katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 20.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dobrý den! Mám jeden takový problém: Na tábor bychom potřebovali nějaká jména /mám-li být přesná, kolem 30, z toho asi 20 ženských/ běžná ve starověké Mezopotámii v době Abrahamově a nevím, kde bych je měla hledat, tak se obracím na vás: Mohli byste mi doporučit nějaké prameny? /Nevadily by mi ani konkrétní návrhy.:-)/ Díky za poskytnutý prostor a přeji vše dobré a hodně zdaru ve vaší práci. Šalom alejchem.

Datum zveřejnění: 16.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dozvěděl jsem se, že vše,co je v evangeliích, nemusel říct přímo Ježíš, ale je to třeba od první církve. Jak tedy vnímat NZ jako Boží slovo, jaký je skutečně Kristus, když nemusí být všechna slova, činy od něho? Děkuji!

Datum zveřejnění: 13.2.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dobrý den. Čtu pŕíležitostně Bibli a poslouchám, co o ní říkají vzdělanější než já, a jak se vyrovnávají s různými pasážemi. Ale zajímaly by mě dvě věci, na něž bych rád znal váš názor.
1 Jak můžeme vědět, od koho Bible pochází?
To, že se v ní o něčem píše, přece není vůbec směrodatné. Je to jen jeden způsob interpretace událostí a názorů. Mám takový nejasný dojem, že je něco špatně, když stvoření obsahuje formulace "stvořil Bůh nebe a zemi" apod. Čekal bych spíš ich-formu, tedy "stvořil jsem nebe a zemi"! Tak, jak je to napsané, navozuje představu, že tam byl ještě někdo jiný, kdo sledoval, jak se to děje a podával o tom svědectví zápisem.
2 Kdo to byl?
Děkuji.

Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 1
Otázka:
....rad bych si precetl zasveceny komentar k problemu, kdy je nutno milovat cloveka, ale odsoudit jeho pripadne zle ciny. Toto rozliseni mezi ciny a osobou mi jaksi nesedi.(Tezke dusevni choroby by mohly byt zde snad vyjimkou, ale jiz ne vedome a dobrovolne ovlivneni sebe sama drogami vseho druhu...)Mam na mysli tez dnesni rozsirene hajeni zlocincu svymi pravniky, kteri argumentuji tim, ze dotycna osoba byla v momentu zlocinu nepricetna a tudiz za to nemuze....propomina mi to popravu krvi potrisnene sekery v Kocourkove....jsem si vedom prislusnych pasazi u sv.Pavla....dekuji za komentar....

Datum zveřejnění: 1.2.2004
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 1
Otázka:
Zajímalo by mne, od jaké doby byl zrušen zákaz jíst v pátek maso? A taky proč, podle mne to zase tak špatné nebylo a možná bych se k tomu i vrátil :-)

Datum zveřejnění: 4.12.2003
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: 1
Otázka:
Chtěl bych se zeptat , existuje-li v češtině nebo slovenštině kniha , která by zmapovala všechny řády(historie,řehole,svatí atd.)děkuji

Datum zveřejnění: 18.11.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dobrý den,

chci se zeptat, proč vlastně dostal Kristus jméno Ježíš, když podle božího anděla se měl jmenovat Immanuel.

Díky

Datum zveřejnění: 14.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 1
Otázka:
Obracím se na vás ještě s jedním dotazem: známí se mne ptají,zda pojede nějaká skupina poutníků v říjnu do Říma na blahořečení Matky Terezy a kde je možné se přihlásit. Děkuji!S.Š.

Datum zveřejnění: 9.8.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 1
Otázka:
Ahoj!
Mám takový dost velký problém. Bydlím na vesnici, kde také chodím do kostela. Tedy až dosud jsem tady chodila. Když jsme se sem před osmi lety přestěhovali, začala jsem tu s mým bratrem ministrovat - žádné jiné děcka sem nechodily, věkový průměr je až dosud 60 let..., občas někdo umře...
Bratr postupně odmítl do tohoto kostela chodit - jezdí každý týden radši do vedlejší vesnice, kde má kamaráda, jsou tam i jiné děcka, mladý kněz...
Já jsem tady vždycky ministrovala ráda, ale v posledních letech mi začalo vadit, že stále musím ministrovat, že není kdo jiný, člověk je fakt jako uvázaný(navíc už je mi 20).
Taky mi velmi vadí to, že mše jsou v sobotu ve dvě hodiny odpoledne
, kněz neumí dát v kázání poučení do všedního života, ačkoli jinak si ho velmi vážím. Taky se často už stalo, že nám spojil tu jedinou sobotní mši - s nedělní platností - s pohřbem...
Už poslední měsíc tady nechodím, prostě nemůžu. Věřte mi, že já z té mše nic nemám, raději jezdím do nedalekého města na mši v neděli.
Proč Vám ale tohle všechno píšu - setkala jsem se totiž spíše s negativními reakcemi na své chování, proto Vás prosím o jedno - dělám vůbec dobře?
Já osobně si myslím, že asi spíš ano.
Taky bych byla ráda, pokud má někdo podobný problém, nebo zkušenosti, aby mi o tom napsal. Možná, že pak budu mít na celou věc trochu jiný - ne tak subjektivní pohled.

Datum zveřejnění: 10.7.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 1
Otázka:
Laudetur Jesus Christus!
Mam docela malou otazku. Na nekolika oltarich jsem uz nasla napis ALTARE PRIVILEGIATUM. Zajimalo by me, co to znamena. Z latiny vim, ze "altare" je oltar. Tvar "privilegiatum" nemuzu prelozit. Kdyz vezmu v uvahu, ze by to mohl byt nejaky privilegovany oltar, chtela bych vedet, co to znamena. Dekuji za pomoc.

Datum zveřejnění: 21.6.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dobrý den, chtěl bych vědět, co je to "evangelijní strana" v kostele nebo v kryptě. Děkuji. Jan Richter

Datum zveřejnění: 10.6.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Zdravím z Vysočiny!
Měla bych jeden dotaz. V 2 Sam (18,9) čteme: "Abšalom narazil na Davidovy služebníky, a jak ujížděl na mezku, vběhl mezek pod větvoví velikého posvátného stromu a on v tom stromě uvázl hlavou, takže se ocitl mezi nebem a zemí; mezek na němž jel, běžel dál."
Zajímalo by mě, zda měl posvátný strom nějaký význam pro Židy - měl nějakou zvláštní funkci (např. právo azylu,...) nebo něco podobného - nebo to byl jen pozůstatek po předešlých kultech.
Předem děkuji za odpověď a přeji vše dobré.
Maruška



Datum zveřejnění: 5.6.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 1
Otázka:
brzy pujdu k birmovani a potrebuji si najit svou patronku. to jsem udelala, jenomze o ni nemuzu sehnat podrobnejsi informace. vybrala jsem Marketu Skotskou a kdyby jste nejake informace meli, byla bych moc vdecna dekuji

Datum zveřejnění: 21.5.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
V bibli se piše o antikristu kterého má Ježíš zahubit svým příchodem je to jedna osoba a nebo to jsou lidé kteří v něho neuvěřili a snaží se zničit jeho záměr o zavedení Božího králoství lásky, pokoje, smíření a odpuštění na zem svou nenávystí zabíjením válkami a nepřijetím jeho učení?

Datum zveřejnění: 21.5.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Prosím Vás, mohl byste uvést apokryfy Starého zákona a případně odkazy, kde bych se mohl dovědět víc. Děkuji

Datum zveřejnění: 24.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 1
Otázka:
Moc vás všechny zdravím:
Ráda bych se nechala pokřtít, vím, že je nutná příprava u kněze a zajímalo by mě co vše je nutné nastudovat a které knihy doporučujete. Studuji jinde než mám trvalé bydliště, je tedy nutné absolvovat přípravu na farnosti ke které připadám, nebo je možné ji absolvovat v podstatě kdekoliv? Děkuji

Datum zveřejnění: 11.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Dobrý den, s blížící se květnou nedělí mi stále více hloubá v mysli pojem "Syn Davidův"(Hosana, Davidovu Synu).Mohl byste mi prosím tento termín nějak blíže vysvětlit, proč "Syn Davidův".Právě na květnou neděli chystám se scholou píseň s těmito slovy a děti mě zaskočily otázku, proč se Kristu říká "Syn Davidův", když David nebyl jeho otec.Hledala jsem to v katechismu, ale ani tam se o tom nijak blíže nepíše. Mnohokrát děkuji. Požehnaný den.Jiřina K.

Datum zveřejnění: 10.4.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 1
Otázka:
Pán ať je s Vámi, pokoj Vám!
Prosím Vás, pokud je to možné o vysvětlení pojmů a nejen pojmů
Mám problémy s tím pochopit vztahy uvnitř sebe sama : rozum, vůle, srdce,mysl,cit,duše,duch,vnitřní síla,tělo-duše (to mi je asi nejvíce jasné),tělo-duch, srdce-vůle,duše-cit.
Například: při zpytování svědomí za uplynulý den,před večerní modlitbou, si vzpomenu na událost, kterou jsem prožil a kam ji zařadit, byl to projev srdce,nebo rozumu,nebo citu či vůle ?
Oproti předchozímu plánu jsem nejdříve vyřídil jinou záležitost, protože to bylo na cestě - předpokládám vliv rozumu, ale současně jsem si uvědomil, že jsou tam sympatičtější lidé - možná,že právě proto jsem tam šel nejdříve, tedy cit zdůvodněný rozumem?Pokud to vypadá malicherně tak to možná pro ten kulhající příklad, ale některé své projevy mám opravdovou potřebu zařadit a také se mi neustále objevuje slovo s r d c e (prohledal jsem celý archiv) a především k tomu hledám vztahovost. Vždy si pokládám otázku vyšlo to z mého srdce? Nebyl to chladný kalkul rozumu?
Děkuji a nezlobte se, možná jsem puntíčkář.
Dobrořečím Bohu za všechno jeho stvoření a také za to, že i na nepatrné shlíží a zabývá se jejich problémky.
Děkuji.


Datum zveřejnění: 6.4.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 1
Otázka:
Ráda bych se Vás zeptala na eucharistický zpěv TANTUM ERGO SACRAMENTUM, kdo jej složil, na text v latině a český překlad.
Děkuji Eva

Datum zveřejnění: 6.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 1
Otázka:
Chcem sa spytat ako si moze vojak pred svojim svedomim ospravedlnit to, ze v boji zabil nepriatela?

Ja viem ze sa v takychto pripadoch ohanaju ludia tym ze plnili rozkazy velitelov, branili svoj zivot a podobne ale predsa nam Kristus jasne povedal aby sme nepriatelov milovali a nastavovali druhe lice. A to mi dokopy so zabitim aj ked v sebeobrane vobec nejde.

Dakujem

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   961-980  1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář