katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 11.4.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Mám na vás prosbu tykajici se manzelského slibu - jaké je jeho přesné znění ? Děkuji.


Datum zveřejnění: 11.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Dobrý den, s blížící se květnou nedělí mi stále více hloubá v mysli pojem "Syn Davidův"(Hosana, Davidovu Synu).Mohl byste mi prosím tento termín nějak blíže vysvětlit, proč "Syn Davidův".Právě na květnou neděli chystám se scholou píseň s těmito slovy a děti mě zaskočily otázku, proč se Kristu říká "Syn Davidův", když David nebyl jeho otec.Hledala jsem to v katechismu, ale ani tam se o tom nijak blíže nepíše. Mnohokrát děkuji. Požehnaný den.Jiřina K.


Datum zveřejnění: 10.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Pán ať je s Vámi, pokoj Vám!
Prosím Vás, pokud je to možné o vysvětlení pojmů a nejen pojmů
Mám problémy s tím pochopit vztahy uvnitř sebe sama : rozum, vůle, srdce,mysl,cit,duše,duch,vnitřní síla,tělo-duše (to mi je asi nejvíce jasné),tělo-duch, srdce-vůle,duše-cit.
Například: při zpytování svědomí za uplynulý den,před večerní modlitbou, si vzpomenu na událost, kterou jsem prožil a kam ji zařadit, byl to projev srdce,nebo rozumu,nebo citu či vůle ?
Oproti předchozímu plánu jsem nejdříve vyřídil jinou záležitost, protože to bylo na cestě - předpokládám vliv rozumu, ale současně jsem si uvědomil, že jsou tam sympatičtější lidé - možná,že právě proto jsem tam šel nejdříve, tedy cit zdůvodněný rozumem?Pokud to vypadá malicherně tak to možná pro ten kulhající příklad, ale některé své projevy mám opravdovou potřebu zařadit a také se mi neustále objevuje slovo s r d c e (prohledal jsem celý archiv) a především k tomu hledám vztahovost. Vždy si pokládám otázku vyšlo to z mého srdce? Nebyl to chladný kalkul rozumu?
Děkuji a nezlobte se, možná jsem puntíčkář.
Dobrořečím Bohu za všechno jeho stvoření a také za to, že i na nepatrné shlíží a zabývá se jejich problémky.
Děkuji.



Datum zveřejnění: 10.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se dotázat na služby svého anděla. Otec František píše ve své knize Věřím v Boha II. díl, že bychom měli více využívat služeb svých andělů. Nerada bych využívala, ale co si mám představit pod "využitím služeb svého anděla"? Jak se vůbec chovat, aby mu bylo jasné, že o jeho "doprovodu" vím? Stačí vzpomenout si a oslovovat ho v modlitbách?
Děkuji.


Datum zveřejnění: 9.4.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Proc veskera cirkev vymazala evangelium sv.Magdaleny,kteraz to byla ona tim milovanym zakem?V bibli se popisuje situace po vzkriseni Jezise Krista,pritomnost Marie Magdaleny a milovaneho zaka velice nejasne.Dle mne je to dokonce zamerne tak pomichane,aby to navadelo,ze se tam jedna o dve osoby,ze milovany zak je Jan a pak uz jen Marie.V tom mne take ^podporuje vypis,kdy milovany zak sedel Jezisovi na kline,kdy Jezis polibil milovanyho zaka na usta...Ackoliv skutecne nemam nic negativniho proti homosexualum,v tomto pripade mi takoveto zamereni na Jezise nesedi.Nicmene mohu dodat,ze ev.Marie Magdaleny mi pripada nejlogictejsi ze vsech ostatnich,nejpravdivejsi, a dokonce mne prave toto ev.pomohlo se dostat z depresi.POkud mi hodlate odpovedet jakkoliv,dovolim si podotknout,ze jsem uz davno pripravena na obzalobu, jako ze sbiham z cesty,ze se mylim apod.Ja se pouze divam na konkretni vysledek na sobe same,ktery je positivni,lasku k Jezisovi nosim stale v srdci a mnohe otazky mam zodpovezeny.Ale proc to ev.M.Magdaleny neni v bibli?Proc se tam skoro vubec nic o ni nepise,ackoliv to byla osoba Jezisovi nejblizsi?Mam si opravdu myslet ze je toto zamerne zatajovano?


Datum zveřejnění: 8.4.2003
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství, Duchovní život
Otázka:
Oslovilo mne kázání o pěstování ctností. Ráda bych se zdokonalovala v poslušnosti. Můžete mi poradit jak na to? Jak si správně tuto ctnost vysvětlit? Kde čerpat ponaučení, inspiraci, vzory?
Můj muž si ze mne udělal služku. Dříve jsem s ochotou zastávala v naší rodině mnohé úkoly, které mi ani nepatřily, jenže jsem zapomněla odpočívat a tak se stalo, že jsem to přestala zvládat. Teď když se snažín vrátit některé povinnosti mužovi, narážím na jeho odpověď, že žena má poslouchat svého muže a vyhrožuje mi, že mi nebude dávat peníze. Nevím jak tuto sitaci řešit. Chci být poslušnou, tak jak si to přeje Bůh.
Ps: Začala jsem modlitbou.


Datum zveřejnění: 7.4.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Včera (25. 3.) jsme byli gratulovat k narozeninám a oslavenkyně se zmínila, že se narodila na Velký pátek. Napadlo mě, jak se vlastně řeší, jestliže se slavnost (v tomto případě Zvěstování Páně) sejde s pohyblivým postním dnem. Děkuji


Datum zveřejnění: 6.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Chcem sa spytat ako si moze vojak pred svojim svedomim ospravedlnit to, ze v boji zabil nepriatela?

Ja viem ze sa v takychto pripadoch ohanaju ludia tym ze plnili rozkazy velitelov, branili svoj zivot a podobne ale predsa nam Kristus jasne povedal aby sme nepriatelov milovali a nastavovali druhe lice. A to mi dokopy so zabitim aj ked v sebeobrane vobec nejde.

Dakujem


Datum zveřejnění: 6.4.2003
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Ráda bych se Vás zeptala na eucharistický zpěv TANTUM ERGO SACRAMENTUM, kdo jej složil, na text v latině a český překlad.
Děkuji Eva


Datum zveřejnění: 3.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Otázka:
Dobrý den, ráda bych věděla, proč se katolická církev nazývá svatá? Proč si tak říká? Říká to o ní snad někde v Bibli Ježíš?? To znamená, že ostatní církve nejsou nic??


Datum zveřejnění: 2.4.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Bůh nám dal Zákon, Desatero, a budeme se mu zodpovídat.
Bůh je láska. A láska je vztah dvou rovnocenných partnerů.
Chtěl bych se zeptat, jak vypadá zodpovědnost Boha vzhledem k lidem.


Datum zveřejnění: 1.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Dobrý den. Mohl by jste prosím napsat neco k dárcovství spermií a mimoděložního, umělého oplodnění. Jaký je postoj církve atd... Předem mockrát děkuji


Datum zveřejnění: 31.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Jak se staví církev k otázce potratů dětí, u kterých je zjištěno vážné zdravotní postižení (např. Dawnův syndrom, rozštěp páteře apod.). Takové postižení brání člověku prožít samostatný život a je zpravidla velkou zátěží jak pro rodiče, tak pro společnost. Je jasné, že společnost by se měla postarat o lidi, kteří se bez její pomoci neobejdou. Ale potrat by v takovém případě mohl zafungovat jako prevence. Ke všemu tito lidé často neskutečně trpí - viz svědectví lidí s rozštěpem páteře, která jim neumožňuje své tělo jakkoli ovládat. Postupuje církev vůči rodičům, kteří diagnostikované postižení plodu neunesou a rozhodnou se pro potrat, stejně jako u zdravých dětí? Mám tím na mysli např. exkomunikaci matky apod.
Těším se na odpověď, za kterou již předem děkuji.


Datum zveřejnění: 28.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Chvála Kristu!
Prosím o odpověď k mému dotazu: je či není hřích hlasovat pro vstup ČR do EU? Dočetl jsem se totiž, že každý uchazeč vlastně svým členstvím jakoby přebíral nejrůznější zákony EU. Dříve jsem byl jednoznačně pro vstup do EU, nyní nevím. Jením z těchto zákonů je totiž legalizace potratu. Pokud vím, pouze Poláci žádali o výjimku, ČR ne. Svým hlasem pro vstup do EU tedy prakticky souhlasím s legalizací potratu...


Datum zveřejnění: 27.3.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jakou roli má podle Církve v životě křesťana psycholog? Nestačí moje víra na vyřešení osobních problémů? Vždyť mnohá staletí žádný psycholog nebyl.Kdy se má obrátit katolík na psychologa? Znají kněží psychologii, aby mohli kompetentně vést svěřené stádce? Spolupracují efektivně psychologové se zpovědníky? Existuje oficiální dokument pojednávající o úloze psychologa v životě katolíka?


Datum zveřejnění: 26.3.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Slyšel jsem z úst známého teologa výrok: "Teolog je profesionální pochybovač". V katechizmu jsem si našel odstavec 2088, kde se pochybnosti hovoří jako o hříchu.Rozdělení pochybnosti jak je rozdělena v katechizmu nerozumim. Je pochybnost hřích? Je tato tefinice teologa správná?


Datum zveřejnění: 25.3.2003
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Je možné být pokřtěn více než jednou? Vždycky jsem se domníval že nikoliv, ale v knize "T.Mertona: Sedmistupňová hora" autor píše, že byl pokřtěn jednou jako dítě z vůle rodičů (str. 10) a podruhé již jako dospělý, z vlastní vůle (str. 177 a další). Také by mne zajímalo, zda obnova křestního slibu při mši svaté má charakter očištění od hříchu, např. jako svátost smíření, a nebo má jen symbolický charakter?
Děkuji.


Datum zveřejnění: 21.3.2003
Rubrika: Věrouka
Otázka:
Proč se na každém kříži znázorňuje Kristovo tělo s probodeným pravým bokem a přitom se v modlitbě říká: "srdce Ježíšovo kopím probodené"?
Měl Ježíš probodené srdce?


Datum zveřejnění: 21.3.2003
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, kde lze získat informace o tzv. adopcích na dálku.
Rád bych se do tohoto projektu zapojil, ale nemůžu nikde sehnat žádné bližší informace. Zajímalo by mě jak organizačně tyto adopce probíhají a jak je konkrétně pomoc takto adoptovaným dětem poskytována.



Datum zveřejnění: 20.3.2003
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
mám na vás dotaz,zdali byste mi nemohli říci nějaké informace,případně i kontakt na kamaldulské benediktiny.předem vám děkuji


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   641-660  680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář