katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 7.10.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 46
Otázka:
Dobrý den!
Při listování stránkami na portálu mě připadá, že mnozí mají o Bohu představu, že pokud vůbec existuje, vyvrcholil svoji činnost před 2000 lety a tím s lidstvem skončil. Skoro jako by umřel, jak říká Nietsche. Přitom existují nesporná fakta, průkazná, jak Bůh často zasahuje do běhu dějin. V první řadě to jsou zázraky, tedy to, co se vymyká přirozenému řádu věcí. O zázracích se dají mnohá fakta, jsou zdokumentované... dokonce existují zázraky, které se opakují periodicky, u nichž známe datum, kdy proběhly a předpoklad, kdy proběhnou příště (třeba u krve sv. Justiniána), zázraky z nerozkládání se některých Božích vyvolených mrtvých (papežů, svatých),
atd., tedy věci průkazné a takové, že se na ně dá přímo sáhnout.

Myslíte, že by mělo smysl sestavit seznam takových ohmatatelných Božích znamení a že by to někoho mohlo přivést k víře?

Myslíte, že by podle toho mohl někdo vyznat: "Bůh žije, Bůh není mrtev!"?

Písmo sv. říká:
Jan 4,48: "Ježíš mu odpověděl: "Neuvidíte-li zázraky a znamení, neuvěříte.""
To znamená v pozitivním smyslu, že zázraky "tomuto zvrácenému pokolení" mohou pomoci!


Anebo někoho nepřesvědčí nic, jak říká P.Ježíš sám:
Mat 13,14-16: "A plní se na nich proroctví Izaiášovo: `Budete stále poslouchat, a nepochopíte, ustavičně budete hledět a neuvidíte. Neboť obrostlo tukem srdce tohoto lidu, ušima nedoslýchají a oči zavřeli, takže nevidí očima a ušima neslyší, srdcem nepochopí a neobrátí se - a já je neuzdravím.´
Blažené vaše oči, že vidí, i vaše uši, že slyší."

Děkuji za rady.


Datum zveřejnění: 22.4.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 46
Otázka:
Zajímalo by mě, jestli doporučujete ke čtení časopis "Mezinárodní report". Kdosi mi říkal, že to je vlastně "barevné Světlo" a že tam snad mají něco jako útočit na pana kardinála Vlka, Daniela Hermana a druhý vatikánský koncil. Pan farář Odilo Štampach se měl snad vyslovit nějak v tom smyslu, že je to "extremistický plátek" a pan kardinál Vlk ho zase měl zakázat v pražské arcidiecézi, takže opravdu nevím...

Datum zveřejnění: 29.10.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 46
Otázka:
Odpovídá, reaguje se na tomto serveru na vsechny dotazy, nebo pouze na nekteré, které se Vám "hodí"... Jak rozsáhlá je na tomto serveru cenzura... A jak velká je v katolické církvi? Dekuji za odpoved...

Datum zveřejnění: 29.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 45
Otázka:
Chci se zeptat, proč se církev nechce zviditelnit v televizi Nova? Já si myslím, že se jedná o nejsledovanější televizi u nás, a že by zde mohla církev vykonávat misijní činnost a hlásat evangelium, které lidé tolik potřebují. Nebo snad církev u nás nemá o hlásání evangelia zájem?

Datum zveřejnění: 29.12.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 45
Otázka:
Přeji hezký den!
Chci se zeptat, proč se nepodává při mši svaté pod obojí vždy, nejen o svátcích. Technický ani jiný problém to není, tak nevím, proč se nedělá to, co Ježíš výslovně řekl.
Jsem věřící od malička, takže jsem slyšel spoustu argumentů, proč to tak je, typu: "Živé tělo nemůže být bez krve." apod., ale když se nadtím zamyslím, tak ve srovnání s Ježíšovými jasnými slovy v evangeliích to nemůže obstát.
Je to taky věc, která trápí spoustu lidí a kteří kvůli tomu brojí proti církvi, i když náprava této věci na pravou míru by nebyla žádný problém.
Děkuji J

Datum zveřejnění: 28.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 45
Otázka:
Nedávno zde byl uveden dotaz ohledně asistence u potratů. Mám další spornou otázku. Jsem též zdravotní sestra a pracuji na oddělení, kde se houfně setkávám s rakovinou a lidé tu na ni umírají a jelikož je to někdy dosti bolestivé onemocnění, musím jim aplikovat Morphin, provádím eutanázii, když o ni na něj postupně umírají? / kromě svého základního onemocnění/

Datum zveřejnění: 6.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 45
Otázka:
Prosím o radu, kde by se dal sehnat nějaký kající oblek (ve stylu středověku). Aby byl drsný, pichlavý, prostě takový, jak ho nosili světci. Dá se někde sehnat nebo aspoň látka? To není legrace, chtěl bych ho doopravdy získat. Pomůžete?

Datum zveřejnění: 1.8.2001
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 45
Otázka:
Při pohledu na noční letní oblohu se člověku sama vnucuje otázka - Je tam "nahoře" život? Vždyť z naší galaxie jsme poznali pouze jedno procento. A co hvězdokupy nad galaktickou rovinou obsahující mnohem starší hvězdy a planety než je země? A co teprve galexie jiné, soustavy galaxií, soustavy soustav :-) ... Už se blížím k odlehčené vpravdě letní otázce... Tak např. taková spirální galaxie M 104 se od nás vzdaluje rychlostí 1050km za s -1. Některé jiné 50 000 km/s a další objekty dokonce dosahují 90% rychlosti světla. OTÁZKA: Má církev v úmyslu v těchto soustavách světů zvěstovat evangelium? A vztahuje se Kristova oběť a učitelský nárok církve na tyto světy? (viz výraz „vykoupený vesmír“ v liturgii) Mě to přijde úsměvně-nesmyslné, ale při současném absolutním nároku církve být tou jedinnou pravou (Dominus Iesus) jsem nucen se takto odlehčeně provokativně poptat... Děkuji za odpověď. Postačí např. „Jsi osel apod.“ :-))

Datum zveřejnění: 12.9.2008
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 44
Otázka:
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o odpověď na otázky, které mě poslední dobou velmi trápí a to
1. Je hřích, pokud se dívka, která cítí volání k řeholnímu životu, která ví, že v klášteře je její místo a že tam bude šťastná, přesto všechno rozhodne, že se vdá?
2. Může uzavřít sňatek s mužem, který ji miluje, ale ona jeho ne, svým způsobem ,,sňatek z rozumu"? Ten muž je velmi bohatý a ona samozřejmě bude tohoto bohatství užívat,ale především chce s jeho pomocí (=z jeho peněz) postavit hospic nebo LDN pro umírající a jinak pomáhat?
Předem děkuji za odpovědi

Datum zveřejnění: 18.1.2007
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 44
Otázka:
Přeji Vám pěkný dobrý den.
Chci se Vás zeptat, jak je to v dnešní době se vstupem do kláštera. Ačkoli jsem věřícím člověkem po celý svůj dosavadní život, o této konkrétní problematice nevím víceméně nic. Za jakých podmínek může mladý člověk, který si zvolil tuto cestu, do kláštera vstoupit a co všechno musí tento uchazeč splňovat? Tuto otázku kladu v obecném slova smyslu, jelikož tyto podmínky a požadavky se jistě u jednotlivých řeholních řádů liší. Předem děkuji za odpověď a ještě jednou Vám přeji pěkný den.

Datum zveřejnění: 9.9.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 44
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na význam Božích muk v krajině. Jak a kde vznikla, k čemu sloužila. Díky za odpověď a přeji hezký den. Z.V.

Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 44
Otázka:
Chci se zeptat, proč se katolická církev někdy chová přímo přesně proti slovům Ježíše - mám na mysli označování otec, kdy Ježíš říká: "Nikomu neříkejte otec...", a přitom katolická církev je "otců" plná a slovní spojení Svatý otec neznamená Boha, nýbrž papeže... Proč má církev majetek, z toho se vždycky nějak vykroutíte, ale tohle je už vyloženě proti Písmu!

Datum zveřejnění: 2.4.2003
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 44
Otázka:
Bůh nám dal Zákon, Desatero, a budeme se mu zodpovídat.
Bůh je láska. A láska je vztah dvou rovnocenných partnerů.
Chtěl bych se zeptat, jak vypadá zodpovědnost Boha vzhledem k lidem.

Datum zveřejnění: 14.1.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 44
Otázka:
Chtěl bych se zeptat, zda je hříchem to, když se člověk neúčastní zpovědi z toho důvodů, že tento druh vyznání skrze přítomnost kněze pociťuje jako nepatřičnost a přítomnost kněze mu připadá při vyznání a modlitbě k Bohu jako nepřirozená? Zároveň se dotyčný účastní přijímání Těla Páně a je to pro něj velkou milostí a požehnáním. Je i tedy takto praktikované přijímání bez předchozí zpovědi hříchem?

Datum zveřejnění: 15.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 44
Otázka:
Zajímal by mě nějaký oficiálnější postoj kat. církve vůči rockové hudbě. Občas slyším nebo čtu (v
křesťanských časopisech) varování před rockovou hudbou s tím, že se - nadneseně řečeno - jedná o
dílo ďáblovo. Ač nepopírám, že např. existují skupiny (aniž bych jmenoval konkrétně) které skutečně satana
vyznávají a i jejich tvorba tomu odpovídá, nebo že život rockových muzikantů je často "všelijaký", není to spíše tak, že rocková hudba je víceméně hudba jako každá
jiná, akorát že je v tomto směru často zneužívaná ? Neměl by člověk spíše uvážit co
poslouchat a čemu se raději vyhnout a ne odepsat rock jako takový ? (pozn. sám mám rock velmi rád a hraju
ve - víceméně - rockové kapele)

Datum zveřejnění: 12.10.2006
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 43
Otázka:
Dobrý den,
mám otázku ohledně hříchů. Ty se dělí, jak známo na lehké a na těžké. Já ale dodnes nevím, které jsou ty těžké a které ty lehké. A u kterých není nutná zpovědˇ, ale stačí upřímná lítost. Můžete mi, prosím, poradit? Děkuji

Datum zveřejnění: 7.11.2005
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 43
Otázka:
Dobrý den!
Měl bych dotaz ohledně „platnosti a závaznosti“ přikázání ve Starém zákoně pro křesťana. Většinou je mezi křesťany rozšířený názor, že SZ je užitečné číst, ale není pro ně závazný. Mě takový názor hraničí s marcionismem. Argumentují, že platí jen to, co je potvrzeno v NZ a udávají příklady nařízení, která dnes už prý stejně nikdo nedodržuje. Je to poměrně obsáhlejší problém, ale stručně asi takto. Přikázání SZ lze rozdělit do 3 oblastí:
1) Rituální jsou dle mého přeznačeny obětí Ježíše Krista;
2) Morální zásady – jsou platné stále a k jejich plnění několikrát vybízí i náš Pán (Mt 5,18-19; Mk 10,17-19…);
3) Příkazy řekněme „trestně-právní“ – toto je trochu problém a zajímá mě oficální stanovisko církve. Ve SZ je velice mnoho míst, kde za různá provinění jsou poměrně tvrdé tresty. Není vyjímkou trest smrti. Cizoložství, homosexualita, zabití jiného člověka...
Ve SZ jsou z mého pohledu i nepochopitelná nařízení ... viz.: Lv 19,19 je typický příklad. Dnes se běžně kříží různé druhy zvířat, pole se osívá smíšenými několikerým druhem semen a šaty utkané z dvojího (i vícerého) druhu vláken si odvážím tvrdit, že nosí každý. Jak se tedy má správně křesťan stavět k nařízením Starého zákona?

Předem děkuji.


Datum zveřejnění: 23.7.2002
Rubrika: Katolická církev a církve, Církevní právo
Počet reakcí: 43
Otázka:
Vážený pátere Šikulo, dovolte, abych se na Vás obrátila s následujícím dotazem své kamarádky. Je pokřtěná v katolické církvi (jako miminko), byla u zpovědi, u přijímání a je biřmovaná. Nyní po několikaletém zvažování chce přestoupit do církve českobratrské evangelické, neboť cítí, že se proto, že je katolickou křesťankou, nerozhodla nikdy svobodně a cítí to, jako kdyby žila v manželství s někým, koho si nevybrala sama, a s kým si nevyhovuje. Vím, že se nemusí nechávat znovu křtít, protože křest mezi sebou tyto církve uznávají. Zajímalo by mne, zdali z hlediska katolické církve bude tím, že přestoupí do jiné církve v těžkém hříchu. Mohla by pak mít ještě svatbu s katolíkem v katolickém kostele? Osobně proti katolické církvi nic nemá a neuzavírá se ani možnosti sňatku s praktikujícím katolíkem, jenom ona sama cítí, že by svým pozdějším dětem katolickou víru nebyla schopna předávat a že jí více odpovídá křesťanský život v pojetí českobratrské církve evangelické. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
PS: prosím o neuveřejnění mých osobních údajů (mail)

Datum zveřejnění: 4.3.2002
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 43
Otázka:
Mají se křesťané obracet v modlitbě ke svým zemřelým, třeba příbuzným a o něco je žádat? Není to v rozporu s Božím příkazem neobracet se k duchům zemřelým? Jedná se vlastně přece o totéž. O zemřelém člověku přece vůbec nemůžeme vědět, kde se nachází. Nemá se člověk obracet ve svých prosbách výhradně k Bohu v Ježíšově jménu, tak jak to známe z Bible a svědectví Písma a prvotní církve?

Datum zveřejnění: 18.2.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 43
Otázka:
Zajímalo by mě jestli existuje nějaké oficiálnější vyjádření kat. církve k dílu J.R.R.Tolkiena (především k Pánovi Prstenů).
Z toho, co jsem četl na internetu (a částečně i z osobních zkušeností) se zdá, že postoj mnohých
křesťanů vůči Tolkienovým dílům je často odmítavý (spojování Tolkiena s new age a okultistem,
výtky vůči magii v jeho díle, přirovnávání k církví odmítanému Harry Potterovi), zároveň je však na internetu k
nalezení mnoho textů Tolkiena a jeho dílo obhajující jako velmi křesťanské, v posledním čísle
katolického Reportu je k Pánovi Prstenů velmi pozitivní článek (a to víme, že Report by byl mnohými
zařazen mezi "fundamentalistické časopisy") a ostatně i sám Tolkien (římský katolík, který denně přijímal eucharistii) ve svém dopise Jezuitskému knězi
Robertovi Murray r. 1953 píše : "'The Lord of the Rings' is of course a fundamentally religious and Catholic work; unconsciously so at first, but consciously in the revision. That is why I have not put in, or have cut out, practically all references to anything like 'religion,' to cults or practices, in the imaginary world. For the religious element is absorbed into the story and the symbolism".
Můžete se k tomu všemu nějak vyjádřit ? Není celá věc jen důsledkem špatného pochopení Tolkienova díla ? (pozn. osobně jsem Tolkienův příznivec)

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   201-220  240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář