katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 22.2.2007
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 26
Otázka:
Na idnes.cz probleskla 19. 2. 2007 zprávička citující britský deník The Times, že anglikánská církev uvažuje o znovusjednocení s katolickou církví. Můžete se k tomu nějak vyjádřit, zda je to pravda, či jak je tento proces daleko?

Datum zveřejnění: 22.10.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 26
Otázka:
Dobrý den. Slyšela jsem, že člen Božské Tojice - Duch svatý, měl v hebrejštině gramatický rod ženský. Je to pravdivá informace? Děkuji

Datum zveřejnění: 18.1.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 26
Otázka:
Četla jsem na Vašich stránkách texty ke slavnosti Všech svatých…
Už jsem mnohokrát přemýšlela o odpustcích, každoročně se k tomu vracím a stejně mi to není moc jasné.
Nevím
– proč jsou stanovené právě tyto dny pro získání odpustků, je to jenom vodítko pro lidi, aby si vzpomněli na zemřelé, nebo je to jinak dané.
– proč jsou stanovené právě modlitby Otče náš a Zdrávas; ty modlitby samotné jsou přece o něčem jiném (tomuhle nerozumím nejen ve spojení s odpustky: Pomodlit se Otče náš za…).
– kde se odpustky vlasně vzaly, jak víme, že můžeme nějakému zemřelému pomoct, je nějaký odkaz v Bibli.
– kde v Bibli najdu něco o výše zmiňovaném očistění a z toho i o očistci; na základě čeho můžeme tvrdit, že vlastně vůbec existuje.

Datum zveřejnění: 23.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 26
Otázka:
Můžete mi, prosím, říci, jak vzniklo slovo Hospodin? Je mi jasné, že to není od slova hospoda. Myslím si, že to je od slova hospodář (jakožto nejvyšši na statku). Nebo se mýlím?

Datum zveřejnění: 6.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 26
Otázka:
Chci se zeptat na zázraky jako stigmata, plačící sochy, léčivé prameny apod. - jak se k nim staví církev, do jaké míry je ověřena jejich pravost.
Dále mě zajímá tzv. turínské plátno.
Můžete mi k tomu něco napsat?
Díky

Datum zveřejnění: 13.8.2003
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 26
Otázka:
Ráda bych věděla něco víc o jehovistech. V co oni vlastně věří? Občas se stane, že přijdou a začnou hovor týkající se některé události poslední doby a navazují na tuto událost. Neodbydu je nikdy hrubě ale řeknu jim že víru mám a nebudu ji měnit. Tím návštěva končí, nikdy jsem se nepouštěla do nějakých diskusí. Když o tom přemýšlím , tak vlastně neumím odpovědět na otázku :"Co jsou to jehovisté?" Tak se ptaly moje děti.Děkuji

Datum zveřejnění: 29.4.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 26
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na názor katolické církve na mimozemské civilizace.Proč by Bůh začínal nový život někde jinde?


Již předem díky za odpověď

Datum zveřejnění: 31.5.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 26
Otázka:
Na jedné straně slýchám, že nevědomost hříchu nečiní, na druhé straně zase, že podstatou hříchu je nevědomost. Jak jdou tyto 2 tvrzení spolu dohromady ? Do jaké míry platí pro Boží zákon tvrzení, že jeho neznalost neomlouvá ?

Datum zveřejnění: 12.3.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 26
Otázka:
Vážený P. Šikulo, dovolila bych se zeptat na dvě věci. 1. Jak se má katolík bránit vlivu lefebvristů ("Bratrstvo sv. Pia X.", FSSPX)? Jak má argumentovat, když rafinovaně zpochybňují Nejsvětější Svátost Oltářní a proměňování při "Novus Ordo Missae"? Jejich bludy jsou v důsledku hrozné a naplňují mně děsem. Věřím ve Svátostného Ježíše a nechci se s pomocí Boží dát zmást nebo zviklat. Díky za Vaši odpověď. - 2. Zdá se mi, že - při vší úctě ke katolickým kněžím - chybí katolíkům nějaká kvalitní liturgická výchova. Lze s tím něco dělat anebo mohl byste, prosím, doporučit nějakou kvalitní i předkoncilní literaturu na toto téma (vždyť gesta jsou stejná, stejný Svátostný Ježíš na oltáři, atd.)? Děkuji Vám za odpověď. S úctou a prosbou o Vaše kněžské požehnání Anička T.

Datum zveřejnění: 20.5.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 26
Otázka:
Chtel bych se zeptat za jakých okolností povoluje církev antikoncepci,a další dotaz,co když je jeden z partnerů proti antikoncepci a druhý ne?Je antikoncepce za jistých okolností jako interupce?Za odpověď i krásnou a důležitou stránku děkuji.

Datum zveřejnění: 13.5.2009
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 25
Otázka:
Dobrý den, existují nějaké pokyny k přijímání na ruku? Myslím tím způsob, jakým způsobem vložit eucharistii do úst.Dlouhou dobu přijímám přímo z dlaně (neberu hostii do ruky)a dnes jsem při přijímání dostala vynadáno, že se to tak nedělá :-)Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 12.6.2008
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 25
Otázka:
Zajímal by mě váš postoj k jiným náboženstvím. Pocházím z ateistické rodiny, ale později jsem začla hledat, číst knihy s náboženskou tematikou a myslím, že v současné době o sobě můžu prohlásit, že jsem věřící. Pokud se hlásím ke křestanství, znamená to, že musím odmítat všechny „cizí“ nauky? Všimla jsem si, že v Dotazech striktně odmítáte každé zmínky o východních náboženstvích. Já si ale myslím, že některé jejich zásady jsou dobré a obohacující, a že by nebylo správné je odmítat, jen proto, že jsou „cizí“. V poslední době jsem hodně četla knihy o mezináboženském dialogu z nakladatelství Vyšehrad… Znamená to, že nejsem křesťanka, jestliže zjistím, že u mě některé myšlenky z jiných kultur vyvolávají určitou odezvu a obohacení mého duchovního života? – Omlouvám se, jestli dotaz působí zmateně, ale tahle věc mě v poslední době dost trápí. Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 6.9.2005
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 25
Otázka:
Přeji Vám požehnaný den. Moc děkuji všem, kdo se podílejí na vytváření těchto stránek. Také se mi líbí právě toto oddělení otázek a odpovědí, protože přestože jsem věřící, jsem ráda, že se mohu poučit v mnoha otázkách, ve kterých mi není jasno.
Chtěla jsem se optat na jeden částečně okrajový, ani se nedá říci, problém svého života. Vím, že v dnešní době, kdy se upouští od spousty katolických názorů, které jsou tzv. zastaralé, že v dnešní světské době se velmi snadno naše lidské svědomí mýlí. A tak tedy k věci:) Jsem mladá dívka z nevěřící rodiny. Zajímalo by mě, do jaké míry je svým způsobem v pořádku starat se sama o sebe. Myslím, že tohle je otázka šitá namíru kněžím:):):) Zajímalo by mě, co všechno je marnivostí a zakrýváním nedostatků a také povrchností a co přirozenou a dobrou touhou líbit se. Konkrétně mluvím o líčení, ale samozřejmě se to týká oblečení atd. Vím, že úkolem ženy je snažit se vypadat pěkně pro svého muže. Myslím, že to je i můj úkol, přestože na toho pravého teprve čekám. Asi jako ve všem člověk musí být upřímný sám k sobě a nakonec si odpoví, ale Váš názor by mě zajímal také. Moc děkuji. Posílám Vám pochvalu:) a modlitbu.

Datum zveřejnění: 24.9.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 25
Otázka:
Dobrý den,
zajímá mne názor na výklad snů a snáře v dnešní době.
Předem děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 12.5.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 25
Otázka:
Dobry den,
prosim o zodpovezeni meho dotazu. Mam celiakii, musim drzet prisnou bezlepkovou dietu (dozivotne). Jak se mam zachovat pri sv. prijimani? Hostie se vyrabeji z kvalitni psenicne mouky, ktera ma hodne lepku. Setkala jsem se s nazorem, ze Telo Pane nemuze uskodit ani pri zadne diete - Telo Pane ne, ale co lepek, ktery v hostii je? Vzdyt hostie se nemusi prijimat cela, staci pulka, ctvrtka, malicky kousek - a vzdy je to cele Telo Pane (ale lepku mene). Jinou moznosti by mohlo byt prijimani vina - Krve Pane, nevim, zda bych si v tomto pripade nepripadala jako nejaka vyjimka, ze me sleduje cely kostel... a jak vubec to prakticky vyresit.
Jsem vdecna, ze jsem nasla pochopeni ze strany knezi v nasi farnosti (maly kousek hostie), ale jak se zachovat, kdyz jinde pochopeni treba nenajdu? Jak se vyrovnat s pocitem, ze prijetim cele hostie porusuji dietu - ale pritom po sv. prijimani touzim? Vzdyt reseni nebo alespon prijatelny kompromis existuje. Bezlepkova dieta je pro me zivotne dulezita (mela jsem velke zdravotni potize), neni to zadna dieta na hubnuti...
Rozhodnuti, zda pristoupit ci nepristoupit ke sv. prijimani zalezi prece na jinych vecech.
Predem moc dekuji za vasi odpoved, nejsem sama, koho to zajima.
Vice informaci o bezlepkove diete je napr. na www.coeliac.cz



Datum zveřejnění: 22.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 25
Otázka:
Přítel mi zde v diskuzi popřál brzké setkání s Ježíšem. Dá se tomu rozumět i tak, že se mám brzy "odebrat na věčnost"? :-)
Všiml jsem si, že ani ti nejzbožnější se do náruče hrobu nehrnou. Není to paradox? Neměli bychom se na setkání s Pánem těšit? Dokonce tam pospíchat? Nemá náš život své vyvrcholení právě v okamžiku smrti? Nerodíme se jen pro tento okamžik? Nerodíme se proto, abychom zemřeli? Neměli bychom vyhledávat možnost zemřít co nejdříve, a být tak co nejdříve u Pána? Když ho milujeme...

Datum zveřejnění: 14.6.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 25
Otázka:
Existuje nějaké pravidlo jak rozeznat těžký hřích od lehkého, zda-li to záleží na svědomí každého z nás nebo je to nějak obecně dáno? Děkuji.

Datum zveřejnění: 23.11.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Chtěl bych se zeptat na význam /smysl/ Sv. Písma. Přece při jeho výkladu ho múže každý pochopit jinak. Jinak ho bude chápat číňan, jinak člověk z velkoměsta, jinak vědec, jinak jednoduchý člověk. Každý má jinou představivost, kulturu, atd ... . Chci Vás poprosit, jestli nemáte na toto téma nějaký článek, nebo vl. vysvětlení. Podle mě dnes mnoho lidí si vysvětluje Sv. Písmo po svém, a potom to nemusí mít dobré následky. Asi by měl každý používat k tomu nějaký kkomentář. Díky moc - jsem rád, že mám možnost se takto zeptat.


Datum zveřejnění: 22.6.2004
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 24
Otázka:
Pokud mohu, dovolil bych se zeptat na drobnosti, které mne zrovna velmi zaměstnávají a pro něž nemám dostatečně širokou rešerši, abych si je mohl zodpovědět sám. Budu vděčen za každou informaci nebo podnět.

Oscar Wilde v dopise z vězení pše:. . .A povážíme-li, že je nanejvýš pravděpodobné, že tu máme právě ony výrazy, upsissima verba, jichž kristus užil, mám pak dvojnásobnou radost. Lidé se stále domnívali, že kristus mluvil Aramejsky. Dnes však již víme, že galilejští venkované, právě tak jako dnes venkované irští, byli dvojjazyční a běžnou obcovací řečí po celé Palestině, jako vlastně po celém Východě, byla řečtina. Představa, že skutečná slova Kristova známe jenom z překladu, nechtěla se mi nikdy líbit. Je mi milé pomyšlení, že aspoň pokud jde o to, jakou řečí Kristu hovořil, Charmides ho mohl poslouchat, Sokrates s ním mohl diskutovat a Plat´on mu mohl rozumět . . .
jakýnjen současný názor na původní jazyk, jímž mluvil Kristus k učedníkům?
Profesor Jung také píše, že v církvi existoval chválihodná tradice nepořekládat při mši konsekrační formuli do profáního jazyka, pro posvátnost této formule. Existuje ještě někde taková tradice, abzch se na ni mohl odvolat?

Je možné respektovat chválihodné záměry stavitele chrámu a sloužit mši u oltáře postaveného u západní zdi čelem týmž směrem, kterým stojí i shromážděný zástup navzdory doporučení vatikánského koncilu? Nebo je nutné obracet se ke stolečku, který stojí často v místě, jež by mu stavitel chrámu nikdy nepřisoudil?

Datum zveřejnění: 14.5.2004
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 24
Otázka:
Dobrý den.
Mám dotaz, jak se nejlépe připravit na sv. zpověď. Jak se nebát ke sv.zpovědi, neboť ji stále odaluji z důvodu strachu. Až se rozhodnu ke zpovědi, měla bych to říct knězi, že mám takový strach, aby mi poradil, co mám dělat, poprosit ho třeba, aby mi ji nějak pomohl usnadnit? Myslíte si, že jsem nějak nemocná, když mám tenhle problém, nebo jste se s tímhle problémem také setkali? Nemohlo by se zpovídat pomocí internetu? Moc Vám budu vděčná za odpověď. S Pánem Bohem.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   321-340  360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář