pripravena" vstoupit do manzelstvi stejne jako do celibatu. Citim se byt na rozcesti (nikoliv v neg. smyslu). Jak dal ? Nechci Pana pokouset a znovu se modlit a ptat se ho, jake je me povolani, aby si nemyslel, ze zpochybnuji jeho rozhodnuti. TED uz si nejsem jista, zda to, co bylo drive, plati i ted a zda to je vubec spravne tak jak tomu rozumim. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 10.10.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Ostatní
Otázka:
Zajímalo by mně, co přesně závažného obsahuje pojem "Registrované partnerství". Co lze odpovědět na dotaz: "A co proti nim máš?" Děkuji


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1061-1080  1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář