katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 4.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 18.9.2005 13:33
Otázka:
Dobrý den. Byla jsem vychovávaná ve ve víře,podle starých zvyklostí-do kostela se musí.Podle vzoru svých rodičů jsem nesprávně vychovala i své děti-jsou dnes dospělé a do kostela nechodí.Dříve jsem nad tím nepřemýšlela,ale asi 3 roky máme nového kněze.Ten mi svým způsobem otevřel oči,ale i nasadil brouka do hlavy.Do kostela chodím,že se to má.Trašně ráda bych chodila do kostela s radostí,ale nějak se mi to nedaří.Je mi málem 50 a nechápu různé liturg.texty a podobné věci.Někdy si říkám,že je líp lidem,kteří se k víře dostali až v dospělosti-dobrovolně.Prosím Vás o radu,psych.mně to dost deptá.Děkuji Anna.

Datum zveřejnění: 10.5.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 18.9.2005 12:00
Otázka:
Dovolíte-li, chtěl bych se zeptat na svátost manželstvi:
1. Čím vzniká svátost manželství (jakými kanonickými úkony a ve kterém okamžiku vznikne), zejména, zda vzniká vyslovením kanonické formule slibu.
2. Jakou roli hraje ve vzniku svátosti kopulace manželů? Je manželství manželstvím se svátostí i bez spojení pohlaví, resp. před ním?
3. Co je to svátost, lze ji pozorovat? Lze pozorovat rozdíl v právně ekvivalentních manželstvích mezi těmi, jež vznikly se svátostí manželství, a mezi těmi, které s ní nevznikly?
4. Může vzniknout manželství se svátostí manželství mezi lidmi, kteří neznají kanonickou formuli slibu?
5. Jaká je role církve při vzniku svátosti manželství? Je rozdíl mezi svátostí, která vznikne za asistence církve, a svátostí, která vznikne bez této asistence?
6. Končí svátost manželství smrtí některého z manželů, nebo smrtí obou manželů, nebo ji přetrvává?
7. Pokud se stávají manželé jedinou osobou, znamená to, že i jejich duše je jediná? Znamená to, že jejich naděje na spásu je stejná?
8. Jaká je etymologie slova svátost? Je odvozena od slova svatý?

Datum zveřejnění: 2.9.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 16.9.2005 14:44
Otázka:
Dobrý den...

Rád by se Vás zeptal, jak se staví katolická církev k názoru, který se týká Desatera a to: že Desatero nás (křesťany) už nemusí zajímat, protože je nahrazeno Ježíšovým "Dvojterem" - "miluj svého Boha jediného celou svou duší, srdcem i myslí a miluj bližního svého, jako sebe sama...Ježíš tak prý nahradil "Mojžíšovo" Desatero svým dokonalejším Dvojterem. Tento názor byl ještě odůvodněn tím, že když se člověk prohřeší proti Dvojteru - tedy lásce k Bohu či bližnímu (tedy někoho by zabil, svedl někomu manželku, okradl by někoho atd), prohřeší se vlastně proti Desateru. Tím bylo vysvětleno to, že Dvojtero v sobě zahrnuje Desatero a že je prostě dokonalejší...
Rád bych znal názor katolické církve, jelikož mě osobně takovéto názory trochu zneklidňují...
Děkuji velmi za odpověď. Pavel

Datum zveřejnění: 22.6.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 14.9.2005 11:57
Otázka:
Pokud mohu, dovolil bych se zeptat na drobnosti, které mne zrovna velmi zaměstnávají a pro něž nemám dostatečně širokou rešerši, abych si je mohl zodpovědět sám. Budu vděčen za každou informaci nebo podnět.

Oscar Wilde v dopise z vězení pše:. . .A povážíme-li, že je nanejvýš pravděpodobné, že tu máme právě ony výrazy, upsissima verba, jichž kristus užil, mám pak dvojnásobnou radost. Lidé se stále domnívali, že kristus mluvil Aramejsky. Dnes však již víme, že galilejští venkované, právě tak jako dnes venkované irští, byli dvojjazyční a běžnou obcovací řečí po celé Palestině, jako vlastně po celém Východě, byla řečtina. Představa, že skutečná slova Kristova známe jenom z překladu, nechtěla se mi nikdy líbit. Je mi milé pomyšlení, že aspoň pokud jde o to, jakou řečí Kristu hovořil, Charmides ho mohl poslouchat, Sokrates s ním mohl diskutovat a Plat´on mu mohl rozumět . . .
jakýnjen současný názor na původní jazyk, jímž mluvil Kristus k učedníkům?
Profesor Jung také píše, že v církvi existoval chválihodná tradice nepořekládat při mši konsekrační formuli do profáního jazyka, pro posvátnost této formule. Existuje ještě někde taková tradice, abzch se na ni mohl odvolat?

Je možné respektovat chválihodné záměry stavitele chrámu a sloužit mši u oltáře postaveného u západní zdi čelem týmž směrem, kterým stojí i shromážděný zástup navzdory doporučení vatikánského koncilu? Nebo je nutné obracet se ke stolečku, který stojí často v místě, jež by mu stavitel chrámu nikdy nepřisoudil?

Datum zveřejnění: 13.9.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 13.9.2005 22:45
Otázka:
V otázce č. 1301 jsem našel potvrzení toho, co jsem si vždy myslel, že biřmovací kmotr již musí být sám biřmován. Znám ale konkrétní případ, kdy roli biřmovacího kmotra zastával nebiřmovaný člověk. Je pokřtěný, katolík, avšak věcí kolem biřmování a své role značně neznalý. Při udílení svátosti jeho kmotřenci nevěděl, že podmínky kmotrovství nesplňuje.
Co teď s tím? Je nebo není jeho biřmovacím kmotrem? Bylo tak platné biřmování jeho kmotřence?

Datum zveřejnění: 26.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 7.9.2005 16:29
Otázka:
Dobrý den, před dvěma dny se mi dostala do rukou kniha Životopis Terezie z Avily a přečetla jsem ji během dvou dnů. Ráda bych touto cestou řekla, že se mi tento příběh velmi líbil a hodně mě zaujal natolik, že uvažuji, jestli by to nebyla cesta pro mě, protože cokoliv, co se týká života v klášteře, mě už dlouhou dobu zajímá a hledám dostupné informace. Nicméně ráda bych se zeptala, jakým způsobem by se dala karmelitánská spiritualita rozvíjet v běžném civilním životě. Přece jenom si myslím, že osobní setkáávní a vedení by bylo lepší než „pouhá“ četba knih. Dále mě napadla taková idea, jestli by se dalo nějak propojit vnímání této spirituality a chuť být poslušnou partnerkou dobrému muži, to vše v rámci oboustranné uspokojující lásky.

Datum zveřejnění: 2.5.2002
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Datum poslední reakce: 6.9.2005 13:38
Otázka:
Prosil bych o radu jak se správně zpovídat resp. zpytovat svědomí. Jde o to, že dříve jsem se měl z čeho zpovídat. Skutky jako lež, podvod, pomluva, odsuzování, hříchy proti čistotě atd. byly „součástí“ mého života. Dnes se snažím jít každý měsíc ke zpovědi, mám stále pocit velké hříšnosti, ale v podstatě neumím konkrétně pojmenovat své hříchy nebo nemám naprosto jasno, zda-li to hřích byl či ne. Není mi např. jasné, zda-li je hřích když např. v práci neřeknu pravdu proto, abych někomu neublížil resp. nešířil o něm něco co je sice pravda, ale není mojí kompetencí to posuzovat a sdělovat. Nebo naprosté dilema mám v otázce čistoty. Např. při pohledu nebo setkání s ženou mně přijde na mysl nečistá myšlenka (touha), kterou okamžitě zavrhnu. Abych se vystříhal těchto představ, nedívám se již roky na televizi apod. Nicméně ve smyslu slov Pána Ježíše „ Mt 5,28 Já však vám pravím, že každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci.“ mám pocit velké hříšnosti. Takže ještě jedna otázka: co dělat proti tomuto pokušení?

Datum zveřejnění: 6.7.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 5.9.2005 18:04
Otázka:
Dobrý den. Měl bych na Vás jeden dotaz. Při surfování na internetu jsem se setkal s tvrzením o krutostech katolíků, i kněží a řeholnic, za druhé světové války v Jugoslávii. Chtěl bych se Vás zeptat, je to pravda? Pokud ano, tak bude má víra v katolickou církev pravděpodobně velmi otřesena. Možná bych i uvažoval o zřeknutí se poslušnosti. Jinak Vám děkuji za velmi hezké stránky.

Datum zveřejnění: 11.6.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 30.8.2005 13:35
Otázka:
Dobry den. Chtela bych se zeptat, jestli neslo vypsat co Katolicka cirkev bere jako Dogma.Dekuji za odpoved. Preji krasny den.

Datum zveřejnění: 30.9.2003
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Datum poslední reakce: 29.8.2005 15:44
Otázka:
Dobrý den,Jde vlastně o dva dotazy:
1)" Jak je v římsko-katolické církvi zajištěno, aby děti nebyly při výuce náboženství zneužívány pedofilními kněžími?"
2)" Mají se takto zneužívané děti nebo jejich rodiče obrátit na policii nebo se mají nejdříve obrátit na svého biskupa?"
Děkuji za zveřejněnou odpověď.
Josef Dolejš

Datum zveřejnění: 11.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 26.8.2005 23:43
Otázka:

Píšu v takové zvláštní náladě. Včera měl taťka oslavu 50 let a už několik týdnů před tím bylo doma dusno. Jsem vystaven stresu každodenně, i když to na sobě nedávám znát, protože jsem flegmatik. Ale doma mi říkají, že jsem cholerik, protože se pořád rozčiluji a neumím se ovládat. Třeba teď mě chtěli doslova dotáhnout na onu oslavu, zrovna jsem pomáhal hledat nějaké knihy a když se chtěl bránit, vyletěly mi papíry s rukou. Při pohledu na zkrčené listy jsem se vzpamatoval jako první a utelkl jsem do pokoje, kde
jsem zamkl a začal jsem se bít...

Jsem neochotný, lenivý, drzý, hubatý, tvdohlavý, urážlivý atd... Když mi řeknou, abych něco něco udělal, tak to vždycky nějak okomentuji - většinou to je podle mě zbytečné nebo nevím, jak to mám udělat nebo mám jednoduše jenom jiné úkoly. Ale vysvětli to někomu! Už opravdu nevím, co mám dělat. A jsem beznadějný i v tom, že to neumím nikomu vysvětlit. Tak jak jsem doma nejchytřejší, který všechno ví, tak nikde jinde neumím ani říct svůj názor...

Připomínám si slova papeže: Kdybyste věděli, co vím já, také byste nespali a modlili se...

Mohu to vůbec vyznat knězi? Je to moje povaha, takže stejně to udělám znovu a znovu. Existuje nějaký způsob, jak bojovat s tím, jací jsme?

Datum zveřejnění: 16.2.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 26.8.2005 12:48
Otázka:
přeji krásný den,
Chtěla bych se optat zda existuje a je možno někde získat opis rukopisů nalezeného v prosince r.1945 u Nag Hammádí-chtěla bych si jej přečíst a udělat si vlastní názor.
Zajimal by mne i názor církve, jako instituce i váš osobní, jako bytosti k obsahu a poselství tohoto rukopisu.
Děkuji


Datum zveřejnění: 3.6.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 25.8.2005 22:32
Otázka:
Prosím o zodpovezení dotazu.
Setkal jsem se s jedním clovekem, který se vrátil z exilu (pro ceskou katolickou kulturu tento clovek udelal velmi mnoho), má teologické vzdelání, ale není knezem. Posteskl si, že tady u nás v CR ho ani jeden knez nepožádal, aby udelal v rámci mše svaté kázání, což v nemecku mu bylo umožnováno. Muže knez umožnit, aby laik prednesl kázání pri mši svaté?
Ptám se také proto, že u nás se deti v rámci detské mše dozvídají pravdy víry zpusobem velmi komlikovaného teologického rozboru, kterému mnohdy presne nerozumíme ani my rodice. Deti už kázání nerozumí vubec. Jednání s knezem, kterého si jinak vážíme prozatím selhávají, nebot on si nepripustí, že by byla chyba v primerenosti. Rádi bychom mu navrhli aktivní úcast rodicu na kázáních (bohoslužbách slova) pro deti. Chtel bych vedet, zda má tento návrh oporu v církevních dokumentech.
Dekuji
Vašek


Datum zveřejnění: 4.7.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 24.8.2005 20:57
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli písničky ze zpěvníků Hosana 1, 2, Taizé, Koinonia, Chvalozpěvy jsou neliturgické nebo ne. Jeden kněz nám říkal, že se tyto písně ke mši nehodí, neboť jsou neliturgické a že se to tak v semináři v Polsku učili. Mně jsou však mnohé bližší než mnohé písně z Kancionálu nemluvě o Boží Cestě. Ráda bych věděla, jak to skutečně je a jak se na to dívají liturgové. Děkuji.
Také bychom rádi věděli, když Jan Pavel II. má x-tý nejdelší pontifikát po sv. Petrovi, kdo je ten s nejdelším pontifikátem, sv. Petr? Jestli ano, tak jak se u něj určuje délka pontifikátu? Děkuji za odpověď a přeji hojnost Božího požehnání.

Datum zveřejnění: 16.11.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 24.8.2005 8:11
Otázka:
Moc vás zdravím.Chtěla bych se zeptat,zda je urážkou pro Boha pozdní příchod na mši svatou a nebo když z ní člověk musí z vážných důvodů odejít o trochu dříve. Předem děkuji.

Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 23.8.2005 9:26
Otázka:
Proč milování dvou milujících se lidí vnímáte pouze jako biologický akt, a ne jako projev jejich lásky???

Datum zveřejnění: 29.7.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 15.8.2005 21:40
Otázka:
Odnášíme si ze svátosti smíření "jenom" rozhřešení nebo i něco navíc?
Už delší dobu přemýšlím nad tím, jak moc brát vážně poučení od zpovědníka v rámci svátosti smíření. Stalo se mi takto, že když jsem se kvůli pochopení okolností jistého hříchu, zmínila o jedné skutečnosti v mém životě, týkající se mé životní cesty, jeden kněz mě povzbudil se slovy, že je v tom viděl výrazné vedení Ducha svatého a ať vytrvám a jiný kněz mě ohledně téhož velmi důrazně varoval, že takto se projevuje ďáblovo působení, mám si dát velký pozor a rozhodně dál nepokračovat a zcela změnit své smýšlení :-))) Snažím se nebrat vážně ani jednoho z nich, i když ten první mě poznal mnohem víc (generální zpověď), ale co s tím?
Když se člověku stane, že je zrovna bez stálého zpovědníka, může mít takto brzy pěkný chaos v hlavě, a než se s někým, kdo o něm nic neví, ve zpovědnici hádat, tak ponaučení odkýve, ale pak se podle něj nezařídí, což asi taky není úplně O.K., ne?

Datum zveřejnění: 1.8.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 15.8.2005 15:59
Otázka:
Dobry den,
nedokazu kamaradce zodpovedet 1 otazku, proto Vas prosim o radu. Otazka zni: Kdyz je Buh jen dobro,kde se vzalo zlo? Jak je to mozne, ze se vubec andele Bohu vzbourili,kde se v nich vzala pycha? Kde se vzalo zlo,kdyz vse vytvoril Buh a ten je dobro. Ptam se na prvopocatek zla, ne na zlo, ktere vytvareji lide. Dekuji

Datum zveřejnění: 13.3.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 11.8.2005 15:16
Otázka:
Chvala Kristu!

Rad by som vedel Vas pohlad na otazku vecneho zatratenia a vecnej blazenost vzajomne. Ak budem napriklada ja spaseny, ale moj otec /fizycky/ bude zatrateny /samozrejme teoreticky!/, ako budem moct byt v nebi dokonale blazeny? Nudem ho MUSIET prestat milovat? NErozumiem tomu. Vdaka za odpoved.

Datum zveřejnění: 22.6.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 11.8.2005 11:33
Otázka:
1) Proč říkáme při mši " Ty jediný jsi svatý ...." a to např. v kostele s v a t é h o Mořice, na svátek s v a t é h o Jiřího, 50 km od s v a t é h o Kopečku za zpěvu Máti Páně p ř e s v a t á ?

2) Je skutečně - jak říká kněz při mši - všechna čest a sláva Boha Otce skrze Krista ? Vždyť v době před vtělením a příchodem Krista na svět o něm lidé nevěděli a Hospodina oslavovali a ctili?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   381-400  420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář