katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 4.9.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Rád bych se zeptal na podrobnější informaci o cyklech liturgických textů (nedělních čtení): 1) Podle jakého klíče jsou jednotlivé texty čteny - resp. proč se např. čte pouze ze synoptických evangelií? 2)Kdy přesně jednotlivý cyklus čtení začíná a proč se neshoduje např. s kalendářním rokem? 3) Proč se čtení ve všední den zase řídí jiným pravidlem? Jistě se nejedná o nahodilá rozhodnutí, rád bych tedy pochopil logiku věci. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Existuje u nás nějaká církev, která zachovává apoštolskou posloupnost kněží a biskupů a může tedy platně vysluhovat svátosti, ale přitom nediskriminuje ženy? Nejsem si jista, zda tato kritéria splňuje starokatolická církev.

Datum zveřejnění: 6.8.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Zdravím,
chtěla bych se zeptat na žalm, který se zpívá na svatbách.(Ať Vám Hospodin žehná po všechny dny Vašeho života)Hledala jsem ho v Písmu, ale nenašla jsem ho.(Jsem asi slepá)U nás v kostele se zpívá na každé svatbě.Je to tak všude nebo jen u nás? Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Mám dotaz: je někde ve vyznání víry, že se máme modlit ke svatým. Toto mi bylo tvrzeno, ale já si myslím, že to tam nikde není. Domnívám se správně, nebo se mýlím? Děkuji za odpověď Jana

Datum zveřejnění: 21.1.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Jak velká byla ve své době města, ve kterých trávil Ježíš svůj čas? Na kolik je odhadován počet obyvatel celého světa v té době? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Rád bych se zeptal na přívlastek v jednom pojmenování Panny Marie.
Jedná se o titul "sedmibolestná". Zajímalo by mne, jak tento
název vzniknul a v čem je spatřováno sedm bolestí Marie.


Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký smysl mají v římskokatolické církvi tzv. přímluvy, když stejně vychází z předpokladu, že bůh je všemohoucí(což by nevadilo) a hlavně vševědoucí. Tyto aspekty jsou podle mě v rozporu a lze z nich vyvodit pochybnosti o tzv. přímluvách.
Jinak předpokládám, že se shodneme na tom, že hlavní účel přímluvy je tzv. pomoc bližnímu. Podle mě se to dá realizovat jen kontaktem s ním.
Dál tato otázka u mě vyvolává analogii s častými připomínkami nevěřících alias když je bůh, tak proč jsou války atd. - a to proto, že oni vycházejí ze zažitého dogmatu, že věřící si svoje přání takříkajíc vymodlí (v čemž bych právě viděl jistou podobu s těmi tzv. přímluvami)
Na základě čeho tedy uznáváte význam přímluv?

Zdravím a děkuji za odpověď!

Datum zveřejnění: 25.4.2005
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den, Mám dvě otázky. První se týká údajného hrobu Pána Ježíše v Kašmíru. Nemáte o tomto podrobnější informace? Druhá se týká horčice. Ta je v evangeliích označená slůvkem strom. Údajně se však jedná o keř vysoký 0,75 m., druhá odrůda vyrůstá do výše 2 metrů a eště existuje odrůda třetí.

Děkuji za odpovědi.
VM...

Datum zveřejnění: 9.5.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Chvála Kristu!
Stále nemohu přijít na kloub otázce svátostin. Co všechno řadíme do svátostin. Co řadíme do svěcení, co (koho) světíme. Co řadíme do žehnání, co (koho) žehnáme. Kostel se světí nebo žehná? A svěcená voda se světí nebo žehná? Zkoušel jsem odpověď nalézt i v mnohých knihách, ale většinou jsem našel jen povídání o projevech, původu atd, mnohdy i autoři míchají dohromady pojmy "svátostina", "žehnání" a "svěcení". Lze říci, že svěcením se dnes označuje pouze udělování svátosti svěcení kněžstva, a vše ostatní je žehnání?
Pak mám ještě druhý dotaz z úplně jiného soudku: jak to dopadne s římskokatolickým knězem, který se rozhodne oženit. Je i nadále knězem? Smí udělovat svátosti, sloužit mši, být dále členem řádu?
Děkuji mnohokráte za Vaši ochotu


Datum zveřejnění: 30.4.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět nějaké informace ohledně světového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem, které se bude konat tento srpen v Německu.
Chtěla bych se zeptat: kolik je to kilometrů (např.z Brna),jaká je asi předběžná cena, a jestli se sociálně slabým rodinám přispíva nějaká částka na toto setkání a kolik.
Dále jsem slyšela, že stanovená příčka nejnižšího věku je 16 let.Znamená to, že mladí, kterým započne 16 rok život až například v říjnu 2005 se vůbec nemohou zůčastnit?
Předem děkuji za zodpovězení.

Datum zveřejnění: 12.4.2005
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Slyšel jsem, že posvěcené věci by se nikdy neměly spálit - je to pravda? Můžou se tedy maximálně vyhodit? Mám na mysli třeba posvěcené větvičky.

Datum zveřejnění: 7.8.2004
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se může mladý muž ucházet o knežství, pokud ví, že z nějakých důvodů nemůže mít děti.(úraz, autonehoda či biologická indispozice. Děkuji.

Datum zveřejnění: 29.10.2004
Rubrika: Liturgika, Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Krásný den,
všimla jsem si, že lidé patřící do „františkánské rodiny“ nenosí na krku kříž, ale popsala bych jako „téčko“ – myslím, že se tomu říká „františkánské tau“ – je to z písmeno t z řecké alfabety? Nemá to pak něco společného se slovem Theos (Bůh)?
Díky za vysvětlení.

Datum zveřejnění: 24.4.2005
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Měl bych několik spolu navzájem souvisejících otázek a možná byste mi na ně dokázali odpovědět. Rok 2005 je prý rokem Milosrdenství? Je možné získávat odpustky duším zemřelých a sobě? Za jakých podmínek? Jsou s možností získání těchto odpustků spojeny nějaké liturgické svátky v roce? Srdečně Vám děkuji za odpověď


Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Tento rok připadá Velký pátek na den 25.března. Podle liturgického kalendáře se sice slavnost Zvěstování Páně přesouvá až na pondělí 27.3., nicméně nelze si nepovšimnout jisté symboliky, že se vlastně setkává začátek a konec fyzického života Božího syna na Zemi.V této souvislosti jsem se doslechl o slavení této události (nebo spíše souběhu připomínek těchto událostí) ve slavném francouzském poutním místě Le Puy na horní Loire; vzhledem ke kalendáři dochází k této situaci zhruba jednou za třicet let a jedná se tedy o jisté jubileum.Zajímá mě, jak probíhají poutě do Le Puy při této příležitosti dnes; ve středověku měly velkou odezvu (např. se ví o účasti matky Jany z Arku ve slavném roce 1429), nyní se zdá, že o tomto není vůbec slyšet.Nevíte, jestli se nepořádá nějaká organizovaná pouť z České republiky? Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 22.2.2005
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Chvála Kristu,
mám tři dotazy:
1) Jaký překlad Písma se používá v lekcionářích? Neshoduje se totiž ani s Ekumenickým překladem, ani (myslím) s NBK.
2) Čtení v „Liturgickém kalendáři“ z těchto stránek odpovídají čtením z lekcionáře? Proč se mi tedy stalo to, že se čtení (myslím, že první z Popeleční středy) od lekcionáře trochu lišilo?
3) Jak získat texty čtení z lekcionářů (i pro všední dny) pro přípravu (vyjma zakoupení samotných lekcionářů či „Misálu na každý den liturgického roku“)? Nechystá se třeba doplnění těchto textů do výše zmiňované aplikace (s souladu s lekcionáři)?

Datum zveřejnění: 12.5.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Chvála Kristu!
My jsme byli učeni, že rozdíl mezi purifikatoriem a lavabem je, že purifikatorium má křížek uprostřed a je-li na kraji (nebo jiná značka), už se jedná o lavabo. Teď ale někteří říkají, že i s křížkem na kraji je to purifikatorium. Jak to tedy je?
Děkuji

Datum zveřejnění: 1.4.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Vážení přátelé, neporadil by někdo, kde je u nás možné sehnat (pochopitelně zakoupit) Missale Romanum, ed. typica 2000 - nejlépe vydání v malém formátu? Děkuji za každé upozornění.

Datum zveřejnění: 10.5.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Zdravim Vas. Tento rok som sa zúčastnil slávenia veľkonočných obradov v Ríme. Počas obradu svetla bola celá svätopeterská bazilika zhasnutá a rozsvietila sa po treťom speve Lumen Christi. Po návrate som hovoril o zážitkoch s veriacim ostr.-opav. diecézy, ktorý mi povedal, že u nich v katedrále rozsvietili až pri speve Sláva Bohu na výsostiach. Túto prax odovodnil nejakým predpisom v misáli/inej knihe. Túto prax nepoznám ani zo Slovenska, i keď niektoré predpisy sú iné ako v CZ. Možete mi, prosím napísať, kde presne je predpis o tejto veci, alebo čo je správne?
Druhá otázka sa týka diakonov. Na Slovensku počas Baránok Boží diakoni stoja, pri pokľaknutí kňaza pokľaknú spolu s ním a zasa stoja. V CZ som si všimol, že diakoni kľačia, ako ostatní miništranti. Možete mi, prosím, vysvetliť, na ktorej strane je chyba alebo či existuje na tento prípad nejaký predpis? Za odpovede ďakujem.

Datum zveřejnění: 16.6.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
...zajimalo by mne jaky je rozdil v definici mezi slovem Symbol a Znameni, pokud jde o tyto terminy pouzivane ve vykladu biblickych textu....vsiml jsem si totiz, ze v katolickych publikacich, uvahach atd, se pouziva slovo znameni....dekuji....OS

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1201-1220  1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář