katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.2.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 14.4.2005 10:54
Otázka:
Je skutečně Duch Svatý autorem Bible???
Jak je tedy možné, že jednomu evangelistovi, Matoušovi, vnukl, že Ježíš po narození uprchl s rodiči do Egypta, a jinému, Lukášovi, že byl 8. den obřezán v Jeruzalémě?
Kdo má pravdu a co lze pokládat za pravdivé?

Datum zveřejnění: 15.6.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 13.4.2005 19:34
Otázka:
Mohl bzch se, prosím, zeptat na některé příbuzenské vztahy?
1. Nemohu si vzpomenout na pramen, v němž má původ tradice, že Satan byl (nejmilejší) Boží syn (starší, než Kristus), nevíte o něm? Je dvojice Satan --- Kristus archetypem dvojice Kain ---Abel?
2. Žili současně se stvořeným Adamem i jiní lidé, nebo se jeho synové pářili s jeho dcerami? Byli tito jiní lidé zplozeni nebo stvořeni?
3. Proč evangelium uvádí tak podrobně rodokmen muže, Josefa, který není otcem pozemské inkarnace Boha a je jen, evangelii nijak podrobně nepopisovaným, společníkem jeho dětství? A proč neuvádí rodokmen jeho matky? Nečiní Krista splození duchem svatým částečně odlišným od člověka, není tím boží vtělení v člověka neúplné?
4. Podle dogmatu o nanebevzetí pany Marie (tuším 1950) dlí Kristus se svou matkou na nebesích jako ženich a nevěsta. Přestává tím Marie být jeho matkou?
5. Mýlil se Kristus ve své předpovědi parusie a tisícíletého království, nebo žijeme již v době po jeho skončení. Je slučitelný omyl Boha s vírou v jeho vševědocnost? Musel Bůh Jóba zkoušet, aby se přesvědčil o jeho charakteru, když se mohl poradit se svou vševědocností?
6. Proč Kristus slibuje přímluvce, když Bůh své stvoření miluje a přímluvy tedy zdá se není třeba.
7. Vtělil se Bůh od dob Kristových v člověka znovu. Učiní tak?
Po ovoci ze stromu poznání toužím dozvědět se více. Děkuji.

Datum zveřejnění: 11.3.2004
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Datum poslední reakce: 12.4.2005 15:08
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na psychotropní hudbu (snad jsem ten terminus technicus napsala dobře). Jak může působit na mysl člověka? Jak se dají rozpoznat příznaky?
A teď konkrétně-co album THE CELTS od zpěvačky, která si říká ENYA? Patří to do kategorie těchto písní (myslím si, že ne, ale chtěla bych slyšet názor odborníka)? Může mě poslouchání nějak ovlivnit, i když si to nepřipouštím?
A co když působení psychotropní hudby na člověka je jen mýtus? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 12.4.2005 8:14
Otázka:
Dobrý den, kde, na jakých stránkách mohu prosím najít úplný seznam sboru kardinálů i s jejich fotografiemi? Děkuji

Datum zveřejnění: 13.1.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 8.4.2005 23:07
Otázka:
Již delší dobu mi vrtá hlavou tato věc: v naší farnosti se při každé mši ve všední den, tedy mimo neděle, čte žalm tím způsobem, že lektor přečte hlavní antifonu, lidé opakují, pak přečte celý žalm bez antifon a na závěr lidé zopakují antifonu. Vědomě se vynechává antifona po každém odstavci. (Je tedy pronesena pouze dvakrát – na začátku a na konci žalmu.) Je možné i takovéto čtení žalmu? Mně se zdá nevhodné, protože vynecháním antifony se text vzdaluje pojetí žalmu.

Datum zveřejnění: 5.4.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 7.4.2005 8:16
Otázka:
Zajímalo by mě totiž jestli je možné zůčastnit se pohřbu papeže a jestli ano, jestli nemáte informaci zda bude vypraven z ČR autobus a kde je možné se přihlásit???

Datum zveřejnění: 15.3.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 3.4.2005 22:56
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ke sporu o daň císaři (Mt 22,15-22).
V Lukášově evangeliu (L 2,1-5) se píše o soupisu lidu a majetkovém soupisu, přičemž se všichni, včetně Josefa a Marie, šli dát zapsat, každý do svého města.
Josef se tedy, řečeno dnešními slovy, zaregistroval jako daňový poplatník. Kromě toho byl tesař, tedy drobný podnikatel - ve starověku i dnes plátce daní.
Ježíšova reakce - "Co mě pokoušíte, pokrytci? Ukažte mi peníz daně!" (Mt 22,18) si podle mého názoru říkala o odpověď zhruba v tomto duchu - "Z čeho žiješ?? Asi tě ve věku přes 30 let živí někdo jiný, o peníze se nestaráš, ani nevíš jak vypadají (i dnes je řada takovýchto lidí, jejichž povolání je "syn" či "dcera", přičemž nemají problém peníze od rodičů přijímat a zároveň moralizovat), tvůj otec přitom platil daně platil celý život."
Co si o tom myslíte?

Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 7.4.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 1.4.2005 11:26
Otázka:
Včera (25. 3.) jsme byli gratulovat k narozeninám a oslavenkyně se zmínila, že se narodila na Velký pátek. Napadlo mě, jak se vlastně řeší, jestliže se slavnost (v tomto případě Zvěstování Páně) sejde s pohyblivým postním dnem. Děkuji

Datum zveřejnění: 28.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 31.3.2005 21:59
Otázka:
Nedávno zde byl uveden dotaz ohledně asistence u potratů. Mám další spornou otázku. Jsem též zdravotní sestra a pracuji na oddělení, kde se houfně setkávám s rakovinou a lidé tu na ni umírají a jelikož je to někdy dosti bolestivé onemocnění, musím jim aplikovat Morphin, provádím eutanázii, když o ni na něj postupně umírají? / kromě svého základního onemocnění/

Datum zveřejnění: 10.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 31.3.2005 12:11
Otázka:
Srdečně zdravím, chtěl jsem se zeptat na otázku, když opustí kněz církev, tj. např ( možná jeden z nejčastějších ):zamiluje se a shledá že nemůže v církvi působit nadále jako kněz. Zajímaly by mě dopady tohoto činu. Je zřejmé, že takový člověk se již nemůže oženit ( církevní sňatek ), takže v případě nějakého trvalého svazku se ženou , popřípadě manželství ( na úřadě ) se jedná o konkubinát? Takže z osoby plně zasvěcené se stane člověk, který v podstatě nemůže přistupovat ke svátostem? Jak na tento "hřích" pohlíží církev? Dá se na tomto místě vůbec mluvit o hříchu, když se jedná o lásku mezi mužem a ženou. Je jasné, že tento muž dal již své srdce Bohu prostřednictvím slibů a přijetím svěcení. Dá se mluvit o nějaké špatnosti, když tito dva třeba pak dobře vychovaj své děti a mají harmonickou rodinu? Dá se od církve získat nějaký dispenz, který by tomuto člověku umožňoval přistoupit ke svátostem. A může např. žena požádat o dodatečný církevní sňatek, jak se to dělá, např když jeden z manželů je nevěřící a ani si nepřeje svatbu v kostele, tak druhý si požádá o církevní splatnění tohoto manželství, takže může přistupovat ke svátostem. Je to možné i v tomto případě, nebo dotyčná žena je svým způsobem také vyloučena a nese se svým mužem ( knězem ) kříž? Na závěr taková možná zvláštní otázka, možná těžko zodpověditelná, možná ne. Ale dá se říct, že by se dotyčný člověk mohl kvůli tomuto výše popsanému činu "bát o spásu své duše"?
Předem mockrát děkuji za odpověď. Nechci aby můj dotaz vyzněl špatně. Za Vaší pomoci bych rád odpověděl nejen sobě, ale i těm, se kterými jsem nad touto otázkou uvažoval.

Datum zveřejnění: 5.2.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 24.3.2005 12:29
Otázka:
Dobrý den. Zajímalo by mne, jaké další knihy křesťanské církve vznikly PO vzniku evangelií? Nemyslím tím teď apokryfní a nekanonické knihy, ale např. historické či věroučné, z nichž se dnes čerpají znalosti o životě křesťanské církve v 1. - 4. století. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 6.12.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 23.3.2005 22:26
Otázka:
Jsem rozvedená a měla jsem svatbu v kostele. Chci se zeptat, jestli mohu přistoupit ke sv. zpovědi a dostanu rozhřešení nebo mě až do smrti Bůh neodpustí. Při každé mši cítím lítost, že nemůžu přistoupit ke sv. přijímání jako ostatní. Nyní žiji se svým přítelem. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 17.3.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.3.2005 18:48
Otázka:
Dobrý den, před časem jsem v knize Hovory od Bakerova jezera nalezl kapitolu o tzv. Biblickém kódu, o informomacích zakódovaných v textu Starého zákona nalezených díky počítačové analýze. Prý to před časem vzbudilo rozruch zejména v USA. U nás jsem však o tom neslyšel vůbec nic. Nakolik byly tyto informace seriózní? Existuje opravdu něco jako Kód skrytý uvnitř SZ? Děkuji za opdověď.

Datum zveřejnění: 9.9.2001
Rubrika: Církevní právo, Ostatní
Datum poslední reakce: 21.3.2005 16:28
Otázka:
Rada bych se Vas zeptala, zda, je-li clovek verici krestan - katolik, muze jeho telo byt po jeho smrti zpopelneno.

Datum zveřejnění: 5.3.2002
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 17.3.2005 13:18
Otázka:
V poslední době se na této stránce hodně diskutovalo o předmanželském sexu. Jsem věřící, je mi 24 let a se svou dívkou se chceme brát (přibližně za rok). Od jisté doby spolu sexuálně žijeme. Svědomí mi nic nevyčítá. Zajímal by mě pohled církve. Ke příjmání jsem od té doby nešel (do kostela chodíme pravidelně). U zpovědi jsem však také nebyl, svého činu nelituji a k rozhřešení je třeba lítosti. Zároveň bych moc rád šel ke příjmání, můžete mi poradit?

Datum zveřejnění: 14.10.2004
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 17.3.2005 10:30
Otázka:
Dobrý den,
rád bych Vám položil několik otázek týkajících se svátosti smíření.
1. Mohu pravidelně chodit k přijímání, pokud jdu ke svátosti smíření jen jednou za rok?
2. Jak často se doporučuje svátost smíření přijímat?
3. Mohu jít ke sv. přijímání, pokud jsem např. neděli předtím nebyl v kostele, nebo mám jít napřed ke zpovědi? Co když jsem byl před týdnem u zpovědi, ale za tu dobu jsem znovu zhřešil např. myšlenkami(závist, pochybování o některých článcích víry), měl bych jít zase ke zpovědi? To bych ale musel chodit káždý týden.
4. Je odkládání svátosti smíření a tím i přijímání hřích? Někdy je totiž velmi těžké překonat ostych a je vidět, že ne vždy má kněz čas a náladu.
Předem Vám děkuji za odpovědi na mé otázky, doufám, že se mi spousta věcí objasní.

Datum zveřejnění: 27.10.2001
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 17.3.2005 9:48
Otázka:
Dostali jsme se spolu do sporu o výklad knihy Zjevení sv. Jana. Máme ji chápat jako alegorický popis historických událostí s poselstvím nadeje do budoucna anebo jako prímou vizi budoucnosti? Za odpoved predem dekujeme.

Datum zveřejnění: 26.11.2003
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 15.3.2005 10:35
Otázka:
Jak se dívá současná církev na výkon myslivosti kněžími. Pokud vím, do nedávna se nesměli kněží myslivosti věnovat, ale dnes je to již prý povolené. Je podle Vás slučitelné jejich kněžské povolání se zabíjením zvěře, která je součástí přírody stvořené Bohem a která je rovněž Bohem stvořena. Jestliže je to dnes již přijatelné, v čem došlo ke změně proti nedávné minulosti, kdy kněží nesměli být myslivci a zabíjet zvířata pro své potěšení. Osobně je pro mne jen těžce přijatelné, jestliže kněz slouží mši a proměňuje rukama, ve kterých ještě před hodinou držel pušku a zabíjel zvěř. Když jsem knězi o tom řekl, odpověděl mi, že dnes už nejsme tak citliví, a i biblicky je možnost myslivosti kněžími odůvodněna.
Děkuji

Datum zveřejnění: 1.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 11.3.2005 22:03
Otázka:
Já se chci zeptat o radu. Mam kamarada katolika a on na me loudi. Ja sem obyčejná holka z dilny, ale sem eště pana. A taky věřím. A on mi řiká, že to nic neni že si vezmu prasek aby s toho nic nebylo a on gumu a je to. Ale ja sem mu rekla ze to je hřich. a on ze jen maly stín, to se snadno pak vyspovidá. Tak nevim co mám dělat. Holky z dilny taky řikaj, že jo že to nic neni. Ale pak už nebudu panou že jo uz nikdy To by jsem nechtěla. A to uz nejde spravit. A to jako katolik nemuze chtet, ne? Tak ja nevim co ted. Tak mi poradte ja se přídu zase kouknout dík B.

Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 10.3.2005 17:50
Otázka:
Zdravím Vás,
Určitě sledujete televizi nebo odněkud víte, co v době Velikonoční provádějí lidé na Filipínách.Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné dělat to, co dělají.(Přibíjení se na kříž,bičování se karabáči s vpletenými kusy skla,atd...)Bude je snad mít Bůh raději než ostatní věřící?Budou tím mít zaručený pobyt v nebi?Prosím i o Váš osobní názor.Děkuji

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   481-500  520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář