katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se naposledy diskutovalo ?

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.6.2004
Rubrika: Liturgika
Datum poslední reakce: 21.7.2004 22:56
Otázka:
Můžete mi, prosím, vysvětlit, proč katolická církev odmítá podávat transubstanciovanou hostii lidem, kteří nejsou pokřtění?
Vždyť jen díky Zjevení Páně ve Slově eucharistické modlitby a pomocí tohoto Slova, ale nikoli přípravnými úkony kněze, se „corpus imperfectum“ (nedokonalé tělo) oběti „stává dokonalým“ (perfectum efficit). To, co kněz koná, není příčinou, jež působí účinek (causa efficiens). Kněz je jen „causa ministerialis“ (příčina služebná) proměňování. Skutečnou příčinou proměňování je živá přítomnost Krista, která nastává sua sponte ze svobodného a milostiplného rozhodnutí Božství. Jak potom ale může kněz rozhodovat o tom, kdo má mít a kdo nemá mít podíl na hostině?
V evangeliích není žádná opora pro vyloučení nepokřtěných ze společenství těch, pro něž byl ustanoven rituál pojídání chleba a pití vína.
Říkali mi, že nepokřtěný je zatížen hříchy a proto nemůže přijímat tuto svátost, ale i pokřtění během mše vyznávají, že zhřešili. A pokud byl hřích pojíst ovoce ze stromu poznání dobrého a zlého, pak tento hřích není křtem smyt, protže i pokřtění rozlišují a toto označují za dobré a ono za zlé.

Datum zveřejnění: 27.5.2004
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 11.7.2004 17:20
Otázka:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na judaismus. Co je to vlastně za náboženství Judaismus ? Je to židovské náboženství ? Kdy vzniklo a jak souvisí s křesťanstvím ? Díky za odpověď.

Datum zveřejnění: 1.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 11.7.2004 14:23
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli existuje patron internetu, a pokud ano, kdo to je.

Datum zveřejnění: 25.3.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 7.7.2004 15:19
Otázka:
Když se laici denodenně přesvědčují, že Katolická církev potřebuje zásadní reformu, reformu bezodkladnou a ne pouze kosmetickou, reformu ve všech jejich oblastech, ptám se: Co mají dělat? Podotýkám, že se jedná o katolické laiky, hluboce věřící, kteří nechtějí církev ničit, ale očistit od nánosů historie, přiblížit ji Kristovu učení a přiblížit ji dnešnímu člověku.

Datum zveřejnění: 23.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Datum poslední reakce: 7.7.2004 14:28
Otázka:
Ráda bych se více věnovala studiu teologie. Čtu knihy, používám (nemohu říct čtu, protože systematicky nečtu) Bibli, hledám informace na internetu, účastním se přednášek, ale ucelené studium bych velmi uvítala. Jaké mám já, jako žena možnosti? Doslechla jsem se o studiu Sociální pedagogiky a teologie, ale neznám podmínky přijetí, kde se obor nachází (pod jakou školu spadá), případně v jakém městě. Je možné studovat i při zaměstnání?
Bylo by možné odpovědět, případně mne nasměrovat na příslušný kontakt?
Děkuji a přeji vše dobré.

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 7.7.2004 13:53
Otázka:
Dobrý den, zajímalo by mne, zda se v křesťanské historii vyskytuje nějaký případ člověka se schopností "vzít na sebe utrpení druhého", vyjímaje Krista. Myslím to v takové osobní rovině, že by jeden člověk tak pronikl do nějakého duševního stavu druhého člověka a jeho problému, že by ho na sebe mohl zčásti vzít a tak mu pomoci ho řešit, nebo by ho jen nesl místo něj, aby mu jaksi ulevil. Vím že je to asi nesmysl, odporovalo by to odpovědnosti za vlastní duši a duševní stavy jsou v tomto smyslu nepřenosné. A je také otázka, zda by to tomu člověku, jehož utrpení na sebe vzal někdo jiný, bylo vůbec na prospěch, protože každé utrpení má smysl pro toho, kdo ho nese. Ale tohle téma mě zajímá už delší dobu a občas jsem také prosila Boha, aby na mě nějaké utrpení cizí osoby naložil, aspoň zčásti, do té míry, do které bych ho byla shopna nést. Potřebovala bych to vyřešit hlavně kvůli povídce, kterou píšu a která s tímto tématem souvisí, ale v trochu jiném smyslu. Prosím, máte-li k tomu cokoli, budu vděčna.
S pozdravem Františka


Datum zveřejnění: 21.5.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 6.7.2004 9:11
Otázka:
Znovu Vás zdravím a děkuji za odpověď na mou otázku týkající se misií v Indii. Chtěla bych jen dodat, proč si myslím, že je pro českého občana dobré, aby jel na misie. Myslím, že v naší zemi spousta lidí naříká, jak se máme špatně a jak jsme na tom zle, ale problém je v tom, že se srovnáváme s blahobytnějšími zeměmi, a ne s těmi chudšími. Chtěla bych strávit rok v zemi, kde lidé žijí v chudobě a bídě a kde se i střetává vícero náboženství, jednak proto, že si mnyslím, že to těm lidem trošku dlužím, něco pro ně udělat, a taky, abych si konečně uvědomila, jakou výsadu mi Bůh dal, že žiji právě v této zemi. Já neodmítám nutnost evangelizace v České republice, ale myslím, že se člověku hodně změní pohled na život, když pozná `jiný svět`. Co si o tom myslíte Vy?

Datum zveřejnění: 25.6.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 6.7.2004 0:48
Otázka:
Chtela bych se zeptat, v jake souvislosti se muzeme v Bibli setkat se symbolem Hrozny hnevu..? dekuju

Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Etika a morálka
Datum poslední reakce: 29.6.2004 11:35
Otázka:
Co je závist?

Datum zveřejnění: 23.6.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 28.6.2004 11:36
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jak početná je u nás muslimská komunita, jaké má v rámci ostatních náboženských skupin v zemi postavení a jak vypadá v naší republice dialog mezi křesťany a muslimy. Děkuji.

Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 17.6.2004 10:44
Otázka:

zdravim
Nejsem sice katolik ani do kostela nechodim.V Boha ale verim a nejblize je mi kretanske pojeti.
mam par otayek ktere mne zajimaji.

Pokud novorozene zemre pred krtem ma vlastne dedicny hrich a tudiz je vlastne brano jako hrsnik a je mu nebe uzavreno.je to tak?

Proc se ve vyznani vyry pri msi rika take verim v jedinou spravnou cirkev katolickou.Neni to netolerance k ostatnim kretanskym cirkvim a jinym viram?



Datum zveřejnění: 9.6.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 9.6.2004 18:51
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli je někde v Bibli úryvek:
„Od východu slunce až na západ bude mé jméno veliké mezi pronárody. Na každém místě budou přinášet mému jménu kadidlo a čistý obětní dar. Zajisté bude mé jméno veliké mezi pronárody. Země bude naplněna na poznáním Hospodinovy slávy jako vody pokrývají moře…“ Pokud ano, ráda bych věděla, kde to najdu.

Datum zveřejnění: 19.5.2004
Rubrika: Věrouka
Datum poslední reakce: 9.6.2004 15:50
Otázka:
Rád bych se zeptal na jednu věc, kterou si nějak nedovedu představit. V Bibli je několikrát uvedena věta: "Bůh řekl Mojžíšovi","Hospodin řekl...", "...tu se zjevil Anděl a...". Co si pod tímto mám představit, KDO řekl co Mojžíšovi (při modlitbě? v rozjímání ?). Nebo další příklad: "Z nebe se ozval hlas: Toto je můj milovaný syn..." - jaký hlas? Opravdu to byl hlas nebo pocit, který všichni nějak velmi intengivně pocítili ? Díky za Vaši odpověd!

Datum zveřejnění: 15.3.2004
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 9.6.2004 11:49
Otázka:
Biskupové ve svém listě dali jako letošní motto "Bezpečnost na silnicích". Připadá mi to poněkud mimo, když je všude vidět velká apostáze. Že by měli vybízet k nějakému úsilí o zvroucnění a prohloubení víry, a ne, aby řidiči nezastavovali na zákazu stání a aby dodržovali v obci padesátku. Není to divné?

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Biblistika
Datum poslední reakce: 9.6.2004 10:15
Otázka:
Mnohost náboĎenství.

Dobr den. Rád bych se zeptal, co byste odpovűdűli ălovűku, jehoĎ víra v Krista je neustále podkopávána vűdomím o mnohosti nejrŰznűj‰ích náboĎenskch sműrŰ.

Z historickch pramenŰ vyplvá, Ďe Kristova smrt byla spí‰e osaműlou chvílí, Ďe se nejednalo o Ďádnou revoluci v Jeruzalémű. Církev pak byla vybudována vlastnű na základű nűkolika málo uăedníkŰ, ktefií vzkfií‰eného Krista vidűli. €eklo by se, Ďe situce, kdy se po dvou tisících letech ke Kristovi hlásí hodnű pfies miliardu lidí, svűdăí o pravdivosti a pŰsobení Ducha Svatého, kterého Kristus slíbil seslat. Jak si ale pak vysvűtlit sílu ostatních náboĎenskch sműrŰ, napfiíklad Islámu?

VĎdycky jsem se domníval, Ďe BŰh je tak velk a rozumem neproniknuteln, Ďe jeho úmysly jsou takové, Ďe se dává lidem poznat v mnoha rŰznch podobách, tedy Ďe kaĎdému národu bylo zjeveno to, co je jeho mentalitű nejbliωí, co je schopen pfiijmout. Jak si ale pak vysvűtlit slova evangelia, které vslovnű fiíká, Ďe nikdo nedojde spásy neĎ skrze JeĎí‰e Krista? To by pfiece znamenalo, Ďe spása skrze uăení proroka Mohammeda není moĎná, Ďe pokud Îidé nepŰjdou svou cestou skrze Krista, nedojde jejich úmluva s Hospodinem naplnűní...

Dűkuji.<

Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Liturgika, Ostatní
Datum poslední reakce: 8.6.2004 16:46
Otázka:
Mám vlastně dotazy dva.
1) Co znamená věta „Ego te absolvo“, kterou kněz pronáší na konci svaté zpovědi?
2) Existuje nějaká kniha, něco jako „latina pro kněze“, kde se najdou běžné obraty používané při církevních (latinských) obřadech?

Děkuji.

Datum zveřejnění: 24.5.2004
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 5.6.2004 5:32
Otázka:
Pěkný den!
Mohla bych vědět, co znamená slovo "inkulturace"?
Děkuji.

Datum zveřejnění: 15.10.2003
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Datum poslední reakce: 26.5.2004 23:37
Otázka:
V posledním čísle KT je výzva biskupů, aby věřící nečetli Mezinárodní (dříve katolický) report, protože redakce pomlouvá a kritizuje představitele katolické církve a Michal Semín je známý lefebrista. Přiznávám, že mnohé myšlenky zde zveřejněné napadaly i mě, pan Semín je lépe formuloval. Do Reportu píše i řada kněží a ti děkují Pánu Bohu, za to, že zde Report je,takže věřící jsou pravdivě informováni o dění v církvi a jeho přežívání označují za důkaz Boží přízně. Je
možné, že by Pán Bůh přál jak KT tak i MR?
Jak dlouhou platnost má stanovisko, které papež vyřknul zcela nepochybně "ex cathedra"? Po dobu života dotyčného papeže? Nebo po dobu jeho uznávání kolegiem biskupů; nebo je snad "nafurt?"

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Katolická církev a církve
Datum poslední reakce: 23.5.2004 19:25
Otázka:
Dobry den, jak se diva krestanstvi na kineziologii? Resp. katolicka cirkev, jejiz pohled reprezentujete. Kineziologii jako metodu prace s podvedomim, energii cloveka, pri ktere PROSIME Boha o pomoc a ochranu pri praci. Dekuji. Marie

Datum zveřejnění: 9.5.2003
Rubrika: Duchovní život
Datum poslední reakce: 21.5.2004 13:41
Otázka:
Dobrý den v tomto Svatém týdnu
rád bych see Vás zeptal jaké podmínky musí člověk splňovat, aby se mohl stát biřmovacím kmotrem? A jaké jsou pak jeho povinnosti (krom2 modlitby)?
Děkuji předem za odpověd´ a omlouvám se jestli otázka zní příliš farizejsky
Bud´te s Bohem

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   601-620  640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář