katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 22.2.2006
Rubrika: Biblistika, Etika a morálka, Ostatní
Datum poslední reakce: 14.1.2007 14:39
Otázka:
Je někde na webu text Katechismu katolické církve a „Skoblíkova“ Morálka?
Děkuji za nasměrování či odpověď.

Datum zveřejnění: 24.11.2006
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 10.12.2006 22:45
Otázka:
Mám na vás jednu, řekněme ekonomickou, otázku. V jednotlivých diecézích ČR jsou do očí bijící rozdíly v ekonomické situaci farností (mám na mysli především farnosti v pohraničí, v diecézích jako je plzeňská, litoměřická, ...). Napadlo mne to v souvislosti s se sbírkami v naší farnosti během Vánoc, kdy se vybralo kolem 100.000 kč během pár dní. Vzhledem k tomu, že se nyní kompletně spravil celý kostel a farnost má splácet poměrně dost peněz, tak to jinak než sbírkami nejde. V jiných farnostech v Čechách by tuto sumu vybírali 50 let.
Když byly před lety velké povodně, tak se ve farnostech dělaly sbírky, v naší farnosti se udělala sbírka pro
jinou konktrétní farnost postiž. povodní a také jsme dostali zprávu o tom, jak bylo s penězi naloženo a co všechno bylo opraveno.

Můj dotaz zní: neuvažuje se o podobném modelu financování farností např. u zmíněných diecézí (litměřická, plzenská,...), kdy některá "lépe situovaná" farnost z brněnské či olomoucké diecéze si "adoptuje" farnost v Čechách?
Jinými slovy udělá 2-3x za rok sbírku pro konkrétní farnost a na konkrétní účel jiné farnosti ? Uvažuje se o něčem podobném? Kdy se vytipují farnosti ke spolupráci, kde to "má smysl" a rozjet tuto výpomoc ? Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 1.7.2002
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 8.12.2006 8:51
Otázka:
Přečetl jsem všechny otázky a odpovědi ohledně etiky a morálky, ale svou odpověd jsem nenašel. Bojím se spáchání hříchu, je mi 24 let a již dál zřejmě v čistotě žít nemohu. Víra a svědomí mi zatím brání spáchání hříchu v 6.přikázání. V dnešní době je to však velmi těžké pokud chci žít jako obyčejný člověk v této společnosti. To však není hlavní důvod, asi ten největší je ten, že potřebuji mít někoho u sebe ,někoho fizicky milovat. Není však žádná ta pravá a vzhledem k mému aktivnímu způsobu života asi v blízké době ani nebude. Nechtěl bych však od vás číst rady "více věřte v Boha" o to se snažím, to mi věřte. Chtěl bych si přečíst jasně formulovanou radu jak toto mám jako zdravý muž řešit a to od křestana který je také pouze člověk se svými touhami. Moc děkuji , Mirek

Datum zveřejnění: 24.4.2006
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 4.11.2006 7:40
Otázka:
Dobré ráno, chtěla bych se zeptat, jak se katolická církev dívá na skutečnost, že většina obřadů nebo jejich části pochází z pohanského světa?

Datum zveřejnění: 8.9.2006
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Datum poslední reakce: 3.11.2006 21:24
Otázka:
Kamarádka se mě ptala, odkud se vzala černá Madonna a já jsem jí nemohla podat dobré informace. Mohli byste mi, prosím, s tímto dotazem pomoci?

Datum zveřejnění: 21.2.2005
Rubrika: Ostatní
Datum poslední reakce: 2.11.2006 22:52
Otázka:
Proč jsou otázky reagujících tak konfliktní? Proč mají diskutující tak malou kulturní úroveň a hned přechází k osobním útokům, urážkám, sarkasmu...? Nebylo by řešením diskusi více moderovat? Případně některým diskutérům rovnou zakázat přístup? Klasickým příkladem je diskuse k otázce "Trápi ma otázka ohľadne ukrižovania Krista". Jak brzo se odbočí od věci k osobním útokům... Člověk někdy nemá náladu to ani číst...

Datum zveřejnění: 2.10.2006
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Datum poslední reakce: 25.10.2006 12:19
Otázka:
Dobrý den,
ráda bych věděla, jaký je vztah dnešní církve ke středověkým legendám o světcích. Slouží dnes ještě jako vzory a ideály svatosti? Čerpá současná církev z jejich odkazu?
A existuje k tomuto tématu nějaká literatura?
Děkuji za vysvětlení.

Datum zveřejnění: 12.10.2006
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 25.10.2006 9:45
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně hříchů. Ty se dělí, jak známo na lehké a na těžké. Já ale dodnes nevím, které jsou ty těžké a které ty lehké. A u kterých není nutná zpovědˇ, ale stačí upřímná lítost. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji

Datum zveřejnění: 29.6.2006
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 22.10.2006 20:31
Otázka:
Prosím o vysvětlení 6.kpt.Židům, verš 4-7.
Děkuji


Datum zveřejnění: 28.7.2006
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 22.10.2006 20:05
Otázka:
Mne trápí gong, který zazní co 12 vteřin, že umřelo dítě na hlad a podobenství posledního soudu, kde zazní jedna z otázek ...když jsem měl hlad, dali jste mi najíst?
Tuším, že největším problémem tohoto světa není terorismus ani globalizace, ale vlažnost učeníků.

Datum zveřejnění: 11.10.2006
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Datum poslední reakce: 18.10.2006 9:16
Otázka:
Přeji požehnaný den. Chtěl bych se zeptat, jak je to s rozdělením hříchů a jestli je nějaký hřích, který by nám Bůh neodpustil. Co je to časný trest atd.
Děkuji za odpověď

Datum zveřejnění: 15.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 18.10.2006 2:05
Otázka:
Velice by me zajimalo neco o Katerine Laboure, nebo alespon odkaz na nejakou knihu, kde by bylo mozne si o tom precist neco vic. Mela jsem moznost navstivit kostel La Chapelle des Apparitions v Parizi kde lezi jeji neporusene telo a velice se me to citove dotklo. Dekuji a srdecne zdravim

Datum zveřejnění: 4.8.2006
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 2.10.2006 19:07
Otázka:
Dobrý den,

Rád bych věděl, s jak těžkým hříchem mohu přistoupit ke svátosti eucharistie. Mám totiž poci, že opustím zpovědní místnost, a než nastane neděle, netroufám si se svými hříchy předstoupit před oltář.

děkuji

Datum zveřejnění: 7.7.2006
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 4.9.2006 22:24
Otázka:
Chvála Kristu.Chtěla bych se zeptat,kde je v Bibli zmínka o tom,že Marie Magdaléna byla prostitutkou.Slyšela jsem tento názor i v kázání.Děkuji.

Datum zveřejnění: 25.6.2006
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 28.8.2006 21:55
Otázka:
Dobrý den, už několikrát se zde psalo, že je možný sňatek mezi katolíkem a nevěřícím. Kdesi jsem četla, že nevěřící musí splnit určité podmínky: nesmí věřícímu zabraňovat ve víře, musí slíbit, že děti budou vychovávány ve víře, a pak ještě musí místní biskup dát k manželství souhlas. Zajímalo by mě, pokud nevěřící splní první dvě podmínky, tj. bude tolerovat víru, zda místní biskup může z nějakého dalšího důvodu uzavření manželství zakázat. Děkuji.

Datum zveřejnění: 3.7.2006
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 4.8.2006 22:09
Otázka:
Zrovna čtu jednu knihu, kde se píše o mariánské medaili, která se začala razit po zjeveních, které měla Kateřina Laboure. Tohle téma už jsem našel i v otázce č. 1290. Můžete mi, prosím, říct, jestli se tyto medaile razí dodnes, popřípadě jestli církev doporučuje je nosit?

Datum zveřejnění: 28.6.2006
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Datum poslední reakce: 24.7.2006 12:33
Otázka:
Máme ve farnosti skvělého kněze, který dokázal probudit celé společenství, pořádá se spousta akcí pro různé skupiny, schází se s námi farníky i neformálně. Prostě paráda.

Jenže to s sebou přináší alespoň pro mě jeden paradox – nedokážu u tohoto kněze, kterého považuji opravdu za dobrého přítele, absolvovat svátost smíření. Prostě mám v sobě psychický blok, který mi nedovolí svěřovat se se svými slabostmi a prohřešky někomu blízkému a mně milému.

Uvažoval jsem již i o tom, že zajedu někam do sousední farnosti ke mně neznámému knězi, ale nepřipadá mi to jako systémové řešení.

Co byste mi poradili?

Datum zveřejnění: 26.2.2002
Rubrika: Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Datum poslední reakce: 7.7.2006 21:05
Otázka:
Dobrý den, mohl by jste, prosím, uvést , jaká jsou oficielní "pravidla hry" pro člověka (katolíka), který se necítí povolán do řádu, ani se nechce stát knězem, ale rád by vstoupil do partnerského vztahu, potažmo uzavřel manželství? Kolik "stupňů volnosti" má kněz ve svátosti smíření, pokud si člověk přizná, že ve svém vztahu zašel příliš daleko nebo že mu něco nevyšlo? Mohou ke svátostem chodit skutečně pouze ti, kdo s nikým intimně nežijí? Pokud se ti, kteří to spolu myslí vážně a zodpovědně, ve svědomí to oba skutečně tak cítí a z důvodu např. studia, "rodičů" apod. sňatek není možný (což je částečně i věc "společenská"), rozhodnout ve svém vztahu třeba až „k tomu poslednímu" nesmějí pak přestupovat ke svátostem? A lze to pak "odčinit" pouze až sňatkem? Jeden starší kněz (už je řadu let po smrti a nemyslím, že šlo o nějaké "navádění") mi kdysi řekl, že ani není nikde definováno, zda jde v tomto případě o hřích těžký či lehký. Jde myslím především o jakousi vnitřní pravdivost a záměr, s jakým se k věcem přistupuje. (To se má takový věřící lékař, či lékařka zpovídat pokaždé, když "osahává" svoje pacienty? A smí potom přistupovat k přijímání?) Copak není oblast lidské intimity věc natolik individuální, jedinečná a osobní, že i SKUTEČNÝ odborník na otázky lidského svědomí má stěží šanci do toho proniknout??? Může být svátost smíření skutečně místem, které přivádí lidi blíže k Bohu i k nim samotným, které povzbudí jejich vztahy a pomůže odkrýt, co je pro ně skutečně zdravé a prospěšné? Výraz vzájemné lásky a úcty k partnerovi je přece asi vždy něco úplně jiného, než se jen "spustit" se svojí kolegyní z práce, která mi je třebas i strašně sympatická, či mít pouze jen nějakou "bokovku" v případě drhnoucího manželství nebo i kněžské kariéry. Kolik "katolických" vztahů nemuselo po dvou, třech, či čtyřech letech ztroskotat, kdyby ti lidé spolu začali "normálním" způsobem žít??? Není tohle přinejmenším krátkozraké od těch, kteří i v samotné církvi hájí, případně vymýšlejí ona "pravidla"? Pokud snad bude vaše odpověď poněkud rozpačitá, bylo by, prosím, možné použít této otázky, jako podnět, aby se tím i v církvi začal někdo na skutečně odborné, otevřené a pravdivé rovině zabývat? Nebude-li církev pravdivá, věrohodná a funkční ve věcech podstatných, těžko pak může mít důvěru lidí a být jim světlem ve věcech zcela obyčejných.

Děkuji Vám předem za vaši odpověď.

Datum zveřejnění: 27.6.2006
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 4.7.2006 14:28
Otázka:
Spadala pod pojem "přísaha", jak je chápana v teologii, i vojenská přísaha, byla li vynucena zákonem pod hrozbou sankce? Vzhledem k vynucení bylo nutno ji brát za morálně závaznou?

Datum zveřejnění: 31.1.2002
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 8.6.2006 1:23
Otázka:
Dobrý den!Na internetu jsem zkoušela hledat nějaké NÁZORY církve (katolické) NA HOROSKOPY, mám si o nich připravit totiž takový úvod do diskuse, která se uskuteční na pravidelných setkáváních budoucích biřmovanců(já se taká připravuji).Moc jsem však nepochodila. Ráda bych uvítala, kdybyste mi o názorech církve na horoskopy mohli něco napsat, nebo mě odkázat na webové stránky, či na knížku.Děkuji


20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   221-240  260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář