katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 18.5.2009
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 31
Otázka:
Dlouho jsem se s nikým nebavil o postoji církve ke kouření marihuany. Vím, že to není dobré a jde se s tím i ke svátosti smíření... Přesto mě zajímá, zdali se nějak významě počítá i příležitostné ochutnání... Myslím tím např. 10x ročně. Nechci odpověď typu: 4x ročně povoleno, 5x již ne! Mně je jasné, že i 1x to není dobré, ale svezení se s přáteli je svezení se s přáteli... Takže spíš nějaké osvětlení k postoji do této situace... Děkuji

Datum zveřejnění: 12.10.2005
Rubrika: Duchovní život, Ostatní
Počet reakcí: 31
Otázka:
Nedovedu si představit, jak mám v praxi ,,nemilovat svět ani co je ve světě". Mám se snad záměrně snažit zaujímat odtažitý postoj ke všemu, co se mi líbí? A je tolik věcí, kterými se zabývám a které mám ráda: např. úžasná klasická hudba, pěkné knížky, předměty, které studuji na gymnáziu, pěkné filmy, sport. Je snad na tom něco špatného? Bez takových koníčků by přece náš život zde byl dosti smutný.

Datum zveřejnění: 9.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 31
Otázka:
Dobrý den.
Zajímalo by mě, jak se církev dívá na "přeoperování" ženy na muže a obráceně. Mlůže tento člověk chodit ke svátostem. Není to proti Božím úmyslům.
Děkuji za odpověď.
Klára

Datum zveřejnění: 17.6.2004
Rubrika: Biblistika, Liturgika, Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 31
Otázka:
Dobrý den,
působím jako učitel na základní škole a zajímaly by mě základní informace o přijímání podobojí v katolické církvi běžnými věřícími.
Děkuji.

Datum zveřejnění: 3.3.2004
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 31
Otázka:
Příběh jedné farnosti.
Ještě před rokem jsme byli malou poklidnou farností v osamělé obci s malým počtem obyvatel, kam kněz dojíždí jednou týdně na bohoslužbu. Nechyběli tu místní dětští ministranti, lektor ani varhaník. Farníci se společně podíleli na úpravách kostela, úklidu, zajišťovali čtení i žalmy. Věřících v naší obci není mnoho, ale vztahy tu byly dobré. Tento klid postupně začala narušovat stále větší skupina dětí a mládeže. Začaly se zúčastňovat bohoslužeb a dlouhou dobu byly vítány, bylo i tolerováno, že se jedná o děti z nevěřících rodin, pro které toto byla první setkání s vírou a prostředím kostela. Farníky i duchovním byla tato skupinka uváděna do liturgie, setkávaly se zde s přátelským postojem.Rušení dětí, i starší mládeže z neznalosti pochopí ještě každý. Když ale ani po uplynutí několika měsíců nedochází ke změně, spíše je neúcta stále zřejmější - hlasitý hovor při mši, smích, hvízdání, posměšky na kněze, nedopalky v lavici, házení kameny do oken při odchodu, průběh mše sv. spíš připomíná návštěvu cirkusu - nabízí se otázka, co dál. Důstojnost průběhu mše bývá narušena natolik, že znemožňuje jakékoli duchovní vyžití stálých farníků. Stále více je zřejmé, že skupinka omladiny ve skutečnosti nehledá cestu k víře, ale dobrou zábavu na úkor ostatních. Tato skupinka obtěžuje především starší farníky tím, že jim cestou domů po mši například hází petardy pod nohy, vysmívá se jim na náměstí, pronásleduje děti - ministranty apod. Postoj kněze k tomuto problému byl takový, že této mládeži nabídl pravidelná setkání ve společenství. Avšak ani toto nepřineslo valnou změnu v chování mládeže. V současné době je již situace ve farnosti natolik vyhrocena, že původní farníci jsou skupinou mladých bráni jako nevítaný prvek, slovně na ně útočí a začínají být v převaze nad těmi, kteří v kostele hledají víru a klid. Neustálé posměšky již odradily ministranty i lektora. Nejstarší farníci se již obávají, co je zase v kostele potká a ti, co ještě vydrželi, do kostela chodí se strachem. A co na to kněz? Kostel je pro všechny, nejdůležitější je pastorace, na starších /moudřejších/ tedy je, aby tuto situaci přijali a pochopili. Ten, kdo to nechápe, není sám dostatečně duchovně vyzrálý. Komu se daná situace nelíbí, je to jeho problém, nikdo ho z kostela nevyhodil, pokud se mu tu nelíbí, je to jeho věc. (Vzhledem k dopravní obslužnosti je nemožné bez vlastního auta navštěvovat jiný kostel v jiné farnosti.) Ze stálých farníků již zůstala jenom hrstka, a tak převažuje skupina nezvedené omladiny.
Dávám dotaz do diskuze. Jaký je váš názor na tuto situaci a jaké řešení navrhujete?

Datum zveřejnění: 24.11.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 31
Otázka:
dobrý den,
zajímala by mne otázka všemohoucnosti Boha ve vztahu k lidské svobodě, lidskému srdci. Myslím že Bůh je všemohoucí, proč potom nejsou všichni lidi křesťani (Bůh chce, aby byli všichni spaseni 1 Tim 2-3,4) a k tomu např. (není jiného jména zkrze něhož by jsme mohli být spaseni skutky 4,11-12) Jirka

Datum zveřejnění: 14.8.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 31
Otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se při bohoslužbě vůbec neřeší kniha Zjeveni - například zmínky o tisícileté říši, po které bude satan opět na chvíli vypuštěn, nebo o tzv. rajské zemi, o které je také častá zmínka, a to i například v knize proroka izajáše - lvíče bude spát vedle beránka, dítě strčí svou ruku do kobří díry, lidé nebudou stavět domy a nikdo jiný obývat, slepí uvídí, chromí se uzdraví apod. děkuji

Datum zveřejnění: 25.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 31
Otázka:
Vážený pane, verím v Boží velikost a dobrotu k lidem, presto bych byl vdecný za objasnení následujícího.
1.Potrebuje Buh používat pro dobrý úmysl zlo? Jsem presvedcen, že ne. 2.Vysvetlete prosím, proc znicil Sodomu, Gomoru a uvedl na svet potopu.
3.Jsou podle oficiálního výkladu církve tyto nicivé události pouze obrazy anebo se skutecne staly?
4.Když dal lidem svobodu rozhodnout se pro dobro nebo zlo a pak tem, kdo se rozhodují pro zlo vzkáže, že je zasype popelem ci utopí, nebere ten dar svobody zpet?
Dekujij vám za odpoved.

Datum zveřejnění: 21.1.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 31
Otázka:
Zajímalo by mne, proč u nás kněží nechodí na veřejnosti v klerice jako třeba v Polsku nebo i jinde? To se za kněžství stydí?
Je někde stanoveno, jest-li mají chodit nebo ne nebo je to na jejich libovůli?

Datum zveřejnění: 3.6.2009
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Počet reakcí: 30
Otázka:
Přeji hezký den! Zajímalo by mne, proč se přidává při čtení ze Svatého Písma k oslovení "Bratři" ještě "a sestry", když to v Písmu tak nestojí? Je to tedy jen lidské ustanovení, v zájmu jakési "emancipace"? Vždyť v závěru Písma stojí varování, že kdo přidá nebo ubere v Písmu slov, tolik mu Bůh naloží ran. Jak si to tedy vysvětlit? Pak se Svatým slovem nemůže nakládat takto nikdo, ani biskupská konference. Děkuji za výklad.

Datum zveřejnění: 30.1.2006
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 30
Otázka:
Počátkem 70. let nám pan děkan oznámil, že v dohledné době se připravuje nová forma svátosti smíření - veřejně ve společenství. Od té doby uplynulo více jak 30 let a nic nového v tomto směru nenastalo. Dle jednoho článku v KT svátost smíření ve zpovědnici zavedla církev teprve asi v 11. století, takže změna snad není nepřekonatelná. Pokud by však nastala, přivedla by k plnému křesťanskému životu dosti věřících, pro něž zpovědnice je takřka nemožná. Jedná se snad o nedořešený výsledek II. vatikánského koncilu. Kdy už konečně tehdy ohlášená změna nastane? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 23.5.2005
Rubrika: Liturgika, Duchovní život
Počet reakcí: 30
Otázka:
Ráda bych věděla, jaké části má mít a jak má správně probíhat svátost smíření? Mám tu zkušenost, že naprostá většina kněží se omezuje pouze na to nejnutnější (ve srovnání s Kancionálem), přivítáním a povzbuzením před vyznáním se "obtěžuje" málokdo, někteří vynechávají i rozhřešovací formuli ("Bůh Otec...") atd. Mám pak často pocit, že kněze zdržuji a strašně otravuji, o nějakém slavení je řeč těžko, hovořit jsem schopná též obtížně, zvlášť když zpovědník pouze zavrčí: "Tak spusťe..." :-( Přitom mám zkušenost, že i jen pár slov povzbuzení na začátku může velmi pomoci otevřít se.

Datum zveřejnění: 17.7.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 30
Otázka:
Chvála Kristu!
Měl bych dotaz, zda existuje nějaké ucelenější pojednání na téma pornografie z filosofického, morálního a zejména teologického pohledu. Rovněž bych uvítal, pokud mi doporučíte nějakou literaturu zabývající se ctností čistoty a jejím pěstováním. Děkuji

Datum zveřejnění: 28.9.2005
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Počet reakcí: 29
Otázka:
Dobrý den.
Chtěl by se zeptat na období křížových výprav a svaté inkvizice jež zvládli upálit za jedno století padesát tisíc údajných čarodějnic. Což je dvě až tři čarodějnice denně. Upálili spoustu i nevinných lidí. Pujdou tito invizitoři do nebe protože sloužili ve jménu boží?

Datum zveřejnění: 16.2.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 29
Otázka:
přeji krásný den,
Chtěla bych se optat zda existuje a je možno někde získat opis rukopisů nalezeného v prosince r.1945 u Nag Hammádí-chtěla bych si jej přečíst a udělat si vlastní názor.
Zajimal by mne i názor církve, jako instituce i váš osobní, jako bytosti k obsahu a poselství tohoto rukopisu.
Děkuji


Datum zveřejnění: 12.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 29
Otázka:
Dobrý den mám otázku, moje kamarádka je Evangelička a jednou jsme se bavily o P.Marii.Pokud jsem pochopila správně její slova evangelíci uznávají Marii jak o Boží matku ale nedávají jí takový význam jako katolíci,ale přsto nejsou úplně zatvrzelí otázce toho jak to sní a s jejím nanebevzetím a zjevováním vlastně je.No a ona vysovila otázku proč se teda P.Marie nezjevila nějakému evangelíkovi.Jistě mohla se zjevit třeba v místech kde se setkávají lidé a evangelík či člověk z jiné církve je tam též,ale všechna původní zjevení jsou katolkům a maslím si že nemůžeme použít na všechny nekatolíky to že to zjevení třeba sám odmítl nebo nepřijal do svého srdce.Pán je přece prozíravý a vidí do lidského srdce a zná jeho otázky a ví že je dost evangelíků co si kladou otázky kolem P.Marie a touží znát pravdu.A myslím si že Bůh může takovému člověku pravdu sdělit prostřednictvím Mariánského zjevení,zjevil ji i méně věřícím lidem a nakatolíci jsou často velmi hluboce věřící lidé.Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 28.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 29
Otázka:
Při čtení Písma (Sk 17,26-28) „On [Bůh] stvořil z jednoho člověka všechno lidstvo, aby přebývalo na povrchu země, určil pevná roční údobí i hranice lidských sídel. Bůh to učinil proto, aby jej lidé hledali, zda by se ho snad nějakým způsobem mohli dopátrat a tak jej nalézt, a přece není od nikoho z nás daleko. „Neboť v něm žijeme, pohybujeme se, jsme“, jak to říkají i někteří z vašich básníků..." mě napadlo několik otázek, jak to vlastně je.
1) Bůh je "nahoře" a satan "dole". Vezmeme-li to geograficky, náš pohled vzhůru je jen relativní; jiným směrem se dívá „vzhůru“ např. Australan. Oba se díváme vzhůru, a přesto hledíme každý opačným směrem. Bůh „nahoře“ nás tedy zcela obklopuje. Jestliže Bůh všechno obklopuje a vše je v Něm obsaženo, kde je peklo? Může být "v části Boha"?
2) Jiná otázka je o velikosti (fyzické) Boha. Je Bůh omezen velikostí zeměkoule nebo vesmíru?
3) Na jiných otázkách se diskutuje o evoluční teorii. Mýlí se snad Pavel a jeho výklad zapsaný pod vnuknutím Ducha Svatého nesprávný nebo nevěrohodný?
4) Jestliže má Grygar pravdu, že se vesmír stále rozpíná, zvětšují se i rozměry Boha? Nepraskne? :-)))

Děkuji za odpovědi.

Datum zveřejnění: 27.10.2003
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet reakcí: 29
Otázka:
Zajímalo by mě, jak je to se zvířecí duší. Někdo říká, že zvíře vůbec nemá duši. Jeden kněz mi řekl, že zvíře duši má, ale že ta umírá zároveň s tělem. Kdyby prý nemělo duši, pak by ani necítilo žádnou bolest. Já si kladu otázku, proč by vlastně zvířecí duše nemohla žít dál po smrti? Když kolem sebe vidím, jak zvířata dovedou milovat (mimochodem kolikrát více než některý člověk), jak dovedou i vicítit, když je člověk smutný a např. ho potěšit, pak nevidím důvod, proč by i zvířata po smrti nemohla přijít do nebe. Dále se cítím trochu zneklidněna tím, že by Bůh stvořil zvířata s úmyslem, že je jednou definitivně nechá zemřít a zaniknout. Když je stvořil pro nás tady na zemi, pak by je nám přece mohl darovat i v nebi. Zajímalo by mě, jestli je někde přímo řečeno, že zvířata do nebe nejdou. V jednom katolickém časopise jsem totiž četla, že i mnozí významní křesťanští myslitelé nechali ozázku, zda mohou i zvířata přijít pro smrti do nebe, otevřenou. Je to skutečně pravda? Moc ráda bych znala názor celé církve jako celku, ne jen názor jednoho kněze, jestli ovšem se církev jako celek někdy zabývala otázkou existence zvířecí duše a nebo jestli odpověď na tuto otázku ještě nezná.
Děkuji

Datum zveřejnění: 16.10.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 29
Otázka:
Chtěl bych se zaptat, co mám dělat, pokud se kněz v naší farnosti nechová jako kněz. Příkladem může být veřejné opakované opití při hodové zábavě či o vánocích atd.. Nemám nic proti tomu pokud by to dělal v soukromí, ale pokud se takto chová na veřejnosti, nedává moc dobrý příklad ostatním věřícím a spouští tak vlnu pomluv křesťanů po naší obci. Co si asi tak může nezasvěcený člověk myslet?? Nevím, zda na tohoto kněze podat oznámení biskupství či mohu jednat i jinak. Pokud se totiž ozvu oficiálně, tak si myslím, že budu označen církevními představiteli za černou ovci, tak jako se to stalo už mnohokrát v dějinách církve.
Stále jsou totiž v římskokatolické církvi snahy vše dělat jako za doby komunismu. Utajovat, utajovat a dělat, že o ničem nevím. Nepřiznání skutečností je dost velký hřích, ale to asi církve nijak neznepokojuje....

Datum zveřejnění: 2.10.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 29
Otázka:
Zajímalo by mě, proč jsou některé kostely umístěny tak, že míří na východ.
Děkuji za odpověď
Josef Dolejš

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   281-300  320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář