katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Výpis všech zodpovězených otázek


Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 21.10.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Chvála Kristu!
Dozvěděla jsem se, že příští rok ustanovil Jan Pavel II jako rok růžence. Taky vyhlásil 5 nových tajemnství. Můžete mi napsat, která to jsou?
Martina


Datum zveřejnění: 18.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jsem věřící dívka a je mi 16 let. Ráda bych se Vám svěřila se svým problémem a chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se mám na svůj problém dívat. Můj problém jsou totiž pupínky na obličeji (samozřejmě
neprosím o lékařskou radu, ale o duchovní). Osobně si totiž myslím, že by bylo ode mne velmi sobecké, kdybych Boha prosila, abych dobře vypadala. Já to prostě nedokážu, když si uvědomím, jak jsou některé děti nemocné a postižené a já bych měla sobecky prosit za svoji krásu. Snažím se to brát jako svůj "kříž", který musím nést. Někdy mi ale dochází síly. Všechny moje spolužačky tyto problémy namají a já se snažím jim to nezávidět, ale někdy se tomu neubráním a prostě je mi to líto. Kožní lékařka mi předepsala už několik různých léků a mastí, ale nic mi moc nepomáhá. Věřím, že mi Bůch časem pomůže, ale je možné, že mi pupínky vydrží až do 30 let. Prosím, poraďte mi.



Datum zveřejnění: 18.10.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Zajímalo by mne, zda je pro římskokatolickou církev dogmatem "mužský rod" Boha (Hospodina). Z toho, jak je o něm vypovídáno, vysvítá, že ano (např. tradiční trojiční formule Otec, Syn a Duch Svatý). Ale čím je to podloženo? Vždyť pojem "Bůh" je transsexuální a transhumánní. A nevidím proto důvod divit se někomu, kdyby se modlil k Matce, Dceři a Svaté Duši (to by byl ale zase druhý extrém, i když bych ho neodsuzoval, protože by se jednalo vlastně o jakýsi výkřik chtějící upozornit na to, že se "mateřská stránka" "Boha" opomíjí). Proč musí být jakékoli božství určováno jen mužským principem? Pak se nedivím, že se mnozí snaží Mateřství hledat v Panně Marii. Ale proč "chodit ke kováříčkovi", když je Mateřství obsaženo také v "Bohu", který je lidsky vyjádřeno jak Otcem tak Matkou? Upozorňuji, že se nejedná o nějakou feministickou provokaci. Děkuji za Váš náhled na věc.


Datum zveřejnění: 18.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Slyšel jsem, že prý některé sochy Panny Marie a její obrazy různě po světě pláčou a některé dokonce krvavé slzy. Je jich prý přes dvě stě.
Co je to za fenomén?
Existuje nějaký seznam takových obrazů a soch nebo víte aspoň o nějakých konkrétně? Děkuji.


Datum zveřejnění: 17.10.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
RDobrý den, ráda ybch věděla, co je to za slovo, kterémá Pán Ježíš říci, když se na mši modlíme:"Řekni jen slovo, a má duše bude uzdravena". Co je to za slovo????????? Diky.


Datum zveřejnění: 17.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dnes jsou lidé hodně orientovaní na úspěch a na majetek, prestiž a pýchu. Myslel jsem si, že se to týká jen nevěřících nebo lidí se slabou vírou, ale teď pozoruji i v našem sboru, že se lidi ode mě a od mé rodiny odtahují - nemáme dost peněz, bereme dávky, nemůžeme na různé akce, nemáme na různé slavnosti a oslavy, nemáme technické vybavení - samozřejmé: video, mobil, auto, máme tři děti a starost, jak se uživíme.
Je pro křesťana handicapem být chudý?
Anebo je to Boží trest?
Nás to hodně trápí a neumíme si pomoci. Máme trapný punc těch, kteří nikdy nikam nejdou a ničeho se neúčastní, některým připadáme jen jako uzavření, jiní ale vědí, že je potřeba být od nás dál, aby taky nedostali prašivinu chudoby.
Jak se má správný křesťan chovat?


Datum zveřejnění: 16.10.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Jenom mě tak napadlo, jestli kouř z kadidla neobsahuje karcinogenní látky?


Datum zveřejnění: 16.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Zajimalo by me, jestli byl Jezis vystaven vsem druhum pokuseni? Z logiky vec vyplyva, ze ano, nebot byl cely clovek a cely Buh a ve vyznani viry rikame, ze nam byl podoben ve vsem krome hrichu. Na druhou stranu nikde v Bibli nenachazime zminku o tom, ze by byl sexualne pokousen. Mel stejne touhy jako kazdy jiny muz? MOHL vubec mit stejne touhy? Sex. pud patri k nejsilnejsim pudum, znamena to tedy, ze NIKDY ani MYSLENKOU nezatouzil po zene. Byl preci bez hrichu. A v pripade ze by nezhresil ani myslenkou, je to jeste PLNE lidske?




Datum zveřejnění: 14.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.


Datum zveřejnění: 11.10.2002
Rubrika: Ostatní
Otázka:
Zajímaly by mě památky na Kristovo umučení, které se dochovaly různě po světě. Tak třeba vím o Turinském plátnu, o Roušce z Ovieda, o hřebíku z kříže, který je v Římě v bazilice sv. Kříže... A to je všechno? Nedávno jsem četl, že byla nalezena Pilátova tabulka INRI. Existuje nějaký seznam těch památek včetně mučicích nástrojů, které souvisí s umučením Pána?


Datum zveřejnění: 10.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Pracuji jako anesteziologická sestra v nemocnici, což bohužel představuje i asistenci při umělám přerušení těhotenství. Jsem poněkud na rozpacích zda konám správně ?


Datum zveřejnění: 9.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Otázka:
Dobrý den. Měla bych jednu otázku, která je na těchto stránkách velmi často probírána a týká se předmanželské čistoty. Je považováno za hříh, když dva lidé, kteří spolu jen chodí, provádějí "všechno" kromě pohlavního styku? Za odpověď vám děkuji :o)


Datum zveřejnění: 8.10.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Otázka:
Jak mám uskutečnit generální zpověď a kdy? Mám vyznávat hříchy, které jsem již vyznával? Když jsem dříve provedl jakýsi skutek, který byl špatný, ale poznání, že to byl hřích jsem obdržel až nyní; mám to vyznávat v generální zpovědi? Neboli: co mám vyznat v generální zpovědi. Slyšel jsem názor dvou kněží a každý říkal něci jiného. Jeden z nich generální zpověď nepovažuje za důležitou.Děkuji za odpověď.



Datum zveřejnění: 7.10.2002
Rubrika: Biblistika
Otázka:
Dobrý den!
Při listování stránkami na portálu mě připadá, že mnozí mají o Bohu představu, že pokud vůbec existuje, vyvrcholil svoji činnost před 2000 lety a tím s lidstvem skončil. Skoro jako by umřel, jak říká Nietsche. Přitom existují nesporná fakta, průkazná, jak Bůh často zasahuje do běhu dějin. V první řadě to jsou zázraky, tedy to, co se vymyká přirozenému řádu věcí. O zázracích se dají mnohá fakta, jsou zdokumentované... dokonce existují zázraky, které se opakují periodicky, u nichž známe datum, kdy proběhly a předpoklad, kdy proběhnou příště (třeba u krve sv. Justiniána), zázraky z nerozkládání se některých Božích vyvolených mrtvých (papežů, svatých),
atd., tedy věci průkazné a takové, že se na ně dá přímo sáhnout.

Myslíte, že by mělo smysl sestavit seznam takových ohmatatelných Božích znamení a že by to někoho mohlo přivést k víře?

Myslíte, že by podle toho mohl někdo vyznat: "Bůh žije, Bůh není mrtev!"?

Písmo sv. říká:
Jan 4,48: "Ježíš mu odpověděl: "Neuvidíte-li zázraky a znamení, neuvěříte.""
To znamená v pozitivním smyslu, že zázraky "tomuto zvrácenému pokolení" mohou pomoci!


Anebo někoho nepřesvědčí nic, jak říká P.Ježíš sám:
Mat 13,14-16: "A plní se na nich proroctví Izaiášovo: `Budete stále poslouchat, a nepochopíte, ustavičně budete hledět a neuvidíte. Neboť obrostlo tukem srdce tohoto lidu, ušima nedoslýchají a oči zavřeli, takže nevidí očima a ušima neslyší, srdcem nepochopí a neobrátí se - a já je neuzdravím.´
Blažené vaše oči, že vidí, i vaše uši, že slyší."

Děkuji za rady.



Datum zveřejnění: 6.10.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Již několikrát jsem si z různých reportážích či seriálech v televizi všimla, že věřící, kteří se pokřižují, si po tomto políbí pravou ruku. Zajímalo by mě, jestli to má nějaký význam. Děkuji


Datum zveřejnění: 4.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Dobry den,
mam obcas docela zajimave sny, ve kterych me treba pronasleduje dabel, snazi se me udusit, znicit, zachrani me jen modlitba (opet ve snu), probouzim se uplne zpoceny. Muze takto pusobit dabel ve snu nebo je to jen fantazie. Diky za odpoved.


Datum zveřejnění: 3.10.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Podle čeho se rozlišuje, co je kaple, kostel, chrám... Je to podle velikosti?


Datum zveřejnění: 3.10.2002
Rubrika: Liturgika
Otázka:
Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi slovy "aleluja" a "haleluja". Někdo mi kdysi říkal, že "haleluja" se může v postní době zpívat, zatímco "aleluja" nikoliv. Je to pravda?


Datum zveřejnění: 2.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Vazeni, chtela bych se zeptat, jak je to s moznosti pristupovat ke svatostem v pripade, kdy bylo manzelstvi uzavreno na urade. Kolegyne, za kterou prosim o vase vyjadreni,pred svatbou pristupovala ke svatostem pravidelne. Snatek byl uzavren na urade pred 35 lety. Jeji pritelkyne ji rekla, ze za techto podminek v zadnem pripade nesmi pristoupit se sv.prijimani.
Ja sama ji nedokazu poradit, jen tolik, at se poradi se svym knezem. Jenze ..... Kolegyne ma pocit, ze ji cirkev odstrkuje. Mse sv. se pravidelne ucastni, moc rada by vsak pristoupila i ke svatostem (po hodne dlouhe dobe).
Je to mozne?
Neverim, ze by do konce zivota nemohla pristopit ke svatosti smireni a sv.prijimani. Dekuji za odpoved.


Datum zveřejnění: 1.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Otázka:
Jak se díváte na nedostatek řeholních povolání (úmyslně vynechávám povolání kněžská). Ještě mohu i otázku zúžit: na nedostetk ženských řeholních povolání? Které důvody byste uvedli jako hlavní? Jakým způsobem by se mohlo přispět k odstranění tohoto problému.
Prioritní je jistě modlitba.


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   761-780  800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář