katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 20.2.2002
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na učení církve o panenství Panny Marie. V Bibli se několikrát mluví o bratřích Ježíšových. Vím, že ve Starém zákoně je pojem rodiny chápán jako naše dnešní "široká rodina", tzn. bratry a sestrami nazývali i svoj bratrance a sestřenice. Předpokládám, že bratry a sestrami ale nazývali i své skutečné bratry a sestry(v dnešním slova smyslu). Kde je v Písmu důkaz, že např. ten člověk, který Ježíšovi řekl: "Hle, tvá matka a tvoji bratři stojí venku..." (Mt12,47) neměl na mysli bratry v dnešním slova smyslu a že teda Ježíš žádné sourozence neměl?


Datum zveřejnění: 19.2.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jak mám žít/modlit se ke skutečnému Bohu a ne jen k nějaké mojí představě Boha ? Jak si skutečnost Boží uvědomit ?


Datum zveřejnění: 19.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Mám jen dva krátké dotazy: ¨
1) Je v Brně nějaké fungující společenství vysokoškolské mládeže ?
2) Není v Brně možnost ubytování pro vysokoškoláky katolíky ?


Datum zveřejnění: 18.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zajímalo by mě jestli existuje nějaké oficiálnější vyjádření kat. církve k dílu J.R.R.Tolkiena (především k Pánovi Prstenů).
Z toho, co jsem četl na internetu (a částečně i z osobních zkušeností) se zdá, že postoj mnohých
křesťanů vůči Tolkienovým dílům je často odmítavý (spojování Tolkiena s new age a okultistem,
výtky vůči magii v jeho díle, přirovnávání k církví odmítanému Harry Potterovi), zároveň je však na internetu k
nalezení mnoho textů Tolkiena a jeho dílo obhajující jako velmi křesťanské, v posledním čísle
katolického Reportu je k Pánovi Prstenů velmi pozitivní článek (a to víme, že Report by byl mnohými
zařazen mezi "fundamentalistické časopisy") a ostatně i sám Tolkien (římský katolík, který denně přijímal eucharistii) ve svém dopise Jezuitskému knězi
Robertovi Murray r. 1953 píše : "'The Lord of the Rings' is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision. That is why I have not put in, or have cut out, practically all references to anything like 'religion,' to cults or practices, in the imaginary world. For the religious element is absorbed into the story and the symbolism".
Můžete se k tomu všemu nějak vyjádřit ? Není celá věc jen důsledkem špatného pochopení Tolkienova díla ? (pozn. osobně jsem Tolkienův příznivec)


Datum zveřejnění: 15.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zajímal by mě nějaký oficiálnější postoj kat. církve vůči rockové hudbě. Občas slyším nebo čtu (v
křesťanských časopisech) varování před rockovou hudbou s tím, že se - nadneseně řečeno - jedná o
dílo ďáblovo. Ač nepopírám, že např. existují skupiny (aniž bych jmenoval konkrétně) které skutečně satana
vyznávají a i jejich tvorba tomu odpovídá, nebo že život rockových muzikantů je často "všelijaký", není to spíše tak, že rocková hudba je víceméně hudba jako každá
jiná, akorát že je v tomto směru často zneužívaná ? Neměl by člověk spíše uvážit co
poslouchat a čemu se raději vyhnout a ne odepsat rock jako takový ? (pozn. sám mám rock velmi rád a hraju
ve - víceméně - rockové kapele)


Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Otázka:
Dobrý den. Jsem katolík. Zamiloval jsem se do jedné dívky a 14 měsíců spolu schodíme, je nám přes 25 let. Ona nemá žádný rozpor v názorech s katolickou církvi, jen tak nebyla vychována. Bohužel si před léty občansky vzala člověka, s kterým chodila od svých šestnácti a to v moment, kdy se jejich vztah rozpadal - nešťastný pokus o záchranu. On se s ní vzápětí rozešel. Děti neměli, z církevního hlediska je ovšem jejich manželství platné, protože šlo o dva nepokřtěné lidi. Nechal jsem si poradit od mého pana faráře a ten viděl možnost naší svatby optimisticky a sice mi radil buď žádost o Privilegium Paulinum nebo Privilegium Petrinum. Snažil jsem se příslušné pasáže kanonického práva prostudovat, ale mám takový pocit, že se ani jedno privelegium na náš případ nevztahuje. Petrovo se týká výchovy dětí ve smíšeném manželství, pro udělení Pavlova chybí to, že bývalý manžel přítelkyni kvůli víře nijak nepronásledoval, ani spolu o tom nemluvili. Jde mi pouze o jediné - rád bych byl k přítelkyni natolik férový, abych jí řekl, zda se budeme moct někdy vzít a mít rodinu, a rád bych to věděl sám, narážím však na rozporné informace. Máme se moc rádi a i v případě zamítavého stanoviska církve spolu plánujeme žít bez intimního a rodinného života. Paradoxní na celé situaci je, že chybělo málo a přítelkyně by byla jako malé dítě pokřtěna (tudíž její občanské manželství by nebylo platné). Děkuji za jakoukoliv radu.


Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Muzete se prosím nejak vyjadrit k situaci na prazske KTF. Jsem naprosty laik - prilis nerozumim ani problemum "svetskych" VŠ. Ale ctu tolik protichudnych tvrzeni - Pan Halik ríká "Dejvicky Taliban" studenti fakulty "Vseználek Halik", napadani napadají kardinala Vlka a CBK kteri udajne chteji privest katolickou viru nekam jinam, projev rektora (doufám, ze to je správná funkce) Wilhelma o tom, ze studenti mohou dostudovat na husitské nebo evangelické fakulte UK - vubec tomu nerozumim, ale je mi z toho smutno. Nevim jestli to nepisu zmatene, ale co se to vubec deje???


Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Rách by věděl, zda mohu účastnit diskotéky v postní době ?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Názor katolické církve na ostatní náboženství okrajově znám. Chtěl bych se zeptat, kde v Bibli je k této "širší ekuméně (nejedná se o můj výraz)" zaujatý stejný postoj typu - že muslimové jsou něco jako naši bratranci (citace p. Halíka) atp. a typu toho, že i papež pořádá (a nejen on) modlitební setkání s představiteli jiných náboženství. Náš Bůh přeci není totožný s Alláhem ani jiným "bohy"!


Datum zveřejnění: 12.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Mohl byste vysvětlit, co znamená plenární sněm katolické církve, jaký má cíl? O co se snaží tzv. sněmovní kroužky a kdo bude a jak zpracovávat jejich připomínky? Děkuji.


Datum zveřejnění: 12.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Chtěl bych znát zkušenosti, zda jste se setkali nebo jak hodnotíte to,že kněz z při kázání v kostele hovoří o nutnosti ( povinnosti) správného křesťana posílat dítě do Církevní školy ?


Datum zveřejnění: 11.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den, mám dotaz ohledně práce v zahraničí v křestanských rodinách. Zajímalo by mě, jestli existuje např. nějaká au-pair agentura, která by se na toto specializovala. Jedná se mi o Anglii. Předem děkuji a doufám, že se brzy dozvím odpověd.


Datum zveřejnění: 11.2.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
prosím můžete mi zdělit, který katolický řád byl založen jako vůbec první ve světě. Děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 8.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na pojem TRVALÝ JÁHEN.Jaké má kompetence. Porovnání kompetencí vůči knězi. Co smí a co ne. Případně kde se dá studovat na trvalého jáhna (jak dlouho to trvá a co se vše musí absoluvovat než se jím stane). Za odpověď předem děkuji.


Datum zveřejnění: 6.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Prosím o radu, kde by se dal sehnat nějaký kající oblek (ve stylu středověku). Aby byl drsný, pichlavý, prostě takový, jak ho nosili světci. Dá se někde sehnat nebo aspoň látka? To není legrace, chtěl bych ho doopravdy získat. Pomůžete?


Datum zveřejnění: 6.2.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Na jedné americké webové stránce o svatých,jsem si našla Františku Saleskou.Zaskočilo mě,že jsem o ní ještě nikdy neslyšela a tak jsem se o ni začla více zajímat.Přečetla jsem si,že založila řeholní řád,vstoupila do kláštera,stala se představenou.Ve Francii otevřela školy a domovy pro dívky z dělnické třídy.Zemřela 10.1.1914.Byla kanonizována 25.11.2001.Bohužel zde o ní moc víc napsáno nebylo.Přesto mě to velice oslovilo a s největší pravděpodobností si ji zvolím,jako biřmovací patronku.Chtěla bych vědět,jestli existuje něco,kde bych se o ní mohla dozvědět víc.Tady jsou některé anglické názvy knížek,ve kterých by měly být informace,ale ze kterých moc chytrá nejsem:Que Jesus Viva!,Second Miracle of Blessed Frances,Catholic Standard and Times, Archdiocese of Philadelphia,Father Michael Murray,Oblate Sisters of Saint Francis de Sales,Vatican, Father Lewis Fiorelli.
Předem děkuji za snahu!


Datum zveřejnění: 5.2.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mne, jaké další knihy křesťanské církve vznikly PO vzniku evangelií? Nemyslím tím teď apokryfní a nekanonické knihy, ale např. historické či věroučné, z nichž se dnes čerpají znalosti o životě křesťanské církve v 1. - 4. století. Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 5.2.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobry den, u nas v kostele se misto "prosime Te vyslys nas" rika "Pane smiluj se". Je v tom nejaky rozdil a nebo se jedna jen o odlisny preklad latinskeho originalu? Dekuji


Datum zveřejnění: 4.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Mám dotaz týkající se slavením neděle. Vím, že neděle je dnem odpočinku a katolík by neměl v neděli těžce pracovat. Jak se ovšem posuzuje, pokud bych si jako student střední školy našel brigádu na neděli. Nebylo by to pravidelně, nejednalo by se o fyzickou práci a nedělní mši bych samozřejmě nevynechal. Je to porušení nějakého církevního přikázání?


Datum zveřejnění: 4.2.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
U otázky na svatost (450) bych se chtěl na předurčení. Je dáno dopředu, kdo bude jak hodně svatý nebo nebude vůbec svatý a půjde do pekla?


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   941-960  980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář