katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 9.11.2001
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 5.12.2003 13:37
Otázka:
Panna Maria – taky vám připadá tak fantastická? Jako by ani nepatřila mezi nás, lidi. Ano, všichni jdeme za Bohem, chceme mu sloužit a být mu k dispozici. Ale každý z nás (soudím podle sebe) si nechává kousek svého já pro sebe, nevydáváme se Boží lásce zcela. Maria se ale Bohu vydala zcela, celou svou bytostí, docela prostě: „… ať se mi stane podle tvého slova.“ Takhle bezvýhradně a cele – to bych nesvedl. Nepřipadá vám svým odevzdáním se Bohu fantastická? Mně ano. Ruda

Datum zveřejnění: 20.11.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 5.12.2003 12:10
Otázka:
Modlitba je osobní rozhovor s Bohem.
Po zpovědi dostáváme "dostiučinění", prostě trest za hříchy, a to ve formě modlitby.
Může být rozhovor s Bohem dáván jako trest za hříchy?

Datum zveřejnění: 11.5.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 5.12.2003 10:33
Otázka:
Zajimalo by mne, z ceho vychzi tvrzeni, ze Panna Maria byla pannou az do sve smrti. V Bibli se na nekolika mistech mluvi o Jezisovych bratrech a jsou tam i jina mista, ktera toto tvrzeni vyvraceji. Za dorucenou odpoved predem dekuji.

Datum zveřejnění: 29.10.2003
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 3.12.2003 23:14
Otázka:
Dobrý den, byla jsem ve Francii a velmi mě překvapilo, že lidé při vstupu do kostela nepoklekají před svatostánkem, ale se "jen" ukloní. Stejně to dělají např. i trapističtí mniši. Jaký je rozdíl v těchto rozdílných způsobech vyjádření úcty ?
Děkuji

Datum zveřejnění: 23.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 3.12.2003 18:54
Otázka:
Zamýšlela jsem se nad problémem "syndromu vyhoření" u kněží a laiků pracujících v pastoraci a s tím souvisejících oblastech (nemocnice, školy, hospici..)
Tento syndrom s sebou nese pocit nesmyslnnosti, beznaděje a bezmoci, vyčerpanosti a vede k apatii a rezignaci; v publikacích je charakterizován především zhoršením pracovního výkonu, nezájmu o lidi,zhoršení vztahů, izolaci.. U křesťana se toto vyhoření prohlubuje ještě o duchovní dimenzi - zhoršení vztahu k Bohu; až k jakémusi vyhoření duchovnímu. Tak vzniká začarovaný kruh - křesťan, který není schopen pro svou "službu - pastoraci" čerpat sílu od Boha, vysává sám sebe a tedy nutně musí vyhořet i profesně - nutně dochází k pocitu selhání, vlastní nedokonalosti, malosti, neschopnosti...
Pastorační činnost v církvi a ve světě vůbec obsahuje vlastně všechny rizikové faktory napomáhající rozvoji tohoto syndromu. Stojíme stále tváří v tvář skutečnosti, že nejsme a nemůžeme být Spasiteli a přitom máme stát tváří v tvář utrpení a "vidouce - vidět - jednat, nést kříž..."
Vím, že to co jsem tu napsala jsou jen neucelené útržky myšlenek. Nechci tady dál rozebírat své úvahy. Jde mi o to, že se nás - křesťanů tento problém bezprostředně dotýká, protože křesťan má hořet. Zapaluje nás sám Bůh, ale pokud tento oheň nebudeme živit, shoříme a z naší víry zbyde jen popel. Stává se to. Někdy prostě není dost dřeva.
Zajímá mě co dělat v okamžiku,kdy vidíme, že místo plamenů zůstává jen hromada žhavého popela. Je třeba reagovat dřív než vyhasne úplně a rozfoukat ho, přiložit.
Zajímalo mě, co k tomuto tématu najdu na "církevních internetových stránkách", ale nenašla jsem prakticky nic. Mohli byste mi prosím
napsat něco o tom,jak reagovat a zacházet s lidmi v tomto stavu, abychom nenadělali víc škody, než užitku. Jde mi hlavně o pomoc z pastoračního úhlu pohledu; o příklady a varianty praktických postupů,kterými je možno pomoci - kde sehnat polínka a naštípat dříví na podpal, nebo alespoň ukázat k tomuto dřevu cestu...

Datum zveřejnění: 10.6.2002
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 3.12.2003 8:25
Otázka:
Nejsem věřící, ale doposud jsem bral a beru zásadu - nerušte moje kruhy, nebudu rušit ani já vaše. Každý má právo věřit si v co chce. Ale to co provedl váš církevní hodnostář , který tím že se zúčastnil v Norimberku srazu Landsmančaftu dal jasně najevo kam míří přesahuje všehny meze. Už to, že se církev cpe do politiky není podle mne příliš čestné a férové ale budiž, ale aby ovlivňovala jakákoliv ideologie ať už hnědá, červená, modrá a nebo černá život těm, kteří si to nepřejí považuji za poruišení ústavy.

Datum zveřejnění: 11.6.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: 3.12.2003 7:57
Otázka:
Rada bych se jeste jednou vratila k tak casto opakovane otazce Mariina panenstvi. Nani to problem, ktery by me vyslovene trapil, ale jelikoz se ted vice seznamuji s veroukou Rimskokatolicke cirkve, nemuzu se teto otazce uplne vyhnout. Zajima me, jak se toto dogma shoduje s s timto biblickym mistem: `Kdyz se Josef probudil ze spanku, ucinil, jak mu prikazal andel Hospodinuv, a prijal svou manzelku k sobe. Ale nezili spolu, dokud neporodila syna; a dal mu jmeno Jezis.` Mt 1,24-25 Za odpoved predem dekuji. Hanka

Datum zveřejnění: 20.2.2002
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 3.12.2003 7:56
Otázka:
Chtěla bych se zeptat na učení církve o panenství Panny Marie. V Bibli se několikrát mluví o bratřích Ježíšových. Vím, že ve Starém zákoně je pojem rodiny chápán jako naše dnešní "široká rodina", tzn. bratry a sestrami nazývali i svoj bratrance a sestřenice. Předpokládám, že bratry a sestrami ale nazývali i své skutečné bratry a sestry(v dnešním slova smyslu). Kde je v Písmu důkaz, že např. ten člověk, který Ježíšovi řekl: "Hle, tvá matka a tvoji bratři stojí venku..." (Mt12,47) neměl na mysli bratry v dnešním slova smyslu a že teda Ježíš žádné sourozence neměl?

Datum zveřejnění: 16.5.2002
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 3.12.2003 7:20
Otázka:
Dobrý den!
Úvodem děkuji za Vaši rubriku, která je myslím velmi potřebná a ráda ji sleduji.
Nyní k mému dotazu.Od své konverze navštěvuji více než 10 let pravidelně bohoslužby v naší farnosti.Kostel je velmi chladný a vlhký.Pravidelně se vracím nachlazená a často onemocním,i když se teple obléknu.V poslední době se tyto problémy prohloubily a tak jsem od návštěv kostela upustila.Poslouchám nedělní bohoslužbu v rozhlase,ale přemýšlím nad řešením do budoucna,až se mi opět vrátí zdraví.Slyším i z úst jiných,že naše generace je na rozdíl od babiček v kostele málo odolná,ale sledovat obřady ve studeném kostele na zdraví nepřidá.A to už vůbec nehovořím o kněžích, kteří mají v neděli např. 3 mše sv. v takových prostorách.Poradíte mi?

Datum zveřejnění: 24.11.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 2.12.2003 11:17
Otázka:
dobrý den,
zajímala by mne otázka všemohoucnosti Boha ve vztahu k lidské svobodě, lidskému srdci. Myslím že Bůh je všemohoucí, proč potom nejsou všichni lidi křesťani (Bůh chce, aby byli všichni spaseni 1 Tim 2-3,4) a k tomu např. (není jiného jména zkrze něhož by jsme mohli být spaseni skutky 4,11-12) Jirka

Datum zveřejnění: 16.1.2002
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 2.12.2003 9:56
Otázka:
Chtěl bych se stát svatým. Co pro to mám udělat a kolik to stojí, aby mě katolická církev prohlásila za svatého?

Datum zveřejnění: 6.11.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 1.12.2003 8:30
Otázka:
Otazka 1:
V Mt 5,44-47 rika Jezis, abychom milovali i ty, kteri nas nenavidi. Jakto tedy, ze spasu lze dosahnout pouze kdyz clovek miluje Boha? (uryvky z Pisma myslim neni treba hledat) Jezis vylozene rika, ze kdo jej zapre, toho On zapre taky (Mt 10,32-33), neni to tak trochu "oko za oko"? Jak to jde dohromady s predchozim?

Otazka 2:
(Souvisi s predchozi otazkou) Proc se Buh nezjevi takovym zpusobem, ze by o jeho existenci proste NESLO POCHYBOVAT? Nezajistil by tak spasu opravdu vsem? Porad dokola se rika, ze Buh touzi po spase vsech, proc to tedy neudela?

Otazka 3:
Jakym zpusobem bude Jezis soudit potracene deti? (nemely moznost nijak se o svou spasu zaslouzit -> pokud ji dostanou, je to nespravedlive vuci nam, kteri riskujeme peklo, pokud nedostanou, je to nespravedlive vuci nim)

Datum zveřejnění: 26.10.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 28.11.2003 12:52
Otázka:
Pierre Teilhard de Chardin prinesl nový pohled na evoluci. Pokusil se spojit evoluci s krestanstvím. Rád bych vedel, zda Církev uznává jeho názory. Dekuji.

Datum zveřejnění: 17.5.2002
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 27.11.2003 15:17
Otázka:
Cele Pismo svate ma jiste mnoho nepochopitelnych casti pro mnohe lidi,ja si pripadam nekdy moc neinteligentni a slaboduchy, kdyz jej ctu."Mezi tebe a zenu polozim nepratelstvi, i mezi sime tve
a sime jeji.Ono ti rozdrti hlavu, a ty jemu rozdrtis patu."
Co to znamena?
Podle meho selskeho rozumu to znamena, ze had-satan-dabel - se rozmnozuje jako my lide.Cili, ze se rodi dalsi satanove, porad a porad.
A temto my mame rozdrtit hlavu? Jak? Cim?
Satan-dabel-had nam rozdrti patu? Nechapu!!!
Vim, ze spravnou odpoved na tuto otazku naleznu v den, kdy potkam
Boha tvari v tvar, ale presto vyuziva moje zvedavost sluzeb Internetu.

S Bozim pozdravem
RUZENEC

Datum zveřejnění: 21.5.2001
Rubrika:
Datum poslední reakce: 27.11.2003 15:13
Otázka:
V refrénu jedné mariánské písně se zpívá o `kořeni Jesse`. Co to znamená? Děkuji.

Datum zveřejnění: 5.6.2003
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 26.11.2003 15:52
Otázka:
brzy pujdu k birmovani a potrebuji si najit svou patronku. to jsem udelala, jenomze o ni nemuzu sehnat podrobnejsi informace. vybrala jsem Marketu Skotskou a kdyby jste nejake informace meli, byla bych moc vdecna dekuji

Datum zveřejnění: 28.7.2001
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 26.11.2003 14:11
Otázka:
Dobrý den. Chci se zeptat, jak daleko mohou "zajít" v něžnostech snoubenci ještě před svatbou. Je přípustné např. líbání nahého těla? Děkuji.

Datum zveřejnění: 21.11.2003
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Liturgika
Datum poslední reakce: 26.11.2003 10:18
Otázka:
Dobrý den, prosím o zodpovězení těchto dotazů:
1. Kde mohu zjistit, která píseň z kancionálu se v daný den při mši zpívá?
2. Jaký smysl má opakování "zdrávasů" při motlidbě růžence? Osobně mohu poznamenat, že to odvádí moji pozornost. Jak se rozjímá o tajemstvích?
3. Jak je možné, že lidé před příchodem Ježíše nemohli být vzkříšeni, neboť nevěděli, co pro to mohou udělat? Není to nespravedlivé?
4. Někdy mě pokouší myšlenka, že Boží království je pouze podobenství. Můžete se nad tím zamyslet?
Děkuji a přeji Boží požehnání. Jan

Datum zveřejnění: 7.11.2003
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 25.11.2003 22:53
Otázka:
Chvála Kristu.
Nedávno jsem přemýšlel o věčném zatracení a spravedlností nad tím vším. V žádném případě nechci zpochybňovat Pánovo rozhodnutí, ale jen tak mi napadlo, jestli je "fér" že člověk je souzen podle pár roků života a pak toto malé, mžiknutí oka je později důvodem o rozhodnutí jeho věčnosti. Zda bude na věky v Boží milosti či nemilosti. Není to trochu kruté?
Dále mě zajímá, když např: dva přátelé, nerozluční kamarádi... po smrti je jeden přijat do Božího království a druhý ne. Není to protoho v nebi jistý způsob muka, že se již nikdy nesetká s člověkem, na kterém mu záleželo, kterého miloval.
Předem mockrát děkuji za odpověď, doufám, že mé otázky jsou srozumitelné. S Bohem, DU

Datum zveřejnění: 14.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: 25.11.2003 16:24
Otázka:
Dobrý den. Mohl byste mi vysvitlit, z eeho vyplývá, že trestu exkomunikace podléhá pouze osoba, která znala trest, který následuje za porušení zákona? Proeítal jsem v CIC jednotlivé paragrafy, ale myslím si, že to z žádného nevyplývá.Nebo je to upraveno jiným zákonem? Dikuji za odpovii.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   761-780  800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář