katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 14.10.2004
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 4
Otázka:
Dobrý den,
rád bych Vám položil několik otázek týkajících se svátosti smíření.
1. Mohu pravidelně chodit k přijímání, pokud jdu ke svátosti smíření jen jednou za rok?
2. Jak často se doporučuje svátost smíření přijímat?
3. Mohu jít ke sv. přijímání, pokud jsem např. neděli předtím nebyl v kostele, nebo mám jít napřed ke zpovědi? Co když jsem byl před týdnem u zpovědi, ale za tu dobu jsem znovu zhřešil např. myšlenkami(závist, pochybování o některých článcích víry), měl bych jít zase ke zpovědi? To bych ale musel chodit káždý týden.
4. Je odkládání svátosti smíření a tím i přijímání hřích? Někdy je totiž velmi těžké překonat ostych a je vidět, že ne vždy má kněz čas a náladu.
Předem Vám děkuji za odpovědi na mé otázky, doufám, že se mi spousta věcí objasní.

Datum zveřejnění: 13.10.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 4
Otázka:
Chtel jsem se zeptat jak je to s neomylnosti Papeze. Zajima me konkretne to, ze Papez se stavi negativne k valce v Iraku. Ja sam ji nepodporuji, ale vzhledem k tomu ze studuji v USA znam hodne katoliku v USA, kteri valku podporuji. Snazim se s nimi argumentovat mimo jine i tim ze Sv. Otec je proti valce a proto jako katolik ji take nemuzu podporovat. Oni zase argumentuji tim, ze papez nevyhlasil sve stanovisko oficialne, nebo jako dogma, a ze je to jen jeho osobni nazor na vec. Diky za odpoved.

Datum zveřejnění: 13.5.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Mnohost náboĎenství.

Dobr den. Rád bych se zeptal, co byste odpovűdűli ălovűku, jehoĎ víra v Krista je neustále podkopávána vűdomím o mnohosti nejrŰznűj‰ích náboĎenskch sműrŰ.

Z historickch pramenŰ vyplvá, Ďe Kristova smrt byla spí‰e osaműlou chvílí, Ďe se nejednalo o Ďádnou revoluci v Jeruzalémű. Církev pak byla vybudována vlastnű na základű nűkolika málo uăedníkŰ, ktefií vzkfií‰eného Krista vidűli. €eklo by se, Ďe situce, kdy se po dvou tisících letech ke Kristovi hlásí hodnű pfies miliardu lidí, svűdăí o pravdivosti a pŰsobení Ducha Svatého, kterého Kristus slíbil seslat. Jak si ale pak vysvűtlit sílu ostatních náboĎenskch sműrŰ, napfiíklad Islámu?

VĎdycky jsem se domníval, Ďe BŰh je tak velk a rozumem neproniknuteln, Ďe jeho úmysly jsou takové, Ďe se dává lidem poznat v mnoha rŰznch podobách, tedy Ďe kaĎdému národu bylo zjeveno to, co je jeho mentalitű nejbliωí, co je schopen pfiijmout. Jak si ale pak vysvűtlit slova evangelia, které vslovnű fiíká, Ďe nikdo nedojde spásy neĎ skrze JeĎí‰e Krista? To by pfiece znamenalo, Ďe spása skrze uăení proroka Mohammeda není moĎná, Ďe pokud Îidé nepŰjdou svou cestou skrze Krista, nedojde jejich úmluva s Hospodinem naplnűní...

Dűkuji.<

Datum zveřejnění: 11.5.2004
Rubrika: Partnerské vztahy a manželství
Počet reakcí: 4
Otázka:
Dobrý den, měla bych otázku týkající se přípravy ke svátosti manželství. Je nutné, aby se této přípravy účastnil i druhý partner, když je nevěřící? Jestliže jsou oba snoubenci věřící, tak je to samozřejmé a řekla bych i dobré, aby se té přípravy účastnili. Ale má to nějaký smysl pro nevěřícího člověka, když jakoukoliv větu o Bohu pokládá za nesmysl, když v Něho nevěří? Nevedlo by ho to spíš k podrážděnosti? Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 8.4.2004
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Mám otázku týkající se sobotní vigilie Vzkříšení Páně. Má tato nedělní platnost (a obdobně vigilie Narození Páně)?

Datum zveřejnění: 23.2.2004
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 4
Otázka:
Proč milování dvou milujících se lidí vnímáte pouze jako biologický akt, a ne jako projev jejich lásky???

Datum zveřejnění: 12.1.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
V predposlednim KT bylo uvedeno, ze v dobe sv.Pavla byly jen pohanske
chramy.
Co se stalo se synagogamy, tedy s tehdejsimi chramy, kde kazal i Pan?

Datum zveřejnění: 19.12.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Prosím o vysvětlení stavby celého liturgického roku. Nevím přesně kdy začíná, končí, jak se to počítá, které jsou tzv. posuvné svátky, jaký to má smysl. Děkuji. Klára

Datum zveřejnění: 3.12.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Proč se v breviaři(nebo i jinde) modlime(prosime): "neopouštěj nás Pane", když Kristus jasně řekl:"Já vás nikdy neopustím"! To je trochu nelogické, ne?!? Působí to malověrně nebo spíš tak, jako bysme Krista vůbec neposlouchali, Jeho slova nebrali a jen si vymýšleli rádoby zbožné fráze... Pavel

Datum zveřejnění: 30.10.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Chtěl bych se zeptat jaký máte názor na tzv.sedisvakantisty,zda se jedná o sektu či ne.Existují také u nás?

Datum zveřejnění: 20.5.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Chvala Kristu!

Nedavno jsem docetl knizecku od sv. Faustyny Kowalske, ve ktere pomerne detailne popisuje sve vize o pekle. Existuje podobne dilko o ocistci, nejlepe oo nejakeho svetce?
Dekuji za odpoved.

Datum zveřejnění: 28.4.2003
Rubrika: Etika a morálka, Duchovní život
Počet reakcí: 4
Otázka:
Zdravím Vás,
mám jeden takový problém.Je mi 15 let a chodím na přípravu k biřmování.Myslím, že se od té doby změnil můj přístup k Bohu.(K lepšímu).když jsem byla u zpovědi, řekla jsem sice, že jsem byla naposledy u zpovědi před rokem, ale aniž bych si to uvědomila, řekla jsem pouze hříchy asi za poslední měsíc.Došlo mi to až těsně před svatým přijímáním.Na přijímání jsem šla-dopustila jsem se svatokrádeže? A ještě jeden háček:když se mě pan děkan u zpovědi zeptal , jestli se modlím ráno a večer, řekla jsem ano, i když se modlím jen někdy.
Děkuji za Vaši ochotu, odpovědět na můj dotaz.

Datum zveřejnění: 23.4.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení následujících dvou otázek.
Zajímalo by mě, proč se na Zelený čtvrtek při Gloria se rozezní zvony? Četl jsem si jednu z dřívějších odpovědí na podobnou otázku, kde je psáno, že „Svaté třídení je totiž dobou ztišení, kdy se zvony a varhany odmlčí od Gloria (Sláva na výsostech Bohu) večerní mše na Zelený čtvrtek a znovu zazní při Gloria Velikonoční vigílie.“ Nenašel jsem tam, ale odpověď na to, proč ve čtvrtek vůbec zní? Je ten „rámus“, který se vždy dělá, důležitý jen pro to, aby si lidé všimli, že od teď se mají ztišit? Nestačilo by pouze zvony od Gloria na Zelený čtvrtek nepoužívat?
A pak bych se chtěl zeptat ještě na jednu věc. K čemu zákoníci a farizeové potřebovali, aby jim Jidáš zradil Ježíše? Mohli si ho snad dost dobře najít sami i bez jeho pomoci.
Za odpověď děkuji.

Datum zveřejnění: 19.4.2003
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 4
Otázka:
Ráda bych věděla, jaký je názor katolické církve na adopci nebo jiný způsob přijetí dítěte do rodiny - pěstounskou péči.
Podle odpovědi na dotaz týkající se umělého oplodnění by se takto muž a žena stávali rodiči jiným způsobem, než prostřednictvím sebe navzájem. V tomto případě se vztah pěstounů a dítěte nepovažuje za rodičovství? Blahodárný vliv toho, ze dítě vyrůstá v rodině je ale zřejmě nepopiratelný..
Bylo by v tomto případě nutné dítě co nejdříve seznámit s jeho skutečnou identitou? Děkuji.

Datum zveřejnění: 27.2.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 4
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se má člověk správně rozhodovat - jestli pomocí rozumu nebo pomocí (po)citů. Jestli se dá Boží vůle vnímat city nebo rozumem. Myslím si, že city jsou něco, co se objevuje nezávisle na nás (pouze v souvislosti s okolnostmi), něco co je najednou tady a my se s tím musíme nějak vypořádat rozumem. Rozum je zřejmě něco víc "našeho", protože rozumem si umíme zdůvodnit prakticky jakékoliv naše rozhodnutí. Navíc rozum ovládáme. Jak tedy poznávat Boží vůli? Je Boží vůle to, co cítíme že je správné a k čemu nás nabádají naše po(city) nebo to co samy chceme učinit rozumem? Nebo je to soulad něčeho vnějšího (co se objevuje v citech) a našeho současného chtění (vnímaného rozumem)?

Datum zveřejnění: 14.2.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Ráda bych se zeptala zdatného liturgika na původ a historický vývoj litanie ke všem svatým. Vím, že se používá několik jejích forem. Při jakých příležitostech a která? Jak je litanie používána v protestantských církvích a jak v pravoslaví? Můžete mi zároveň doporučit českou literaturu k tomuto tématu?

Datum zveřejnění: 12.2.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Prosím Vás, chtěl bych se dozvědět více o modlitbě "Duše Kristova posvěť mně", o jejím původu.
Druhá otázka je, jak mohu oslovovat Kristovu Krev, nebo Jeho Srdce, Duši apod. Já se rád modlím litanie k Srdci Ježíšovu či Krvi Kristově, ale chtěl bych hlouběji pochopit smysl a původ této zbožnosti. Děkuji.

Datum zveřejnění: 2.1.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
V nedávné době jsem nalezl informaci, že je-li v Bibli řeč o víně, tak se nejedná o víno v pravém slova smyslu vždy, ale často i o mošt, nikoli tedy kvašený nápoj. Zvlášť patrné je to v cizím znění, kde jsou používány odlišné výrazy pro víno kvašené a nekvašené, příp. výraz, který vyjadřuje obojí smysl. Například při Večeři Páně je řeč o krvi - "plod vinné révy", čili je možné, že nešlo vůbec o víno, ale mošt, který v té době byl odpařováním a zahušťováním uchováván i delší dobu v nekvašeném stavu. Vždy se varovalo před kvasem... Jedl se nekvašený chléb, proč tedy kvašené , alkoholické víno?

Datum zveřejnění: 13.12.2002
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 4
Otázka:
Dočetla jsem se, že při udělování svátosti biřmování, kněz vkládá ruce na biřmovaného, ale také používá mazání svatým olejem (na hlavě). Tento olej je olivový a někdy se do něj přidávají balzámy a koření, pak se tento svatý olej nazývá křižmo. Ráda bych se dozvěděla, jaké rostliny se přidávají do tohoto oleje (pokud to není tajemstvím). Na východě se tomuto oleji prý říkalo myron, je to snad proto, že obsahuhoval či obsahuje myrhu?
Ve Starém zákoně čteme o "oleji svatého pomazání", složeného z olivového oleje, tekuté myrhy, balzámové skořice, kasie a puškvorce (2. Mojžíšova 30:22). Tento olej se používal k pomazání kněží. Je svaté křižmo co se složení týče něco podobného? Velmi děkuji za zodpovězení dotazu.

Datum zveřejnění: 11.12.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 4
Otázka:
Zajimal by me vyznam/vyklad hebrejskeho slova Harmagedon (nebo Armageddon) ze Zjeveni Janova. Dekuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   280   300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   721-740  760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář