katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Svátost smíření, mám příliš přecitlivělé svědomí ?

Je mi 24, byl jsem u svátostí smíření asi po sedmi letech. Pečlivě jsem se připravoval, chci znovu začít. Vše jsem se snažil vyznat, jak jsem myslel, že je to nejlepší. Z nervozity jsem MOŽNÁ nepřečetl jeden hřích vůbec, nebo přesně tak jak jsem to měl sepsáno. Opravdu nevím a také jsem mohl vše vyznat správně. Rozhodně to nebylo úmyslné. A teď, pořád mě hlodá svědomí, i když si řeknu, vždyť jsem nic schválně nezamlčel a kněz mi navíc před rozhřešením řekl, že se mi odpouštějí i hříchy, na které jsem zapomněl, abych prý mohl
být klidný.
Dále jsem si vzpomněl na toto: Když jsem byl asi v 6, nebo 7 třídě, kdosi nám říkal, že nemáme Bohu přísahat s něčím, co nevíme, jestli můžeme splnit a že nejlépe je nepřísahat vůbec. Matně si vzpomínám, že jsem prohlásil cosi jako, že přísahám že nikdy nebudu pít pivo, nebo alkohol, či chodit do hospody, opravdu nevím přesně a nevím jestli jsem to přísahal i Bohu.
Od té doby jsem toho samozřejmě vypil dost :-)
Jak se teda mám zachovat ? Přece na posezení u piva s přáteli není nic špatného (když se to nepřehání).
Sám sobě říkám, že jsou to hlouposti a že Bohu snad nezáleží na takovýchto věcech a jednotlivých slovech, ALE proč mi jdou pořád na mysl? Proč nemůžu pocítit opravdovou radost z odpuštění ? Mám jít znovu ke zpovědi ? Mám strach, že se do všeho ještě více zamotám, že vyvstanou nové a nové pochybnosti a já skončím jako před tím.
A já si tolik přeji vrátit se zase k Bohu, protože jsem poznal, že bez Boha byl můj život k ničemu. Chtěl bych zlepšit svůj život a jednání, přistupovat konečně pravidelně k sv. přijímání a tyhle věci jakoby mi chtěli stát v cestě. Je možné, že je tohle „hlodání svědomí“ formou, jak se ďábel snaží mě zmást a znovu odvést z cesty k Bohu ? Mám to brát jako zkoušku, kterou musím projít? Mám méně poslouchat svoje svědomí?
Rád bych udělal za svou pochybnou minulostí tlustou čáru a řekl Bohu svoje ANO, tady jsem, už nechci hřešit. Místo toho mám strach, jestli mi Bůh odpustil, jestli se nedopouštím dalšího hříchu.

Děkuji za Vaši odpověď a zároveň Vám děkuji za tuhle službu, kterou na internetu děláte.
Mezi tolika zlem a komercí, zde má své místo i Bůh a to je moc dobře.

S pozdravem Radek



Datum zveřejnění: 30.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Prosím o zodpovězení několika otázek:
1. Existuje nějaké podrobnější členění hříchů podle závažnosti v rámci dvou známých hlavních skupin: lehké x těžké? Závažnost hříchů v každé z těchto skupin je přece různá. Je rozdíl, pokud člověk o někom špatně smýšlí, a když na druhé straně nechá volný průchod vyřčení těchto špatných slov. Nezúčastnit se z vlastní viny nedělní mše svaté se nedá srovnávat např. s úmyslným zabitím člověka…, v obou případech nesmí člověk přistupovat ke sv. přijímání.
2. Mají dobré skutky člověka, který ztratil těžkým hříchem milost posvěcující, svou plnou hodnotu a smysl pro spásu jeho duše?
3. Jak může napravit svůj život člověk, který se dostal svým jednáním do exkomunikace, např. katolický kněz, který se oženil a má děti?




Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na názor katolické církve na mimozemské civilizace.Proč by Bůh začínal nový život někde jinde?


Již předem díky za odpověď


Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Prosím mohli byste mi poslat podrobně vysvětlující odpově´d či doporučení, kde bych našel informace-Proč je pornografie špatná?
Děkuji,


Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Pročítal jsem zpovědní zrcadlo ve starém kancionálu (mám za to, že z padesátých let). Hned u prvního přikázání byla uvedena otázka, zda jsem navštěvoval bohoslužby jinověrců a zda jsem se s nimi stýkal. V novějších zpovědních zrcadlech už toto není. Znamená to, že navštěvování bohoslužeb jiných církví a setkávání se s nimi bylo dříve hřích a teď už není? Kdo určuje, co hřích je a co není? Je Boží zákon proměnlivý? Tj. něco je hříchem jen po nějakou dobu a pak už zase ne? Pokud vím, dnes jsou taková setkání schvalována, podporována (viz ekumumenické hnutí), ba přímo iniciována představiteli katolické církve.


Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Chci se zeptat, proč se katolická církev někdy chová přímo přesně proti slovům Ježíše - mám na mysli označování otec, kdy Ježíš říká: "Nikomu neříkejte otec...", a přitom katolická církev je "otců" plná a slovní spojení Svatý otec neznamená Boha, nýbrž papeže... Proč má církev majetek, z toho se vždycky nějak vykroutíte, ale tohle je už vyloženě proti Písmu!


Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Otázka:
Zdravím Vás,
mám jeden takový problém.Je mi 15 let a chodím na přípravu k biřmování.Myslím, že se od té doby změnil můj přístup k Bohu.(K lepšímu).když jsem byla u zpovědi, řekla jsem sice, že jsem byla naposledy u zpovědi před rokem, ale aniž bych si to uvědomila, řekla jsem pouze hříchy asi za poslední měsíc.Došlo mi to až těsně před svatým přijímáním.Na přijímání jsem šla-dopustila jsem se svatokrádeže? A ještě jeden háček:když se mě pan děkan u zpovědi zeptal , jestli se modlím ráno a večer, řekla jsem ano, i když se modlím jen někdy.
Děkuji za Vaši ochotu, odpovědět na můj dotaz.


Datum zveřejnění: 25.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Je špatné, když někdo přestoupí z jedné církve do druhé? Například, když katolík přejde do protestantské církve? Jak se naopak katolická církev staví k lidem, kteří mají zájem do této církve přestoupit? Jsou takové přesuny častým jevem?


Datum zveřejnění: 24.4.2003
Rubrika: Církevní právo
Otázka:
Chvála Kristu,
nejsou mi zcela jasné pojmy jako apoštolský list, apoštolská konstituce, apoštolská exhortace, encyklika, pastýřský list apod. Jaké jsou v tom rozdíly? Přeju krásné Velikonoce a děkuju za odpověď...


Datum zveřejnění: 24.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Moc vás všechny zdravím:
Ráda bych se nechala pokřtít, vím, že je nutná příprava u kněze a zajímalo by mě co vše je nutné nastudovat a které knihy doporučujete. Studuji jinde než mám trvalé bydliště, je tedy nutné absolvovat přípravu na farnosti ke které připadám, nebo je možné ji absolvovat v podstatě kdekoliv? Děkuji


Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Koupil jsem si obraz Leonardo - Posledni vecere pane. Prosim kde je mozno zjistit, ktery apostol na obraze je ktery. O obraze jsem si precetl na internetu - nachazi se v Milane na zdi klasterni jidelny, ale to je vse.


Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Zdravím Vás,
Určitě sledujete televizi nebo odněkud víte, co v době Velikonoční provádějí lidé na Filipínách.Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné dělat to, co dělají.(Přibíjení se na kříž,bičování se karabáči s vpletenými kusy skla,atd...)Bude je snad mít Bůh raději než ostatní věřící?Budou tím mít zaručený pobyt v nebi?Prosím i o Váš osobní názor.Děkuji


Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dvou otázek.
Zajímalo by mě, proč se na Zelený čtvrtek při Gloria se rozezní zvony? Četl jsem si jednu z dřívějších odpovědí na podobnou otázku, kde je psáno, že „Svaté třídení je totiž dobou ztišení, kdy se zvony a varhany odmlčí od Gloria (Sláva na výsostech Bohu) večerní mše na Zelený čtvrtek a znovu zazní při Gloria Velikonoční vigílie.“ Nenašel jsem tam, ale odpověď na to, proč ve čtvrtek vůbec zní? Je ten „rámus“, který se vždy dělá, důležitý jen pro to, aby si lidé všimli, že od teď se mají ztišit? Nestačilo by pouze zvony od Gloria na Zelený čtvrtek nepoužívat?
A pak bych se chtěl zeptat ještě na jednu věc. K čemu zákoníci a farizeové potřebovali, aby jim Jidáš zradil Ježíše? Mohli si ho snad dost dobře najít sami i bez jeho pomoci.
Za odpověď děkuji.


Datum zveřejnění: 22.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Prosím o informaci, proč se liší číslování (tj. vlastně pořadí) žalmů v latinském textu Bible (Vulgatě) a v českém překladu. Má se při citaci uvádět číslo podle Vulgaty nebo podle českého textu? Zdá se mi, že se v odborné literatuře (historické, uměleckohistorické, apod.) cituje spíše podle číslování ve Vulgatě, a to přestože to pak při hledání v českém překladu přináší určité komplikace. Děkuji


Datum zveřejnění: 19.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Poněkud mě zaskočila zpráva dnešních lidových novin, můžete tuto otázku prosím blíže objasnit? Děkuji.
cituji:
"Ve své 14. encyklice Jan Pavel II. nabádá katolíky, aby se nezúčastňovali na slavení večeře Páně v protestantských církvích. "Katolíci se musejí zdržet účasti na přijímání (v jiných církvích)," aby "se eucharistii nepodkládala dvojznačnost".
Základem rozdílu je odlišné teologické pojetí večeře Páně a rozdílná úloha kněze. Podle katolického učení kněz svými slovy při slavení svátosti eucharistie skutečně proměňuje hostii a víno v tělo a krev Ježíš (transsubstancializace). Protestanti naproti tomu spíše hovoří o symbolickém obsahu přijímání, ačkoli rovněž oni připouštějí "přítomnost Boha v chlebu a vínu".



Datum zveřejnění: 19.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Ráda bych věděla, jaký je názor katolické církve na adopci nebo jiný způsob přijetí dítěte do rodiny - pěstounskou péči.
Podle odpovědi na dotaz týkající se umělého oplodnění by se takto muž a žena stávali rodiči jiným způsobem, než prostřednictvím sebe navzájem. V tomto případě se vztah pěstounů a dítěte nepovažuje za rodičovství? Blahodárný vliv toho, ze dítě vyrůstá v rodině je ale zřejmě nepopiratelný..
Bylo by v tomto případě nutné dítě co nejdříve seznámit s jeho skutečnou identitou? Děkuji.


Datum zveřejnění: 18.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, proč se Kristu říká "beránek Boží"? Proč beránek? Děkuji.


Datum zveřejnění: 16.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Prosím o objasnění rozdílu mezi apoštoly a učedníky s několika příklady a o názor katolické církve na Kateřinu Emerichovou.
Děkuji.


Datum zveřejnění: 15.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Velice by me zajimalo neco o Katerine Laboure, nebo alespon odkaz na nejakou knihu, kde by bylo mozne si o tom precist neco vic. Mela jsem moznost navstivit kostel La Chapelle des Apparitions v Parizi kde lezi jeji neporusene telo a velice se me to citove dotklo. Dekuji a srdecne zdravim


Datum zveřejnění: 15.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Snažím se chodit 1x za měsíc ke zpovědi a ke sv. příjímání - ale v poslední době se cítím lhostejná k Ježíší zvláště ve sv. příjímání. Chyba je samozřejmě u mě, ale nevím, kde mám hledat její kořeny. Děkuji


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   621-640  660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář