katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 9.9.2010
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Církevní právo
Datum poslední reakce: 26.6.2011 1:20
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli kmotrem může být opravdu kdokoli, koho si vyberu – tzn. i můj starší bratr (ačkoli už je kmotrem mé mladší sestry).

Datum zveřejnění: 19.4.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 24.4.2011 20:56
Otázka:
Mam nevericiho pritele, chodime spolu devet mesicu. Je mi 21 let. Nyni vim, ze bych s nim chtela stravit zbytek zivota. Ale mam problem - tim je sexualni stranka. Dokonce jsem zacala brat antikoncepci. Nevim vsak, jak se s tim vyrovnat. Tizi me svedomi, protoze katol. cirkev predmanzelsky sex zakazuje. U sv. smireni to vyznavam jako hrich. Presto sveho cinu nelituji a vim ze budu pokracovat. Citim se jako pokrytec. Ale kdyz budu mlcet, tak vinu citim take. Jak muzu litovat neceho, co prameni z lasky nas obou?Tento cin nechapu jako sobecky, spis jako davani se navzajem a odevzdávání. Prosim vas poradte mi, nebo vyslovte svuj nazor.

Datum zveřejnění: 25.2.2009
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 17.4.2011 23:02
Otázka:
Můj dotaz spočívá ve vyjádření se církve k pojmům EMO, GOTHIC a sebepoškozování. Na Internetu, hlavně v oblíbených blogách dětí od 12 výš, se lze dočíst o jejich názorech, které většinou jsou názory zmatenými (často vulgárními) hledajících. Ve vyšším věku člověk často tato témata opouští, ale ne vždy. Nezdá se mě, že je to až tak neškodná móda. Tedy neptám se, o co jde (ale i to by se zde mohlo pro ostatní objevit), ale o názor církve a o přístupu k tomuto fenoménu. Týká se to totiž i křeťanů, pokud si nebudeme zakrývat oči. Díky za odpověď na ne zrovna lehké otázky. Zdraví Rudof.

Datum zveřejnění: 9.3.2011
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 12.4.2011 15:55
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli se eucharistie může přijímat pouze po svaté zpovědi a jestli se může přijmout pouze jednou. Myslím, když jdu v jeden den ke svaté zpovědi, zda mohu přijmout eucharistii pouze v ten den na mši svaté jednou, popřípadě dvakrát, nebo se po jedné zpovědi eucharistie příjmá delší dobu – týden nebo dva týdny.
A ještě bych se chtěla zeptat, proč se na Popeleční středu dává popelec. A je to nějak závislé na tom, jestli člověk bude dodržovat půst??

Datum zveřejnění: 23.9.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 5.4.2011 15:46
Otázka:
Chvála Kristu!
Při čtení životopisů papežů se setkávám s pojmem "Malachiášovo proroctví". Prosím, mohli byste mi vysvětlit, co to je, kdy a jak vzniklo? Děkuji.

Datum zveřejnění: 16.12.2009
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve, Duchovní život, Církevní právo
Datum poslední reakce: 14.3.2011 1:30
Otázka:
Jsem katolík a žiji dlouhodobě v Anglii. Nemám-li možnost chodit na nedělní katolickou bohoslužbu, je brána jako alternativa účast na anglikánské bohoslužbě a svatém přijímání (případně ostatních svátostech)?

Datum zveřejnění: 4.12.2007
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Katolická církev a církve, Duchovní život
Datum poslední reakce: 20.2.2011 0:55
Otázka:
Uvažuji o zapsání svých dětí do školky. Našla jsem i nabídku školky s tzv. waldorfskou pedagogikou. Můžete mi sdělit váš názor, v jakém vztahu jsou waldorfské školy ke křesťanství?

Datum zveřejnění: 17.2.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 28.1.2011 0:44
Otázka:
Zajímalo by mě jak se máme dívat na homeopatii jako způsob léčby?

Datum zveřejnění: 19.1.2010
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 24.1.2011 20:27
Otázka:
Velmi mě zajímá, nikde o tom není žádná informace, co znamenají jednotlivé atributy v papežském znaku Benedikta XVI.

Datum zveřejnění: 25.11.2010
Rubrika: Duchovní život, Církevní právo
Datum poslední reakce: 29.12.2010 22:06
Otázka:
Zajímalo by mne, zda jsou stanovena pravidla určující, kolik kmotrů a jakého pohlaví může mít křtěný.

Datum zveřejnění: 3.7.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 27.12.2010 9:33
Otázka:
Jsem katolička, i manžel, máme dvě děti. Já však ale řeším svůj vnitřní spor ohledně antikoncepce. Metoda plodných a neplodných dnů u mě nejde, protože menstruaci jsem měla velice nepravidelnou. Nyní užívám hormonální antikoncepci a řeším otázku, zda je lepší počet dětí naplánovat a mít klidné svědomí, že je uživím, zaplatím školku, školu apod., že jim zabezpečím vše, co potřebují (ne aby měly vše na co si vzpomenou!). Z každého manž. styku se může narodit dítě, není nezodpovědné děti neplánovat? A nebylo by to "bezohledné" i vůči partnerovi, kdyby žena byla pořád těhotná? Sexuální život manžely přece obohacuje a v těhotenství se toto (aspoň u nás)trochu omezuje. Co máme dělat, když antikonc. metoda daná Bohem "nefunguje"? Znám stanovisko církve a vím, že hřeším. Nezpovídám se však z tohoto hříchu a nevím, jestli oba hřešíme tím, že pak přistupujeme ke svátosti přijímání. Děkuji za odpověď, prosím, pošlete mi ji na můj e-mail.

Datum zveřejnění: 27.9.2010
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Církevní právo
Datum poslední reakce: 3.11.2010 19:54
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli je svátek sv. Václava 28. září církevně zasvěcený, tzn. jestli je pro katolíka povinnost se v tento den zúčastnit mše svaté jako v neděli.

Datum zveřejnění: 2.11.2007
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 31.10.2010 1:27
Otázka:
Dobrý den, mám dotaz, týkající se odpustků pro duše v očistci teď začátkem listopadu.
V archivu jste v roce 2002 napsali:

Pro získání plnomocných odpustků platí tyto základní podmínky:
1. vyloučení zalíbení ve hříchu, a to i lehkém;
2. vykonání svátosti smíření (v blízké době, nemusí být týž den);
3. týž den přistoupit k eucharistii;
4. modlitba na úmysl Svatého otce;
vykonat skutek předepsaný k získání plnomocných odpustků.

Pokud se jedná o skutky, patřil tam i :
"návštěva hřbitova od 1. do 8. listopadu spojená s modlitbou za zesnulé (pouze pro duše v očistci); 1. a 2. listopadu stačí návštěva kostela;"
Potebovala bych vědět, jak dlouhá je asi "blízká doba" vykonání svátosti smíření. Když je člověk třeba zrovna teď nemocný, může to být týden, 14 dní nebo jsem ještě slyšela, že do 20 dní před nebo po inkriminovaném dni. Náš kněz mi ale tvrdil, že nic takového není, že to musí být přesně v ten den a hotovo. Ale to se mi nezdá, když je třeba někdy fronta u zpovědnice a nedostane se na člověka, že by měl smůlu?

A druhý dotaz:1. a 2. listopadu stačí jen návštěva kostela s modlitbou za zemřelé, nebo to musí být i účast na mši svaté, kvůli svatému přijímání?
Taky mi není jasné, kdy se pro duše v očistci získají odpustky plnomocné a neplnomocné.
Takže vás prosím, napište mi úplně detailně, co který den od 1.11 do 9.11 musím udělat, pokud chci získat plnomocné odpustky. A kdy získám ty neplnomocné, ať už v tom mám konečně nejen já jasno. Nejlépe schématicky, třeba takto:

Získání plnomocných odpustků:
Co je třeba pro to udělat:
1.11. ........
2.11. ........
8.11. ........

Získání neplnomocných odpustků:
Co je třeba udělat:
1.11. ........
2.11. ........
8.11. ........
Moc vám děkuji a těším se, že budu konečně v obraze.
Anna

Datum zveřejnění: 5.10.2010
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo, Ostatní
Datum poslední reakce: 8.10.2010 8:07
Otázka:
Kolik má ČR dnes kardinálů? Kdo může volit nového papeže?

Datum zveřejnění: 24.5.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 26.9.2010 13:56
Otázka:
Prosím o vysvětlení následujících otázek spojených s mým hledáním víry: V poslední době jsem se začal zajímat o víru o něco hlouběji - nestačí mi vědět, že je Bůh, okolím jsem viděn spíše jako nevěřící a proto nemám odvahu se ptát na otázky, které mě zajímají - nechodím do kostela, snad proto, že mi bohoslužba bez pochopení víry dle katolických pravidel nic moc neříká. Zaujalo mě zrození Krista a neumím si jej příliš vysvětlit, ale již v souvislosti s tímto počátkem křesťanství jsem se setkal s mnoha církevními `nařízeními` ohledně samotné bohorodičky. Citáty z encyklopedie: Maria - Historické zprávy o matce Ježíše z Nazareta jsou především v historii dětství v evangeliích Nového zákona. Jako Židovka měla prý po vzoru starozákonní prorokyně jméno Mirjam, které bylo později v řeckém jazyku překládáno jako Maria. Ve skrovných biblických pramenech je popisována jako žena, která je ochotna podle vůle Boží porodit mimořádného syna. Prorocky vyslovuje slova `Magnificat` (evangelium sv. Lukáše 1,46 násl.), aby upozornila na význam Ježíše jako Syna Božího a mesiáše Izraele. Pod Ježíšovým křížem je jí spolu s učedníkem Janem předána odpovědnost za obec učedníků (evangelium sv. Jana 19, 25). Proto se v alegorických textech církevních otců od 2. stol. označuje jako `nová Eva`. Neposkvrněné početí míní Mariinu nevinnost, tj. její nedotčenost dědičným hříchem. Tím se Maria stala protitypem hříšné Evy. Podle tradice Maria porodila Ježíše, aniž pozbyla svého tělesného panenství. S Josefem žila v panenském manželství a neměla další děti. Evangelisty zmiňovaní `bratři` a `sestry` Ježíšovy nepokládá katolická církev za tělesné sourozence, ale za příbuzné. Po Velikonocích a Kristově nanebevstoupení žila Panna Maria spolu s apoštolem Janem v Jeruzalémě a v Efesu. Víru v její nanebevzetí s tělem a duší povýšil r. 1950 papež Pius XII. na dogma. Zatímco katolická církev uskutečňuje výraznou úctu Panně Marii, protestantská teologie tento fenomen nezná. Právě mariánská dogmata stavějí ekumenický proces před velké problémy. Také uvnitř římskokatolické církve jsou v nejnovější době prudké kontroverze o adekvátním mariánském chápání. Neposkvrněné početí Tato nauka, kterou r. 1854 papež Pius IX. prohlásil za dogma, říká, že Matka Boží Maria v okamžiku svého početí byla zvláštní milostí Boží uchráněna dědičného hříchu. NEROZUMÍM CÍRKEVNÍM DOGMATŮM ohledně zrození Marie: Proč jsou `mariánská` dogmata vyhlašována až v 19-20.století? Proč jsou problémem - proč je ostatní věřící nepříjmají absolutně? Proč dal Duch Svatý (a byl to vůbec Bůh?) právě tomu kterému papeži právo takové dogma vyhlásit? Proč, když za 2.sv.války jednal papež Pius XII. (papežem: 2.3.39-9.10.58) chybně (p.Jan Pavel se za jednání církve v té době omluvil) má právo vyhlašovat tak důležité nařízení (pravdy), nemůžou se i ostatní papežové mýlit? Proč i uvnitř katolické církve je vedena polemika o správném mariánském chápání? Proč by Bůh skrze Bibli nezjevil, že Maria byla již při svém stvoření obdařena zvláštní milostí? (myslím, že je to docela dost závažný problém pro ty, kteří dají více na formu – vytváří to další možný důkaz, že se jedná o Spasitele (snad proti židům) – než pro opravdově věřící, pro které je důležitější obsah: samotné zrození Ježiše) Děkuji za odpověď Jura Malík

Datum zveřejnění: 9.3.2010
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 3.9.2010 19:47
Otázka:
Chvála Kristu, zajímalo by mě, jaké apoštolské zahraniční cesty plánuje papež Benedikt na letošní rok.

Datum zveřejnění: 28.5.2010
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 6.8.2010 15:30
Otázka:
Několik dnů už pátrám po tom, kdo je patronem řečníků, rétoriků. Možná evangelista Lukáš, možná zakladatel retorické školy sv. Augustin. Bohužel, jsem odpověď nenašel ani v Ravikově publikaci O světcích a patronech. Můžete mi na to odpovědět?

Datum zveřejnění: 8.2.2007
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 16.6.2010 0:01
Otázka:
Zdravíčko,
byla jsem upozorněna našimi věřícími, že nedělám dobře, když se zdravotními problémy nechodím
k lékaři, ale k léčitelce, která léčí tělo dodáním energie, nebo na reiki.
Chtěla bych vědět, co je na tom špatného
a na co si mám dát pozor ?

Datum zveřejnění: 24.2.2010
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 3.5.2010 18:44
Otázka:
V ČT běžel dokument o horském národě Akha a mj. i o misiích: Zajatci bílého Boha. Mohu se nějak dozvědět, kam jdou peníze ze sbírek kostelů na misie? Alespoň přibližně oblast. Nebo jakým způsobem se určuje, do jaké misie budou peníze odeslány?

Datum zveřejnění: 31.3.2010
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 16.4.2010 22:58
Otázka:
Můžete mi, prosím, sdělit, nakolik je důvěryhodný „nadační fond dětí matky Terezy“? Než někam něco pošlu, rád bych měl více informací.

20   40   41-60  80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář