katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 19.11.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 54
Otázka:
Tady čtu: KATOLICKÁ TELEVIZE UŽ I NA SIBIŘI

Počet katolíků v Rusku je malý (několik set tisíc ze 147 milionů), ale jejich prezentace je viditelná. Vedle celoruských periodik (týdeník Svet Evangelija, měsíčník Charity Samaritan, časopis pro mládež Svjataja Radost) vycházejí i místní listy: například na Sibiři jsou to "Sibiřské katolické noviny". Na Sibiři funguje i katolický televizní kanál "TV Kana". (ResCatholica, 23.8.2003)

A co u nás - chystá se něco? Katolíků je tu 47% obyvatelstva, ne několik promile jako v Rusku. Tam to jde. Nešlo by to i u nás?

Datum zveřejnění: 20.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 54
Otázka:
Zdravim. Zajímá mě Váš názor, zda lze považovat např. vleklou nemoc nebo jiné neštěstí, za určitou formu tříbení(prořezávání ratolesti), nebo, poněkud nemoderně, za časné tresty za naše hříchy. Nemůžu si pomoct, ale osobně mám zkušenost, že pokud něco zlého udělám, poměrně brzy dostanu za uši (na druhou stranu, když je nejhůř, přihodí se kupodivu nějaké přiznivé 'náhody?'). Takže alespoň u mě vyhrává druhá varianta. Zkusíte mi to vyvrátit, nebo, je vůbec co vyvracet? A je možné, aby se Bůh vpodstatě takhle staral, nebo si jen něco namlouvám.

Datum zveřejnění: 16.2.2007
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 53
Otázka:
Jak chápat text Mdr 1,13–15;2,23–24 ve světle současných znalostí z mikrobiologie?

Datum zveřejnění: 18.3.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 53
Otázka:
Dobrý den,
již delší dobu mě trápí jistá věc,četla jsem článek, který pojednává o obraze "Poslední večeře" Leonarda da Vinciho a sice to, že na obraze je patrné, že po Kristově pravé straně nesedí Jan, ale žena.
A posazení osob tvoří písmeno M, prý se jedná o Marii Magdalskou, autor článku hovoří o Marii jako o Ježíšově manželce a dokládá to tím: v době Ježíšově, aby muž jeho věku zůstal svoboden, byl oslovován "rabi", což je oslovení ženatých mužů a dále to dokládá autor také v podobenství "o svatbě v Káni galilejské, kde má Ježíš proměnit vodu ve víno, a o to by se měl starat ženich, nikoli host.
Prosím poraďte, zda je na tom něco pravdy, žádné prameny totiž nikde neuvádějí, že byl Ježíš ženat. Zajímá mě Váš názor.
>Děkuji

Datum zveřejnění: 29.11.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 53
Otázka:
Zajímalo by mě, jaké postavení a jakou úlohu ve společnosti plní církev. Děkuji Jana

Datum zveřejnění: 23.5.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 53
Otázka:
Mám dotaz. Má církev jako instituce také svou policii ? Před lety na Biskupském gymnaziu jeden kněz jezuitského řádu prohlašoval: "My jsme církevní policie." Ve výuce věnoval mnoho času na kritiku jiných kněží a o některých prohlašoval, že jejich zpovědi i mše byly a jsou neplatné. Mnozí mladí jsme se šli tedy po letech zpovídat znovu.
Tito kněží jsou faráři v duchovní správě. Nechápeme, proč jejich zpovědi jsou neplatné. Prosím o zodpovězení obou dotazů.
Jména nechci uvádět. Než jsem tento dotaz dal, prodiskutoval jsem to z několika bývalými spolužáky i spolužačkami. Vědí to a nikdo z toho není moudrý. Pokud ani vy nám neporadíte, máme se obrátit na nuuciaturu nebo někam jinam? Nebo raději tento dotaz smažete?

Datum zveřejnění: 13.1.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 52
Otázka:
Již delší dobu mi vrtá hlavou tato věc: v naší farnosti se při každé mši ve všední den, tedy mimo neděle, čte žalm tím způsobem, že lektor přečte hlavní antifonu, lidé opakují, pak přečte celý žalm bez antifon a na závěr lidé zopakují antifonu. Vědomě se vynechává antifona po každém odstavci. (Je tedy pronesena pouze dvakrát – na začátku a na konci žalmu.) Je možné i takovéto čtení žalmu? Mně se zdá nevhodné, protože vynecháním antifony se text vzdaluje pojetí žalmu.

Datum zveřejnění: 29.5.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 52
Otázka:
Jak si mam vlastne predstavit Boha? Jak je mozne ze tady vzdycky byl? vsechno prece musi mit svuj zacatek, neda se prece verit ve stareho pana, ktery nad nama sedi a ktery nas bedlive sleduje(bez urazky, ale chtel bych vnest trochu svetla do meho tapani)

Datum zveřejnění: 7.3.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 52
Otázka:
V poslední době se musí Církev vyrovnávat s pedofilií nebo homosexualitou svých služebníků. Dokonce Svatý Stolec k tomu musel vydat směrnici. V čem má toto počínání původ? Není to důvod ke zrušení celibátu? Nepřežívá se? Homosexuální styk nenarušuje závazek celibátu? Jak se mohou duchovní osoby chránit před smyslností?

Datum zveřejnění: 23.1.2007
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 51
Otázka:
Dobrý den, již dlouho se zabývám problémem, který se mě jako věřícího člověka velice dotýká. V roce 1994 jsem měla církevní sňatek včetně přijímání, ale s mužem jsme se úředně rozvedli již v roce 1998. Důvody byly vážné. Chtěla bych se nechat církevně rozvést, neboť jsem se v roce 2001 podruhé vdala. Můj současný manžel i já jsme silně věřící, máme tříletého syna, kterého jsme nechali pokřtít, a oba pociťujeme silnou touhu vzít se před Bohem. Napište mi prosím, zda je to možné a za jakých podmínek. Velice Vám děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 5.8.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 51
Otázka:
Dobrý den, dovolte mi prosím, abych se Vás zeptala na Váš názor, který se týká různých výzkumů, či lépe řečeno odhadů, jak asi vypadal Ježíš. Mám dojem, že loni vyšel v novinách počítačový portrét pravděpodobné Ježíšovy podoby, vědci vycházeli z geografických podmínek Izraele, také se řídili různými úlomky kostí nalezených na území Izraele, jež pocházely z doby před 2000 lety, rovněž do PC portrétu zakomponovali vzhled současných obyvatel Izraele. Ale já si myslím, že takto sestavovat vzhled Ježíše naprosto nelze. Vzhledem k tomu, že je Syn Boha, tak pro něho přece neplatí žádné hranice v podobě geografické polohy země, nebo klasického vzhledu původních obyvatel. Ten počítačový obrázek totiž byl dost komický - údajný Ježíš tam vypadal jako nějaký přihlouplý pobuda, to byla přímo urážka Božího Syna. Vím, že každý v sobě nosí svou vlastní představu o tom, jak Ježíš asi vypadá, ale sestavovat jeho portrét na základě výše uvedených informací je podle mě absolutní nesmysl. Děkuji Vám za případné vyjádření svého názoru k tomuto tématu.

Datum zveřejnění: 13.11.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 51
Otázka:
Zajímalo by mne, jaký je názor "katolíku" na mešní satupendia - tedy peníze dávané kněžím za odsloužení mše na nějaký úmysl. Četl jsem zajímavý názor teologa P. Kunetky, který se domnívá, že je to nesmyslný pozůstatek středověkých oltářníků, v nebi to nemá váhu, neboť nelze u Boha předplatit, k čemu on použije oběť svého syna a kněží to navíc nezdaňují, takže je to nemorální příjem. Co na to říkáte vy?

Datum zveřejnění: 13.2.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 51
Otázka:
Rách by věděl, zda mohu účastnit diskotéky v postní době ?
Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 5.8.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 50
Otázka:
Dobrý den, prosím Vás, budu rád, když mi dáte aspoň jedinou dostačující odpověď na otázku: Proč se dopustila Církev nejzávažnějších lidských zločinů v celé historii, jedná se o inkvizici a otrokářství, jaké se stalo v Latinské Americe? Vaši odpověď bych používal na diskuzi s mými kamarády. Děkuji.

Datum zveřejnění: 7.5.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 49
Otázka:
Kde katolicka cirkev prisla k tomu ze Jezis si vzal Pannu Marii k sobe do nebe i s jejim pozemskym telem (v Bibli?).

Datum zveřejnění: 22.9.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 48
Otázka:
Zajímalo by mne, kde je hranice mezi církví a sektou. Já bych například Jehovisty, kteří jsou v ČR uznáni jako církev považoval spíše za sektu.

Datum zveřejnění: 16.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 48
Otázka:
Casopis Svetlo uvedl, že osoba s homosexuální orientací nemůže přijmout kněžské svěcení. Je to pravda? A není to potom diskriminace osob, které za svou orientaci nemohou a mohli by vykonat jako kněží mnoho dobrého?

Datum zveřejnění: 3.1.2006
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 46
Otázka:
Rad by som sa spytal, co si ma katolik mysliet a ako ma reagovat na obvineniach s kacirstva padajucich na Hlavu sucasnej Cirkvi (http://www.patrickpollock.com/ 101heresiesofbenedictxvi.html). Nie som teolog a uvedeny zoznam herez Benedikta XVI ma dost zaskocil.

Datum zveřejnění: 27.6.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 46
Otázka:
Mám takový problém, který mi neustále vrtá hlavou. Ač je křesťanství ve světě velmi rozšířené, ne všichni lidé jsou křesťané. Existují i jiná náboženství, spousta lidí jsou ateisté. I mezi křesťany existují různá vyznání, různé pohledy na svět. Navíc se ne všichni křesťané řídí do puntíku přikázáními. Shrnuto a podtrženo, je jen málo lidí, kteří by si Boží království opravdu zasloužili. Co s těmi lidmi bude? Připadalo by mi nesmírně kruté, kdyby měli být zavrženi. Já osobně miluji mnoho nevěřících lidí, a ze srdce bych jim přál, aby došli věčné spásy. A protože Bůh je ztělesněním lásky, musí je přece milovat daleko více než já. Mezi námi žije spousta lidí, kteří pro ostatní mnoho udělali -- lékaři, zachraňující jeden život za druhým, záchranáři, politici zaslouživší se o blaho země, nebo i jen maminky a babičky, které dali mnoho krásného svým potomkům. S nimi se ani já nemohu srovnávat, zasloužili se o mnoho dobrých věcí, ač jsou nevěřící. Navíc většina věřících, které znám, pochází z věřících rodin. Takže je jen málo lidí, kteří se k víře dostali během života, a vlastně za to nemohou. Existuje snad nějaká predestinace? Tomu nevěřím. Dostanou se do nebe i lidé, kteří nejsou křesťany, mají-li vůli konat dobro? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 10.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 46
Otázka:
Dobry den! V diskusi s nevericim kamaradem jsem nedokazala odpovedet na nasledujici otazky:
- Co si mysli cirkev o klonovani zvirat?
- Proc cirkev zakazuje ruzne formy antikoncepce krome PPR a kde se k tomu uvadi v Pismu odkaz.
Prosim o odpovezeni meho dotazu, za nejz predem dekuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   181-200  220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář