katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 24.10.2001
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 13
Otázka:
Zdravím vás. Nedávno jsem byla tak zoufalá a utrápená z určitých rodinných problémů, které mě ovlivňují už od mého dětství, že mě napadla taková hloupá myšlenka a to taková, že jediným způsobem vysvobození je pro mě sebevražda. Pak jsem tuto myšlenku zavrhla¨a nyní už vím, že to byla opravdu velmi velká hloupost.Zajímalo by mě, zda jsem se dopustila těžkého hříchu. Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 26.4.2001
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 13
Otázka:
Zajímalo by mne, jestli existuje náhoda. Tedy co považovat za náhodu a co již za řízení Boží? Občas mi přijde, že nějakou událost musím považovat za milost, protože si ji prostě nedovedu zdůvodnit a její vliv je pozoruhodný. Ale od kdy bych mohl říct, že se jedná o milost? Pokud mně poposune `někam dál`, tedy, že mne pozitivně ovlivní, např. prohloubí se moje víra? Co např. setkání s člověkem, který mi pomůže více `objevit` Boha? Milost či náhoda? A co když mi řekne `trochu míň` ... to už je náhoda, že jsem jej potkal? Promiňte, těžko se mi to vysvětluje. Jde mi o to, že sám dovedu říci, že se jedná o milost či náhodu, je-li událost na nějaké pomyslné úsečce jakoby na kraji. Ale když uprostřed ... Nakonec si říkám, jestli vůbec má cenu tuto věc řešit. Prosím, mohli by jste mi říct Váš názor? Děkuji.

Datum zveřejnění: 29.12.2005
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 12
Otázka:
Ráda bych se zeptala, co si myslíte o tom, že papež Benedikt XVI. v letošním požehnání Urbi et Orbi nepozdravil Českou republiku. Mohou s tím souviset nevyřešené spory mezi Vatikánem a římskokatolickou církví nebo to, že je papež národností Rakušák?

Datum zveřejnění: 29.7.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 12
Otázka:
Přeji Vám všem dobrý den,
pokud si najdete trochu času, rád bych znal váš názor na (samozřejmě podle mého názoru) rozporné přístupy ke světu.
První přístup jsem svým laickým rozumem našel u Ježíše a je popsán například v následujícím dialogu:
Marek, 9. kapitola:
38. I odpověděl mu Jan, řka: Mistře, viděli jsme jednoho, an ve jménu tvém ďábly vymítá, kterýž nechodí s námi; i bránili jsme mu, proto že s námi nechodí.
39. Ježíš pak řekl: Nebraňtež mu. Neboť není žádného, kterýž by divy činil ve jménu mém, aby mohl snadně zle mluviti o mně.
40. Nebo kdož není proti nám, s námiť jest.

Druhý podle mého názoru zcela opačný přístup je popsán v jednomu z pavlových dopisů :
Galatským, 1. kapitola
6. Divím se, že jste tak rychle od toho, kterýž vás povolal v milost Kristovu, uchýlili se k jinému evangelium.
7. Kteréž není jiné, ale jsou někteří, ješto vás kormoutí, a převrátiti chtějí evangelium Kristovo.
8. Ale bychom pak i my neb anděl s nebe kázal vám mimo to, což jsme vám kázali, prokletý buď.
9. Jakož jsme prvé pověděli, a ještě znovu pravím: Jestliže by vám kdo jiné evangelium kázal mimo to, kteréž jste přijali, prokletý buď.
10. Nebo lidské-liž věci, čili Boží předkládám? Zdaliž lidem se líbiti hledám? Kdybych se zajisté ještě lidem zaliboval, služebník Kristův bych nebyl.
11. Oznamujiť pak vám, bratří, že evangelium to, kteréž kázáno jest ode mne, není podlé člověka.

Z mého laického pohledu jsou jako nejpravděpodobnější oběti pavlova proklínání příznivci židokřesťanské
církve hlásící se k Petrovi či Jakubovi. Pokud jde o někoho jiného,kdo by to měl být a jak se to dá odvodit?
Myslím, že tento problém Pavel řeší i v jiných dopisech a že ho v lepším rozpoložení mysli řeší podstatně mírumilovněji.
Která z těchto dvou variant je vám osobně bližší?
Pokud nejsou tyto dva přístupy v rozporu, pak se mi zdá, že oprávněnnost k proklínání vyplývá ze skutečnosti,
že oni proklínaní nečinili "divy" podobně, jak je psáno v Markovi.
Jiná odlišnost od osoby zmíněné v Markovi mne nenapadá...Nebo je podle vás opravdu možné evangelium obrátit?
Děkuji za odpověď a přeji vše dobré


Datum zveřejnění: 14.7.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 12
Otázka:
Zajímala by mne kandidatura ThMgr.Františka Kocmana na hlasovacím lístku pro volby do Evropského parlamentu. Zda mohou vůbec kněží kandidovat do takovýchto funkcí a to nepíši za kterou stranu.
Děkuji za stručnou odpověď.

Datum zveřejnění: 1.4.2004
Rubrika: Katolická církev a církve, Ostatní
Počet reakcí: 12
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli existuje patron internetu, a pokud ano, kdo to je.

Datum zveřejnění: 11.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 12
Otázka:
Nedávno mi jedna žena tvrdila, že v Bibli nikde není zmínka o manželství s jednou ženou a že v době Ježíšově byla běžná bigamie. V Novém zákoně o tom nikde není ani zmínky, což prý mnohoženství nevylučuje. Manželství s jednou ženou je prý výmysl církve. Dále tvrdila, že katolická církev je moc přísná a že by měla povolovat rozvod v případě nevěry. I Abrahám měl více žen, přesto za smilstvo byl trest ukamenováním. Tyto názory mě překvapily, tak bych se ráda nechala poučit, jak to dříve s tím manželstvím vlastně bylo.
Děkuji

Datum zveřejnění: 25.8.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 12
Otázka:
Kdo je Evangelista? Nejedná se o Marka, Matouše, Lukaše a Jana. Představila se mi tak jedna pani do telefonu a prováděla nábor do nějakého nového směru náboženství. Můžete mi k tomu prosím sdělit něco víc. Děkuji.

Datum zveřejnění: 27.3.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 12
Otázka:
Jakou roli má podle Církve v životě křesťana psycholog? Nestačí moje víra na vyřešení osobních problémů? Vždyť mnohá staletí žádný psycholog nebyl.Kdy se má obrátit katolík na psychologa? Znají kněží psychologii, aby mohli kompetentně vést svěřené stádce? Spolupracují efektivně psychologové se zpovědníky? Existuje oficiální dokument pojednávající o úloze psychologa v životě katolíka?

Datum zveřejnění: 14.3.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 12
Otázka:
Mám otázku ohledně Ankety. Je zcela správné, že hlasy, které by jedna osoba poslala vícekrát, budou odečteny. Zajímalo by mě, zda je hlas z počítačové sítě (více počítačů zapojených do sítě třeba ve školách, u firem atd.) považován za hlas z téhož počítače. V této souvislosti by potom mohlo dojít k odečtení hlasu, který z vedlejšího počítače odešle někdo jiný. Za odpověď díky! Pavel

Datum zveřejnění: 26.2.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 12
Otázka:
V souvislosti s jeruzalémským chrámem mě napadla praktická otázka: pokud do svatyně mohl jenom velekněz a to jednou do roka, tak kdo tam uklízel? Nějaké pavučiny a prach se tam přece musel objevit? Nebo tam šel ten velekněz s kýblem a hadrem?

Datum zveřejnění: 1.11.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 12
Otázka:
1/Chtel bych ziskat podrobne informace o birmovani a o vsem co je s tim spojeno. Taky mam specialni otazku: Ve kterem veku mohu prijat svatost birmovani?
2/Taky bych se chtel zeptat co rict cloveku, ktery tvrdi, ze Buh neni milujici? Rika:"Jak muze byt Buh miluji, kdyz seslal potopu sveta....".
3/Co jsou to plnomocne odpustky? Na co jsou dobre? Jak se daji ziskat? Od kdy a kdo je zavedl?
Dekuji za odpovedi
Vilimek

Datum zveřejnění: 4.10.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 12
Otázka:
Dobry den,
mam obcas docela zajimave sny, ve kterych me treba pronasleduje dabel, snazi se me udusit, znicit, zachrani me jen modlitba (opet ve snu), probouzim se uplne zpoceny. Muze takto pusobit dabel ve snu nebo je to jen fantazie. Diky za odpoved.

Datum zveřejnění: 2.5.2002
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 12
Otázka:
Dobrý den, četla jsem si odpovědi na různé otázky. Hodně lidí píše o tom , jak nás má Bůh rád se všemi chybami a tak. Jak to můžete vědět, jak tomu mohu věřit? Jsem věřící, ale silně pochybující. Prosím proto o odpověd víc lidí - třeba vlastní zkušenosti. Ale takovýto Bůh je láska, má tě rád - to je fajn, ale jaksi tomu nemohu uvěřit. Dá se s tím něco dělat? Ráda bych tomu věřila. Děkuji předem za odpověd


Datum zveřejnění: 4.3.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 12
Otázka:
Chtěla bych se ještě vrátit k prodeji v trafikách. Při tom sortimentu, co se tam dnes prodává (porno časopisy) je vůbec vhodné nebo přesněji a přísněji řečeno přípustné, aby křesťan v takové branži prodával? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 14.2.2002
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství, Církevní právo
Počet reakcí: 12
Otázka:
Dobrý den. Jsem katolík. Zamiloval jsem se do jedné dívky a 14 měsíců spolu schodíme, je nám přes 25 let. Ona nemá žádný rozpor v názorech s katolickou církvi, jen tak nebyla vychována. Bohužel si před léty občansky vzala člověka, s kterým chodila od svých šestnácti a to v moment, kdy se jejich vztah rozpadal - nešťastný pokus o záchranu. On se s ní vzápětí rozešel. Děti neměli, z církevního hlediska je ovšem jejich manželství platné, protože šlo o dva nepokřtěné lidi. Nechal jsem si poradit od mého pana faráře a ten viděl možnost naší svatby optimisticky a sice mi radil buď žádost o Privilegium Paulinum nebo Privilegium Petrinum. Snažil jsem se příslušné pasáže kanonického práva prostudovat, ale mám takový pocit, že se ani jedno privelegium na náš případ nevztahuje. Petrovo se týká výchovy dětí ve smíšeném manželství, pro udělení Pavlova chybí to, že bývalý manžel přítelkyni kvůli víře nijak nepronásledoval, ani spolu o tom nemluvili. Jde mi pouze o jediné - rád bych byl k přítelkyni natolik férový, abych jí řekl, zda se budeme moct někdy vzít a mít rodinu, a rád bych to věděl sám, narážím však na rozporné informace. Máme se moc rádi a i v případě zamítavého stanoviska církve spolu plánujeme žít bez intimního a rodinného života. Paradoxní na celé situaci je, že chybělo málo a přítelkyně by byla jako malé dítě pokřtěna (tudíž její občanské manželství by nebylo platné). Děkuji za jakoukoliv radu.

Datum zveřejnění: 7.4.2008
Rubrika: Liturgika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 11
Otázka:
Díval jsem se jako pravidelný divák na televizi Noe na přenos z chrámu sv.Petra ve Vatikánu na obřady Zeleného čtvrtku. Je mi 64 let, ale nechápu jak je možné, že ještě v roce 2008 umývá panež nohy kardinálům ve zlatém umyvadle a se zlatým džbánem. Kdy skončí tento triumfalismus? Při této mši sv.se konala sbírka na chudé děti,myslím si, že právě to zlaté umyvadlo a džbán do ní patřily. Děkuji.

Datum zveřejnění: 31.3.2008
Rubrika: Věrouka, Biblistika, Etika a morálka, Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 11
Otázka:
Proč je tak velice důležité a zásadní, zda byla Marie, Ježíšova matka, panna? Proč je vůbec v našem, tedy katolickém náboženství panenství oslavováno, zdůrazňováno a je přikládán mu takový význam? Vždyť je to záležitost velmi „tělesná“, navíc souvisí s láskou, třebaže ne platonickou, ne s něčím negativním. A ještě prosím: Má panictví také takový význam a cenu? Pokud ne, pak proč?

Datum zveřejnění: 27.2.2007
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 11
Otázka:
Chci se zeptat, zda byl někdy v historii zvolen za papeže muž, který nebyl před tím ani knězem; pokud ano, jak k tomu došlo? A je v dnešní době někdo takový, či nějaký kněz popř. biskup, o kom by se dalo říci, že by mohl být papežem ačkoliv není kardinál?

Datum zveřejnění: 9.1.2007
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 11
Otázka:
Slyšela jsem, že církev oficiálně uznala kulatost Země až v 19. století. Je to pravda? Pokud ano, co si o tom myslíte? Děkuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   481-500  520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář