katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 26.7.2007
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 18
Otázka:
Dobrý den
v jedné odpovědi bylo napsáno, že se může člověk do Boha bláznivě zamilovat. Docela mě to zaujalo. Přestože jsem větší část života chodila do kostela, občas mě napadla otázka, jestli Bůh opravdu existuje. Někde jsem četla, že má Bůh s každým člověkem nějaký plán.Pokud ano, chtěla bych se hlavně zeptat, jak se zbavit strachu před Boží vůlí.
Děkuji

Datum zveřejnění: 25.1.2007
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 18
Otázka:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jakou máme jistotu, že apoštolská posloupnost, pod kterou rozumím předávání svěcení, nebyla od doby apoštolů až po naše dny nikdy přerušena. Zvláště v dobách pronásledování církve mohlo dojít k popravě všech starších místního sboru. Máme jistotu, že nově zvolení starší byli také řádně vysvěceni, tak jak to chápeme dnes? Máme také jistotu, že v úplných začátcích církve, kdy tato procedura nebyla tak samozřejmá jako dnes, byli noví starší řádně vysvěceni?

Datum zveřejnění: 8.12.2005
Rubrika: Biblistika, Ostatní
Počet reakcí: 18
Otázka:
Při dnešních možnostech zjišťování a porovnávání DNA by mě zajímalo, jestli se někdo pokusil a s jakým výsledkem porovnat DNA z Kristových relikvií (Turínské plátno, Rouška aj.) navzájem a s živými eucharistickými Zázraky (Lanciano, Betania). To by potom bylo o autenticitě, pravosti nebo nepravosti. Jsou takové zkoušky a jejich výsledky známé? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 17.10.2005
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 18
Otázka:
Vážení přátelé. Nalézá se mezi čtenáři někdo se zkušeností s komunitou kolem německého léčitele Bruna Gröniga (Pomoc a léčení duchovní cestou – lékařsky prokazatelné)? Narodil se v Gdaňsku, žil v Německu (demokratickém) a přesto, když za ním chodily zástupy, byl, stejně jako Kristus, nespravedlivě souzen. Uzdravoval spoustu lidí „Heilstromem“, Boží léčivou silou, která v kruzích jeho přátel (vyznavačů?) působí dodnes. Setkání příznivců se nese v křesťanském duchu, Ježíš Kristus je vyzýván a veleben všemi možnými způsoby, vedoucí i většina účastníků se projevuje křesťansky. Přesto se scházejí různě po kulturních domech, ačkoliv by spíše měli být na farách.
Bohužel jsem poněkud natvrdlý; při charismatických setkáních necítím „vanutí Ducha sv,“, škapulíře na mě žádnou silou nepůsobí, nad vrcholem Križevace v Medžugorii jsem žádné zvláštní obláčky nespatřil, vylámali si na mě zuby všichni léčitelé, kteří přesvědčovali, že vydávají nějakou bioenergii, na seancích vyznavačů Šrí Matanháví (či jak se ta baculatá paní s červenou tečkou na čele jmenuje) se mně žádná Kundalíní nevrtěla nad temenem hlavy a ani tibetské šamanské „meče“, byť byly z horského křišťálu, nijak nepůsobily na moje „třetí oko“. A tak ani mezi nadšenými propagátory „Heilstromu“ necítím žádné brnění či dokonce píchání v prstech a rameno i kolena mě stále bolí. Mají někteří čtenáři jinou zkušenost?


Datum zveřejnění: 11.8.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 18
Otázka:

Píšu v takové zvláštní náladě. Včera měl taťka oslavu 50 let a už několik týdnů před tím bylo doma dusno. Jsem vystaven stresu každodenně, i když to na sobě nedávám znát, protože jsem flegmatik. Ale doma mi říkají, že jsem cholerik, protože se pořád rozčiluji a neumím se ovládat. Třeba teď mě chtěli doslova dotáhnout na onu oslavu, zrovna jsem pomáhal hledat nějaké knihy a když se chtěl bránit, vyletěly mi papíry s rukou. Při pohledu na zkrčené listy jsem se vzpamatoval jako první a utelkl jsem do pokoje, kde
jsem zamkl a začal jsem se bít...

Jsem neochotný, lenivý, drzý, hubatý, tvdohlavý, urážlivý atd... Když mi řeknou, abych něco něco udělal, tak to vždycky nějak okomentuji - většinou to je podle mě zbytečné nebo nevím, jak to mám udělat nebo mám jednoduše jenom jiné úkoly. Ale vysvětli to někomu! Už opravdu nevím, co mám dělat. A jsem beznadějný i v tom, že to neumím nikomu vysvětlit. Tak jak jsem doma nejchytřejší, který všechno ví, tak nikde jinde neumím ani říct svůj názor...

Připomínám si slova papeže: Kdybyste věděli, co vím já, také byste nespali a modlili se...

Mohu to vůbec vyznat knězi? Je to moje povaha, takže stejně to udělám znovu a znovu. Existuje nějaký způsob, jak bojovat s tím, jací jsme?

Datum zveřejnění: 8.6.2005
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 18
Otázka:
Někde jsem četla, že Ignác z Loyoly měl dar slz. Můžete mi vysvětlit, co to znamená?

Datum zveřejnění: 14.4.2005
Rubrika: Věrouka, Liturgika
Počet reakcí: 18
Otázka:
Chvála Kristu ,
rád bych si ujasnil , jak je tomu s pokrývkou hlavy v kostele?
Sv.Pavel píše ve svém I.listu Korintským (1 Ko 11,3-4):" Rád bych, abyste si uvědomili, že hlavou každého muže je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista je Bůh. Každý muž, který se modlí nebo prorocky mluví s pokrytou hlavou , zneuctívá toho, kdo je mu hlavou, a každá žena, která se modlí nebo prorocky mluví s nezahalenou hlavou, zneuctívá toho, kdo je jí hlavou; je to jedno a totéž, jako kdyby byla ostříhaná." Dále píše (1 Ko 11,7) :" Muž si nemá zahalovat hlavu, protože je obrazem a odleskem slávy Boží, kdežto žena je odleskem slávy mužovy."
1) Proč tedy mají církevní hodnostáři obvykle od biskupů výše při obřadech pokrytou hlavu ( obdoba židovské jarmulky - latinský název neznám )?
2) Proč není povinná pokrývka hlavy (šátek apod.) u žen ?
Děkuji za vysvětlení. P+D H.

Datum zveřejnění: 10.9.2004
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 18
Otázka:
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o adresy obchůdků s katolickou literaturou, předměty( růžence...),hudba...Nejlépe v Praze a jejím okolí.Na netu nemůžu bohužel nic najít.Jinak Vaše stránky jsou supr!Díky Jadwiga

Datum zveřejnění: 18.8.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 18
Otázka:
Zajimalo by me, jak pohlizeli Zide na obyvatele Galileje v dobe Jezise Krista. V Janove evangeliu je psano, ze Jezis sel z Judei do Galileje pres Samarsko. O obyvatelich Samarska z Janova evangelia vime, ze se na ne Zide divali jako na odpadliky a nestykali se s nimi (kapitola 4). Domnivam se, ze tento problem vznikl v dobe po smrti krale Salamouna, kdyz byl Izrael rozdelen na Judeu a severni kralovstvi. Ale to bylo davno pred dobou Jezisovou. Jak se divali tedy Zide v dobe Jezise Krista na obyvatele Galileje, ktera je jeste vice vzdalena od Jeruzalema nez Samarsko.

Datum zveřejnění: 11.8.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 18
Otázka:
Zajima me, co si predstavit pod pojmem "negativni teologie".
Tez bych rad porozumel terminu "teologie nahrady" - cim je podlozena, tj. jakymi misty v Bibli apod. (jde predpokladam o ulohu cirkve jako "noveho Izraele" - Smlouva se rozsiruje na vsechny, kt. prijmou Krista. V materialech nekterych krestanskych sionistu (ICEJ) jsem se seznamil s postojem, ktery tuto teorii odmita - rad bych vedel, co je predmetem jejich nesouhlasu.)


Datum zveřejnění: 4.6.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 18
Otázka:
Co je závist?

Datum zveřejnění: 4.2.2004
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 18
Otázka:
Dobry den, chtela bych se zeptat jak to funguje dnes u Zidu, kdyz spachaji nejaky hrich, jak ho odcini - jak se opet usmiri s Bohem? (Existuje u nich neco podobneho jako u katoliku svatost smireni?)
Dekuji.

Datum zveřejnění: 18.3.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 18
Otázka:
Chvála Kristu!
Prosím vás o zodpovězení dvou dotazů.
Někdy se mi stane, že u sv. zpovědi zapomenu nějaký hřích vyznat.Myslím, že to není z nedbalosti( připravuji se na sv. zpověď doma a modlím se k Duchu sv. aby mi připoměl moje hříchy), ale z nervozity.Četla jsem, že Ježíš v těchto případech odpouští, ty zapomenuté, ale je to opravdu tak?
Někdy mám problém rozeznat, jedná- li se o hřích těžký, nebo lehký.Potom nevím, jestli si můžu dovolit jít ke sv. přijímání s tímto hříchem.( Snažím se o určení podle zpovědního zdrdcadla).
Mohli byste prosím Vás nastínit, jaké hříchy patří mezi těžké?
Děkuji!

Datum zveřejnění: 29.10.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 18
Otázka:
Jedna se spise o zajimavy clanek. Docetla jsem se na www.idnes.cz, v oddile zpravy nasledujici:
Vědci mají zřejmě důkaz, že Ježíš žil
Archeologové zřejmě našli nejstarší dochovaný důkaz fyzické existence Ježíše Krista. Je jím nápis na schránce pro kosti mrtvých, nalezené nedávno v Izraeli. Objev oznámil v odborném časopise Biblical Archeology Review francouzský odborník na staré nápisy z francouzské Vyšší školy aplikovaných studií André Lemaire.
Odborníci o Kristově fyzické existenci většinou nepochybují. Zatím ale nebyl nalezen a prověřen jako pravý jediný hmotný artefakt z prvního století spojený s jeho životem. Nynější objev dává naději, že důkaz je na světě. Podle expertů však zůstává otázka, kde se schránka nacházela po uplynulých devatenáct století.
Nápis v aramejštině na prázdné schránce zní: Jakub, syn Josefův, bratr Ježíšův. Francouzský odborník ho datuje do roku 63 po narození Krista, tedy do doby třicet let po jeho ukřižování.
"Styl nápisu a fakt, že Židé provozovali pohřbívání ve schránkách jen v letech 20 před naším letopočtem až 70 let po našem letopočtu, poskytuje vysokou pravděpodobnost, že se zmiňuje skutečně o Ježíšovi," uvedl Lemaire.
Všechna tři jména na nápisu, Ježíš, Jakub i Josef, však byla v tehdejším Jeruzalémě velmi rozšířená. Na druhé straně ale jmenování bratra a otce na schránce je podle Lemaira velmi neobvyklé a vyskytuje se jen v jednom dalším případě. Zmínka proto naznačuje, že takový člověk se musel těšit nezvyklé slávě, a Ježíš Nazaretský, jak víme, tuto podmínku splňoval, napsal Lemaire.
Prokázat nade vší pochybnost, že jde opravdu o Ježíše, však nelze. Lemaire dodal, že v tehdejším Jeruzalémě bylo dvacet mužů nosících jméno Jakub, kteří měli zároveň bratra Ježíše a otce Josefa. S odvoláním na izraelské vědce, kteří provedli mikroskopický průzkum patiny na schránce, archeologický časopis poznamenal, že tam nejsou žádné stopy po falšování.
Starověký židovský historik Josephus napsal, že muž jménem Jakub, bratr Ježíše nazývaného Kristem, byl ukamenován k smrti za odpadlictví od židovské víry v roce 62 našeho letopočtu. Pokud byly jeho kosti uloženy do schránky, muselo se tak stát právě v roce 63.

Datum zveřejnění: 9.10.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 18
Otázka:
Dobrý den. Měla bych jednu otázku, která je na těchto stránkách velmi často probírána a týká se předmanželské čistoty. Je považováno za hříh, když dva lidé, kteří spolu jen chodí, provádějí "všechno" kromě pohlavního styku? Za odpověď vám děkuji :o)

Datum zveřejnění: 1.5.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 18
Otázka:
Židé uctívají stejného Boha-Otce jako křesťané, ve své historii však mnoho klidných období izraelský národ neměl a příliš podpory z křesťanské strany nepocítil. I dnes je situace ve Svaté zemi velmi napjatá a pro mnoho lidí nepřehledná - existuje nějaká znatelná oficiální aktivita katolické církve k urovnání vztahů v této oblasti? Jak mají křesťané pohlížet na tamní konflikt? V souvislosti s událostmi 11.9.01 zahájily USA otevřenou válku proti terorismu, konkrétně proti Afgánistánu, víceméně se souhlasem "zbytku světa" - i z Izraele slyšíme zprávy o teroristických útocích proti civilnímu obyvatelstvu, ale v tomto případě se světové mocnosti ohrazují proti odvetným akcím Izraele - jak na oba konflikty ve srovnání pohlíží církev?

Datum zveřejnění: 17.10.2001
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 18
Otázka:
Chtěl bych se ohradit oproti tvrzení, že Orthodoxní se oddělili od Římskokatolické církve. Nebylo to náhodou naopak? Cožpak nebylo více křesťanů na "Východě" než na "Západě"? Vždyť pozdější římskokatolíci si přidali do vyznání víry "filioque", což je, podle mě, proti rozumu a PRAVÉ VÍŘE. A proč se omlouváte za činy, které provedl, či s nimi souhlasil (podle Vás) neomylný papež? A Vaše křesťanská láska patrně vynikla 12. dubna 1204 kdy IV.křižácká výprava na podnět papeže Inocenta III. vyplenila babrbarsky pravoslavný Cařihrad. Nedávnám to za vinu rozhodně Vám - to bych byl hloupý - ale chci tím jenom říci, zda jste někdy přemýšleli o tom, jestli Bůh opravdu přetrvává v církvi, jež je tak poskvrněna minulostí, jako ta Vaše.

Datum zveřejnění: 16.6.2009
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 17
Otázka:
Dobrý den. Moje otázka se týká světců, kteří byli ze seznamu svatých později vyřazeni, neboť jejich historicita nebyla uspokojivě doložena. Jak je to potom s lidmi, kteří je mají jako své patrony? Mají se k nim stále modlit? A můžou si je nově pokřtění za patrona třeba i zvolit? Řeší se nějak i otázka sakrálních staveb, které jim jsou zasvěceny? Děkuji.

Datum zveřejnění: 15.4.2007
Rubrika: Etika a morálka, Liturgika, Duchovní život, Církevní právo
Počet reakcí: 17
Otázka:
Chci se zeptat, co musí udělat, clovek který ačkoliv byl vychovaný ve víře, víru odhodil a teď by se chtel vrátit? je Potreba se přihlásit ve farnosti nebo k tomu stačí jen svátost smíření?
A jak se donutit tuto svátost přijmout,kolikrát se připravím, jsem schpopná dojít do kostela ale nemám odvahu přikleknout ke zpovednici a to i presto ze vím, že mi svátost smíření hodně pomohla, je mi trapně vyprávět nekomu o svých chybách.

Datum zveřejnění: 30.3.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 17
Otázka:
Dobrý deň
obraciam sa na Vás s nasledovnou otázkou.
Priatel-katolík, ktorý je relatívne vlažný vo viere, vstúpil do manželstva s dievčaťou, ktoré je evanjelička. Manželstvo uzavreli len v evanjelickom kostole. Deti sa rozhodli vychovávať ako evanjelikou. Pán ich požehnal a očakávajú prvé dieťa. Priateľ ma poprosil, či by som mohol byť krstým rodičom ich dieťatka.
Viem, že krst je vzájomne (medzi rímsko katolíckou a evalinjelickou cirkouv) uznávaný. Avšak viem, že krst sa udeľuje vo viere rodičov a krstných rodičov.
Aký postoj mám k tomu ja zaujať ako rímsky-katolík? Priateľovi by som rád vyhovel avšak nemôžem sľúbiť niečo čo je v rozpore s našou vierou.
Rád by som vedel oficiálne stanovisko katolíckej cirkvi.
Ďakujem

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   401-420  440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář