katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 14.8.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 8.1.2004 16:12
Otázka:
Nejsem schopen dát dohromady následující teze.
Bůh je vševědoucí,Bůh je láska. Bůh je stvořitel, dárce života.
Tedy jak může Bůh, který nekonečně miluje, dát život člověku,
který jednou dojde k věčnému zavržení,
když tuto skutečnost ví již před aktem jeho stvoření ?


Datum zveřejnění: 8.1.2004
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 8.1.2004 15:02
Otázka:
Chvála Kristu,
chtěla bych se zeptat na otázku BOLESTI. Když trpíme - je to trest? Nebo zkouška? Vždyť v Písmu stojí, že Pán na sebe vzal naše NEMOCI a BOLESTI! Nemůže-li křesťan svpu bolest unést, proč ho Pán neuzdraví? Je to otázk víry a důvěry, nebo v tom je něco "více"?

Datum zveřejnění: 27.11.2003
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Datum poslední reakce: 2.1.2004 22:59
Otázka:
Když musí více než sedmdesátiletý kněz začínat kázání slovy, že „ sice prohlašoval, že na „ničení kostela“ stačí sám, ale že teď mu tedy dokazují, že to bez „kostelničení“ pana kostelníka už nezvládá“ – a to jen proto, že mu malý ministrant (nic zlého netuše – v dobré víře) narovnal ohrnutý ornát, vyvstává logická otázka, zda by nejen pro vlastní farnost, ale i pro samotného kněze nebylo lépe, aby i on měl nárok na zasloužený odpočinek. Rád bych se proto zeptal, zda mají katoličtí kněží – stejně jako všichni ostatní lidé - právo na důchod, nebo zda musejí pracovat až do doby, než umřou. Obvykle se totiž argumentuje tím, že katolických kněží je nedostatek a je proto lépe (údajně menší zlo), je-li kněz starý, než žádný. Proč však není možné se poučit např. zkušenostmi z ciziny ??? Nějaký čas jsem strávil na malém ostrově ve Skotsku, kde také katolický kněz stabilně nebydlel. Buď tedy nějaký přijel, nebo vedla obřady přítomná řádová sestra. Přečetla, evangelium, přečetla kázání, vedla bohoslužbu slova a rozdala Eucharistii ze svatostánku. (Biskupskou konferencí pro to měli dokonce připravené texty.) Pokud nebyla na ostrově ani ona, tak vedl obřady někdo z místních laiků. Moje zkušenost byla velmi pozitivní a tato farnost opravdu rostla a žila.

Jednak se totiž lidé „prostřídali“ a byli tak zapojeni do samotné liturgie – nespali (jeden četl evangelium, jiný kázání, nebo vedl obřad liturgie nebo rozdával sv. přijímání – příště to mohl být jiný), navíc si pak i přítomnosti katolické kněze o to více vážili.

Pokud je tedy u nás (v ČR) SKUTEČNĚ takový nedostatek kněží, proč nemůže vést nedělní (římskokatolickou) liturgii např. některá řádová sestra, či některý z laiků (např. jáhnové, či lidé biskupem k tomu pověření – alespoň v menších farnostech) ???

MH.

PS.: Nečiním zde srovnání, zda má větší cenu mše či „jen“ bohoslužba slova, pouze mám zkušenost, že i nedělní liturgie vedená „laiky“ je cestou k životu a farnost stmeluje a zároveň se domnívám, že i kněz je „jen“ člověk a měl by proto mít právo na důstojné dožití svého života. Proč? Protože kvalita společnosti se pozná i podle toho, jak se dokáže postarat o lidi slabé to jest nejen o ženy a děti, ale třeba i o lidi staré či nemocné. Není v tom tedy česká ŘKC opět jen „znamením doby“ ???


Datum zveřejnění: 4.12.2003
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 18.12.2003 15:59
Otázka:
Chtěl bych se zeptat , existuje-li v češtině nebo slovenštině kniha , která by zmapovala všechny řády(historie,řehole,svatí atd.)děkuji

Datum zveřejnění: 11.12.2003
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 17.12.2003 12:15
Otázka:
Pocul som ze spopolnenie (kremacia) mrtvoly nie je pre katolika povolena. Je to pravda?

Dakujem za odpoved

Datum zveřejnění: 4.12.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 16.12.2003 16:34
Otázka:
Dobrý den. Rád bych se zeptal, kde je možné získat nějaké seriózní informace o templářském řádu (historie, řeholní texty apod.) Ve Vašich odpovědích už o templářích byla zmínka. Děkuji! F.H.

Datum zveřejnění: 25.11.2002
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 15.12.2003 11:22
Otázka:
Co Bible říká na procesí? Není to náhodou považováno za modloslužbu - idolatrii? Předem děkuji.


Datum zveřejnění: 21.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 15.12.2003 11:21
Otázka:
Když jako římskokatolický věřící při náhodné návštěvě neřímskokatolické bohoslužby (např. starokatolické) zjistím, že se ji aktivně účastní oficiální římskokatolický kněz a aktivně při ní intercelebruje a praktikuje intercommunio, což je v rozporu s platným CIC, mám povinnost to ohlásit příslušnému ordináři nebo si to nechat pro sebe? Připadá mi, že nás obyčejné římskokatolíky CIC konkrétně v tomto případě zbytečně nutí k "bonzování", aniž by se páchalo zlo.

Datum zveřejnění: 29.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 9.12.2003 18:38
Otázka:
Katolická církev je sice nejstarší a může se "ohánět" následovnictvým apoštolů..., ale za celou dobu její existence se na ní nalepila spousta věcí, která nejsou psána v Novém Zákoně a která mnohdy i odporují učení Ježíše Krista? A nebýt násilné rekatolizace po roce 1620, peněžní a světské moci, v dnešní době hlavně té peněžní, kde by asi u Nás byla katolická církev dnes? A proč se snaží "omlouvat" ostatní křesťanské proudy... zejména ty reformační...? To Oni jsou na správné cestě podle odkazu Ježíše Krista a Bible - nepotřebují "omlouvat" !?

Datum zveřejnění: 10.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 9.12.2003 10:52
Otázka:
Pomalu každý kněz požaduje po věřících: Pravidelné čtení písma, konání dobrých skutků, růženec, pokoru, pravidelnou účast na mši. Ptám se k čemu mi je pravidelné memorování Písma když mi je skryt jeho vnitřní smysl? Kdo mi ho vysvětlí, misto blbého moralizování a stupidních rad typu:za postní období přečti celé Písmo.Proč se mám modlit pravidelně růženec, když mysl není svěží, pokojná a otevřená? Není z toho chudák Panna Maria paf, když ji neustále říkám jak kolovrátek jedno a to samé? K čemu být upnut na historického Krista, když Kristus uvnitř mne neroste?

Datum zveřejnění: 28.11.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 9.12.2003 10:48
Otázka:
Zdravím,
hrozně mě zajímá, jak je to s tzv.pozvedáním od Boha.Má kmotra říkala že skutky které nejsou činěny z opravdové lásky, tzn.čistě pro Boha, jsou v Božích očích téměř zbytečné.Zkoušela jsem to tedy a brzy jsem totálně ztroskotala, protože jsem nevěděla, co si přitom představovat, jak se chovat, měla jsem pocit, že jsem jako kdyby stažená a nemůžu se na tu činnost soustředit.Také mám vážné zdravotní problémy, což mi moc nepřidalo.Tak jsem toho radši nechala.Jeden čas jsem pobývala v klášteře, bylo to tam moc pěkné, myslím že tam právě šlo o to "pozvedání Pánem", všimla jsem si, že některé zkušené sestry jakoby létají při práci a byly plné radosti a šťastné.Můžete mi to blíže vysvětlit?Může to zvládnout každý člověk nebo je to dost náročné?Děkuji

Datum zveřejnění: 20.3.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 9.12.2003 10:46
Otázka:
Dobry den!
Muzete mi doporucit literaturu pro cloveka, ktery chce konvertovat? Mozna i knihy, kde konvertove popisuji svuj chod k Panu Bohu?
Dekuji

Datum zveřejnění: 17.9.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.12.2003 10:14
Otázka:
Je Bůh nějak přítomen i v pekle?

Dík za odpověd (doufam, ze se ji jeste doziju)

Datum zveřejnění: 5.12.2001
Rubrika: Církevní právo, Ostatní
Datum poslední reakce: 9.12.2003 9:58
Otázka:
Jsem duševně nemocný, prý, přepracování epilepsie atd. zjevují se mi v depresích různé obrazy....nedokážuji si je vysvětlit. Rád bych studoval internátně teologii. Tíží mě v současné době deprese apod. pracoval jsem jako programátor. odpovíte mi???

Datum zveřejnění: 31.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 9.12.2003 8:47
Otázka:
Halloween, který se slaví v USA 31.10., je prý satanskou oslavou černých sil. Přátelé z USA mi ale tvrdí, že jde jen o nadílku dětem, něco jako u nás pomlázka na velikonoční pondělí.
Ale co ty masky, vydlabané dýně, zaklínání atd.?
Myslíte, že tohle máme slavit také? Děti ve škole se už ve výtvarce připravují. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 14.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 8.12.2003 16:07
Otázka:
Dobrý den. Má několik dotazů, všechny jsou ale o jednom - o duchovním svatém přijímání.
1) Mohl byste vysvětlit, co to je?
2) Jsou k němu stejné podmínky jako k normálnímu při mši? (půst před, stav milosti, jednou za den - četl jsem, že někteří svatí takhle přijímali až 200x za den!)
3) Lze pomocí tohoto přijímání získat i "vedlejší produkty", tj. plnomocné odpustky a odpuštění lehkých hříchů?
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 28.11.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 5.12.2003 14:14
Otázka:
Jaký smysl mají prvni pátky v měsíci? A je povinná zpověď před prvním pátkem nebo může být jindy s úmyslem, že je ona zpověď za první pátek?

Datum zveřejnění: 8.7.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 5.12.2003 13:52
Otázka:

Moc vás zdravím
a děkuji za vaše skvělé stránky.Ale k dotazu:Když Ježíš sedí po pravici Otce, kdo sedí po jeho levici?

Datum zveřejnění: 18.2.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 5.12.2003 13:48
Otázka:
Zajímalo by mě jestli existuje nějaké oficiálnější vyjádření kat. církve k dílu J.R.R.Tolkiena (především k Pánovi Prstenů).
Z toho, co jsem četl na internetu (a částečně i z osobních zkušeností) se zdá, že postoj mnohých
křesťanů vůči Tolkienovým dílům je často odmítavý (spojování Tolkiena s new age a okultistem,
výtky vůči magii v jeho díle, přirovnávání k církví odmítanému Harry Potterovi), zároveň je však na internetu k
nalezení mnoho textů Tolkiena a jeho dílo obhajující jako velmi křesťanské, v posledním čísle
katolického Reportu je k Pánovi Prstenů velmi pozitivní článek (a to víme, že Report by byl mnohými
zařazen mezi "fundamentalistické časopisy") a ostatně i sám Tolkien (římský katolík, který denně přijímal eucharistii) ve svém dopise Jezuitskému knězi
Robertovi Murray r. 1953 píše : "'The Lord of the Rings' is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision. That is why I have not put in, or have cut out, practically all references to anything like 'religion,' to cults or practices, in the imaginary world. For the religious element is absorbed into the story and the symbolism".
Můžete se k tomu všemu nějak vyjádřit ? Není celá věc jen důsledkem špatného pochopení Tolkienova díla ? (pozn. osobně jsem Tolkienův příznivec)

Datum zveřejnění: 19.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 5.12.2003 13:41
Otázka:
Mám otázku, která se týká motlitby. Snažím se každý den ráno i večer modlit,ale vlastně vždy zjistím, že znám jen modlitby Otčenáš, Zdrávas, Zdrávas královno a pak Credo a nedokážu nějak formulovat svá slova, kterými chci Bohu poděkovat nebo ho o něco poprosit. Existuje nějaká kniha motliteb? A další otázka se týká růžence, nikdy jsem něměla odvahu se někoho zeptat, jak ho vlastně k modlitbě použít, ale velice by mě to zajímalo. Děkuji předem za odpověď.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   741-760  780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář