katolík seznamka inzerce gyn. poradna pohlednice

Kde se nejvíce diskutuje...

Předchozí stránka   Další stránka  

Datum zveřejnění: 3.11.2005
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 34
Otázka:
Dobrý den, dovolil bych si Vám položit následující dotaz: často se setkávám (i mezi římskými katolíky) s rozpornými tvrzeními na téma papežské neomylnosti. Vím, že vydá-li papež prohlášení ve věci nauky nebo mravů slavnostním způdobem ex cathedra, je podle učení Římsko-katolické církve toto prohlášení nadpřironeně chráněno proti omylu, nicméně rozporné odpovědi jsem zatím dostával na otázku, co lze za takovéto slavnostní vyhlášení ex cathedra považovat. Někteří mi tvrdili, že se to týká např. i encyklik a jiných papežských dokumentů, naopak kniha Církevní právo od Dr.Tretery uvádí, že k takovémuto vyhlášení došlo ve 20.století pouze jedinkrát. Jak to tedy skutečně je? Děkuji za zodpovězení.

Datum zveřejnění: 7.7.2005
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 34
Otázka:
Při studiu Bible sem narazil na nesrovnalost, kterou si nedovedu nijak vysvětlit. Týká se Ježíšova vzkříšení. Ježíš, jak věříme a jak bylo na mnoha místech řečeno, měl vstát z mrtvých po třech dnech a třech nocích. Ale jestiže na kříži zemřel v 15.00 na Velký pátek a vzkříšen byl v neděli časně z rána – vycházejí nám pouze dva dny a dvě noci.

Datum zveřejnění: 4.11.2004
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 34
Otázka:
Po třech letech jsem zase navštívil Medžugorje. Místo vypadá jako regulérně schválené zjevení. Více než milion poutníků ročně, stovky kněží, sem tam nějaký biskup, vizionáři pravidelně promlouvající k poutníkům a P. Maria jako by se zjevovala na jejich zavolání. Místní biskup ale zjevení prohlašuje za falešná, zakázal vizionářům veřejně vystupovat ; a ti, podporovaní kněžími, jej ignorují, námitky má i polský klerus, neboť čím více Poláků jezdí do Medžugorje, tím méně jich jezdí do Čenstochové. Námitky má i ČBK. Přesto kněží, místní i přijíždějící, suverénně mluví o pravosti zjevení. Vatikánské kruhy oficiálně zachovávají důstojné mlčení, mezi poutníky se ale šíří šeptanda, že papež se zjevením souhlasí a tajně (soukromě) k poutím vybízí.
Chápu, že když zjevení trvá krátce, že je těžké posoudit, zda je pravé či ne. Zde ale trvá již 23 let, denně se opakuje, je tedy dostatek prostoru k jeho zkoumání a rozhodnutí. Chápu ovšem také, že je zde problém. Na rozdíl od zjevení v Lurdech či Fatimě vizionáři stále žijí a nejen to, nezmizeli za zdmi klášterů, ale vesele si užívají života. Nikdo např. neví, čím se vlastně živí a nikdo to nechce říci. Jak řekl Ivan, P. Maria jim řekla, že řeholní či kněžský život po nich nepožaduje, že se mohou oženit a vdát.
Takže jen dr. Mráček je expertem na zjevení, posuzuje, která jsou pravá a která ne a které bytosti - duchovně nižší či vyšší - je způsobují a odhaduje, kdy, kde a jaký zázrak P. Maria udělá. Občas to vypadá, jako by ji úkoloval.
Je nezporné, že situace v Medžugorii je již tak "rozjetá", že zastavit ji by byl veliký problém. Mnoho místních lidí je na poutnících ekonomicky závislých, je tam již vybudován veliký poutnický areál který je stále vylepšován, prostě už tam bylo investováno tolik, že P. Maria i Církev ta zjevení prostě schválit musí. Jen kdyby ti vizionáři neustálým mluvením "nezlobili". Myslíte, že se Církev může včas a jednoznačně vyjádřit a určit, co je pravdivé a co ne?

Datum zveřejnění: 13.4.2004
Rubrika: Etika a morálka, Ostatní
Počet reakcí: 34
Otázka:
Dobrý den.
Chtěla jsem hlasovat ve vaší anketě o MDŽ, ale pak jsem si uvědomila, že si nejsem jistá svým postojem. V poslední době slyším dva pohledy:
1. MDŽ byl čistě komunistický svátek
2. MDŽ má daleko hlubší historii a komunisté si jej pouze přivlastnili
Nevíte jak to bylo?
Každopádně je hezké, když budou mít ženy (nejen matky) svůj svátek, ale dříve se slavil velmi podivně, spočíval hlavně v tom, že ženy dostaly v práci karafiát a muži se opili, takový svátek by dobrý jistě k ničemu nebyl.
Děkuji.

Datum zveřejnění: 20.8.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 34
Otázka:
Byli jste na III. celostátním setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou ? Chcete své dojmy sdělit i ostatním ? Zde máte možnost diskutovat o tomto setkání, co se vám líbilo, co ne, co vás oslovilo apod.

Datum zveřejnění: 5.12.2001
Rubrika: Biblistika, Duchovní život
Počet reakcí: 34
Otázka:
Ráda bych se zeptala na viru v Pannu Marii. Mam v hlave zmatek, katolici i evangelici tvrdi kazdy neco jineho. Podle logiky mi prijde spravny nazor evangeliku, ze vira v pannu Marii je blud, na druhou strabu tu jsou ruzna zjeveni a zazraky, padre Pio... Odporuji Bibli, ze mam verit jen v Krista, kdyz se modlim k Panne Marii?
A co vira ve svate? Je spravne se k nim modlit? Nebo se mame modlit jen k Bohu? Evangelici mi rikaji: proc primluvci, vzdyt mame oslovit primo Pana. Tvrdi, ze se katolici modli k lidem, kteri zemreli stejne jako ostatni.
jak to je ve skutecnosti? prosim, poradte mi a pomozte vyresit toto dilema. citim se vnitrne rozpolcena...


Datum zveřejnění: 19.1.2006
Rubrika: Biblistika, Katolická církev a církve
Počet reakcí: 33
Otázka:
Chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, že se na Nikajském koncilu rozhodovalo o tom, jestli byl Ježíš bůh nebo člověk.

Datum zveřejnění: 13.4.2005
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 33
Otázka:
Zajímalo by mne,jaký význam má modlitba za zemřelého člověka,jehož duše se po smrti již dostala přímo do nebe.Může modlitba na tomto postavení ještě něco zlepšit?Děkuji.

Datum zveřejnění: 11.6.2004
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 33
Otázka:
Trápí mě jeden úryvek z Písma – Zj 13,17–18: „aby nemohl nakupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslici jejího jména. To je třeba pochopit: kdo má rozum, ať sečte číslice té šelmy. To číslo označuje člověka, a je to číslo šest set šedesát šest.“ Tento úryvek mi připominá dnešní dobu – všude na internetu chtějí náš mail, matematické označení WWW je 666, a WWW je označení většinou člověka nebo nějaké organizace nebo firmy. Zajimá mě váš názor. Je mi většinou z toho blbě a po nocích a večerech o tom uvažuji.

Datum zveřejnění: 10.10.2003
Rubrika: Duchovní život
Počet reakcí: 33
Otázka:
Doporučuje se společná modlitba, že prý je silnější a účinnější a Bůh jí spíše vyhoví. Operuje se při tom s veršem Mt 18,20 "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." To se týká ale třeba mše nebo pochodů pro život atd.
Pro modlitbu přece platí něco jiného: Mt 6,6: "Když se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se k svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí." Takže modlit se má každý sám, ne? Poradíte mi? Děkuji.

Datum zveřejnění: 21.11.2002
Rubrika: Věrouka
Počet reakcí: 33
Otázka:
Mluvil jsem s jedním adventistou sedmého dne a ten mi tvrdil, že katolická církev údajně v nějakých svých oficielnějších stanoviskách tvrdí, že kniha Zjevení svatého Jana se už do určité kapitoly (teď přesně nevím do které) udála (prostě že se to už stalo) O tomhle jsem dosud nic neslyšel, je to pravda ? A jestli ano, na základě čeho to církev tvrdí ?

Datum zveřejnění: 13.6.2002
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 33
Otázka:
Právě si procházím otázky pro biřmovance a narazila jsem na otázku: „Co je ekumenické hnutí?“ a nějak na to neumím odpovědět tak aby to ve všech ohledech bylo pravdivé a objektivní.Mohl byste mi s tím pomoct? Děkuji

Datum zveřejnění: 3.6.2002
Rubrika: Ostatní
Počet reakcí: 33
Otázka:
Napište mi ,prosím Váš názor na Vassulu Rydenovou.Děkuji

Datum zveřejnění: 10.5.2002
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 33
Otázka:
Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na článek, který naleznete zde: http://www.ohz.cz/Zpravy/cirkev.html
Zašlete laskavě svou odpověď na můj mail. Děkuji.

Datum zveřejnění: 10.8.2001
Rubrika: Věrouka, Biblistika
Počet reakcí: 33
Otázka:
Slyšela jsem, že smrt je následkem dědičného hříchu, zajímalo by mne tedy proč umírají i zvířata, která se vůči Bohu prvotním hříchem neprovinila. Je to něco jako kolektivní vina nebo je smrt něco naprosto přirozeného, co s prvotním hříchem nemá nic společného?Děkuji za odpověď.

Datum zveřejnění: 28.7.2006
Rubrika: Etika a morálka
Počet reakcí: 32
Otázka:
Mne trápí gong, který zazní co 12 vteřin, že umřelo dítě na hlad a podobenství posledního soudu, kde zazní jedna z otázek ...když jsem měl hlad, dali jste mi najíst?
Tuším, že největším problémem tohoto světa není terorismus ani globalizace, ale vlažnost učeníků.

Datum zveřejnění: 21.9.2005
Rubrika: Katolická církev a církve
Počet reakcí: 32
Otázka:
Chvála Kristu,rád bych se zeptal jestli je možné že vaše církev někdy uzná Jana Husa za svatého,či ho alespň příjme zpátky tj.zruší exkomunikaci a klatby,děkuji.

Datum zveřejnění: 4.7.2003
Rubrika: Liturgika
Počet reakcí: 32
Otázka:
Dobrý den. Ráda bych věděla, jestli písničky ze zpěvníků Hosana 1, 2, Taizé, Koinonia, Chvalozpěvy jsou neliturgické nebo ne. Jeden kněz nám říkal, že se tyto písně ke mši nehodí, neboť jsou neliturgické a že se to tak v semináři v Polsku učili. Mně jsou však mnohé bližší než mnohé písně z Kancionálu nemluvě o Boží Cestě. Ráda bych věděla, jak to skutečně je a jak se na to dívají liturgové. Děkuji.
Také bychom rádi věděli, když Jan Pavel II. má x-tý nejdelší pontifikát po sv. Petrovi, kdo je ten s nejdelším pontifikátem, sv. Petr? Jestli ano, tak jak se u něj určuje délka pontifikátu? Děkuji za odpověď a přeji hojnost Božího požehnání.

Datum zveřejnění: 19.6.2003
Rubrika: Biblistika
Počet reakcí: 32
Otázka:
Ráda bych se dozvěděla, jaký je oficiální názor Katolické církve (a kde ho najdu) na důvod vykoupení, proč vlastně Pán Ježíš Kristus zemřel. Dočetla jsem se, že existují různé filozofické doktríny: objektivní (Kristus zemřel proto, aby učinil zadost Boží spravedlnosti a abychom se stali pro Boha přijatelnými.), subjektivní (Kristus přišel a zemřel spíše proto, aby změnil nás než Boží postoj k nám) a klasická (vítězství nad zlými silami světa). Já osobně zastávám názor, že se tyto důvody doplňují a že všechny jsou pravdivé. A myslím si, že pokud bychom některý z nich označili za zbytečný (zvl. objektivní), pak by to mohlo vést k herezi.
Jak mám odpovědět člověku, který vůbec neuznává objektivní pohled na vykoupení a říká, že Pán Ježíš nemusel zemřít, kdyby se k němu lidé tenkrát zachovali jinak, a že šel na smrt hlavně z toho důvodu, aby lidi vyprovokoval (jako proroci)?
Prosím též o doporučení nějaké literatury. Děkuji.


Datum zveřejnění: 22.10.2002
Rubrika: Církevní právo
Počet reakcí: 32
Otázka:
Dobrý den, někde jsem slyšela, že v roce 1982 odvolal papež Jan Pavel II. bulu o exkomunikaci zednářů, zajímalo by mě, jak se ten dokument jmenuje a proč k tomu došlo, když mezi církví a zednáři do té doby bylo nepřátelství, co se tak najednou změnilo? A ještě, jestli je pravda, že v roce 1985 podepsal papež se zednáři společné prohlášení "propagující bratrství mezi lidmi"? Neodporuje si to, když za členství v zednářské lóži se na katolíky vztahovala exkomunikace?
Děkuji.

20   40   60   80   100   120   140   160   180   200   220   240   260   261-280  300   320   340   360   380   400   420   440   460   480   500   520   540   560   580   600   620   640   660   680   700   720   740   760   780   800   820   840   860   880   900   920   940   960   980   1000   1020   1040   1060   1080   1100   1120   1140   1160   1180   1200   1220   1240   1260  



Zpět na otázky
  

  

   Rádio Proglas

   Víra na Internetu

   Pastorace.cz

   Krestanstvi.cz

   Pastorační středisko brněnské diecéze

   Informační kontaktní centrum

   Česká sekce Vatikánského rozhlasu

   SIGNALY.CZ: Nástěnka akcí, chat, stránky pro mládež

   IN! - Dívčí svět

   On-line breviář