katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 8.3.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 29
Otázka:
Chtěl bych se zeptat proč se Marie oslovuje Matka Boží.Může mít věčný Bůh matku?

Datum zveřejnění: 8.8.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 29
Otázka:
Zajímalo by mne, jak se katolická církev dívá na jiná náboženství. Vnímá je jako jiné cesty k témuž Bohu? A nebo jen katolictví je jediné správné? Konkrétně by mne zajímal postoj k islámu. Děkuji.

Datum zveřejnění: 27.9.2010
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Církevní právo
Počet reakcí: 28
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, jestli je svátek sv. Václava 28. září církevně zasvěcený, tzn. jestli je pro katolíka povinnost se v tento den zúčastnit mše svaté jako v neděli.

Datum zveřejnění: 25.2.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Můj dotaz spočívá ve vyjádření se církve k pojmům EMO, GOTHIC a sebepoškozování. Na Internetu, hlavně v oblíbených blogách dětí od 12 výš, se lze dočíst o jejich názorech, které většinou jsou názory zmatenými (často vulgárními) hledajících. Ve vyšším věku člověk často tato témata opouští, ale ne vždy. Nezdá se mě, že je to až tak neškodná móda. Tedy neptám se, o co jde (ale i to by se zde mohlo pro ostatní objevit), ale o názor církve a o přístupu k tomuto fenoménu. Týká se to totiž i křeťanů, pokud si nebudeme zakrývat oči. Díky za odpověď na ne zrovna lehké otázky. Zdraví Rudof.

Datum zveřejnění: 6.2.2006
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 28
Otázka:
Jsem katolík, ale ne zrovna příliš znalý Písma a katechismu. Jako student antropologie jsem dělal pár rozhovorů o příbuzenství a rodině a názory a odpovědi bych chtěl konfrontovat se stanoviskem církve.
1)Rád bych, pokud byste mi mohli poskytnout "oficiální definici" rodiny a příbuzenství (kdo je příbuzný a co jej definuje).
2) Jaký je smysl a účel manželství?
3) Důvody rozvodu? Tato otázka, jež je součástí řízeného rozhovoru, je v případě katolického informátora peklo. Byl jsem nucen konstruovat bizarní případy, kdy by to bylo možné - např. dopustí-li se manželka závažného trestního činu (vražda), je to důvod k rozvodu? Informátor uvedl, že jediná (z mnou nastíněných možností) přípustná situace je přechod manželky k jiné víře (tím by se již na ni tato svátost manželská nevztahovala - souhlasíte?). A já se ptám, je-li zabití prohřešek vůči desateru, není to důvod k rozvodu?
4)Zajímalo by mě také, jaký je Váš názor na funkci kmotra z pozice adopce. Je kmotr jeden z čelních (primárních) adoptivních "rodičů" v případě osiření dítěte (nezletilého), a pokud ano, na jakém místě stojí (před/za prarodiči, strýci apod.)

Datum zveřejnění: 12.5.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 28
Otázka:
Dobrý den,
chci se zeptat na dotaz, který má kamarád, který nemá internet. Byl řádně v dětství pokřtěn. Po nějakém čase celá rodina vystoupila oficiálně výmazem z církve (byl ještě dítě). Nyní by se rád stal katolíkem se vším všudy, tedy s přijímáním atd. Někteří mu říkají, že křest je smazán a on by musel projít katechumenátem s novým křestem, jiní, že křest platí stále, že se nikdy nemaže. Dokonce se setkal s názorem, že je navždy zatracen. Jak to tedy je? Děkuji

Datum zveřejnění: 19.5.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Rád bych se zeptal na jednu věc, kterou si nějak nedovedu představit. V Bibli je několikrát uvedena věta: "Bůh řekl Mojžíšovi","Hospodin řekl...", "...tu se zjevil Anděl a...". Co si pod tímto mám představit, KDO řekl co Mojžíšovi (při modlitbě? v rozjímání ?). Nebo další příklad: "Z nebe se ozval hlas: Toto je můj milovaný syn..." - jaký hlas? Opravdu to byl hlas nebo pocit, který všichni nějak velmi intengivně pocítili ? Díky za Vaši odpověd!

Datum zveřejnění: 15.3.2004
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 28
Otázka:
Biskupové ve svém listě dali jako letošní motto "Bezpečnost na silnicích". Připadá mi to poněkud mimo, když je všude vidět velká apostáze. Že by měli vybízet k nějakému úsilí o zvroucnění a prohloubení víry, a ne, aby řidiči nezastavovali na zákazu stání a aby dodržovali v obci padesátku. Není to divné?

Datum zveřejnění: 8.9.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Jak je možné, že Ježíš nazývá sám sebe "syn člověka"?? Vždyť byl/je přeci synem Boha. (V jedné otázce dokonce Petr Šikula říká, že "Ježíš není synem člověka", a tak to přeci často chápeme i my, i církevní tradice; tak jakto že on sám sebe tak nazývá?)

Díky za odpověď

Datum zveřejnění: 10.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 28
Otázka:
Pomalu každý kněz požaduje po věřících: Pravidelné čtení písma, konání dobrých skutků, růženec, pokoru, pravidelnou účast na mši. Ptám se k čemu mi je pravidelné memorování Písma když mi je skryt jeho vnitřní smysl? Kdo mi ho vysvětlí, misto blbého moralizování a stupidních rad typu:za postní období přečti celé Písmo.Proč se mám modlit pravidelně růženec, když mysl není svěží, pokojná a otevřená? Není z toho chudák Panna Maria paf, když ji neustále říkám jak kolovrátek jedno a to samé? K čemu být upnut na historického Krista, když Kristus uvnitř mne neroste?

Datum zveřejnění: 9.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Proc veskera cirkev vymazala evangelium sv.Magdaleny,kteraz to byla ona tim milovanym zakem?V bibli se popisuje situace po vzkriseni Jezise Krista,pritomnost Marie Magdaleny a milovaneho zaka velice nejasne.Dle mne je to dokonce zamerne tak pomichane,aby to navadelo,ze se tam jedna o dve osoby,ze milovany zak je Jan a pak uz jen Marie.V tom mne take ^podporuje vypis,kdy milovany zak sedel Jezisovi na kline,kdy Jezis polibil milovanyho zaka na usta...Ackoliv skutecne nemam nic negativniho proti homosexualum,v tomto pripade mi takoveto zamereni na Jezise nesedi.Nicmene mohu dodat,ze ev.Marie Magdaleny mi pripada nejlogictejsi ze vsech ostatnich,nejpravdivejsi, a dokonce mne prave toto ev.pomohlo se dostat z depresi.POkud mi hodlate odpovedet jakkoliv,dovolim si podotknout,ze jsem uz davno pripravena na obzalobu, jako ze sbiham z cesty,ze se mylim apod.Ja se pouze divam na konkretni vysledek na sobe same,ktery je positivni,lasku k Jezisovi nosim stale v srdci a mnohe otazky mam zodpovezeny.Ale proc to ev.M.Magdaleny neni v bibli?Proc se tam skoro vubec nic o ni nepise,ackoliv to byla osoba Jezisovi nejblizsi?Mam si opravdu myslet ze je toto zamerne zatajovano?

Datum zveřejnění: 4.2.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 28
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych poradit: s přítelem jsme probírali názor jednoho muslima, který na nedávnou televizní zprávu o německém kanibalovi zareagoval slovy: pokud vy katolíci věříte, že jíte tělo a krev Krista, nemáte onomu kanibalovi co vyčítat, neboť jste úplně stejní jako on. Co mu na to říct? Díky.

Datum zveřejnění: 20.9.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli existuje případ, kdy zabití člověka není hřích (sebeobrana; záchrana života či životů jiných lidí; ve válce při obraně vlasti;...)? Nebo výjimky neexistují? Děkuji za vaše úžasné stránky.

Datum zveřejnění: 17.5.2002
Rubrika: Věrouka, Ostatní
Počet reakcí: 28
Otázka:
Dobry den,
buď jsem tak blbej, nebo se mi tomu nechce věřit, ale nemůžu najít Bibli na internetu, nebo alespoň NZ, či evangelia. Děkuji.

Datum zveřejnění: 29.1.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 28
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl bych Vás poprosit, zda byste mi pomohl vnést světlo do jedné situace. Jedná se o mladého člověka s homosexuální orientací. S nikým sexuálně nežije. Chtěl by vstoupit do řádu. Jeho zpovědník mu ovšem řekl, že o této svojí "dispozici" MUSÍ říci představenému. Absolutně mu prý nedal najevo nějakou podporu, povzbuzení nebo radost z jeho rozhodnutí.
1. Může člověk s takovouto orientací vstoupit do řádu?
2. MUSÍ o tom říci představenému? Zavání mi to nemilosrdenstvím a "stigmatizací" až za hrob.
Jde o mého kamaráda, trápí ho to a vyčítá si svoji upřímnost ke zpovědníkovi. Kdyby se mu se svou orientací nesvěřil, že by bylo vše jinak. Láká ho najít si jiného zpovědníka a zamlčet mu svůj problém.
Díky.

Datum zveřejnění: 2.9.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 27
Otázka:
Dobrý den...

Rád by se Vás zeptal, jak se staví katolická církev k názoru, který se týká Desatera a to: že Desatero nás (křesťany) už nemusí zajímat, protože je nahrazeno Ježíšovým "Dvojterem" - "miluj svého Boha jediného celou svou duší, srdcem i myslí a miluj bližního svého, jako sebe sama...Ježíš tak prý nahradil "Mojžíšovo" Desatero svým dokonalejším Dvojterem. Tento názor byl ještě odůvodněn tím, že když se člověk prohřeší proti Dvojteru - tedy lásce k Bohu či bližnímu (tedy někoho by zabil, svedl někomu manželku, okradl by někoho atd), prohřeší se vlastně proti Desateru. Tím bylo vysvětleno to, že Dvojtero v sobě zahrnuje Desatero a že je prostě dokonalejší...
Rád bych znal názor katolické církve, jelikož mě osobně takovéto názory trochu zneklidňují...
Děkuji velmi za odpověď. Pavel

Datum zveřejnění: 20.4.2005
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 27
Otázka:
dobrý den, zajímalo by mě, jak se díváte na otázku vedení malých dětí k víře. Já mám za to, že malé dítě, kterému z vůle rodičů od útlého věku vtloukáno do hlavy, že existuje Bůh atd., tomu nakonec samozřejmě uvěří, protože nemá vlastní rozum. Když dítěti čteme pohádky o Perníkové chaloupce, taky tomu určitou dobu věří. Prostě nemá ještě dost vlastního rozumu, aby si to přebralo. Nepřipadá vám to jako "vymývání mozků"? Druhá věc v této souvislosti jsou křty. Já jsem byl pokřtěn v jednom roku věku (nevím přesně, hádám), takže jsem k tomu nemohl říct svůj názor, že? Teď se považuju za ateistu, i když je mi občas předhazováno, že jsem křesťan, protože jsem byl pokřtěn. Ale co jsem proti tomu mohl tenkrát dělat?

Datum zveřejnění: 10.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 27
Otázka:
Nejsem věřící, ale doposud jsem bral a beru zásadu - nerušte moje kruhy, nebudu rušit ani já vaše. Každý má právo věřit si v co chce. Ale to co provedl váš církevní hodnostář , který tím že se zúčastnil v Norimberku srazu Landsmančaftu dal jasně najevo kam míří přesahuje všehny meze. Už to, že se církev cpe do politiky není podle mne příliš čestné a férové ale budiž, ale aby ovlivňovala jakákoliv ideologie ať už hnědá, červená, modrá a nebo černá život těm, kteří si to nepřejí považuji za poruišení ústavy.

Datum zveřejnění: 11.3.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 27
Otázka:
Jistá islámská teoložka (tuším) jednou řekla (napsala ?) asi toto:
"Prála bych si zapálit ráj, aby tě lidé nehledali z touhy po jeho blaženosti. Přála bych si uhasit
peklo, aby tě lidé nehledali ze strachu před jeho utrpením. Ty sám jsi mi dosti."
Nejsou představy nebe a pekla u křesťanů často, abych tak řekl, trochu "dětinské" ? Vždyť Pán Ježíš říká
o Božím království, že jej nemůžeme nějak lokalizovat v prostoru nebo v čase, ale že "ono je mezi
námi". Mají si vůbec křesťané nebe a peklo nějak představovat ? Jestli ne, proč, a jestli ano, jak ?
Jak se mám "do nebe" skutečně těšit už teď, když ještě nemám dostatečnou lásku k Bohu, abych se mohl
do nebe těšit jen kvůli němu ? Někteří lidé také namítají, že v nekonečném životě v nebi musí být
hrozná, nekonečná nuda. Jak se této představy zbavit a čím ji nahradit ?

Datum zveřejnění: 25.2.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 27
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je možné že Pán Ježíš trpěl fyzickou smrtí, když smrt do světa vstoupila až
jako důsledek (prvotního) hříchu a ten se přece na Ježíše nevztahoval. Co si zde neuvědomuji ?

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   301-320  340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář