katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 17.7.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 29.4.2003 9:47
Otázka:
Jak se díváte na spory katolíků s protestanty v Irsku ? Jak toto v dneší době vůbec možné ? Dost mi to připomíná spory u nás mezi skinheady a anarchisty. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. Pavel

Datum zveřejnění: 6.9.2001
Rubrika: Liturgika, Církevní právo
Datum poslední reakce: 28.4.2003 13:11
Otázka:
Chtěla bych doplnit Vaši odpověď ohledně podávání eucharistie: v Dánsku podávají i ženy-neřeholnice.

Datum zveřejnění: 4.7.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 28.4.2003 13:09
Otázka:
Reaguji na dotaz ohledně svátostí pro lidi žijící v civilním manželství. Radíte, aby uzavřeli sňatek i před církví, ale já se domnívám, že kdyby to bylo možné, udělali by to již při občanském sňatku. Pokud jeden z partnerů není katolík a zastává názor, že do kostela nevkročí, těžko ho bude věřící partner přesvědčovat třeba po mnoha letech manželství. (když ho nepřesvědčil v období velké zamilovanosti před svatbou.) A co když je toto manželství spořádané, děti jsou vychovávány k víře (tím věřícím z manželů).....je i tak nutný svatební obřad?

Datum zveřejnění: 12.2.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 28.4.2003 13:02
Otázka:
Mohl byste vysvětlit, co znamená plenární sněm katolické církve, jaký má cíl? O co se snaží tzv. sněmovní kroužky a kdo bude a jak zpracovávat jejich připomínky? Děkuji.

Datum zveřejnění: 19.10.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 28.4.2003 12:59
Otázka:
Dobry den. Chci se prihlasit ke katolicke cirkvi a nechat se pokrtit. Muj problem je nasledujici: Uz jsem jednou krtena byla, a to jednou z onech nove vzniklych liberalnich cirkvi (konkretne Apostolska cirkev). Do teto cirkve jsem vsak oficialne nevstoupila – nez k tomu mohlo dojit, prestala jsem toto spolecenstvi navstevovat. (Vadilo mi pokrytectvi hlavnich predstavenych). Muj krest probehl v rybnice nekde na kutnohorsku, zadny doklad však o nem nemam. Muzu byt tedy v pripade vstupu do katolicke církve krtena znovu? Predem dekuji za odpoved a zdravim.

Datum zveřejnění: 15.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 28.4.2003 12:13
Otázka:
Je hříchem to, když jsem rozhodnut nějaký hřích spáchat, ale z nějakého důvodu ke spáchání nedojde? Př: Chci ukrást peníze, ale žádné na tom místě nejsou, o čemž jsem před tím nevěděl?

Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 28.4.2003 12:08
Otázka:
Přeji hezký den.

Nedávno jsem se dočetl o tom, že existuje rozdíl mezi způsobem, jakým "se křižují" katolíci a pravoslaví, a že se "pokřižování se"
i v daných církvích jinak interpretuje. Mohl bych požádat o informaci nebo odkaz, který by mi danou věc osvětlil? Případně alespoň popis a interpretaci římsko-katolického způsobu?(Prosím,v případě odpovědi mi to popište jako člověku, který se nikdy nekřižoval.)
Díky moc, uznáte-li mě hodna námahy.

M.

Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 28.4.2003 12:01
Otázka:
Mám dotaz na závažnost hríchu spáchaných pod vlivem alkoholu. Vím,že clovek,který se opije,se proviní proti 5.prikázání,ale co když pod vlivem alkoholu spáchá hrích napr. proti 6.prikázání? Jak se na takové hríchy pohlíží a co když si je nekdo tímto zpusobem ospravedlnuje?Dekuji.

Datum zveřejnění: 21.6.2001
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Datum poslední reakce: 25.4.2003 15:31
Otázka:
Chtěl bych se zeptat- jestliže je možné, aby katolík a ateista měli svatbu v katolickém kostele (a to je pokud vím pro katolíka nutné) jak zní manželský slib? Ateista přeci nemůže s čistým svědomím říct: ...k tomu mi dopomáhej Bůh, Amen. Děkuji

Datum zveřejnění: 26.9.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 19.4.2003 11:15
Otázka:
Vážení,
znám bývalého katolického kněze, který je nyní ženatý, účastní se bohoslužeb (to mi samozřejmě nevadí-naopak), ale vím, že pro okruh známých (taky praktikujících katolíků) slouží doma "mše". Připadá mi to hodně podivné a tuším že to není pro všechny zúčastněné vůbec v pořádku. Jaký je na toto oficiální názor církve? Co radíte?

Datum zveřejnění: 1.10.2001
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 17.4.2003 12:46
Otázka:
Slysel jsem, ze se bude prepisovat bible podle svitku od Cerneho more /z Kumranu/ jakych casti se ma tykat? Kdy budu mit moznost si spravnou bibli koupit. tyto spisy cirkev nekolik let tajila!?!

Datum zveřejnění: 22.1.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 17.4.2003 11:29
Otázka:
Chvála Kristu!
Mše svatá je podle učení Církve v prvé řadě Kristova oběť; této skutečnosti se týká můj dotaz. Z kterých mešních úkonů nebo modliteb to vyplývá a které ji vyjadřují. Nebo snad můžeme najít část mše, o níž lze prohlásit, že je nekrvavým zpřítomněním Kalvarské oběti? Dále nerozumím slovům kněze: "Modlete se, aby se má i vaše oběť zalíbila Bohu Otci všemohoucímu." Co je tím myšleno? Mše přeci není naší obětí. Nejde zde o rozdíl obětování darů a Nejsvětější obětí? Prosím Vás o vysvětlení. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 11.4.2003
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 14.4.2003 11:18
Otázka:
Dobrý den, s blížící se květnou nedělí mi stále více hloubá v mysli pojem "Syn Davidův"(Hosana, Davidovu Synu).Mohl byste mi prosím tento termín nějak blíže vysvětlit, proč "Syn Davidův".Právě na květnou neděli chystám se scholou píseň s těmito slovy a děti mě zaskočily otázku, proč se Kristu říká "Syn Davidův", když David nebyl jeho otec.Hledala jsem to v katechismu, ale ani tam se o tom nijak blíže nepíše. Mnohokrát děkuji. Požehnaný den.Jiřina K.

Datum zveřejnění: 18.6.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 14.4.2003 10:42
Otázka:
Jsem zamilovaná do jednoho kluka, ale on si po našem krátkém vztahu našel jinou slečnu. Mám ho stále ráda, ikdyž už uplynula dlouhá doba, a probrečela jsem kvůli němu nejednu noc, ale odevzdala jsem to do rukou Božích a jsem s touto situací víceméně smířená. Nedávno jsem ovšem potkala jiného chlapce a bylo mi s ním moc fajn. Zlobila jsem se sama na sebe, protože mám svého "prince" pořád ráda.
Trápí mě, že je lidské srdce tak nevěrné, a chtěla bych se zeptat, jestli mám dát svým pocitům volný průběh, a nebo proti této své "nevěře" bojovat. Potažmo se zamýšlím i nad nevěrou "skutečnou" - proč se lidé tolik scházejí a zase rozcházejí, milují a zase opouštějí?

Datum zveřejnění: 25.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 14.4.2003 10:37
Otázka:
Dobrý den,
chtel bych se zeptat, jak bych se mel stavet k situaci žebrání ve mestech. Jako krestan mi delá zle videt jejich utrpení na druhou stranu vím, že spoustu lidí takto pouze zneužívají lidské dobroty ve svuj prospech. Jak je mám dokázat odlišit?
Chtel bych jim pomoct, at už jen proto, že vidím nezájem ostatních. Vetšinou se nechám ovlivnit davem a jen od žebrajícího odvrátím hlavu. Jednou jsem se však odhodlal a prispel. Byl jsem v tu chvíli rád, že jsem mu pomohl. Vím, že to nebylo mnoho, ale cítil jsem v tu chvíli, že toto je projev lidskosti. Vždyt jen práve clovek je schopen lásky, tak proc ji nepoužívat.
Na druhou stranu mi doma ríkají, že skutecní žebráci mají zázemí a možnosti, kde se napr. najíst atd. a že tedy se jimi nemusím trápit.

S tím souvisí i otázka ohledne darování. Ježíš rekl, že dar se nesrovnává podle toho, kolik clovek dal, ale kolik mu zustalo.
Zabýval jsem se tímto dilema, když jsem se rozhodl prispet na pomoc lidem postiženým povodnemi. Zdálo se mi, že jakákoliv cástka je málo. Vím, že pokud mám následovat Ježíše, musím se vzdát majetku, naproti tomu doba vyžaduje, abych mel nejaké zabezpecení své budoucnosti.
Byl bych rád, jak se k temto otázkám stavíte.
Dekuji.


Datum zveřejnění: 6.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 7.4.2003 21:36
Otázka:
Chcem sa spytat ako si moze vojak pred svojim svedomim ospravedlnit to, ze v boji zabil nepriatela?

Ja viem ze sa v takychto pripadoch ohanaju ludia tym ze plnili rozkazy velitelov, branili svoj zivot a podobne ale predsa nam Kristus jasne povedal aby sme nepriatelov milovali a nastavovali druhe lice. A to mi dokopy so zabitim aj ked v sebeobrane vobec nejde.

Dakujem

Datum zveřejnění: 27.3.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 4.4.2003 0:10
Otázka:
Jakou roli má podle Církve v životě křesťana psycholog? Nestačí moje víra na vyřešení osobních problémů? Vždyť mnohá staletí žádný psycholog nebyl.Kdy se má obrátit katolík na psychologa? Znají kněží psychologii, aby mohli kompetentně vést svěřené stádce? Spolupracují efektivně psychologové se zpovědníky? Existuje oficiální dokument pojednávající o úloze psychologa v životě katolíka?

Datum zveřejnění: 17.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 3.4.2003 10:56
Otázka:
Dnes jsou lidé hodně orientovaní na úspěch a na majetek, prestiž a pýchu. Myslel jsem si, že se to týká jen nevěřících nebo lidí se slabou vírou, ale teď pozoruji i v našem sboru, že se lidi ode mě a od mé rodiny odtahují - nemáme dost peněz, bereme dávky, nemůžeme na různé akce, nemáme na různé slavnosti a oslavy, nemáme technické vybavení - samozřejmé: video, mobil, auto, máme tři děti a starost, jak se uživíme.
Je pro křesťana handicapem být chudý?
Anebo je to Boží trest?
Nás to hodně trápí a neumíme si pomoci. Máme trapný punc těch, kteří nikdy nikam nejdou a ničeho se neúčastní, některým připadáme jen jako uzavření, jiní ale vědí, že je potřeba být od nás dál, aby taky nedostali prašivinu chudoby.
Jak se má správný křesťan chovat?

Datum zveřejnění: 18.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 3.4.2003 9:55
Otázka:
Dobrý den! Zajímalo by mne, jakým způsobem se lze smířit s lidmi, kteří jsou ode mne daleko nebo které pravděpodobně již nikdy neuvidím. V srdci odpouštím, ale pro dosažení úplného pokoje mi schází vyjádření postoje druhé strany. Za odpověď, popř. za odkaz na příslušnou literaturu Vám předem děkuji.

Datum zveřejnění: 13.10.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 3.4.2003 9:01
Otázka:
Nedávno jsem četl rozhovor s paní Jiřinou Jiráskovou, kterou mám jako herečku moc rád. Jedna věta mě ovšem silně zarazila. Nevím zda bude citace přesná, ale ...."co nechápu na víře je, že člověk , který je celý život slušný nemá zdaleka takovou cenu jako ten, který je křivák a na konci života řekne sorry". Jaký na to máte názor vy?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   901-920  940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář