katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 11.10.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 14
Otázka:
Zajímaly by mě památky na Kristovo umučení, které se dochovaly různě po světě. Tak třeba vím o Turinském plátnu, o Roušce z Ovieda, o hřebíku z kříže, který je v Římě v bazilice sv. Kříže... A to je všechno? Nedávno jsem četl, že byla nalezena Pilátova tabulka INRI. Existuje nějaký seznam těch památek včetně mučicích nástrojů, které souvisí s umučením Pána?

Datum zveřejnění: 1.7.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 14
Otázka:
Může někdo mít hřích proti Duchu Svatému v té souvislosti, že už nemá šanci, aby mu někdy bylo odpuštěno?
Děkuji.

Datum zveřejnění: 27.5.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 14
Otázka:
Nasledujici otázka je vlastně soubor otázek, které spolu ale úzce souvisí, takže jsem je vložil do jednoho dotazu:

Jedním z častých témat diskuzí mezi věřícími i nevěřícími bývá téma "porušuje Bůh přírodní zákony ?" Bývají na to různé názory, někteří tvrdí, že porušuje, jiní, že ne. Ze strany církve jsem většinou slyšel odpověď ve stylu, že "Bůh ve své velikosti a všemohoucnosti to nějak zařídí a my se s tím nemusíme trápit" (taková odpověď mě ale přirozeně neuspokojuje)

Jiným z častých témat, či spíše námitek vůči náboženství obecně bývá to, že náboženství není logické, že obsahuje logické rozpory (a v důsledku toho mu nevěnují pozornost, shledávají ho na tomto základě jako nepravdivé atd.) Upřímně řečeno i já vidím v křesťanství mnoho rozporů, které mě trápí a zajímají (teď se o nich nebudu rozepisovat, to by bylo na samostatné otázky) Požadavek logičnosti je v dnešní době brán jako jeden z nejzákladnějších a i já ho uznávám. Zde bych si dovolil uvést ještě 2 tvrzení - jednak jsem od jednoho pána slyšel že teprve když člověk i přes tyto rozpory uvěří, pak je to skutečná víra, a od jiného člověka (je to křesťan ne však katolík) zase to (nevím zda si za tím skutečně stál), že v Bohu se sjednocují všechny
protiklady a různosti (snad by se něco takového mělo tvrdit v Kabale, ale nevím), a tím to vlastně zkoušel vysvětlit (v tom případě bych se ale mohl zeptat proč se některé protiklady a různosti sjednocují a jiné ne - nebudu teď uvádět konkrétní příklady, zase by to bylo
na novou otázku)

Tyto témata a námitky a jim podobné nakonec podle mě konvergují k této námitce rovněž zřejmě vůči náboženství obecně : vyčítá se mu, že ve svých vysvětlováních těchto rozporů a věcí vůbec utíká do nadpřirozena, transcendentna, principielní neověřitelnosti. Já to upřímně řečeno takto vnímám také, ale přesto neříkám, že to není oprávněné. Tudíž hlavní a závěrečný dotaz (i když možná není dobře položený a odpověď na něj je možná vcelku zřejmá) zní : jak by křesťanství (mluvme teď konkrétně o něm, jsme na serveru katolik.cz :) tento "útěk" do nadpřirozena (filosoficky) obhájilo jako oprávněný ? Co lze v souvislosti s tímto namítnout proti dnes tak rozšířenému pozitivismu a jeho požadavkům ?

Datum zveřejnění: 19.4.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 14
Otázka:
Zdravim Vas,
mnoho se v dnesnich dnech diskutuje na internetu o pravosti zjeveni v Medjugoriji, slysel jsem ze to jsou udajne posledni prave zjeveni a ze potom bude jeste nekolik zjeveni jinde ve svete, ale ty uz nebudou prave. Chci se zeptat, jaky je Vas nazor na Medjugorji a taky na Litmanovou, kde zacala zjeveni pozdeji a tudiz by mely byt podle slov Panny Marie falesne. Jak se rika ze vsechno se pozna podle toho jake to nese ovoce tak jak v Medjugirji tak Litmanove je spoustu obraceni a uzdraveni.Osobne si myslim ze k obraceni nebo uzdraveni muze dojit kdekoliv ve svete kde se schazeji lide v dobre vire, modlidbe a doufaji v pomoc od Boha. Logicky, cim vic lidi se modli tim vetsi sila to musi byt. Dekuji za odpoved a preji krasny zbytek dne.

Datum zveřejnění: 15.4.2002
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 14
Otázka:
Dobrý den. Chtěl bych Vás poprosit alespoň o krátký komentář k mému problému a nebo o odkaz na dostupnou literaturu či odkaz na internetu. Chcete-li můžete otázku i odpověď zveřejnit na internetu. Můj problém se týká svátosti smíření. Mám pocit, že se nezpovídám správně. Vlastně ani nevím, jak se mám zpovídat. Vezmu-li u úvahu například délku zpovědi. Většina lidí stráví ve zpovědnici v průmeru tak kolem 10 minut. Já jsem vždy "hotov" za 3-4 minuty. Rozhodně to není tím, že bych málo hříšný. Dále jsem se setkal se spoustou téměř shodných svědectví ve kterých lidé říkají, jak moc je tato svátost posiluje. Já bych to tak asi formulovat nemohl. Nevím, kde je chyba a prosím o pomoc. Za odpověď děkuji.

Datum zveřejnění: 11.3.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 14
Otázka:
Jsem rad, ze jsem objevil tuto sekci, a budu sem asi chodit pravidelneji. Mel bych jeden dotaz, ktery se tyka "temneho stredoveku". Temny stredovek - krizove vypravy, inkvizice, prodavani odpustku - jsou dnes stale pro mnohe lidi dukazem zla cirkve, nebo dokonce obecne krestanstvi. Abych nezdrzoval, muj dotaz je asi tento : co by mel krestan o techto vecech vedet a hlavne jaky k tomu zaujimat postoj ? Co z toho, co se o tom vsem pise, je a neni pravda ? A hlavne, jak se k inkvizici oficialne stavi kat. cirkev dnes ? Jak reagovat na vytky ? Kdyz jsem se na tyto veci kolegu katoliku zeptal - pokud jsem se odvazil - vetsinou se mi nedostalo kloudne odpovedi popr. ze se jednalo o slabosti konkretnich lidi, a ze v tom je treba rozlisovat. Ani tato odpoved pro me neni prilis uspokojujici. Chtel bych v tom mit konecne jasno a tedy predem moc dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 30.1.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 14
Otázka:
Je hříchem to, když se rozhodnu nějaký hřích spáchat, ale z nějakého důvodu ke spáchání nedojde? Mám na mysli hříchy proti 6. přikázání (myšlením, slovem, skutkem). Jak je to v případě, kdy si to na poslední chvíli rozmyslím a skutek nevykonám. Zde by se jednalo o hřích myšlením? Dále, co když mám v tomto směru bujnou představivost, ale myšlenku nakonec dokážu zvládnout a zavrhnout? Jak je to s erotickými sny? Je to hřích?

Datum zveřejnění: 27.4.2007
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 13
Otázka:
Zajímá mě, kdy a jak vznikla katolická církev, jaký je rozdíl mezi římskokatolickou a řeckokatolickou církvi, jakou spojitost ma pravoslavná církev a ostatní křesťanské církve, a také husitská a evangelická...

Datum zveřejnění: 23.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 13
Otázka:
Ráda bych se více věnovala studiu teologie. Čtu knihy, používám (nemohu říct čtu, protože systematicky nečtu) Bibli, hledám informace na internetu, účastním se přednášek, ale ucelené studium bych velmi uvítala. Jaké mám já, jako žena možnosti? Doslechla jsem se o studiu Sociální pedagogiky a teologie, ale neznám podmínky přijetí, kde se obor nachází (pod jakou školu spadá), případně v jakém městě. Je možné studovat i při zaměstnání?
Bylo by možné odpovědět, případně mne nasměrovat na příslušný kontakt?
Děkuji a přeji vše dobré.

Datum zveřejnění: 13.6.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Spolu s několika kamarády vedeme Společenství mládeže v naší farnosti a chtěli bychom vědět, co si můžem v modlitbě jako "laici" (tedy bez teologického vzdělání) "dovolit". Líbí se nám např. modlitby s použitím Písma Svatého. Za všechny děkuji a zdravím Team Katolík.cz. Josef

Datum zveřejnění: 14.5.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 13
Otázka:
Dobrý den. Chci se zeptat na něco, co už zde možná padlo. (V tom případě bych byl vděčný za odkaz.)
V Mt 19,9 je, že kdo propustí manželku, mimo případ smilstva, uvádí ji do cizoložství, a kdo si v takovém případě vezme jinou, cizoloží. (Parafráze ekum. překladu.)
a) Znamená to, že kdo opustí svého manželského partnera, který smilnil, neuvádí ho do „cizoložství“, a že kdo si v takovém případě vezme někoho jiného, „necizoloží“?
b) Znamená to, že ten, kdo opustí svého manželského partnera, který smilnil, a ten, kdo si v takovém případě vezme někoho jiného, může jednat správně?Jak se to potom má ke katolickému pojetí nezrušitelnosti manželství za pozemského života manželů? Děkuji.

Datum zveřejnění: 19.4.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 13
Otázka:
Poněkud mě zaskočila zpráva dnešních lidových novin, můžete tuto otázku prosím blíže objasnit? Děkuji.
cituji:
"Ve své 14. encyklice Jan Pavel II. nabádá katolíky, aby se nezúčastňovali na slavení večeře Páně v protestantských církvích. "Katolíci se musejí zdržet účasti na přijímání (v jiných církvích)," aby "se eucharistii nepodkládala dvojznačnost".
Základem rozdílu je odlišné teologické pojetí večeře Páně a rozdílná úloha kněze. Podle katolického učení kněz svými slovy při slavení svátosti eucharistie skutečně proměňuje hostii a víno v tělo a krev Ježíš (transsubstancializace). Protestanti naproti tomu spíše hovoří o symbolickém obsahu přijímání, ačkoli rovněž oni připouštějí "přítomnost Boha v chlebu a vínu".


Datum zveřejnění: 21.10.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Chvála Kristu!
Dozvěděla jsem se, že příští rok ustanovil Jan Pavel II jako rok růžence. Taky vyhlásil 5 nových tajemnství. Můžete mi napsat, která to jsou?
Martina

Datum zveřejnění: 6.10.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Již několikrát jsem si z různých reportážích či seriálech v televizi všimla, že věřící, kteří se pokřižují, si po tomto políbí pravou ruku. Zajímalo by mě, jestli to má nějaký význam. Děkuji

Datum zveřejnění: 25.6.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 13
Otázka:
Přemýšlím nad otázkou vyslyšení proseb. V Mt je psáno: "tlučte a bude vám dáno, proste a dostanete" a další např: když se 2 nebo 3 shodnou na něčem, Bůh jim to dá... aj. Pak ale čtu, jak Ježíš prosí v Getsemanech - je-li možné ať mě mine tento kalich a následně na kříži volá "Bože můj, proč jsi mě opustil?" Připadá mi to, jako paradox - na jednu stranu je v evangeliu neustále opakováno, abychom prosili, že dostaneme, ale ve skutečnosti ať prosíme, jak chceme, tak platí "ne jak já chci, ale jak ty chceš", takže pokud není Boží vůle, aby se něco stalo, tak se to nestane, i kdybychom se uprosili. Má tedy nějaký význam prosit o něco? A dál se chci zeptat, jak chápete větu "Bože můj, proč jsi mě opustil?" - je k ní nějaký výklad? Když jsem před nedávnem dostala pěknou ránu od Boha (prosila jsem, aby se něco neuskutečnilo, pokud mi to ublíží, ale stalo se), nedokázala jsem nic jiného, než se ptát Boha "Proč?", vzhledem k tomu, že byly zrovna velikonoce, hodně jsem soucítila s větou "Bože můj proč jsi mě opustil?" Chápala jsem to ale pouze jako otázku "Proč se to stalo, když já Tě tolik miluji - a nic se na tom nezmění, i když jsi mi takhle ublížil?". Někdy fakt nechápu, proč mi Bůh neustále ubližuje, když ví, že se nic na mém vztahu k němu nezmění.

Datum zveřejnění: 30.4.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Nedávno mě kamarádka zaskočila názorem, že neexistuje očistec. Mluvila prý s "lidmi", kteří se zabývají Biblí a ti trvdí, že nikde v Bibli nenajdeme nic o očistci. Nesouhlasím s ní, ale ani jí to nedokážu nijak vyvrátit. Chtěla bych proto poprosit o radu Vás. Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 16.4.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 13
Otázka:
Abychom mohli milovat druhé, musíme nejprve milovat sami sebe... Základní věc, ale zdá se mi, že vůbec ne jednoduchá. Můžete poradit, co má člověk dělat pro to, aby skutečně sám sebe miloval a přijímal? Vím, skvělé jsou např. knížky M. Quista, J. Augustyna, exercicie atd. Z vlastních zkušeností a neustálých "pádů do hlubin" jsem však přesvědčená, že člověk se sám z bahna nevytáhne. Je to tedy vše otázka modlitby a Boží milosti? Ale když v tomto směru nic nedělám, nespoléhám pak opovážlivě na Boha, že vše udělá za mne? Kde je hranice? Nedávno mě zaskočil zpovědník dotazem, co s neláskou vůči sobě dělám. Dá se vůbec něco dělat?

Datum zveřejnění: 31.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 13
Otázka:
Mě by zajímalo židovství, pokud můžete odpovět:

1) kalendář, jak to s ním je, oni teď mají už rok 5800 nebo kolik;
2) jest-li dosud u nich začíná den večer před;
3) jest-li nebudou stavět nový chrám (prostředky na to jistě mají), nebylo by to ale v rozporu s proroctvími?
4) kdo je v právu v tom nekonečném konfliktu, jest-li Palestinci nebo Izraelité. Nepomohlo by tam oddělení obou národů jako třeba u nás, byli vystěhováni Němci?
5) někdy se píše "žid", jindy "Žid", asi to má gramatický důvod, že?
6) prý se před druhým příchodem Páně židé obrátí na křesťanství. Spěje k tomu už situace?
7) taky je slyšet o "židozednářství" - co to je?
Děkuji vám (za opsání encyklopedie).

Datum zveřejnění: 22.1.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Mám dva dotazy: 1. Má se kajícník na závěr svátosti smíření při rozhřešení kněze také sám přežehnat křížem?
2. Někteří kněží u nás odmítají podávat sv. přijímání věřícím na ruku. Prý jim to zakazuje jejich svědomí. Co má věřící v takovém případě dělat?

Datum zveřejnění: 25.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 13
Otázka:
Jsme katolicky založená rodina.Mojí dceři je dvanáct let.Může číst časopisy jako je např.bravo?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   461-480  500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář