katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 9.4.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 25.10.2005 0:24
Otázka:
Otázka: Může nepokřtěný vstoupit do Božího království? (Zejména mi jde o nepokřtěné nevinné děti, které zemřou dříve, než se mohli narodit.)

Datum zveřejnění: 22.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 24.10.2005 23:14
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na věc pro mě dříve jasnou – vztah dvou věřících mladých lidí před svatbou. Mé dívce totiž někdo půjčil knihu od Joshua Harrise – S nikým nechodím a nejsem cvok, která se (dle mého názoru zdánlivě) opírá o Bibli. Hlavní myšlenkou téhle knížky je, že není správné chodit s někým na rande, jestliže nemohu (anebo nechci) tenhle vztah dovést do úspěšného konce – manželství. (S tím souhlasím, i když si nejsem jist, co by na to řekl křesťanský psycholog, kterým nejsem. Nepatří náhodou navazování vztahů tak trochu k pubertě? V dnešní době, abych to mohl myslet vážně, musím mít po škole a trochu jisté zaměstnání, tzn. věk min. 25 let. Nevím, jak by na tom byl člověk po psychologické stránce, kdyby měl mít první rande ve svých pětadvaceti.)
Dál tahle kniha popisuje, jak má vypadat vlastní chození, když už to spolu (můžem) myslet vážně. Mělo by prý být naprosto asexuální (není to náhodou protimluv?). Oblékat se tak, aby to u partnera náhodou nevzbudilo žádostivost (ale co by to mělo být? Kožich?). Dotyky – vyloučeno! Polibek – hrůza!!!
Asi bych se měl dostat k vlastní otázce. Nemá někde církev stanoveno to, co se smí a co se nesmí před manželstvím? Ale v konkrétní podobě? Snažil jsem na tohle téma sehnat další informace z katolické literatury, ale nikde nejsou napsána jasná pravidla.
Já vím, že by bylo asi nejlepší vyřešit tohle se zpovědníkem, ale nevím, na kterého kněze bych se s tímhle obrátit.
A ještě k mé přítelkyni a ke mně:
Nepatříme už do skupiny lehkovážných teenagerů (je nám 23 a 28 let). Chodíme spolu přes rok a až do teď jsme si rozumněli i po této stránce. Nyní je to všechno jinak. Já, když jsme tuhle knižku četl, jsem to považoval za pěknej blábol. Ona jí uvěřila. Když se spolu nyní bavíme, co je dovoleno a co ne, tak se nemůžem shodnout. Když se jí zeptám, jestli cítila výčitky svědomí při polibku, tak mi odpoví, že ne. Ale může prý mít své svědomí otupělé. A mě už teď taky napadá, jestli mé svědomí není taky někde na houbách a jestli ta knížka nakonec přeci jen nemá pravdu.
Chtěl bych ujistit v tom, že je normální, když spolu dva lidi už nějaký čas chodí a myslí to spolu vážně, tak že vzájemné dotyky jsou v pořádku.

PS: Ještě jedna věc. Ta knížka nezasáhla jen mou přítelkyni. Dostala ji od své spolužačky na škole, která ji taky bere smrtelně vážně. Mám pocit, že se tenhle názor v jistých skupinách mladých křesťanů docela šíří. To je další důvod, proč hledám pomoc touhle formou. Protože kdybych měl pravdu, mohli byste nějakou reakci na tuhle knihu uveřejnit i na tomto webu. Usnadnili byste tím situaci některým pochybujícím.

Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 21.10.2005 7:29
Otázka:
Muzete se prosím nejak vyjadrit k situaci na prazske KTF. Jsem naprosty laik - prilis nerozumim ani problemum "svetskych" VŠ. Ale ctu tolik protichudnych tvrzeni - Pan Halik ríká "Dejvicky Taliban" studenti fakulty "Vseználek Halik", napadani napadají kardinala Vlka a CBK kteri udajne chteji privest katolickou viru nekam jinam, projev rektora (doufám, ze to je správná funkce) Wilhelma o tom, ze studenti mohou dostudovat na husitské nebo evangelické fakulte UK - vubec tomu nerozumim, ale je mi z toho smutno. Nevim jestli to nepisu zmatene, ale co se to vubec deje???

Datum zveřejnění: 31.10.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 20.10.2005 23:51
Otázka:
prosím vás - jaké stanovisko zaujímá církev k postave Felixe Marii Davídka.Byl skutecne biskupem? Jsou jeho svecení biskupu nebo kneží platná?

Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 18.10.2005 20:14
Otázka:
Dobrý den!
Nedávno mi položil kamarád takovou otazku.
Začnu takto: Je to člověk, který navštěvuje pravidelně kostel a věří v Boha ... a chodí s dívkou (nevěřící), která po něm chce sex.
Myslím si, že dnešní doba je trochu jenom o sexu a asi to není dobře. Výrobci kondomů, antikoncepcí ... v tom vidí spoustu peněz. (ale to bych odbočil, kdybych tu psal, že výroba antikoncepce stojí 60 haleřů a prodávají se za 300 i více korun).
On tu dívku zná pomněřně dlouho a nechce ji stratit, protože si hodně rozumí. Zažili spolu hodně radosti ... , ale také hodně smutku a situacích, v kterých si navzájem pomáhali. Zažili toho spolu hodně.
Ta dívka se s ním chce milovat. On je však na váškách, jestli ano a nebo jestli ne.
Jako staršího kamaráda (mně) se zeptal, jaký by to mělo dopad na jeho křestanský život, kdyby se rozhodl pro ANO.
Nikdy, jsem na nic takového neodpovídal a popravdě mě zaskočil.
On ji opravdu miluje ... a opravdu věří v Boha. A snaží se žít spravně. Znám ho pomněrně dlouho a nikdy nekouřil a nebral drogy. Spousta jeho přátel mu ji nabízela. Vždy odřekl ... (takovej správnák).
(je tak trochu nepochopen svými přáteli a bojí se, že o tu dívku přijde). Kdyby ho opravdu milovala, počká. Ale opakuji - je nevěřící a už jsou spolu dlouho ... A ta dívka měla před tím pár vztahů, (to mi neřekl kolik) ..., ale měla pár kluku s kterýma chodila a měla s nima sex. Proto ji to jakoby chybí.
On by strašně rád, ale neví jaký bude dopad na jeho křesťanský život. Jak bude vypadat před bohem atd. Když zvolí ANO. Musí to přiznat před církví a ona ho vyšoupne? (metafora :)
.. Jak ho bude posléze církev příjmat? ..
Doufám, že tento dotaz jde pochopit, ačkoliv po prvním mém přečtení bych ho smazal. Doufám, že to nějak přelouskáte.
Předem děkuji za odpověd ...

Datum zveřejnění: 5.10.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 14.10.2005 10:42
Otázka:
Zajimalo by mě, jestli je někde možné sehnat v elektronické podobě kompletní liturgický překlad Nového zákona, tak abych ho mohla používat jako eknihu v kapesním počítači.Nalezla jsem na internetu pouze jednotlivé úryvky nedělních textů a nebo ekumenický překlad Bible. A dále jestli existuje v elektronické podobě česká duchovní literatura - našla jsem na internetu pouze slovenskou a nebo jiných církví ne katolickou.

Datum zveřejnění: 29.8.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 14.10.2005 0:02
Otázka:
Když se mě někdo zeptá, co nebo kdo to jsou charismatici, v podstatě vím své, ale nevím, jak mu to přesněji sdělit. Napsali byste o nich něco více?
A ještě by mě zajímalo, proč je docela dost lidí nemá rádo a považuje je sektu.

Datum zveřejnění: 8.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 12.10.2005 22:09
Otázka:
Chvála Kristu!
Trápí mne ta obrovská averze vůči církvi. Proč v naší vlasti lidé tak moc nenávidí všechno co souvisí s církví? Myslel jsem si, že to má na svědomí komunistická výchova, ale když to slyším od mladých, kteří socialismus nezažili, tak mne to trápí. Lze to nějak změnit? Zajímalo by mne, co pro to dělá sama církev a co pro to může udělat každý jednotlivý katolík.
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 10.10.2005 23:29
Otázka:
Chtel bych se zeptat co rikate na novy fenomen tzv. reality show - Big Brother a VyVoleni ? Proc je takovy zajem o tak primitivni zabavu, ktera s realnym zivotem nema nic spolecneho ? Jak vysvetlit detem, ktere takove porady neberou s nadhledem, ale mohou to brat jako skutecny zivot (jako urcitou spolecenskou normu)? Myslite si, ze by se krestane v takovych soutezich meli / mohli / nemeli angazovat ?

Datum zveřejnění: 10.12.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 2.10.2005 21:33
Otázka:
Co si mám myslet o stránkach http://katolikrevue.cz/, které se prezentují jako katolické? Jsem celkem zděšen. To nemá nějaké hodnocení ze strany biskupů apod.?

Datum zveřejnění: 18.3.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 2.10.2005 14:26
Otázka:
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí jistá věc,četla jsem článek, který pojednává o obraze "Poslední večeře" Leonarda da Vinciho a sice to, že na obraze je patrné, že po Kristově pravé straně nesedí Jan, ale žena.
A posazení osob tvoří písmeno M, prý se jedná o Marii Magdalskou, autor článku hovoří o Marii jako o Ježíšově manželce a dokládá to tím: v době Ježíšově, aby muž jeho věku zůstal svoboden, byl oslovován "rabi", což je oslovení ženatých mužů a dále to dokládá autor také v podobenství "o svatbě v Káni galilejské, kde má Ježíš proměnit vodu ve víno, a o to by se měl starat ženich, nikoli host.
Prosím poraďte, zda je na tom něco pravdy, žádné prameny totiž nikde neuvádějí, že byl Ježíš ženat. Zajímá mě Váš názor.
>Děkuji

Datum zveřejnění: 23.9.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 30.9.2005 13:49
Otázka:
Dobrý den,
rád bych znal Váš názor na Euro ústavu a obecně na sjednocující Evropu.
Děkuji

Datum zveřejnění: 10.10.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 28.9.2005 12:42
Otázka:
Chtěla bych se zeptat proč trpí zvířata,když ta žijí podle Božího záměru?Jak se to shoduje s Božím milosrdenstvím? Myslím si,že křesťané a církev by se měli více zasazovat o ochranu zvířat,jako Božích stvoření a o zmenšení jejich utrpení.Proč to nedělají? Jak se mohou katolíci účastnit krutých siest na počest různých svatých ve Špaňelsku?Proč se proti tomu církev rázně neozve? Křesťan může jíst maso.Je však pro křesťana přípustné podílet se tímto na týrání zvířat ve velkochovech? Děkuji za odpovědi.

Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika:
Datum poslední reakce: 23.9.2005 17:59
Otázka:
Dobrý den,
chci se zeptat na používání neabortivní antikoncepce (kondom) mezi manžely. Zda se jedná o těžký hřích nebo lehký. Vím, že katolická církev oficiálně odmítá jakoukoliv antikoncepci. Ptám se proto, že mé příbuzné kněz ve zpovědi řekl, že použití kondomu a hormonální antikoncepce není hřích. Znamená to, že mezi knežími už taky není jednotný názor na antikoncepci? Jak si má potom člověk obhájit, že příbuzná může přijímat svátosti a já, který mám jiného zpovědníka ne? Metoda PPR mi přijde naprosto stejná jako používání kondomu, viz. článek v časopisu Getsemany http://www.getsemany.cz/index.asp?c=760 Jaký je Váš názor na tento článek?


Datum zveřejnění: 7.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 23.9.2005 15:48
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký má katolická církev názor na tetování. Zajímalo by mě hlavně, jestli je proti tetování křesťanských symbolů (ryba, kříž, X, I.N. ...). Jako katolíka mě to zajímá kvůli tomu, že bych si rád nějaký křesťanský symbol nechal vytetovat (ne kvůli nějaké parádě či "frajeřině", ale po dlouhém přemýšlením jsem přišel na to, že by mi to mohlo pomoci jak v mé víře, tak i v šíření evangelia). Napadlo mě to po tom co, jsem zjistil, že většina prvotních křesťanů byla potetována a že egyptští a arménští křesťané se nechávají tetovat dodnes, a jsou na své křesťanské tetování hrdí. Dále jsem zjistil také, že již v roce 787 po Kristu bylo tetování papežem Hadrianem I. zakázáno, ale nevím, zda tento zákaz stále platí.
Pokud zákaz tetování platí, tak bych byl rád, zda by jste mi mohl odpovědět proč tomu tak je? Pokud totiž vím, tak odpůrci tetování se odvolávají jen na Starý zákon ("...mrtvým nesmíte zhotovovat na těle žádné zářezy a nesmíte si vyrýt žádnou značku.-3. Moj. 19,28. "...kněží si nesmí vystříhávat na své hlavě pleš, stříhat si vousy a na těle dělat zářezy." -3. Moj. 21,5; či Leviticus19:28- Nebudete svá těla zjizvovat pro mrtvého ani si dělat nějaké tetování. Já jsem Hospodin). Samozřejmě že je Starý zákon pro křesťany důležitý (hlavně Desatero), ale vždyť Nový zákon nás osvobozuje od pout (př. obřízka),jenž nás držela v zajetí rituálů a obyčejů jako je psáno např. v Leviticus 19:28 („Nepohrdám Boží milostí: Kdybychom mohli dosáhnout spravedlnosti skrze zákon, byla by Kristova smrt zbytečná.“ Galatským 2:21, „Avšak Ježíš dosáhl vznešenější služby, právě tak jako je prostředníkem vyšší smlouvy, založené na lepších zaslíbeních. Kdyby totiž ta první smlouva byla bez vady, nebylo by třeba připravovat druhou.“ Židům 8:6-7.,„Odloučili jste se od Krista vy všichni, kteří chcete dojít ospravedlnění na základě zákona, pozbyli jste milosti. My však z moci Ducha a ve víře očekáváme spravedlnost, která je naší nadějí. V Kristu Ježíši nezáleží na tom, je-li někdo obřezán či ne; rozhodující je víra, která se uplatňuje láskou.“ Galatským 5:4-6,...) . A v Novém zákoně je tak nanejvýš: „Či snad nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který ve vás přebývá a jejž máte od Boha? Nepatříte sami sobě! Bylo za vás zaplaceno výkupné. Proto svým tělem oslavujte Boha.“ 1 Korintským 6-19-20. Pokud se ale nepletu, když tato slova nevytrhneme z kontextu, tak zde Sv.Pavel není proti tetování, ale varuje obyvatele Korintu před nebezpečím sexuální promiskuity a hlavně pohanských praktik sexu s rituálními prostituty. Někdo dokonce tvrdí, že následující verše ukazují přijatelnost nebo přípustnost tetování: „A budeš to mít jako znamení na své ruce a jako připomínku mezi svýma očima, aby v tvých ústech zůstal Hospodinův zákon, neboť pevnou rukou tě vyvedl Hospodin z Egypta.“ Exodus 13:9; „To bude jako znamení na tvé ruce a jako pásek na čele mezi tvýma očima. Neboť pevnou rukou nás vyvedl Hospodin z Egypta." Exodus 13:16; „Onen řekne: »Já jsem Hospodinův« a jiný se nazve jménem Jákobovým, další si napíše na ruku: »Jsem Hospodinův« a dá si čestné jméno Izrael." – Izajáš 44:5;„Hle, vyryl jsem si tě do dlaní, tvé hradby mám před sebou stále.." – Izajáš 49:16;...
Tak jak tomu vlastněje, a jaký zastává katolická církev názor?
Předem děkuji za odpověď
vassil


Datum zveřejnění: 28.7.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 22.9.2005 21:27
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na koho se mám obrátit když bych těla záčít vest nějaký klub pro děti a mládež.S kým bych se o tom měla poradit a jestli bych měla mít nějaký kurz.
Děkuji předem za odpověď.
Přeji hezký den.

Datum zveřejnění: 21.3.2005
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 22.9.2005 13:44
Otázka:
Dobry den,
najskor by som sa Vam chcela podakovat za tieto stranky. Navstevujem ich casto, aby som si precitala Vase trpezlive odpovede, ktorymi ste uz aj mne vela nejasnosti objasnili. A preto by som aj ja chcela prispiet jednou otazkou:
Jedna sa o tzv. „kontroverzne“ filmy, ku ktorym sa Cirkev vyjadruje negativne (ako napr. Posledne pokusenie Jezisa Krista alebo Zivot Briana). Nie som si ista, ci su tie negativne vyjadrenia oficialnym stanoviskom Cirkvi, dozvedam sa o tom vacsinou z novin a recenzii alebo osobnych nazorov niektorych knazov. Zaujimalo by ma, ci je hriech potom si taky film pozriet. Nie pozriet z dovodu, ze by som tym chcela znevazovat Jezisa alebo stanoviska Cirkvi. Skor preto, ze ma zaujima pozriet sa na veci aj z inych uhlov pohladu. Stretla som sa ale s radikalnymi odsudeniami typu: Ako sa na to mozes pozerat, je to ruhanie! Je to naozaj z mojej strany ruhanie? Ja to tak necitim, ale chapem, ze sa mozem mylit. Velmi pekne vopred dakujem za Vasu odpoved.

Datum zveřejnění: 14.9.2005
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika
Datum poslední reakce: 22.9.2005 7:14
Otázka:
Přeji dobrý den, ráda bych si objasnila některé otázky týkající se svátosti smíření a eucharistie:
1. Podle Katechismu katolické cirkve jsou zasvěcené svátky neděle, 1. svátek vánoční a Nový rok. Církev ovšem doporučuje slavit i jiné svátky… Chápu to správně, že povinnost účasti na mši svaté a zachování prac. klidu se týká pouze zasvěcených svátků a když nejdu do kostele třeba ve svátek Cyrila a Metoděje, není to hřích? (Mohu pak přistoupit k svatému přijímání, nebo musím nejdřív vykonat svátost smíření?)
2. Je nakupování v neděli těžký hřích – musím se z toho vyznat?
Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 30.8.2005
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 20.9.2005 21:01
Otázka:
Muzete mi, prosim, vysvetlit, proc katolicka cirkev v dnesni (moderni) dobe jeste stale odsuzuje (a zabranuje) pouzivani kondomu. Tento postoj primo zpusobuje nakazeni a pozdeji smrt statisicu nevinnych lidi a neprimo ohrozuje celou spolecnost. Budu rad, kdyz mi odpovite. Neberte to, prosim, jako narazku; jsem jen uprimen zvedavy. Dekuji za Vas cas.

Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 19.9.2005 14:12
Otázka:
Dobrý den, dovolte mi prosím, abych se Vás zeptala na Váš názor, který se týká různých výzkumů, či lépe řečeno odhadů, jak asi vypadal Ježíš. Mám dojem, že loni vyšel v novinách počítačový portrét pravděpodobné Ježíšovy podoby, vědci vycházeli z geografických podmínek Izraele, také se řídili různými úlomky kostí nalezených na území Izraele, jež pocházely z doby před 2000 lety, rovněž do PC portrétu zakomponovali vzhled současných obyvatel Izraele. Ale já si myslím, že takto sestavovat vzhled Ježíše naprosto nelze. Vzhledem k tomu, že je Syn Boha, tak pro něho přece neplatí žádné hranice v podobě geografické polohy země, nebo klasického vzhledu původních obyvatel. Ten počítačový obrázek totiž byl dost komický - údajný Ježíš tam vypadal jako nějaký přihlouplý pobuda, to byla přímo urážka Božího Syna. Vím, že každý v sobě nosí svou vlastní představu o tom, jak Ježíš asi vypadá, ale sestavovat jeho portrét na základě výše uvedených informací je podle mě absolutní nesmysl. Děkuji Vám za případné vyjádření svého názoru k tomuto tématu.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   361-380  400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář