katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 3.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Otázka:
Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista. Som katolík a verím, že Kristus bol ukrižovaný. Problém je samotný kríž. Mám pocit, že cirkev si z kríža urobila ikonu, ktorá ju charakterizuje a v celom spektre činností posiluje. Dozvedel som sa však, že slovo kríž v prvotných gréckych písmach sa vôbec nenachádza. Miesto „ukrižovaný“ používa termím „zavesený na drevo“ alebo nejaký podobný. Z gnostického hľadiska kríž predstavuje rozblesk svetla na počiatku alebo rozblesk samotného dobra. Neverím gnostickej náuke a nie som ani fundamentalista. Chcem len vedieť, či samotné ukrižovanie prebiehalo tak, ako to vidím v kostole, alebo či cirkev pripúšťa, že Kristus bol ukrižovaný možno iným spôsobom. Napríklad v tvare písmena „T“ alebo vo vertikálnej polohe tvaru písmena „I“. Ďakujem.


Datum zveřejnění: 27.1.2005
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Otázka:
Vážená redakce,
prosím o uveřejnění a zodpovězení mého dotazu ohledně věci, která jistě bude zajímat i jiné čtenáře:

V poslední době je u nás populární americký kněz Richard Rohr, který zde letos vedl jakési iniciační rituály pro muže. Ti prý při nich měli nevysvětlitelné vnitřní zážitky. P. Rohr také údajně praktikuje tzv eneagram. což má být něco podobného jako horoskop. Zajímalo by mne, jak mám poznat, že se zde nejedná o nějaké formy gnosticismu a okultismu.


Datum zveřejnění: 19.1.2005
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Zajímalo by mne, jaký je Váš názor na to, ke komu směřoval Bůh svou nekonečnou lásku v době, kdy svět ve své, řekněme současné podobě, neexistoval. Bůh jakožto věčný, nestvořený, bez konkrétního počátku a konce musel, měřeno lidským pohledem, trpět pocitem „nenaplněnosti svých vztahových potřeb“, a to vzhledem k poměru doby existence světa s věčností Jeho bytí relativně dosti dlouho… V Písmu svatém o skutečnosti Boha před stvořením světa příliš zmínek není, snad vyjma Geneze.


Datum zveřejnění: 18.1.2005
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Četla jsem na Vašich stránkách texty ke slavnosti Všech svatých…
Už jsem mnohokrát přemýšlela o odpustcích, každoročně se k tomu vracím a stejně mi to není moc jasné.
Nevím
– proč jsou stanovené právě tyto dny pro získání odpustků, je to jenom vodítko pro lidi, aby si vzpomněli na zemřelé, nebo je to jinak dané.
– proč jsou stanovené právě modlitby Otče náš a Zdrávas; ty modlitby samotné jsou přece o něčem jiném (tomuhle nerozumím nejen ve spojení s odpustky: Pomodlit se Otče náš za…).
– kde se odpustky vlasně vzaly, jak víme, že můžeme nějakému zemřelému pomoct, je nějaký odkaz v Bibli.
– kde v Bibli najdu něco o výše zmiňovaném očistění a z toho i o očistci; na základě čeho můžeme tvrdit, že vlastně vůbec existuje.


Datum zveřejnění: 13.1.2005
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Již delší dobu mi vrtá hlavou tato věc: v naší farnosti se při každé mši ve všední den, tedy mimo neděle, čte žalm tím způsobem, že lektor přečte hlavní antifonu, lidé opakují, pak přečte celý žalm bez antifon a na závěr lidé zopakují antifonu. Vědomě se vynechává antifona po každém odstavci. (Je tedy pronesena pouze dvakrát – na začátku a na konci žalmu.) Je možné i takovéto čtení žalmu? Mně se zdá nevhodné, protože vynecháním antifony se text vzdaluje pojetí žalmu.


Datum zveřejnění: 10.1.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Otázka:
Ráda bych věděla, do jaké míry může celebrující kněz rozhodovat o podobě mše svaté. Setkala jsem se např. s tím, že se vynechává tajemství víry nebo po celou eucharistickou modlitbu (i při proměňování) lidé v kostele stojí a nepoklekají. Je to tak možné?


Datum zveřejnění: 7.1.2005
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Duchovní život
Otázka:
Jsou katolíci opravdu jen anebo převážně hledači náboženských zážitků? Jaké „zážitky“ katolictví nabízí? Existuje i „suchá“ víra, nesensualistická? Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 23.12.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Dobrý den, četl jsem vaše články o původu a datování vánočních svátků, vánočního stromku a podobně. Všude se v nich hovoří o jediném vánočním datu a tedy, že datum narození Ježíše Krista bylo přesunuto na 25. prosinec (pravděpodobně z 6.ledna). Proč se tedy slaví u nás štědrý den už 24. prosince? Bere se to vánoční rozjímání 24. 12. pouze jako příprava na 25.?


Datum zveřejnění: 16.12.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Objevil jsem v knize Liturgika od A. Adama (str. 376), že v současné době se rorátní mše sv. mohou slavit o všech dnech adventu, ale jen do 16. prosince. Nenašel jsem však důvod. Mohli byste mi prosím toto vysvětlit?


Datum zveřejnění: 10.12.2004
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu, už delší dobu se mi nedaří sehnat latinský text hymnu sv. Tomáše Akvinského Ecce panis angelorum. V kancionálu s dodatkem pro olomouckou arcidiecézi je jeho český překlad, rád bych měl však k dispozici i originál v latině. Nemůžete mi, prosím, poradit? Děkuji a přeji hodně sil do vaší práce.


Datum zveřejnění: 9.12.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Otázka:
Krásný den,

Měl bych prosbu týkající se jáhenské služby.V odpovědích jsem našel stručný popis problému.Za čtyři roky mi bude 35 let a jsem ženatý, velmi se zajímám o tuto službu. Mohli byste mne nasměrovat na příslušnou instituci nebo dát odkazy, kde bych se dozvěděl detailnější požadavky na tuto službu? Vzdělání, případné studium atd.
Předem děkuji za vaší odpověd.


Datum zveřejnění: 8.12.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Otázka:
Dobrý den, přečetl jsem si některé knihy P. Josemaríi Escrivá de Balaguery, knihu Vitora Messoriho Opus Dei, díval jsem se i na internetové stránky Opus Dei, ale popravdě řečeno vůbec netuším, co je hlavním posláním této prelatury? Rozumějte, tak nějak konkrétní činnost.


Datum zveřejnění: 3.12.2004
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Marně se snažím dát dohromady sedm římských pahorků a sedm hlavních bazilik. Můžete mi pomoci?


Datum zveřejnění: 2.12.2004
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Katolická církev a církve
Otázka:
Přeji hezký den,
zajímalo by mne, zda judo, karate, homeopatie, akupunktura, akupresura apod. jsou nevhodné praktiky pro křesťana? Jestli ano, tak proč?
Děkuji za odpověď.



Datum zveřejnění: 26.11.2004
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Otázka:
Jsem věřící učitelka češtiny. Starší syn má 7 let, příští rok by měl přistoupit poprvé ke sv. přijímání. Chci ho učit Desatero, proto mám následující dotaz: netýká se obsahu, ale formy. Mohu ho znění Desatera učit v „modernější“ češtině? Např. 1. Budeš věřit v jednoho Boha. 2. Nevezmeš jméno Boží nadarmo (ne tedy „nevezmeš jména…“ – tohoto spojení se 2. pádem se už přece neužívá), 3. Pamatuj, abys světil sváteční den… Možná vám tato moje „starost“ bude připadat malicherná, ale vzhledem k tomu, že jazyk není statický, mohlo by se desítky let staré znění Desatera přizpůsobit současné češtině.


Datum zveřejnění: 25.11.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Otázka:
Dobrý den.
Jak velkou má podle Vás šanci vztah ateistky a katolíka?


Datum zveřejnění: 12.11.2004
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den mám otázku, moje kamarádka je Evangelička a jednou jsme se bavily o P.Marii.Pokud jsem pochopila správně její slova evangelíci uznávají Marii jak o Boží matku ale nedávají jí takový význam jako katolíci,ale přsto nejsou úplně zatvrzelí otázce toho jak to sní a s jejím nanebevzetím a zjevováním vlastně je.No a ona vysovila otázku proč se teda P.Marie nezjevila nějakému evangelíkovi.Jistě mohla se zjevit třeba v místech kde se setkávají lidé a evangelík či člověk z jiné církve je tam též,ale všechna původní zjevení jsou katolkům a maslím si že nemůžeme použít na všechny nekatolíky to že to zjevení třeba sám odmítl nebo nepřijal do svého srdce.Pán je přece prozíravý a vidí do lidského srdce a zná jeho otázky a ví že je dost evangelíků co si kladou otázky kolem P.Marie a touží znát pravdu.A myslím si že Bůh může takovému člověku pravdu sdělit prostřednictvím Mariánského zjevení,zjevil ji i méně věřícím lidem a nakatolíci jsou často velmi hluboce věřící lidé.Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 10.11.2004
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Co je to za nesmysl, když se v kancionále v písni 516, 4. sloka zpívá: Duše jen se rozlétni ke svatému kříži, kde na hoře obětní Otcův hněv Syn smíří. Jaký otcův hněv má syn smiřovat! Není to urážka pánaboha.


Datum zveřejnění: 6.11.2004
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Zdravím! Chtěl bych se vás dotázat na Váš názor na Buddhismus. Děkuji za případnou odpověď a přeji štěstí!


Datum zveřejnění: 4.11.2004
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Po třech letech jsem zase navštívil Medžugorje. Místo vypadá jako regulérně schválené zjevení. Více než milion poutníků ročně, stovky kněží, sem tam nějaký biskup, vizionáři pravidelně promlouvající k poutníkům a P. Maria jako by se zjevovala na jejich zavolání. Místní biskup ale zjevení prohlašuje za falešná, zakázal vizionářům veřejně vystupovat ; a ti, podporovaní kněžími, jej ignorují, námitky má i polský klerus, neboť čím více Poláků jezdí do Medžugorje, tím méně jich jezdí do Čenstochové. Námitky má i ČBK. Přesto kněží, místní i přijíždějící, suverénně mluví o pravosti zjevení. Vatikánské kruhy oficiálně zachovávají důstojné mlčení, mezi poutníky se ale šíří šeptanda, že papež se zjevením souhlasí a tajně (soukromě) k poutím vybízí.
Chápu, že když zjevení trvá krátce, že je těžké posoudit, zda je pravé či ne. Zde ale trvá již 23 let, denně se opakuje, je tedy dostatek prostoru k jeho zkoumání a rozhodnutí. Chápu ovšem také, že je zde problém. Na rozdíl od zjevení v Lurdech či Fatimě vizionáři stále žijí a nejen to, nezmizeli za zdmi klášterů, ale vesele si užívají života. Nikdo např. neví, čím se vlastně živí a nikdo to nechce říci. Jak řekl Ivan, P. Maria jim řekla, že řeholní či kněžský život po nich nepožaduje, že se mohou oženit a vdát.
Takže jen dr. Mráček je expertem na zjevení, posuzuje, která jsou pravá a která ne a které bytosti - duchovně nižší či vyšší - je způsobují a odhaduje, kdy, kde a jaký zázrak P. Maria udělá. Občas to vypadá, jako by ji úkoloval.
Je nezporné, že situace v Medžugorii je již tak "rozjetá", že zastavit ji by byl veliký problém. Mnoho místních lidí je na poutnících ekonomicky závislých, je tam již vybudován veliký poutnický areál který je stále vylepšován, prostě už tam bylo investováno tolik, že P. Maria i Církev ta zjevení prostě schválit musí. Jen kdyby ti vizionáři neustálým mluvením "nezlobili". Myslíte, že se Církev může včas a jednoznačně vyjádřit a určit, co je pravdivé a co ne?


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   321-340  360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář