katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak katolická církev vykládá verž z listu Židům 9, 27 "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud".Lze tento verš brát skutečně přesně a doslova, hlavně slovo "každý" ?A pokud ano, jak budou souzeny například předčasně zesnulé malé dětinebo dokonce potraty (u kterých my křesťané na základě Bible věříme,že nenarozené dítě je také člověk v plném smyslu).

Datum zveřejnění: 29.8.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Mam problém, ziju a byl jsem vychovavan v katolicke rodine , jemi nyni 20 let, ale rodice mi vubec nic nechteji dovolit porad si mysli ze jsem snad male dite. Vubec nechapou ze v tomhle veku mam pravo na urcitou volnost v jednani . Nejradsi by mi vsechno nadyktovali a nakazali. Jinak jsou hned urazeni. Napriklad na silvestra clovek by chtel jit nekam s kamarady,ale nasi to berou skoro za tragedii, ze nejsem snima doma , ze si jich nevazim...... . Pritom u rady i vericich kamaradu je to zcela normalni, nektere i rodice chapou a podporuji. Nevim co mam delat na jedne strane mam nase rad ale na druhe strane si myslim ze mi timto chovanim uplne ochuzuji o kamarady a spolecenskej zivot...

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Rada bych se zeptala, kdy byl uznan katolickou cirkvi krest ceskoslovenske cirkve husitske a jestli tim, ze je clovek pokrteny u teto cirkve, je ted katolikem. Take bych se chtela zeptat, zda ma clovek, ktery udelal nejaky smrtelny hrich, tedy proti duchu svatemu, jeste u Boha nejakou sanci, jestli to, ze je v pismu napsane, ze takovy hrich nebude odpusten, znamena, ze uz clovek nemuze nic delat, tedy snazit se o napravu nebo nejakou cestu z takoveho hrichu?



Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Rád bych se Vás na něco zeptal. Jak jsem slyšel, věřící člověk by měl být spíše veselý, plný Boží lásky a tu rozdávat lidem. Problémy by měl řešit s Boží pomocí lehčeji než jiní. Přestože jsem věřící, nenacházím v sobě tu sílu. Někdy mi to připadne spíše jako přetvářka než upřímná radost. Zdá se mi, že poctivě přemýšlející člověk by měl být spíše smutný, rmoutit se nad tím, jak je špatný a vidět naději ve vykoupení. Jde mi o to, že rady jako více se modli nebo čti písmo mi někdy připadají velmi jednoduché, abych se mohl cítit opravdu šťastný. Je nějaká jiná cesta?


Datum zveřejnění: 5.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Jsem dospělý člověk (29 let) a připravuji se na křest a vstup do katolické církve. Vzhledem k tomu, že rodiče ani příbuzenstvo mě nevedlo ke křesťanství, je mnoho věcí, které třeba zvládnout. Mezi nimi je ovšem tato věc: hledám kmotra. Jak ho můžu najít, když v mém okolí se nevyskytuje nikdo, kdo by tuto funkci zodpovědně vzal? Existuje databáze kmotrů? :-)

Datum zveřejnění: 28.7.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobry den. Rad bych se zeptal, zda si mohu ze stranek katolik.cz stahovat texty. Nerad bych totiz porusoval autorska prava. Dekuji.

Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
1)Četla jsem Vaši odpověď na otázku, co znamená slovo satan. V této souvislosti bych se Vás chtěla zeptat, co si myslíte o tom, že slovo lucifer znamená přeloženo z latiny "nositel světla" a proč se tak označuje satan. 2)V náboženství jsem se učila, že Bůh je všudypřítomný a nejvýš svatý. S tím mi kontrastuje to, že je tu jakýsi prostor pro zlo. Kdyby Bůh byl všudypřítomný, nemohl by přece Ďábel existovat. Co vy na to?

Datum zveřejnění: 8.8.2001
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Rada bych se zeptala na neco, co uz mi delsi dobu vrta hlavou. Ted prave ctu dukladne stary zakon a moc nerozumim jeho smyslu. Pripada mi, ze je tam hodne nasili a nelasky a hlavne se klade duraz na pomstu a zabiti nepritele. Ale v novem zakone Jezis rika, milujte sve nepratele, uhodi-li te nekdo do tvare, nastav mu i druhou...Rada bych si precetla vase vysvetleni, coz by mi mohlo pomoci k lepsimu chapani stareho zakona. Predem mockrat dekuji.

Datum zveřejnění: 25.7.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Mám dotaz ohledně dané rubriky. Odpovídáte na všechny dotazy postupně nebo nejdříve na ty jednodušší a poté na ty složitější?? Je možné, že nejdříve odpovíte na dotaz třeba z dvacátého a posléze z třetího?? Děkuji předem za Vaší odpověď.

Datum zveřejnění: 30.7.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Po delší době jsem opět navštívil tyto stránky a myslím si, že jsou přehlednější a hezčí, než dříve. Mám dotaz na téma "křest v Duchu Svatém" a jeho dary. Mnoho se o tom mluví v evangelických církvích, letničních hnutích, četl jsem zmíňky i na stránkách charismatické obnovy (kterou jsem z informativních důvodů i letos na chvíli navštívil), a samozřejmě v Bibli. Mám to chápat jako (když to moc přeženu) "vědomý znovukřest", nebo je "obnova křtu"...? Kdo takový "křest v Duchu Svatém" provádí a jak, je na to snad dokonce i ritus? A dá se s někým takovým tady setkat? Další otázky radši už klást nebudu (snad příště). Měj te se krásně, a ať vám ve vašem díle žehná Bůh. Honza. A

Datum zveřejnění: 25.9.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den, jako dítě jsem byl pokřtěn v katolickém kostele. Ačkoliv mí rodiče dělali vše proto, abych vyrůstal ve víře, přesto jsem se po dlouhou dobu - počínaje ukončením náboženství na základní škole a biřmování až po konec vysoké školy - od Boha spíše vzdaloval - ne moc, ale vzdaloval. Až poslední dobou jsem uslyšel Boží hlas a začal poznávat krásu poselství, které nám Bůh zanechal prostřednictvím Bible a všeho stvoření. Tehdy jsem pocítil a stále cítím Boží přítomnost. Chci se Vás zeptat, zda je možné určitým způsobem obnovit můj křestní slib. Ne že bych si nevážil toho, že už jsem jednou pokřtěn byl - to ne. Pouze jsem byl pokřtěn v době, kdy jsem ještě nevěřil - jako malé dítě. Jen mám po tom, co jsem uvěřil v Boha a Ježíšovo evangelium, velikou touhu být také pokřtěn. Stále přemýšlím nad Ježíšovými slovy 'Kdo uvěří a bude pokřtěn...'. Nezlobte se, pokud Vám připadá, že lpím spíše nad literou než nad duchem této věty, ale nemůžu k tomu být přece lhostejný. Prosím Vás tedy srdečně o vyjádření k tomu, zda existuje nějaká možnost obnovy křestu. Děkuji Bůh Vám žehnej

Datum zveřejnění: 16.9.2001
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Dobrý den. Dlouho mě napadá tato otázka - tento problém: Jako pro věřící křesťany je pro nás hlavní osobní vztah k Pánu Ježíši Kristu, tedy víra, a Bible zároveň učí, že se tato skutečná víra projevuje poslušností Jemu a Jeho přikázáním. Chtěl bych se proto zeptat, proč je ale výklad Písma tak náročnou záležitostí (zde to samozřejmě platí především o rozdílech mezi katolíky a protestanty, ale i mezi jednotlivými věřícími zároveň). Jsou to např. otázky Večeře Páně (eucharistie), celibátu kněží, antikoncepce, ospravedlnění pouze vírou anebo vírou a dobrými skutky, pacifismu, trestu smrti, povinné či nepovinné návštěvy bohoslužeb,mariánského kultu, i dalších otázek, kterými se v praktickém životě i jednání jako křesťané často lišíme a nemáme definitivní a jistou odpověď... Jinými slovy, proč Bůh, když si přeje, abychom my věřící (Jeho učedníci) byly jedno, pak proč odpovědi na tyto otázky nejsou v Bibli uvedeny zcela doslovně a jasně, aby o nich nemohlo býti sporů, nýbrž jsou v Bibli naopak jaksi velice nejasně, takže lze mít různé výklady.. Tedy proč nám věřícím Bůh nedá plné poznání Pravdy, aby nebylo sporů a nejasností a následných rozdělení? Děkuji a nashledanou.

Datum zveřejnění: 9.8.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Zdravím tvůrce těchto stránek a děkuji jim za tuto prospěšnou činnost. Chci se Vás zeptat zda podobné stránky mají i ostatní dieceze a na jakých adresách . Děkuji.

Datum zveřejnění: 15.11.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
V sedmém století nabídl patriarcha Sergios papeži Honoriovi svou teorii o jediné vuli Ježíše Krista. Papež s tímto názorem v dopise patriarchovi souhlasil. Z jakého duvodu nemelo rozhodnutí v této otázce povahu závazného ucení. Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 17.12.2001
Rubrika: Věrouka, Duchovní život
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
dobrý den, mohl byste mi,prosím napsat, co vlastně znamená tento úryvek z Písma? :Římanům 12,1-2 (EKUM) 12,1: Vybízím vás, bratři, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba. 12,2: A nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé. vždyť je psáno, že Bůh nechce oběti ani dary. jak má vypadat to, když Bohu přináším sama sebe jako oběť živou a Bohu milou. děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 21.9.2001
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Je možné (dle CIC), aby kněz (resp. biskup) celebroval eucharistii ve společenství věřících, a při tom Tělo a Krev Páně nepřijal, ale jen ho podal všem shromážděným věřícím? Důvody přece mohou být různé (nesplnil podmínku hodinového tzv. eucharistického postu, je v těžkém hříchu a nestihl při svém pracovním vytížení slavit svátost smíření ap.)?

Datum zveřejnění: 24.9.2001
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Přátelé, marně pátrám v dostupných pramenech po bližším vysvětlení hříchu. Pouze Ottova encyklopedie obecných vědomostí uvádí k heslu hřích následující: Hřích je rozvážné přestoupení zákona božího. mravouka katol. rozeznává: 1. h. dědičný, též prvotný zvaný, kterého se první rodičové naši v ráji dopustili a který jsme po nich zdědili, a 2. h. skutečný, kterého se potomci Adamovi sami dobrovolně dopouštíme. H. je těžký, odvrací-li se jím hříšník úplně od Boha a zbavuje věčné blaženosti v nebesích, jinak je lehký. Skutečné hříchy jsou buď hlavní (7), nebo proti Duchu sv. (6), nebo do nebe volající (4), nebo cizí (9). Bohužel, nikde nejsem schopen zjistit, které konkretní činnosti človeka spadají pod jednotlivá, výše uvedené ustanovení. Možná se Vám bude můj dotaz zdát triviální, ale přeci jenom, proč neudělat něco pro znovunalezení mravních mantinelů. A když už mně věnujete pozornost, mám jěště jeden dotaz. Podle jakých kriterií se zasvěcují chrámy jednotlivým patronům a kdo o tom rozhoduje. Děkuji

Datum zveřejnění: 18.9.2001
Rubrika: Církevní právo
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Chtěl bych se zeptat jakou formou se volí nový papež. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 17.9.2001
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Někdo se mne ptal, jaký je rozdíl mezi sutanou a klerikou? Dá se to etymologicky a liturgicky rozlišit? Díky.

Datum zveřejnění: 11.10.2001
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: .. :
Otázka:
Zdravím Vás všechny!
Mám dotaz ohledne hledání místa (rádu, kongregace) kam mne chce Buh dovést. V blízké dobe je prede mnou návšteva spolecenství rádových sester. Muzete mi poradit na co dát pozor, na co se ptát, k cemu být otevrená?
Poslední dobou stále více vím co chci delat - privádet blizní k Bohu, pomáhat tem kterí hledají sebe, své já a snad casem také neco víc... Pro mne je to nádherné, i kdyz nárocné. Jen se bojím ze je to má vule, predstava... Jak poznám ze to chce skutecne Buh?
Úplne náhodou nevíte o nejakém rádu který by se zabýval evangelizací, pastorací...? Jsem v neokatechumenátní ceste a vím ze mi tenhle styl spolecenství bude chybet. Existuje rád který by zil podobným zpusobem mezi laiky?
Díky za zodpovezení otázek.
At Vám všem Pán zehná a provází Vás svou milostí.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1141-1160  1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář